Як варити горохову кашу? 6 рецептів приготування

Секрет приготування цієї страви полягає в правильній підготовці основного інгредієнта. Як варити горохову кашу швидко? Досить з вечора (або на 5 годин) замочити промитий горох в холодній воді. Для каші краще використовувати подрібнені сорту.

Горохова каша — базовий рецепт

Класичну горошницу можна вживати не тільки як самостійне блюдо, але і використовувати в якості основи для інших страв: оладок, котлет і навіть пиріжків.

Необхідні продукти:

  • 250 г подрібненого гороху;
  • 600 мл очищеної води;
  • 3 г солі;
  • 60 г вершкового масла.

Кроки приготування.

  • Підготовлений горох кладуть у каструлю і заливають водою.
  • Коли вода закипить, встановлюють мінімальний полум’я пальника. В процесі закипання з поверхні постійно прибирають піну.
  • Кашу варять під нещільно закритою кришкою близько години, періодично перемішуючи.
  • Ближче до кінця варіння солять страву, при необхідності додають воду.
  • У зварену горошницу кладуть масло.
  • Порада: щоб добитися більшої однорідності каші, її можна збити блендером, або пом’яти толкушкой.

    Скільки часу варити?

    Попередньо замочений горох стає м’яким за 40 хвилин. Якщо каша готується з непідготовленого продукту, час варіння збільшується до 90 хвилин. Проте є маленька хитрість, завдяки якій горошини зваряться швидше. Досить покласти у воду для замочування ложку соди, і через півгодини кашу можна варити, перед цим добре промивши горох.

    Пропорції води і гороху

     

    На 1 частину гороху припадає 4 частини води для замочування. Страву можна готувати в цієї рідини. Якщо ви вирішили її злити, 1 частина розбухлого гороху досить залити 2 частинами води. Основне правило: рідина повинна покривати зерна на 2 див.

    Приготувати кашу можна і без замочування гороху: тоді води потрібно брати 4:1. Якщо страва виходить дуже рідким, в кінці варіння слід відкрити кришку, і зайва рідина випарується.

    Дивіться також:  Як варити фунчозу в домашніх умовах – 6 рецептів

    Калорійність готового страви

    У 100 г класичної горошницы міститься близько 100 ккал. Якщо в кашу додано вершкове масло, енергетична цінність збільшується до 135 ккал, якщо рослинне — до 140 ккал. Приблизна калорійність горошницы з м’ясом становить 200 ккал.

    Рецепт приготування з тушонкою

    Якщо потрібно зробити ситне блюдо, а на приготування м’яса немає часу, допоможе цей спосіб.

    Потрібно:

    • 340 г гороху;
    • 1 банку тушкованої яловичини;
    • 30 г вершкового масла;
    • 1 цибуля;
    • 1 морква;
    • 40 мл рослинного масла;
    • 800 мл води;
    • сіль і спеції за смаком.

    Кроки приготування.

  • Сухий горох промивають, кладуть у каструлю і заливають водою. Після закипання готують 45 хвилин.
  • Наприкінці варіння додають вершкове масло і сіль.
  • Дрібно нашатковані овочі обсмажують в олії.
  • Засмажку змішують з тушонкою, спеціями, нагрівають і додають в горошницу.
  • Як варити горохову кашу в мультиварці?

    Горохова каша в мультиварці готується дуже просто, не потрібно її постійно помішувати і стежити за кількістю рідина. Головне вибрати правильне співвідношення продуктів.

    Необхідні компоненти:

    • 400 г гороху;
    • 1 л води;
    • 2 моркви;
    • 1 велика цибуля;
    • 40 мл рослинного масла;
    • 5 г солі;
    • 3 г сушеного коріандру.

    Рецепт приготування.

  • Чистять і дрібно нашинковывают овочі. Обсмажують до рум’яного кольору в чашу мультиварки на прогрітому олії.
  • Заздалегідь замочений горох насипають у засмажку і заливають водою.
  • Включають програму «Тушкування» на 1 годину. Якщо після закінчення цього часу горошини залишилися твердими, запускають режим ще на 20 хвилин.
  • Наприкінці варіння додають сіль і коріандр. Включають програму «Підігрів» і залишають кашу в мультиварці ще на 20 хвилин.
  • З додаванням копченостей

    Завдяки додаванню копчених реберець страва набуває характерний аромат, що виходить «з димком». Так як в рецепті немає моркви, можна додати трохи цукру.

    Дивіться також:  Закуска на чіпсах – 7 оригінальних рецептів з різними начинками

    Необхідні компоненти:

    • 500 г половинчастого гороху;
    • 1 велика цибулина;
    • 1,5 л окропу;
    • 700 г копчених свинячих реберець;
    • 5 г цукру;
    • 60 мл кукурудзяної олії.

    Технологія приготування.

  • Ребра поділяють, великі розрубують навпіл, кладуть у казан і обсмажують на маслі протягом 5 хвилин.
  • Цибуля нашинковывают тонкими шматочками, додають до ребер, сахарят. Томят на мінімальному вогні близько 7 хвилин, періодично помішуючи.
  • Набряклий при замочуванні горох засипають у казан, заливають окропом і тушкують під кришкою 1,5 години. При цьому важливо стежити за рівнем води і помішувати, щоб страва не пригоріло.
  • З м’ясом

    Поживна сама по собі горошница стає ще ситніше при використанні м’яса.

    Знадобиться:

    • 340 г подрібненого гороху;
    • 1 л свинячого бульйону;
    • 300 г свинини;
    • 1 цибуля;
    • 40 мл олії для смаження;
    • сіль, перець, суміш ароматних трав.

    Спосіб приготування.

  • Підготовлений горох варять у бульйоні до повного випаровування рідини.
  • Горошницу мнуть товкачиком, трохи солять.
  • Свинину нарізають невеликими шматочками, цибулю — півкільцями. Спочатку на розігрітому маслі обсмажують цибулю, потім м’ясо, додають сіль, спеції, готують протягом 20 хвилин.
  • Піджарку додають в горошницу. Блюдо ставлять у розігріту до 150 градусів духовку на 10 хвилин.
  • З грибами

    Ситна горохова каша з грибами — відмінна ідея для сімейного обіду або вечері.

    Необхідно:

    • 200 р заздалегідь вимоченого гороху;
    • 450 мл води;
    • 200 г будь-яких грибів (підійдуть свіжі, сушені, заморожені);
    • 4 г солі;
    • 2 г чорного меленого перцю;
    • 1 зубчик часнику;
    • 50 мл олії для смаження.

    Рецепт приготування.

  • Горох заливають водою, ставлять на вогонь і готують протягом 40 хвилин.
  • Гриби подрібнюють і обсмажують в олії 20 хвилин.
  • Часник пропускають через прес і смажать разом з грибами.
  • Компоненти зі сковороди перекладають до гороху, перемішують.
  • Каструлю з кашею потрібно укутати і залишити на півгодини, щоб вона настоялася.
  • Дивіться також:  Морквяні оладки – 8 рецептів приготування

    Горохова каша — це не тільки дуже смачне і ситне блюдо, але і багате джерело вітамінів і мінералів, необхідних організму. Горох використовується в якості постачальника рослинних білків.

    Намагайтеся включати страви з цією культурою в раціон щотижня.