Як варити горохову кашу? 6 рецептів приготування

Секрет приготування цієї страви полягає в правильній підготовці основного інгредієнта. Як варити горохову кашу швидко? Досить з вечора (або на 5 годин) замочити промитий горох в холодній воді. Для каші краще використовувати подрібнені сорту.

Горохова каша — базовий рецепт

Класичну горошницу можна вживати не тільки як самостійне блюдо, але і використовувати в якості основи для інших страв: оладок, котлет і навіть пиріжків.

Необхідні продукти:

  • 250 г подрібненого гороху;
  • 600 мл очищеної води;
  • 3 г солі;
  • 60 г вершкового масла.

Кроки приготування.

  • Підготовлений горох кладуть у каструлю і заливають водою.
  • Коли вода закипить, встановлюють мінімальний полум’я пальника. В процесі закипання з поверхні постійно прибирають піну.
  • Кашу варять під нещільно закритою кришкою близько години, періодично перемішуючи.
  • Ближче до кінця варіння солять страву, при необхідності додають воду.
  • У зварену горошницу кладуть масло.
  • Порада: щоб добитися більшої однорідності каші, її можна збити блендером, або пом’яти толкушкой.

    Скільки часу варити?

    Попередньо замочений горох стає м’яким за 40 хвилин. Якщо каша готується з непідготовленого продукту, час варіння збільшується до 90 хвилин. Проте є маленька хитрість, завдяки якій горошини зваряться швидше. Досить покласти у воду для замочування ложку соди, і через півгодини кашу можна варити, перед цим добре промивши горох.

    Пропорції води і гороху

     

    На 1 частину гороху припадає 4 частини води для замочування. Страву можна готувати в цієї рідини. Якщо ви вирішили її злити, 1 частина розбухлого гороху досить залити 2 частинами води. Основне правило: рідина повинна покривати зерна на 2 див.

    Приготувати кашу можна і без замочування гороху: тоді води потрібно брати 4:1. Якщо страва виходить дуже рідким, в кінці варіння слід відкрити кришку, і зайва рідина випарується.

    Калорійність готового страви

    У 100 г класичної горошницы міститься близько 100 ккал. Якщо в кашу додано вершкове масло, енергетична цінність збільшується до 135 ккал, якщо рослинне — до 140 ккал. Приблизна калорійність горошницы з м’ясом становить 200 ккал.