Як варити гречану кашу


Гречана крупа по праву називається «царицею всіх круп». Вона містить різноманітну кількість вітамінів групи В, мікроелементів та амінокислот. Гречана крупа вважається дієтичним і низькокалорійним продуктом, завдяки невеликому вмісту вуглеводів і високому кількістю білка. За рахунок вмісту поживних і корисних речовин, гречка сприяє зниженню ваги і часто складає основу різноманітних дієт.

 
Із зерен гречки роблять не тільки крупу, але ще й борошно, мед і пластівці. Ця крупа підвищує імунітет та опір організму різним інфекціям, так як містить фолієву кислоту. При регулярному вживання в їжу, поліпшується робота кровообігу, виводиться холестерин і шкідливі речовини.

 

 

Як правильно зварити гречану кашу. Покроковий рецепт

 

 

1. Гречку промити під холодною водою і прибрати всі порошинки, зіпсовані крупинки і камінчики.
2. Обсмажити промиту гречану крупу на розпеченій сковороді з додаванням рослинної олії. Попереднє обсмажування зробить гречку смачніше і ароматніший.
3. Засипати необхідну кількість гречаної каші в глибоку каструлю і влити холодну воду. Для того щоб гречка вийшла розсипчастою, води слід брати дві частини для однієї частини крупи. Тобто, на один стакан гречки необхідно 2 склянки води. Слід враховувати, що при варінні гречана каша збільшиться в об’ємі вдвічі. Якщо води влити більше, то гречка розвариться і втратить свої смакові якості.
4. Додати сіль за смаком.

5. Варити гречану кашу на мінімальному вогні протягом 20 хвилин, з щільно прикритою кришкою. При варінні не слід відкривати каструлю і розмішувати кашу.
6. Як тільки гречка вбере воду, потрібно зняти каструлю з вогню. Потім прибрати кришку і прикрити кухонним рушником на 20 хвилин. Завдяки теплу і пару, гречка дійде до готового стану і вийде ароматною і розсипчастою.
7. Як тільки гречана крупа буде зварена і готова до вживання, потрібно покласти в неї трохи вершкового масла і ретельно перемішати.
8. Якщо ви варите гречану кашу на сніданок, то замість води додати втричі більше молока і столову ложку цукру. Варити слід 30 хвилин. Гречана каша відмінно підходить для сніданку і дитячого харчування.

Дивіться також:  Вівсяна каша на молоці – 7 рецептів як варити вівсянку

 

Якщо у вас є мультиварка, то можливо вас зацікавить – Рецепт гречаної каші в мультиварці.

 
Гречана крупа – це корисний і чудовий гарнір до страв з м’яса і риби. Також його додають у різні супи і використовують у приготуванні оладок і млинців. Якщо ви дотримуєтеся правильного і здорового харчування, і хочете отримати максимальну кількість поживних і корисних речовин в гречці, то рекомендується промити сиру гречку і залити її окропом. Обернути кухонним рушником і дати настоятися одну ніч. Такий спосіб приготування максимально збереже всі корисні елементи.