Як варити ячну кашу на воді

Основу ячної каші складають подрібнені зерна ячменю — справжнє джерело корисних елементів, вуглеводів і клітковини, в яких так потребує наш організм. Щоб крупа зберегла всі наявні корисні речовини, важливо вміти її правильно приготувати.

Як варити ячну кашу на воді?

Ячну кашу традиційно подають до столу в двох видах – зварену на свіжому молоці або на воді.

Безсумнівно, при першому способі готування, їжа набуває більш насичений смак, але і використання простої чистої води у вигляді основи має свої плюси:

  • ячка, зварена на воді, має калорійність трохи більше 70 ккал на стограмову порцію, а значить — відмінно підходить для дієтичного харчування;
  • на воді каша виходить розсипчастою, в неї можна додати будь-які прянощі і подавати у вигляді гарніру до овочів або м’ясним продуктам;
  • ячна крупа на воді гіпоалергенна, її рекомендують при вагітності та грудному вигодовуванні.

Приготувати ячну кашу на воді зовсім не складно – потрібно лише дотримуватися деяких простих правил, і тоді з цим процесом впоратися будь-яка, навіть починаюча господиня.

Пропорції при варінні каші з ячної крупи

Залежно від ваших переваг в їжі, з подрібненого ячменю можна отримати три види страви, що розрізняються по своїй консистенції:

  • Розсипчаста каша. Щоб поласувати розсипний, смачною кашею, підготуйте одну порцію сухої крупи і дві порції рідини. Тобто пропорції складуть 1 до 2.
  • В’язка каша. Якщо ви любите густу і в’язку ячку, то вам потрібно взяти на один стакан крупи чотири склянки води (1 до 4).
  • Полувязкая каша. Цей варіант прекрасно підходить для лікувального харчування, наприклад, при захворюваннях шкт або в післяопераційний період для відновлення сил організму. У цьому випадку пропорції будуть такими – на одну частину крупи три склянки рідини (1 до 3).
  • Зверніть увагу: щоб зробити ячний гарнір більш смачним, полегшити травлення крупи і підвищити її поживність, бажано перед варінням обсмажити ячку на сковорідці або на деку в духовці.

    Скільки варити?

    Скільки варити крупу також залежить від того, який вид страви ви хочете поставити на свій стіл:

    • розсипчаста каша буде готова через 13 – 15 хвилин;
    • для в’язкого або полувязкого стану час варіння повинно складати не менше 25 хвилин.

    Рада! Щоб скоротити процес, радимо замочити крупу в холодній воді приблизно за 2 – 3 години перед готуванням. Ще швидше можна отримати готову порцію, якщо використовувати для варіння не просто чисту воду, а кип’яток.