Як варити ячну кашу на воді

Основу ячної каші складають подрібнені зерна ячменю — справжнє джерело корисних елементів, вуглеводів і клітковини, в яких так потребує наш організм. Щоб крупа зберегла всі наявні корисні речовини, важливо вміти її правильно приготувати.

Як варити ячну кашу на воді?

Ячну кашу традиційно подають до столу в двох видах – зварену на свіжому молоці або на воді.

Безсумнівно, при першому способі готування, їжа набуває більш насичений смак, але і використання простої чистої води у вигляді основи має свої плюси:

  • ячка, зварена на воді, має калорійність трохи більше 70 ккал на стограмову порцію, а значить — відмінно підходить для дієтичного харчування;
  • на воді каша виходить розсипчастою, в неї можна додати будь-які прянощі і подавати у вигляді гарніру до овочів або м’ясним продуктам;
  • ячна крупа на воді гіпоалергенна, її рекомендують при вагітності та грудному вигодовуванні.

Приготувати ячну кашу на воді зовсім не складно – потрібно лише дотримуватися деяких простих правил, і тоді з цим процесом впоратися будь-яка, навіть починаюча господиня.

Пропорції при варінні каші з ячної крупи

Залежно від ваших переваг в їжі, з подрібненого ячменю можна отримати три види страви, що розрізняються по своїй консистенції:

  • Розсипчаста каша. Щоб поласувати розсипний, смачною кашею, підготуйте одну порцію сухої крупи і дві порції рідини. Тобто пропорції складуть 1 до 2.
  • В’язка каша. Якщо ви любите густу і в’язку ячку, то вам потрібно взяти на один стакан крупи чотири склянки води (1 до 4).
  • Полувязкая каша. Цей варіант прекрасно підходить для лікувального харчування, наприклад, при захворюваннях шкт або в післяопераційний період для відновлення сил організму. У цьому випадку пропорції будуть такими – на одну частину крупи три склянки рідини (1 до 3).
  • Зверніть увагу: щоб зробити ячний гарнір більш смачним, полегшити травлення крупи і підвищити її поживність, бажано перед варінням обсмажити ячку на сковорідці або на деку в духовці.

    Спробуйте також:  Тефтелі з підливою на сковороді — 9 рецептів

    Скільки варити?

    Скільки варити крупу також залежить від того, який вид страви ви хочете поставити на свій стіл:

    • розсипчаста каша буде готова через 13 – 15 хвилин;
    • для в’язкого або полувязкого стану час варіння повинно складати не менше 25 хвилин.

    Рада! Щоб скоротити процес, радимо замочити крупу в холодній воді приблизно за 2 – 3 години перед готуванням. Ще швидше можна отримати готову порцію, якщо використовувати для варіння не просто чисту воду, а кип’яток.

    Загрузка...

    Рецепти приготування ячної каші на воді

    Ось кілька простих рецептів, які допоможуть вам приготувати поживний і ситний сніданок.

    Простий рецепт варіння ячної каші на воді

    Цей простий рецепт дозволить вам отримати порцію корисної каші, не витрачаючи на приготування багато часу і зусиль:

  • замочіть ячмінь на пару — трійку годин у холодній воді;
  • по закінченні часу рідину злийте, зернятка промийте і перекладіть в посуд для варіння;
  • залийте підготовлену ячку гарячою водою, кількість якої залежить від того, який ступінь в’язкості ви хочете отримати в готовому продукті;
  • доведіть до кипіння, пригасите вогонь і варити, періодично помішуючи;
  • після того, як зерна стануть м’якими і розсипчастими, а вся рідина википить, вимкніть вогонь і залиште кашу доходити під кришкою ще приблизно 15 хвилин;
  • у готове блюдо покладіть вершкове масло, сіль або цукор за смаком.
  • Рада! Для варіння будь-якої каші, в тому числі і ячної, краще використовувати посуд з товстими стінками, це запобіжить пригорання крупи і зробить їжу ароматною і без гіркого присмаку.

    Розсипчаста каша на воді

    М’яка розсипна ячна каша – традиційна страва російської народної кухні.

    Ось як приготувати соковиту ячку на воді в російському стилі:

  • відміряйте один стакан крупи і висипте ячмінь на розпечену сковорідку без додавання олії;
  • постійно помішуючи, обсмажте зерна до красивого золотистого відтінку;
  • на інший конфорці закип’ятіть дві склянки води. Враховуючи те, що кипляча рідина може встигнути трохи випаруватися, краще взяти на 50 – 70 мл побільше;
  • акуратно, тонкою цівкою, всипте в окріп обсмажену крупу;
  • відразу перемішайте, зменшіть температуру, закрийте кришкою і залиште варити;
  • в процесі посоліть і додайте улюблені спеції, або цукор, якщо ви готуєте солодкий гарнір;
  • коли ячмінь стане соковитим і м’яким – російська каша готова;
  • покладіть масло, відставте посуд і дайте страві трохи «підійти» — хвилин 20.
  • Спробуйте також:  Як готувати бешбармак - 6 рецептів з куркою, яловичиною або свининою

    Приємного апетиту!

    Рецепт з додаванням м’яса

    Такий варіант сніданку або обіду найкраще підійде для людей, що займаються спортом і ведуть активний спосіб життя. Вуглеводи у вигляді каші і білок м’яса – це повноцінне харчування, що дозволяє не відчувати почуття голоду досить тривалий час.

    Особливо смачно виходить ячна каша, яка гаситься разом з молодою яловичиною:

  • ми знаємо, що м’ясо готується довше, тому процес приготування потрібно починати з нього – обсмажте в жирі кільця ріпчастої цибулі, додайте терту моркву і порційні шматки м’яса. Тушкуйте під кришкою до готовності;
  • тим часом займіться крупою — переберіть і промийте її під краном, до стану, поки вода не стане прозорою;
  • перекладіть м’яке м’ясо і засмажку з овочів у казан, засипте підготовлену крупу і залийте водою з розрахунку 2 до 1;
  • додайте 50 — 70 г вершкового масла, щіпку приправ і посоліть;
  • тушкуйте під кришкою близько півгодини;
  • зніміть з вогню і укутайте, щоб продукти, як кажуть, краще «одружилися».
  • Хвилин через 20 можна кликати домочадців — пора до столу!

    Ячна каша на воді в мультиварці

    Ячна каша на воді в мультиварці не вариться, а нудиться. З – за цього вона виходить дуже ніжною і м’якою, що робить її відмінною складовою частиною щоденного дитячого меню.

  • промийте необхідну порцію крупи;
  • помістіть ячку в чашу мультиварки і влийте фільтровану воду з розрахунку 2,5 до 1;
  • залежно від моделі, встановіть режим «Каша» або «Тушкування» на 50 хвилин.
  • Після цього можна спокійно займатися своїми справами – про готовність каші мультиварка сповістить вас приємним звуковим сигналом.

    Рада! Для різноманітності готову кашу можна залити молоком, додати ягоди, фрукти, або зробити гарніром до відварного м’яса — в будь-яких варіаціях каша з ячної крупи на воді буде відмінно поєднуватися з іншими продуктами.

    Спробуйте також:  Як приготувати люля-кебаб? 5 перевірених рецептів!

    З м’ясним фаршем і грибами

    Ячна каша з м’ясним фаршем і грибами має настільки наваристий смак і ласий зовнішній вигляд, що подібне блюдо не соромно поставити на святковий стіл. Таку кашу зручно готувати в духовці, використовуючи для цього керамічний горщик або сотейник.

  • Крупу промиваємо, заливаємо водою і даємо настоятися;
  • готуємо інші інгредієнти – гриби (печериці) миємо, чистимо і ріжемо пластинами. На 200 грам ячменю потрібно взяти близько 300 г свіжих грибів;
  • півкілограма фаршу (можна взяти будь – курячий або свино — яловичий) обсмажити разом з однією порізаною цибулиною в невеликій кількості жиру;
  • посолити, додати спеції. Коли м’ясо втратить свій червоний колір і набуває сіруватий відтінок – перекладаємо його разом зі смальцем і цибулею в горщик для запікання;
  • туди ж засипаємо порізані гриби і крупу;
  • акуратно перемішуємо продукти, заливаємо кип’яченою водою так, щоб над рівнем каші рідини було приблизно на два пальці;
  • закриваємо кришкою і відправляємо в духовку з температурою 190 градусів на 50 хвилин.
  • Рада! Важливо, щоб рідина не вбереться передчасно, адже в цьому випадку каша може не до кінця приготуватися і навіть пригоріти. Стежте за рівнем води і при необхідності доливайте.

    Тепер ви знаєте, як правильно підготувати крупу, варити ячну кашу на воді і урізноманітнити страви з неї. Сподіваємося, що з нашою допомогою апетитна і корисна ячка стане одним з улюблених страв на вашому хлібосольного столі.

    Загрузка...