Як варити яловичий язик правильно – 3 рецепту приготування

Мова не так часто готують з-за незнання, як варити яловичий язик. Ця частина яловичини являє собою м’язову тканину щільної структури. Щоб язик був смачним, ніжним і м’яким, його потрібно довго варити. Також для додання смакових якостей в бульйон додають прянощі, овочі, зелень.

Як правильно варити яловичий язик у каструлі?

Найлегший варіант приготування продукту — варений яловичий язик. Для приготування продукту знадобиться:

  • 2,5 л води;
  • яловичий язик;
  • 1,3 стіл. л. солі;
  • гілочки кропу;
  • лаврушка.

Мова гарненько промиваємо під проточною водою, зчищають забруднення. Коли поверхня залишиться ідеально чистою, можна приступати до приготування. Опускаємо в наповнену водою каструлю. Туди ж кладемо вимиті гілочки кропу і сіль. Ставимо варитися. Під час варіння збираємо пінні пластівці. Через годину варіння кладемо лаврушку, продовжуємо варити ще 2-2,5 години. Вода поступово випаровуватися, тому потрібно додавати її час від часу. Вода повинна повністю покривати продукт. Вогонь після першого закипання залишити на мінімальній позначці.

На замітку. Щоб із м’ясною частини було легко зчистити слиз, кров та інші забруднення, рекомендується за півгодини до приготування замочити мову в крижаній воді.

Скільки часу?

Час варіння залежить від того, яким способом готується яловичий язик, а також від розміру м’ясної вирізки, віку тварини. Наприклад, мова молодий корови розм’якшується набагато швидше, ніж м’ясо дорослої тварини.

Отже, скільки варити мову при різних способах приготування:

  • 45 хвилин, якщо мова варити в скороварці;
  • 2-4 години, якщо продукт варити в каструлі;
  • 1,5-3 години, якщо використовується мультиварка.

Варто відзначити, що нарізаний на 3-4 шматка мова вариться набагато швидше. Також, якщо обсяг каструлі невеликий, розрізані частини продукту поміститься компактніше.

На замітку. Щоб перевірити готовність мови, через пару годин проткніть його ножем. Якщо лезо м’яко входить — продукт готовий до вживання, якщо туго — продовжуємо варити ще мінімум півгодини. Варто звернути увагу яка рідина виходить: прозора — у готового м’яса, каламутна — у сирого.

Правильні пропорції

Важливо, щоб при варінні мова повністю покривався водою. Орієнтовно знадобиться в 2 рази більше води за обсягом, ніж взято м’яса.

Як почистити зварений яловичий язик?

Для полегшення зняття шкірки відразу після варіння рекомендується опустити мову в крижану воду і витримують у ній протягом декількох хвилин. Після цього шкірка дуже легко буде відставати від м’яса.

На замітку. Досвідчені господині рекомендують солити мова та приправляти прянощами вже після зняття шкірки. Для цього після чищення мова кладуть назад в бульйон, додають сіль і прянощі, варять з чверть години.

Калорійність

Калорійність вареного яловичого мови становить 231 ккал. Продукт дозволений до вживання вагітним і годуючим. Також його часто включають в раціон люди, що дотримують дієту

Як варити в мультиварці

Приготування продукту з використанням мультиварки трохи легше, ніж на плиті. Вода під час варіння не буде випаровуватися так швидко, як в каструлі. Отже, можна залишити блюдо готуватися і спокійно займатися своїми справами.

Для приготування смачного яловичого мови знадобиться:

  • невелика цибулина;
  • невелика морква;
  • лавровий лист;
  • ⅓ Стіл. л. солі;
  • 4 горошини запашного перцю;
  • яловичий язик.

М’ясну частину добре промити, опустити в мультиварочную чашу. Залити водою в кількості 2 л.

Морква вимити і почистити, цибулю очистити від лушпиння і обполоснути. Розрізати на четвертинки і опустити у воду. Додати сіль.

Активувати режим «Гасіння», час виставити на годину. Через годину вийняти овочі і покласти прянощі, продовжити час ще на 1,5-2 години — час залежить від потужності мультиварки.

Бульйон можна використовувати для приготування першої страви.

В скороварці

Приготування продукту з використанням скороварки істотно скорочується. По часу буде достатньо всього 40-50 хвилин. Для приготування можна використовувати ті ж продукти, що і в рецепті приготування в мультиварці. Відрізняється лише метод варіння.

Важливо! Перед відкриттям скороварки не забудьте спустити пар або дати час приладу самостійно знизити тиск.

Кращі рецепти страв з яловичим язиком

Найпоширеніше використання даної м’ясної частини — в якості закуски. Мова відварюють зручним способом, охолоджують, нарізають скибочками. Можна використовувати замість ковбаси для приготування бутербродів або злегка покрити майонезом і подавати як нарізку.

Також мову використовують для приготування салатів, холодцю, закусок.

Наведемо кілька простих і смачних рецептів:

  • З’єднати 300 гр вареного мови (нарізаного соломкою), 250 гр смажених печериць (тонкі пластинки), по 50 гр чорносливу і подрібненого фундука, маленька цибулинка (дрібно рубана). Всі приправити перцем, сіллю і легким майонезом за смаком.
  • Для холодцю з яловичого мови використовувати 1 варений яловичий язик, нарізаний соломкою, варена морква, подрібнена кільцями, 2-3 варені яйця, нарізані часточками. За бажанням, можна додати консервований горошок і прикрасити гілочками зелені. В бульйон додають желатин, так як в даному випадку немає кісток, які впливають на ступінь застигання бульйону. Прянощі і сіль використовують за смаком.
  • Для смачного, ситного гарячого страви знадобиться 600 гр вареного мови, по 200 гр печериць і сиру, пара томатів, стопка вершків, по столовій ложці борошна і сметани, невелика цибулинка, спеції і сіль. Гриби й цибуля дрібно рубаються і смажать до готовності, щоб рідина максимально випарувалася. Поступово ввести перемішані вершки зі сметаною і борошном, приправлені спеціями. Маса повинна злегка прогрітися і стати густий. На деку розстелити пергамент або силіконовий килимок, розкласти скибочки вареного мови (товщина 1-1,5 см), на кожний покласти сметанно-грибну масу, накрити колечком томату і затерти сиром. При 200-ах град. запікати з третину години.
  • Спробуйте нові рецепти:

    Загрузка...