Як варити манну кашу на молоці – 7 рецептів

Мало хто з нас у дитинстві не їв на сніданок молочну кашу, дбайливо приготовлену мамою або бабусею. Хтось вважав це справжнім покаранням і старанно виколупував з страви ненависні грудочки, а багато, подорослішавши, починають задаватися питанням «як варити манну кашу на молоці» тощо.

Каша з манної крупи дуже корисна. Вона є цілим скарбом корисних для людського організму вітамінів і мікроелементів. Крім того, нею можна годувати навіть найменших діток, якщо правильно приготувати. Для цього манка повинна вийти рідка, практично водянистої консистенції.

Ази приготування манної каші на молоці

Насправді цей процес не являє собою нічого складного. Необхідно лише знати деякі хитрощі, які стануть у нагоді під час приготування манки на молоці згущеному молоці або воді.

Правильні пропорції

Щоб каша мала приємним смаком, була не надто рідкою або густою, необхідно дотримувати порядок в пропорціях. Для отримання «золотої середини» щодо консистенції знадобиться на літр молока всипати 6 столових ложок крупи – не більше і не менше. Саме завдяки цьому до середини процесу варіння виходить манна каша середньої густоти.

Конкретна кількість інгредієнтів буде залежати від рецептури приготування. Тому не слід відхилятися від неї, щоб вийшов бажаний результат, а не густа або, занадто рідка основа.

У процесі варіння крупи потрібно весь час заважати суміш, щоб вона не пригоріла або «втекла». В іншому випадку страва буде безповоротно зіпсована, а разом з ним і посуд, в якій воно готувалося.

Скільки часу варити?

Не варто мучитися з думками про те, скільки манку варити. Середній час приготування каші з цієї крупи становить від 5 до 10 хвилин. За класичною рецептурою крупа насипається в кипляче молоко і вариться 6-7 хвилин, постійно помешиваясь. Після того, як вона буде готова, її необхідно зняти з плити і залишити настоюватися ще 10 хвилин.

Чому так важливо постійно заважати страву? Якщо її засипати занадто швидко і не перемішувати з молоком або водою, то неодмінно утворюються густі манні грудочки, які мало хто любить. У готовому блюді їх розім’яти вже не вийде, тому краще подбати про це заздалегідь, не відволікаючись під час процесу.

Що стосується часу приготування в мультиварці або мікрохвильової печі, то вона буде автоматично визначатися наявним у вас пристроєм для готування. Можливо, знадобляться деякі коригування вибору режиму.

Рецепт приготування з додаванням води

Для прихильників дієтичного харчування відмінно підійде манна каша на воді, хоча вона і має досить прісним смаком. Розбавити його можна за допомогою додавання в готову страву ягід, варення або джему.

Що знадобиться:

  • Манна крупа – 1 склянка.
  • Вода – 3 склянки.
  • Вершкове масло – 30 грам.
  • Щіпка солі.

Спочатку манка недовго обсмажується на сковороді, що додасть їй незвичайний смак і рум’яний колір. Крупа всипається в ємність, солиться. Готується манна каша на сильному вогні, постійно заважаючи ложкою. Процес продовжується до тих пір, поки вміст не потемніє. Потім вогонь згасає і наливається вода.

Страва буде готове, коли крупа стане розбухати, вбираючи в себе вологу, після чого можна додати шматочок вершкового або топленого масла.

Манка на молоці в мультиварці

Власницям такої корисної побутової техніки, як мультиварка, дуже пощастило. Адже, напевно, немає нічого простіше, ніж зварити манну кашу з допомогою цього пристосування. Крім того, в даному випадку не потрібно постійно стежити за тим, щоб страва не «втекло» або пригоріло.



Що знадобиться:

  • Манна крупа – півсклянки.
  • Вода – 2 склянки.
  • Молоко – 2 склянки.
  • Цукор – 3 ст. ложки.
  • Вершкове масло – 3 ч. ложки.

Так як манка з легкістю вбирає в себе всю рідину, то слід брати її в співвідношенні 1:8. В мультиварку засипається крупа та цукор, добре перемішуючись до однорідної маси, щоб не утворювалися густі і тверді грудочки.

Потім цівкою наливається молоко і кладуть вершкове масло. Для самих маленьких дітей краще розбавляти молоко в рівних пропорціях з водою. Страва готується на протязі 20 хвилин в режимі «Мультиповар». Якщо такої функції немає, можна вибрати параметр «Молочна каша».

На сухому молоці

Якщо потрібно швидко приготувати поїсти, а свіжого молока немає, можна використовувати сухий продукт. Звичайно, користь такої страви сумнівна, зате на смак воно нічим не поступається звичайній манної каші.

Що знадобиться:

  • Вода – 1 літр.
  • Сухе молоко – 10 ст. ложок.
  • Манна крупа – півсклянки.
  • Вершкове масло – 20 грам.
  • Цукор – 1 ст. ложка.
  • Сіль – 1 ч. ложка.

В першу чергу необхідно підготувати молоко. Вода нагрівається в каструлі до 40 градусів, потім туди всипається суха суміш. Рідина додавати до тих пір, поки не вийде кашка.

Отримане молоко ставиться на вогонь, потім до нього кладуть цукор, сіль і постійно помешиваясь, всипається манна крупа. Вогонь зменшується до самого маленького, після чого варка триває приблизно 7-10 хвилин. В готову страву, розкладене по тарілках, додається вершкове масло.

Загрузка...

Рідка каша для дітей

Манна кашка корисна для маленьких діток, нею можна годувати навіть немовлят. Важливо знати, як її правильно приготувати, щоб не нашкодити уразливого чутливого дитячому шлунку і травному тракту в цілому.

Що знадобиться:

  • Молоко – півсклянки.
  • Вода – півсклянки.
  • Манна крупа – 2 ч. ложки.
  • Цукор – 1 ч. ложка.

Невеликий струменем крупа всипається в киплячу в каструлі воду, щоб не утворювалися грудочки. Можна спорудити невелику паперову лійку для більш рівномірного розподілу крупи. Не забувати постійно помішувати! Варка триває до 10 хвилин, після чого додається молоко, цукор і суміш доводиться до кипіння. В готову страву за бажанням можна додати ягоди або фрукти, попередньо, якщо потрібно, дрібно нарізавши їх.

Густа каша з манної крупи

Приготувати ідеальну кашу з манки середньої густоти дуже легко. Головне не забувати про пропорції, деяких тонкощах і часу варіння.

Для цього вам знадобиться:

  • Манна крупа – 2 ст. ложки з гіркою.
  • Молоко – 400 мл (можна більше).
  • Цукор – 2 ст. ложки.
  • Вершкове масло – 20 р.
  • Щіпка солі (не обов’язково).

Знову-таки, щоб вийшла саме густа каша, необхідно дотримуватися всі зазначені в даному рецепті пропорції. Молоко вливається в каструлю, ставлять на плиту і доводиться до кипіння.

Важливо: за процесом потрібно стежити, інакше молоко може «втекти».

Коли починається кипіння, засипають крупу. У цей момент потрібно постійно помішувати суміш, щоб уникнути утворення грудочок. Каша повинна варитися 7-10 хвилин, додається цукор і сіль. При цьому не забуваємо безперервно помішувати блюдо. В кінці додати вершкове масло для додання ніжного смаку.

В мікрохвильовці

Прогрес щодо дрібної кухонної техніки вже давно не стоїть на місці, і він дійшов до того, що тепер можна приготувати кашу без використання плити, прямо в мікрохвильовій печі. Не варто забувати, що цей рецепт буде значно відрізнятися від традиційного способу приготування.

Що знадобиться:

  • Вода – 30 мл
  • Молоко -300 мл
  • Манна крупа – 3 ст. ложки.
  • Цукор – 3 ч. ложки.
  • Вершкове масло – 20 грам.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Ванілін – 1 щіпка.
  • Солодкі смакові добавки (варення, ягоди, мед або фрукти) — за бажанням.

В першу чергу у підготовлену заздалегідь глибоку тарілку або піалу кладуть шматочок вершкового масла. Це особливість рецепти з приготування манки в мікрохвильовці. До нього додається цукор, сіль і ванілін, не размешиваясь. Засипається крупа і наливається доведене заздалегідь до кипіння молоко. Тільки після цього суміш перемішується до однорідної консистенції.

Готується дві спеціальні тарілки для мікрохвильової печі і каша розливається по ним порівну. Одну потрібно поставити на височину. Для цього можна використовувати склянку. Суміш ставиться у двох тарілочках в мікрохвильову піч на 5 хвилин. Після того, як ви почуєте звуковий сигнал, посуд з манкою дістається, каша перемішується і ставиться назад ще на 5 хвилин. В готову страву можна покласти солодкі добавки за смаковими уподобаннями.

На згущеному молоці

Приготувати манну кашу з використанням згущеного молока замість звичайного молока? Легко! На виході вийде чудове блюдо за смаковими і корисними показниками, нічим не поступається за смаковими якостями традиційної манки.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • Згущене молоко, змішане з водою в рівних пропорціях – 200 мл
  • Манна крупа – 7 ст. ложок.
  • Вершкове масло – 3 ч. ложки.
  • Щіпка солі.
  • Будь-які ягоди для прикраси готового страви.

Зазначені інгредієнти використовуються для приготування однієї порції. Щоб приготувати 2 і більше, множимо зазначені пропорції на передбачувана кількість тарілок з кашею.

Каструля ставиться на плиту. Туди наливається вода, додається згущене молоко і все перемішується до однорідної консистенції. Включається вогонь, і рідина доводиться до кипіння. У цей момент повільно додається крупа, постійно перемішуючись. Як тільки маса зануриться в молоко, вогонь згасає до самого маленького і варка триває 5 хвилин. Не забуваємо помішувати!

Вибрані заздалегідь ягоди необхідно ретельно вимити і якщо потрібно, дрібно нарізати. Всі висипаємо в суміш. У підсумку вийшло ситне і смачне блюдо, яке не потребує складнощів у приготуванні, яке можна подати на сніданок.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...