Як варити м’ясну солянку збірну – 6 рецептів приготування

Солянка – це суп, який має одночасно кислуватий, солоний і пряно-гострий смак, завдяки довгому переліку продуктів в його складі. Існує три різновиди цього першого страви: грибна, на рибному бульйоні і найпопулярніша – м’ясна. Її обов’язково готують на концентрованому (краще яловичому) бульйоні. Про інші секрети, як варити солянку, кожна господиня зможе дізнатися з наведених нижче рецептів різних варіацій цієї страви.

Класична м’ясна збірна солянка — покроковий рецепт

Кількість варіантів рецептур, як зготувати цей ситний супчик, поступається тільки українського борщу. У кожного кухаря є свій класичний рецепт збірної м’ясної солянки, який він вважає істинно вірним. Об’єднує їх тільки те, що в будь-якому виконанні це дуже смачне перше блюдо обіднього меню.

Список провіанту для цього страви:

  • 3000 мл питної очищеної води;
  • 600 г яловичини на кістці;
  • 300 г копчених реберець:
  • 200 г улюбленої копченої ковбаси;
  • 200 г шинки;
  • 140 г ріпчастої цибулі;
  • 70 г моркви;
  • 150 г солоних (краще бочкових) огірочків;
  • 100 г оливок без кісточок;
  • 50 г томатної пасти;
  • 45 мл рослинного масла;
  • 30 г вершкового масла;
  • 1-2 лаврових листа;
  • 3 горошини запашного перцю;
  • сіль і чорний мелений перець за смаком;
  • рубана зелень, лимон, сметана для подачі.

Послідовність приготування покроково:

  • Основа кожного супу – бульйон. У нашому випадку для нього потрібно копчені реберця і яловиче м’ясо на кості укласти в каструлю відповідного розміру, залити водою. Туди ж відправити середню, голі (без лушпиння), але цілу ріпчасту цибулину;
  • Вміст каструлі нагріти до кипіння і далі варити не менше двох годин, не забуваючи періодично прибирати з’являються пінки. Буквально за пару хвилин до того моменту, як вогонь під каструлею з бульйоном буде погашено, додати лаврушечку і запашний перчик;
  • З отриманого наваристого бульйону вийняти м’ясо, саму рідину процідити в посудину, в якій буде готуватися солянка;
  • Всі м’ясопродукти нашаткувати невеликою соломкою. Яловичину з бульйону потрібно попередньо відокремити від кісток; Солянка може стати паличкою-виручалочкою для господинь, у яких після свята в холодильнику залишилося багато різних м’ясних продуктів (копченостей і ковбас). Їх невелика кількість здатне сильно збагатити смак цього м’ясного супу.
  • Огірочки також потрібно з допомогою ножа перетворити на дрібну соломку і протушкувати на сковороді в невеликій кількості приготованого бульйону. тривалість томління – 5-7 хвилин;
  • На суміші рослинного і вершкового масел зробити піджарку з цибулі і моркви. Коли нашатковані овочі стануть м’якими, додати до них помідорну пасту, розведену бульйоном і дати трохи покипіти;
  • Каструлю з бульйоном поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім відправити в неї інгредієнти в такій черговості: тушковані огірки, піджарку з лука і моркви з томатом, соломку з м’ясних продуктів і оливки. Останні кладуть цілими або нарізавши кільцями;
  • Суп повинен покипіти чверть години, а потім ще стільки ж постояти під кришкою перед подачею;
  • У кожну порційну тарілку з солянкою обов’язково потрібно покласти кружечок лимона разом з шкіркою, тому цей сонячний фрукт потрібно попередньо гарненько вимити щіткою в гарячій воді. Також заправити суп сметаною і посипати зеленню.
  • Як приготувати солянку з ковбасою і сосисками?

     

    Збірна м’ясна солянка досить складне блюдо, яке готується більше двох годин. Його полегшеною версією вважається рецепт солянки з ковбасою і сосисками, який ще називають ледачою солянкою. Таке перше блюдо буде готове вже через 35-40 хвилин. Зазначений у рецепті перелік використовуваних в приготуванні ковбасних виробів не є обов’язковим, склад цих інгредієнтів може змінюватися в залежності від особистих уподобань.

    Дивіться також:  Капусняк український з квашеною капустою – 7 рецептів приготування в мультиварці і каструлі

    Пропорції продуктів у складі солянки:

    • 2500 мл питної води;
    • 100 г молочних сосисок;
    • 100 г мисливських копчених ковбасок;
    • 100 г курячої копченої ковбаси;
    • 100 г салямі;
    • 100 г вареної свинячої ковбаси;
    • 100 г любительської ковбаси;
    • 300 г картопляних бульб;
    • 150 г солоних огірочків;
    • 100 г свіжих томатів;
    • 100 р ріпчастої цибулі;
    • 50 мл рослинного масла;
    • 40 г томатної пасти;
    • 20 оливок;
    • ½ Частина лимона;
    • сіль і перець за смаком.

    Як варити:

  • Бульби картоплі почистити, вимити, нарізати середніми кубиками, скласти в каструлю, залити рецептурним кількістю води і відправити на вогонь варитися;
  • Тим часом потрібно зайнятися піджаркою. Спочатку в глибокій сковороді з рослинним маслом протягом пари хвилин обсмажувати нашатковану кубиками цибулю-ріпку. Потім додати нарізані середніми кубиками свіжі томати. При бажанні з ним можна зняти шкірку, попередньо обшпаривши їх окропом;
  • Поки томати будуть нудитися на сковороді одночасно з цибулею, нашаткувати ковбаси. Зробити це можна або дрібними кубиками або тонкою соломкою. Після цього ковбасні вироби відправляються до овочів на сковороду. Все разом повинно обсмажуватися 4-5 хвилин;
  • Тепер залишилося додати до засмажки томатну пасту, чорний мелений перець і натерті на крупній тертці огірки. Гарненько перемішати зажарку і протушкувати все ще від 4 до 6 хвилин;
  • До моменту готовності засмажки картопля встигне не тільки закипіти, але і зваритися. Тому перекласти вміст сковороди в каструлю з картоплею, все посолити за смаком і прокип’ятити приблизно 5 хвилин;
  • У готовий суп покласти оливки і нарізані четвертинками кружечка лимон. Перемішати все і настояти під кришкою не менше чверті години. Подавати солянку, заправивши сметаною.
  • М’ясний суп — збірна солянка з картоплею

    Класична збірна солянка готується без картоплі, але для багатьох суп без «другого хліба» – це не суп, можливо, тому і з’явилася варіація того, як приготувати солянку з цим овочем. Так само на відміну від класичної рецептури в цьому супі немає солоних огірків, але смак страви при цьому залишається насичений завдяки рідини з консервованих маслин і горошку.

    Для м’ясної солянки з картоплею знадобляться такі продукти:

    • 2500 мл фільтрованої води;
    • 450 р картоплі;
    • 400 г набору для солянки (або ковбаси та копченості по своєму смаку);
    • 140 г ріпчастої цибулі;
    • 70 г моркви;
    • 40 мл рослинного масла;
    • 250 г консервованих маслин;
    • 250 г зеленого консервованого горошку;
    • 50 г томатної пасти;
    • лавровий лист, перець чорний горошком, лимон, сіль за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Каструлю з водою поставити на вогонь, і поки вона буде закипати, зайнятися обсмажуванням цибулі і моркви;
  • У сковороду хлюпнути трохи олії, викласти нашатковану цибулю чвертькільцями і томити до прозорості. Потім додати нашатковану соломкою моркву і продовжити обсмажування. Коли овочі будуть готові, додати розведену водою до консистенції соусу томатну пасту. Прокип’ятити одну – дві хвилини і вимкнути вогонь;
  • Очищені картопляні бульби нашаткувати соломкою або іншим способом. Перекласти в киплячу воду і варити до готовності;
  • Потім в каструлю відправити набір для солянки або нашатковані ковбасні вироби, горошок і маслини (обов’язково разом з рідиною з банки), овочеву піджарку;
  • Коли всі продукти опиняться в каструлі, поперчити суп потрібно-посолити, додати спеції і варити до повної готовності. За кілька хвилин до вимкнення плити, можна додати нарізаний лимон, а можна класти його безпосередньо в тарілку перед подачею до столу.
  • Дивіться також:  Рецепт харчо по-грузинськи

    Справжня! З копченостями

     

    Справжня збірна м’ясна солянка готується мінімум з двох видів копченостей. В даному варіанті – це мисливські ковбаски і копчені свинячі реберця. Бульйон для супу готується на яловичині, тому щоб м’ясо зберегло свої соки, але його волокна стали м’якими, за нього потрібно злегка пройтися молоточком.

    Скільки і чого потрібно взяти для цієї солянки з копченостями:

    • 3000 мл холодної питної води;
    • 400 г цукрової яловичої кісточки;
    • 700 г яловичої грудинки;
    • 300 г копчених свинячих реберець;
    • 200 г копчених мисливських сосисок;
    • 200 г будь-копченої ковбаси;
    • 200 мл огіркового розсолу;
    • 250 г огірків солоних;
    • 30 мл рослинного масла;
    • 15 г вершкового масла;
    • 150 мл томатного соусу (можна замінити томатною пастою, розведеною водою);
    • 6 г часнику;
    • 2 лаврових листа;
    • 3 горошини запашного перцю;
    • сіль за смаком;
    • сметана, оливки без кісточок і лимон для подачі.

    Поетапність приготування:

  • Для бульйону у велику каструлю покласти кістки і залити їх водою. На сильному вогні довести до кипіння, зняти пінку і після цього в киплячу воду викласти відбиту грудинку. Після закипання вміст каструлі вже разом з грудинкою, зменшити вогонь до середнього і продовжити варити бульйон не менше двох годин до м’якості м’яса;
  • Поки готується бульйон саме час зайнятися іншими інгредієнтами. На сковороді змішати рослинне і вершкове масло. У цій суміші нашатковану цибулю обсмажити цибулю і часник. Потім влити в нього соус і тушкувати все ще одну хвилинку;
  • Копчені ковбаси очистити від плівки, нашаткувати соломкою і помішуючи обсмажити на сухій сковороді; Часто буває дуже важко зняти плівку з копчених ковбасних виробів. Зробити це буде набагато простіше після п’ятихвилинного замочування в холодній воді. А обсмажування копченостей на сухій сковороді не тільки посилить їх аромат, але і позбавить від зайвого жиру.
  • Солоні огірки нарізати дрібними кубиками і тушкувати близько п’яти хвилин в киплячій розсолі в окремій каструлі або на сковороді;
  • Зварену яловичину вийняти з бульйону і з допомогою двох вилок обібрати м’ясо і порвати його на більш дрібні шматочки;
  • У киплячий бульйон потім повернути відварне м’ясо, викласти ковбасні вироби, солоні огірки разом з розсолом і підсмажений з томатом цибулю;
  • Готувати все 10-15 хвилин, потім спробувати на сіль, при необхідності підсолити, додати спеції і варити ще 10 хвилин;
  • Супчик готовий подають, поклавши в тарілку ложку сметани, кілька оливок і скибочку лимона.
  • По-домашньому

    Солянка – це густий, ситний і наваристий суп, який відрізняється неймовірним ароматом (спасибі копченостям в його складі) і багатим смаком (знову спасибі копченого і солоних огірочків). Крім огірків в це блюдо кладуть і інші соління, наприклад, гриби, квашену капусту, які здатні збагатити смак, як в рецепті солянки по-домашньому на бульйоні з копчених ребер з маринованими грибочками.

    Для цього варіанту першого страви по-домашньому знадобляться:

    • 500 г копчених реберець;
    • 3000 мл води;
    • 30 мл соняшникової олії;
    • 350 г цибулі;
    • 24 г часнику;
    • 200 мл томатної пасти;
    • 200 г копчених сардельок;
    • 200 г копченої ковбаси;
    • 200 г варених сардельок;
    • 200 г вареної ковбаси;
    • 250 г солоних огірків;
    • 200 г маринованих грибів;
    • сіль, спеції і зелень за смаком;
    • лимон і оливки (маслини) не фаршировані без кісточок опційно для подачі.

    Як готується суп солянка:

  • З нарізаних порційними шматочками копчених реберець зварити бульйон. Для цього скласти їх в каструлю відповідного розміру, залити двома з половиною літрами холодної води, довести до кипіння і варити ще хвилин 40;
  • Окремо у великій і глибокій сковороді приготувати заправку. Спочатку нагрівання рослинне масло, обсмажити в ньому кубики цибулі тонкі пластини часнику;
  • Після обсмажування пекучих овочів ввести томатну пасту і влити 500 мл води, все перемішати і тушкувати під кришкою близько семи хвилин;
  • Цього часу цілком вистачить для того, щоб нарізати невеликими шматочками (соломкою або кубиками) всі ковбасні вироби. Після нарізування їх слід викласти в сковороду і томити під кришкою теж приблизно 5 хвилин;
  • Подрібнити кубиками або соломкою огірки. Зрізати з них шкірку зовсім не обов’язково, після термічної обробки вона стане м’якою. Мариновані гриби можна взяти абсолютно будь-які, великі екземпляри тільки варто розрізати на кілька половинок. Подрібнені соління відправляються в заправку після ковбас, і знову все тушкується 5 хвилин на слабкому вогні;
  • Після цього перекласти заправку в каструлю з киплячим готовим бульйоном, проварити 15 хвилин, додавши сіль і спеції. Подавати з джентльменським набором: кілька оливок, часточка лимона, зелень і сметана за смаком.
  • Дивіться також:  Юшка з форелі – 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

    Солянка в мультиварці

     

    Справжня збірна м’ясна солянка, яка готується на яловичому бульйоні, вимагає значних витрат часу на його приготування. Чому б не доручити цю роботу кухонних помічниці – мультиварці? Так і з іншими технологічними процесами цей гаджет здатний впоратися досить легко.

    Про це докладніше нижче, а поки потрібно підготувати:

    • 500 г м’якоті яловичини;
    • 2000 мл гарячої води;
    • 400 г ковбасно-м’ясного асорті, обов’язково включає кілька видів копченостей;
    • 130 г ріпчастої цибулі;
    • 50 г томатної пасти;
    • 300 г солоних огірків;
    • 100 г оливок без кісточок;
    • 45 мл якісного рослинного масла;
    • лавровий лист, чорний перець горошком і сіль за смаком;
    • лимон і сметана окремо в кожну тарілку.

    Хід роботи:

  • Вирізку порізати на середні шматки, скласти в мультикастрюлю і влити окріп. Так можна легко заощадити деякий час на нагріванні води. Включити опцію «Тушкування» на 120 хвилин і приготувати бульйон – основу солянки;
  • Як тільки мультиварка попередить звуковим сигналом про закінчення готування, виловити з бульйону м’ясо і розібрати його практично на волокна, а саму рідину процідити через сито або марлю в іншу посудину;
  • Вимити мультикастрюлю, влити в неї рослинне масло і пасерувати до прозорості в нього нашатковану ріпчасту цибулю, використовуючи функцію «Смаження» або «Випічка». Це станеться хвилин через 7-8;
  • Викласти до цибулі нарізані колечками оливки і нарізані тонкими брусочками або соломкою огірки, продовжити приготування в тому ж режимі ще 7-8 хвилин; Часто в рецептах солянки замість оливок або огірків можна зустріти каперси, але з цим заморським делікатесом потрібно бути обережним, оскільки якщо термічна обробка маринованих бутончиків буде тривати більш 10 хвилин, у супу з’явиться неприємний гіркий присмак.
  • Таке ж час томити овочі в режимі «Смаження» після додавання пасти з томатів, попередньо все добре перемішавши;
  • Наступним викласти подрібнене м’ясо в різних іпостасях (копченості і відварну яловичину). Залити все процідженим бульйоном, для багатства смаку допустимо хлюпнути трохи огіркового розсолу або рідини з банки з консервованими оливками, сіль, спеції;
  • Готувати солянку рівно один години в режимі «Гасіння». Подавати, заправивши за смаком сметаною і задобривши тоненьким кружечком лимона.