Як варити перловку – 5 рецептів

Є багато способів, як варити перловку – корисну і доступну крупу, смак якої багатьом знайомий з дитинства. Правильно приготовлена, вона збереже свої корисні властивості, забезпечить повноцінним і здоровим харчуванням домочадців. Розібравшись в техніці приготування ячменю, можна з традиційною армійської каші створити різноманітні страви на кожен день, які із задоволенням з’їдять діти і дорослі.

Розсипчаста перловка на гарнір: покроковий рецепт

У перловке містяться білок, природна клейковина, вітаміни і клітковина. Щоб зберегти корисні речовини крупи і відмінні смакові якості, варити її потрібно делікатно, дотримуючись покроково техніку приготування. Ячмінь у вареному вигляді прекрасно поєднується з м’ясом, овочами, різноманітними соусами та підливами. Щоб приготувати розсипчасту кашу, необхідно дотримати пропорції води і крупи. Ідеальний варіант – на 1 склянку ячменю взяти 550-650 мл рідини.

Для приготування страви потрібно взяти крупу – 1 склянка, 600 г води, 30 г вершкового масла. Сіль і спеції за смаком.

Правильно варимо на гарнір перловку покроково:

  • Промита і замоченная крупа заливається водою у відповідній пропорції, після чого відправляється в ємності на маленький вогонь. Варити гарнір слід протягом 45 хвилин. Замочується крупа заздалегідь, напередодні готування, на 7-8 годин (на ніч). Щоб вона не була в’язкою, її потрібно гарненько промити до та після замочування.
  • Під час варіння її потрібно періодично помішувати. Під кінець готування в ємність до майбутнього гарніру слід додати шматочок вершкового масла.
  • Сіль і спеції додаються за смаком також в кінці готування.
  • Якщо передбачається м’ясної гарнір, можна додати до страви заздалегідь приготовлене м’ясо або м’ясні консерви. Для цього порізане порційними шматками м’ясо обсмажується разом з цибулею й овочами на сковороді до готовності, після з’єднується з крупою, спеціями і гаситься не менше 10-12 хвилин під кришкою.

    Рецепт приготування в мультиварці

    Перлову крупу легко і просто приготувати, використовуючи для цього сучасну помічницю багатьох господинь – мультиварку. В ній каша вийде ідеальної консистенції, ароматна, з збереженими в повному обсязі корисними компонентами. Готувати крупу в диво — каструлі можна, скориставшись спеціальними режимами приготування або вибравши «гасіння» або «варіння».

    З інгредієнтів слід взяти:

    • перлову крупу (незалежно від сорту) – 200 г;
    • воду або кисле молоко – 900 мл;
    • гарячу воду – 0,5 л;
    • масло вершкове – 30 р.

    Крупа промивається, заливається водою (можна взяти кисле молоко) і залишають для набухання приблизно на 8 годин. Після цього надлишки води зливаються, крупа повторно промивається і відправляється в чашу мультиварки. Слідом вливається гаряча вода і вибирається режим приготування (на вибір). Час готування потрібно виставити 35 хвилин.

    Після зупинки печі додати масло, трохи солі і включити ще на 10-15 хвилин (в залежності від готовності крупи). Подавати зварену перловку можна з м’ясом або рибою, овочами та різними видами салатів.

    Дивіться також:  Яєчня з помідорами — 8 рецептів приготування

    Як і скільки варити перловку без замочування

    Часто буває так, що крупу потрібно приготувати швидко, не витрачаючи час на її попередню підготовку. В цьому випадку слід знати, скільки варити перловку без замочування, щоб встигнути зварити її вчасно на сніданок або обід. Для цього слід взяти крупу, яка продається в порційних пакетиках. У них вона вже упакована після попередньої обробки і готується досить швидко, близько 45 хвилин на помірному вогні. Недоліком такого вибору є тільки ціна – пакетированная перловке буде коштувати в 2-3 рази дорожче звичайної крупи. На щастя, без замочування можна приготувати звичайну фасовану крупу, витративши на це трохи більше часу, але заощадивши бюджет.

    Для приготування страви потрібно взяти:

    • крупу – 350 г;
    • воду – 900 мл;
    • трохи солі і вершкового масла.

    Приготування крупи займе 100-120 хвилин. Попередньо ячмінь промивається проточною водою багато разів.

    Для полегшення праці можна висипати крупу в друшляк, поставивши його в підходящої ємності під кран з водою.

    Добре промиту перловку потрібно залити водою і поставити на середній вогонь, приблизно на 1 годину 30 хвилин. Весь час у процесі варіння кашу потрібно помішувати, щоб вона не пристала до дна ємності. В кінці додати солі, трохи олії, вимкнути вогонь і накрити гарнір кришкою, щоб він добре настоявся.

    Поліпшити смак готового блюда можна, додавши в нього тушковані гриби, овочі або відварне м’ясо. Подавати до столу відразу після приготування.

    Рецепти перлової каші

    Перловка, по суті, є очищеними ячмінними зернами, які легко готуються різними способами. Незважаючи на високу калорійність продукту, вона підійде всім без винятку, в тому числі і людям, що стежать за своєю вагою. Вся справа в тому, що каша надовго насичує організм, попереджаючи виникнення голоду між прийомами їжі. Діти і спортсмени, які потребують енергії і відмінному імунітеті, повинні споживати перлову крупу як можна частіше.

    У каструлі

    Попередньо замоченная крупа в каструлі вариться не більше години. Якщо треба зварити розсипчасту кашу, води береться на 2,5 склянки більше, ніж крупи. Для рідкої каші, яка корисна людям при захворюваннях органів травлення, потрібно взяти ячменю і води в пропорції 1:3.

    Поліпшити смак готової страви допоможуть додаткові продукти:

    • м’ясо курки або свинини – 400 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • морква – 1 шт.;
    • вершкове масло і соняшникову олію – близько 35 мл;
    • лаврушка – 1 шт.;
    • спеції.

    Попередньо промита і замоченная на ніч крупа заливається водою, після чого відправляється в каструлі на плиту. Час приготування – 55 хвилин. Поки каша готується, окремо в ємності потрібно розігріти масло і обсмажити на ньому м’ясо з овочами. У підсмажені продукти додається вода, спеції, після чого вони повинні тушкуватися протягом 35-75 хвилин (в залежності від виду м’яса).

    Дивіться також:  Підлива з курки – 8 рецептів, як приготувати підливу

    До готової каші додається м’ясо з овочами, все ретельно перемішується і гаситься ще 10 хвилин. За цей час всі смаки з’єднаються, і вийде чудовий за смаком гарнір.

    В термосі

    Перловку, як і гречану крупу, можна приготувати без особливих зусиль, просто запарити гарячою водою. Краще всього використовувати для цього термос, в якому страва буде готова вже через 6-8 годин. Для приготування слід узяти крупу, воду, сіль і масло в традиційних пропорціях.

    Далі слід покрокове приготування:

  • Термос попередньо обдается окропом, після чого в нього засипається крупа і вливається кипляча рідина.
  • Вода підсолювати за смаком і підігрівається в посуді до закипання.
  • Заливається в термос, який закривається кришкою та отставляется, приблизно на всю ніч.
  • Готова каша заправляється маслом і подається до столу.
  • Ніжна і смачна перлова крупа, буде не гірше тієї, що готується в каструлі. Цей рецепт стане паличкою-виручалочкою людям, які перебувають у відрядженні, декреті або учням, які не мають часу і можливості повноцінно харчуватися.

    В скороварці

    Скороварка є відмінним помічником на кухні. Вплив на їжу в ній відбувається з допомогою високого тиску, що дозволяє максимально зберегти користь продуктів. У цьому диво-приладі каша приготується дуже швидко, менше ніж за 20 хвилин.

    Для швидкого готування каші потрібно взяти:

    • вимочену крупу – 1 склянка;
    • воду або молоко – 550 мл;
    • цукровий пісок або сіль за смаком.

    Всі продукти по черзі слід покласти в скороварку, додати спеції і включити. Через 12-17 хвилин гарнір буде готовий.

    У духовці

    Перловка в духовій шафі порадує любителів здорової кухні. Приготувати блюдо досить легко, а смакові якості порадують маленьких і великих гурманів.

    Для 1 порції гарніру слід взяти:

    • крупу – 100 г;
    • бульйон – 0,5 л;
    • масло вершкове;
    • сіль і спеції.

    Крупа вимочується, промивається і розкладається по горщикам так, щоб вона заповнила ємність на 1/3. Далі перловка заливається бульйоном, солиться і приправляється зеленню разом зі спеціями. Потім відправляється в духову шафу, розігрітий попередньо до 200 градусів. Готову страву потрібно розкласти по тарілках і приправити маслом.

    В мікрохвильовці

    В свч — печі готувати перлову кашу з водою слід в пропорції 1:2, не більше. Попередньо крупа вимочується і ретельно промивається.

  • Крупа вимочується, поміщається в спеціальну скляну ємність, заливається водою, накривається кришкою і вариться протягом 7 хвилин.
  • Після ємність з крупою виймається, в неї додається масло, сіль, зелень і вирушає далі в мікрохвильовку на 35 хвилин.
  • Щоб продукт приготувався рівномірно, періодично кашу слід помішувати, дістаючи з печі.
  • Дивіться також:  Тушонка з курки – 7 рецептів, як зварити тушонку в домашніх умовах: у скороварці, автоклаві, мультиварці, каструлі і в духовці

    Готову крупу можна подати з гострим соусом і м’ясним салатом. Їсти її потрібно в гарячому вигляді – холодна, вона втрачає свої смакові якості і важко переробляється органами ШКТ.

    Класичний суп з перловою крупою

    Розсольник займає передові позиції серед перших страв. У класичному рецепті цей кислий суп готується обов’язково з солоними огірками і перловкою. Рецепт досить простий. Головне – підготувати заздалегідь потрібні продукти і поетапно приготувати страву.

    З інгредієнтів слід взяти:

    • яловичину без кісток;
    • перлову крупу – 60 г;
    • картопля – 300 г;
    • цибулю і моркву – по 1 шт.;
    • солоних огірків – 150 г (за смаком);
    • огіркового розсолу – 100 мл;
    • масло і спеції.

    Перловка заздалегідь замочується (не пізніше, ніж за 3 години до варіння бульйону). У підходящої ємності відварюється м’ясо до готовності, виймається з каструлі, злегка остуджується і нарізається на порції. Далі в каструлю з бульйоном поміщається крупа, туди ж відправляється м’ясо і все готується ще 35 хвилин.

    Заздалегідь очищена картопля нарізати кубиками і відправляється в каструлю до решти продуктів. Овочі обсмажують до золотистого відтінку в маслі, після чого тушкують пару хвилин у взятому з каструлі бульйоні. Огірки обсмажуються на окремій сковороді. Зажарка відправляється в ємність разом з огірковим розсолом.

    Щоб виправити смак страви, якщо випадково було додано більше розсолу або спецій, потрібно влити в ємність трохи м’ясного бульйону, залишеного про запас.

    Після того, як вода закипить, додати до продуктів сіль, спеції і лист лавра. Готову страву прикрасити зеленню і подати до столу зі сметанним соусом.

    Варимо для риболовлі на карася і карпа

    Дивно, але перлову крупу люблять не тільки люди, але і риба, зокрема карась і короп. При цьому на неї ловиться саме велика риба, а не мальки, як на хробака або іншу наживку. Варити перловку для риболовлі на карася і коропа потрібно протягом години, при цьому попередньо її потрібно замочити, а ось промивати необов’язково.

    Пропорції крупи і води – 1:5. Каша повинна бути слизової – доведено, що саме це привертає риб. Вариться вона в каструлі на повільному вогні, до готовності. Готову страву слід настояти протягом 15 хвилин, після чого приправити ароматичними компонентами, будь то кориця або аніс. Ця маленька хитрість допоможе домогтися великого улову.