Як варити пшоно? Скільки і як правильно?

З пшоняної крупи можна зварити дивно смачну кашу або суп, зробити запіканку, якщо вміло її приготувати. Ми розповімо, як варити пшоно так, щоб воно вийшло розсипчастим, зберігаючи смак і користь одночасно.

Процес підготовки пшоняної крупи до варінні, щоб вона не злипалася

Від того, яке пшоно ви виберіть для варіння і як підготуєте його, залежить смак і консистенція каші.

  • Беремо пшоняну крупу насиченого жовтого кольору. Це показник того, що продукт попередньо перебрали і пропарити. Таке пшоно швидко вариться, і страва вийде розсипчастим.
  • Якщо ж ви купили більш світле зерно, не біда. Але його потрібно перед варінням додатково промити і перебрати. Отсейте сміття, чорні зерна. У каші вони не потрібні.
  • Промивайте пшоно будь-якого кольору, поки вода не стане прозорою. Рідина повинна бути теплою. Тоді продукт зберігає всі свої корисні властивості і при варінні гранули не злипнуться між собою.
  • Перед тим, як закладати пшонку в каструлю, останній раз обробіть його гарячою кип’яченою водою.

Як і скільки варити розсипчасту пшоняну кашу на воді на плиті?

  • Спочатку візьмемо правильну посуд. Каструля повинна мати товсте дно і емальовані стінки. Так пшонка не прилипне до посуді і не пригорить.
  • Важливо налити в каструлю потрібну кількість води. При варінні продукт збільшується в розмірі в п’ять разів. Так що на 200 грамів пшона (це один стакан) ми використовуємо 800 мл води. При необхідності не бійтеся долити ще води.
  • Спочатку кип’ятимо воду, а потім у вируючу рідина засипаємо пшоняну крупу.
  • Зменшуємо потужність вогню і потихеньку варимо під кришкою.
  • Скільки варити пшоно: 20 хвилин.
  • Після цього засипаємо за смаком сіль, цукор, можна додати трохи води і тушкувати під кришкою ще 10 хвилин.
Дивіться також:  Картопляні часточки в духовці – 5 смачних рецептів приготування

Пшоно на воді має вийти таким, як треба – смачним і розсипчастим. Якщо ви хочете солодке страву – насипайте більше цукру.

Рецепт варіння на молоко в каструлі

Вам знадобиться:

  • сіль – 4 гр;
  • пшоняна крупа – 190 гр;
  • молоко 0.4 л;
  • цукровий пісок за смаком;
  • вода – 0,4 л;
  • шматочок вершкового масла;
  • родзинки, чорнослив.

Як зварити пшоно на молоці:

  • Видаляємо з пшінки сміття і чорні зерна, кілька разів обполіскуємо водою і під кінець ошпарюємо окропом.
  • Опустіть його в каструлю з водою і варіть до моменту закипання. Зніміть з’явилася піну.
  • Продовжуємо готувати, поки майже вся вода не випарується.
  • Заливаємо молоко, ставимо вогонь на газовій плиті на мінімальну потужність.
  • Насипте сіль та цукровий пісок.
  • Поваріть страву ще хвилин 20. Після цього вона повинна загуснути. Кашу необхідно час від часу перемішувати, щоб не було пригорання.
  • Залишилося покласти пару ложок олії, вимкнути вогонь, тушкувати під кришкою 10 хвилин, щоб вона набула насичений вершковий смак.
  • Подаємо ніжне солодке страву до столу разом з порцією родзинок або чорносливу.

В мультиварці на воді

Як правило, в інструкції додаються варіанти рецептів, призначених для приготування в печі. Але їх кількість обмежена.

Список продуктів:

  • шматок вершкового масла – 40 гр;
  • сіль – 5 гр;
  • пшоняна крупа – 180 гр;
  • вода — 0,6 л.

Готуємо пшоно в мультиварці:

  • Пересипаємо крупу з пакету в глибоку миску. Кілька разів обробляємо теплою водою.
  • Ошпарюємо окропом і зливаємо воду з чаші.
  • Перекладаємо продукт в чашу мультиварки.
  • Масло ріжемо на маленькі шматочки і кидаємо слідом в кашу.
  • Зверху виливаємо холодну воду, насипаємо сіль.
  • У програмному меню кухонного приладу натискаємо на кнопку «Каша» або «Гасіння».
  • Виставляємо час 40 хвилин.
  • Поки страва готується, ви можете сміливо займатися своїми справами, іноді контролюючи процес.
  • Як тільки мультиварка видасть сигнал про завершення програми, почекайте ще 20 хвилин.
  • За цей час страва настоїться, стане ніжним і ароматним.
  • Залишилося перемішати розсипчасту крупу. Вона може подаватися як самостійну страву на сніданок або як прекрасний гарнір до м’яса.
Дивіться також:  8 смачних рецептів тушкованої капусти, які можна приготувати вдома

Варимо в «розумній каструлі» на молоці

Тепер спробуємо приготувати ситний солодкий варіант з молоком.

Базові інгредієнти:

  • дві щіпки солі;
  • пшонка – 190 гр;
  • вода – 400 мл;
  • шматок масла – 35 гр;
  • цукор – 25 гр;
  • молоко – 600 мл

Готуємо покроково:

  • Засипаємо в мультиварку промиту пшоняну крупу.
  • Додаємо до неї сіль, вливаємо воду, молоко, насипаємо цукровий пісок. Всі інгредієнти добре перемішуємо.
  • Включаємо програму «Рис», «Гасіння» або «Каша». Час – 40 хвилин.
  • Як тільки мультиварка закінчить роботу, кладемо шматочки масла і перемішуємо страва.
  • Якщо бажаєте отримати більш густу кашу, натисніть кнопку «Підігрів» і томіть блюдо 30 хвилин. Приємного апетиту!

Скільки хвилин вариться пшоно в супі?

З пшоняної крупи виходить поживний суп з насиченим смаком. Тут використовуються найпростіші продукти.

Для супу перебриваем зерна і замочуємо їх у воді на 6 годин. Рекомендується за цей час три рази поміняти воду. Якщо у вас не залишається часу на належну підготовку пшона, то просто обдайте його окропом. Пшонка в суп вариться 20-30 хвилин.

Інгредієнти молочного супу:

  • вода – 0,4 л;
  • пшоняна крупа – 150 гр;
  • молоко – 1,5 л;
  • вершкове масло за смаком.

Поетапне приготування:

  • Оброблену крупу відправити в каструлю з водою, покласти шматочок масла.
  • Довести суміш до кипіння. Після цього варимо ще 15 хвилин на маленькій потужності вогню.
  • Доливаємо молоко і готуємо суп ще 10 хвилин.

Як смачно приготувати пшоняну крупу на гарнір?

Порядок приготування страви на гарнір майже такий же, як і для звичайної каші. Найголовніше, щоб пшоно вийшло розсипчастим і не приклеювалося до ложці або каструлі.

Список інгредієнтів:

  • сіль за смаком;
  • пшонка – 180 гр;
  • вода – 400 мл
Дивіться також:  Манна каша на молоці – 6 смачних рецептів приготування

Алгоритм дій:

  • Кілька разів крупу промиваємо під краном теплою водою.
  • Викладаємо його на дно каструлі і заливаємо холодною водою.
  • Як тільки каша закипить, зливаємо стару рідину і вливаємо свіжу.
  • Доведіть блюдо до кипіння, насипте сіль.
  • Зменшуємо вогонь і варимо 20 хвилин до повного випаровування води.
  • Після цього залишаємо страва на 15 хвилин. При необхідності додатково можна кинути шматочок вершкового масла. Приємного апетиту!