Як варити сочевицю – 5 рецептів на гарнір

Якщо ви не знаєте, як варити сочевицю, то саме час навчитися. Робити це не складно, якщо дотримуватися деяких правил.

Як варити сочевицю на гарнір

Перед початком приготування сочевицю потрібно добре промити під холодною водою і прибрати з неї сміття. Замочувати на відміну від інших бобових її не потрібно. Солити рекомендується в самому кінці. Якщо ви не хочете проблем з травленням, то класти сочевицю в каструлю потрібно у вже киплячу воду.

Скільки часу варити?

Для приготування страви завжди потрібно різний час. Для того, щоб вирішити скільки варити сочевицю без замочування, потрібно визначити з сортом. Так, наприклад, на червоний варіант доведеться витратити 10 хвилин, на зелений сорт – 30, а коричнева буде готова тільки через 40 хвилин. Іноді цей сорт рекомендують замочувати, але робити це варто, тільки якщо ви хочете скоротити час варіння.

Співвідношення сочевиці і води при варінні

Ідеальна пропорція для варіння – 1:2, як і для більшості каш. Тобто на один стакан сухої сочевиці вам буде потрібно дві склянки води і так далі: на дві склянки сочевиці – вже чотири порції води. Бажано суворо дотримуватися, інакше результат буде не таким, який ви очікуєте: зерна будуть тверді або навпаки занадто розварені.

Інгредієнти:

  • Сочевиця – один стакан;
  • Цибулина і морквина;
  • Сіль за смаком;
  • Трохи масла рослинного;
  • Дві склянки води.

Процес приготування:

  • Почніть з промивки сочевиці. Зробіть це ретельно.
  • Далі поставте воду на вогонь і доведіть до кипіння. Тепер потрібно посолити майбутнє блюдо і додати в посуд сочевицю.
  • Доведіть до готовності. Поки йде приготування, підготуйте цибулю і моркву – подрібнені овочі обсмажте з невеликою кількістю рослинного масла.
  • З готової сочевиці злийте воду і покладіть її до овочів, все змішайте. Тепер ви знаєте, як готувати сочевицю на гарнір.
Дивіться також:  Рецепти самси з листкового тіста з м’ясом

Як правильно варити сочевицю в мультиварці

Приготування в мультиварці завжди проходить швидше і простіше, особливо якщо це стосується сочевиці. В результаті зерна виходять м’якими і смачними.

Необхідні продукти:

  • Склянку сочевиці, бажано зеленої;
  • Вода по пропорції – 2 склянки;
  • Одна морквина і цибулина;
  • Сіль і інші приправи на ваш розсуд.

Як готувати:

  • Підготуйте овочі, використовуючи мультиварку. Подрібніть їх і обсмажте в режимі: «підсмажування».
  • Далі, промиту сочевицю всипте до овочів і залийте гарячою водою. Додайте вибрані спеції.
  • Увімкніть режим «гасіння» і готуйте страву близько 30 хвилин. Соліть культуру тільки за п’ять хвилин до закінчення приготування.

Для більш яскравого смаку можна додати аджики.

Особливості приготування червоною, чорною, зеленою і жовтою сочевиці

Якщо ви хочете смачну кашу з сочевиці, то для цього краще всього купити зелене або коричневе сочевицю. Тоді вона не розвариться і вийде у вигляді зерен. Для супу і рагу відмінно підійде червоний або помаранчевий сорт.

Готуючи страву з червоної сочевиці, деякі радять додавати сіль і спеції на початку, а не в кінці, як прийнято робити з іншими сортами. Кращі приправи – червоний перець, карі, кмин.

Чорна сочевиця ідеально підійде для салатів з додаванням перцю, олії і гострих спецій.

Не змішуйте різні сорти між собою, так як час приготування і результат у них різний.

Як приготувати кашу з сочевиці?

Каша з сочевичну крупи – смачне, ситне блюдо, як для сніданку, так і для обіду. При наявності всіх продуктів готується просто.

Інгредієнти:

  • Крупа сочевиці відповідного сорту;
  • Вода по пропорції;
  • Морква і цибуля – по одній штуці;
  • Сіль і інші приправи;
  • Зубчик часнику;
  • Трохи оливкової олії.
Дивіться також:  Скільки варити яйця, рецепти варених яєць

Процес приготування:

  • Почати приготування каші треба, звичайно ж, з підготовки крупи. Для цього її потрібно гарненько промити під холодною води, причому краще це зробити кілька разів. Щоб вона була чистою і без сміття.
  • Далі підготуйте каструлю, покладіть туди сочевицю і залийте її водою. Кількість води визначається виходячи з того, скільки ви взяли крупи. На один стакан сухого продукту – два склянки рідини.
  • Дочекайтеся кипіння і зробіть вогонь трохи менше.
  • Поки крупа відварюється потрібно підготувати овочі. Робиться це просто: подрібніть їх і трохи обсмажте на сковороді, додавши буквально одну чайну ложку оливкової олії.
  • Приготовлені овочі всипте до каші, зменшіть вогонь практично до мінімального рівня.
  • Тепер можна посолити і перемішати.
  • Готувати страву треба в середньому 30 хвилин, але точний час залежить від сорту, який ви взяли. Зерна повинні розварюватися.
  • Коли все буде майже готове, вичавити туди часник і поперчіть.

Рецепт приготування пюре

Пюре із сочевиці – відмінний варіант ситного обіду з цікавим смаком. Для приготування найкраще підійде червоний сорт, можна взяти і зелений, але тоді час приготування буде трохи більше.

Для страви потрібно:

  • Червоний сорт сочевиці – приблизно 70 грам;
  • Цибуля і морква – по 1 штуці;
  • Зелень за смаком;
  • Вода – 200 мл;
  • Сіль
  • Масло вершкове – 15 грам.

Процес приготування:

  • Почати приготування пюре потрібно з підготовки овочів – подрібніть їх.
  • Ретельно підійдіть до вибору посуду для цієї страви. Краще всього підійде, щось з товстим дном.
  • Поставте обрану ємність на плиту і покладіть в нього масло. Дочекайтеся, поки воно розтопиться, і тоді додавайте туди овочі. Обсмажте їх злегка на сильному вогні.
  • Помиту і очищену сочевицю додати до решти інгредієнтів, все перемішати.
  • Тепер влийте воду, дочекайтеся, поки все закипить і посоліть. Все, що залишилося дочекатися поки страва приготується. На це буде потрібно приблизно 20 хвилин.
  • За допомогою блендера і товкачика перетворіть кашу в пюре, знову перекладіть в каструлю і доведіть до кипіння. Після цього страву можна подавати до столу.
Дивіться також:  Сало в цибулинні, рецепт з фото

Рецепт приготування супу

Суп із сочевиці – пікантне блюдо з таким незвичним для нас смаком, адже ця культура рідко буває на нашому столі.

Необхідні продукти:

  • Червона сочевиця – один стакан;
  • Сіль, зелень, перець – на смак;
  • Одна цибулина і морквина;
  • Кілька картоплин;
  • Рослинне масло – три столові ложки;
  • Вода чи готовий бульйон – близько 2.5 літрів.

Як готувати:

  • Незалежно від того, на чому ви будете готувати бульйон або вода, це доведеться довести до кипіння. Каструля повинна бути не менше трьох літрів.
  • Поки поду закипає, підготуйте сочевиці – промийте його, так щоб вода була чистою, і не було ніякого сміття.
  • Відкладіть культуру і займіться овочами. Їх потрібно дрібно нарубати, а картоплю нарізати невеликими шматочками.
  • У гарячу сковорідку, додайте масло, а потім і підготовлені овочі, крім картоплі. Доведіть їх до золотистого кольору. На це зазвичай іде не більше трьох хвилин.
  • Коли вода закипить, покладіть в каструлю картоплю, крупу і обсмажені овочі. Все це знову доведіть до кипіння. Зверніть увагу, що потрібно знімати піну, а вогонь повинен бути дуже маленьким інакше крупа не встигне приготуватися, а вода буде вибігати.
  • Варити потрібно поки не буде готова сочевиця і картоплю. Середній час – 20 хвилин.
  • Коли страва буде вже майже готове, можна додати спеції і сіль. Так само не забудьте порізати зелень, для яскравого смаку та аромату. Можна додати оливки і видавити трохи лимонного соку.