Як варити вівсянку на воді? 7 смачних рецептів вівсяної каші

Вівсянка – одна з найбільш корисних і поживних каш. При цьому її можна приготувати дуже смачно навіть без використання молока. Як варити вівсянку на воді правильно, потрібно знати кожній господині. Відомо багато цікавих рецептів.

Вівсяна каша на воді — класичний рецепт

Традиційний варіант приготування вівсянки на воді передбачає використання негазованої мінералки. Рідини достатньо взяти 0,4 літра. Також потрібно: 220 г вівсяної крупи, по половинці столової ложки солі і цукру, шматочок якісного вершкового масла. Далі опублікований рецепт вівсяної каші на воді.

  • Для такої страви беруться цілісні оброблені вівсяні зерна. Саме вони найбільш корисні, а, крім того, не надають готової каші гіркоту. Купити продукт вдасться в будь-якому супермаркеті у відділі здорового харчування.
  • В товстостінну посуд наливається вказану кількість негазованої мінералки. На невеликому вогні вода доводиться до кипіння, змішується з сіллю.
  • У ємність додається і крупа.
  • На мінімальному вогні страву варять при постійному помішуванні близько 20 хвилин.
  • За пару хвилин до готовності до компонентів каші додається вершкове масло і цукор.

Вівсянка має перед подачею до столу настоятися під закритою кришкою.

Готуємо вівсянку в мультиварці

Ще простіше варити кашу за допомогою мультиварки. Бажано, щоб пристрій мав програму «Каші». Крім води (2 ст.), береться: 1 мультистакан геркулеса, мед за смаком, жменю очищених волоських горіхів, шматочок вершкового масла, щіпка солі.

  • У чашу пристрою виливається розтоплене масло, яким ретельно змащуються всі стінки і дно.
  • Зверху в ємність висипається геркулес і виливається вода.
  • Залишилося додати сіль і натуральний бджолиний мед за смаком.
  • У режимі «Каші» ласощі вариться 35 хвилин.

Після відповідного звукового сигналу в блюдо додаються подрібнені горішки і масло. Можна замінити ці доповнення фруктами, ягодами або сухофруктами.

Дивіться також:  Рис з овочами — 15 рецептів смачного приготування

Як зварити кашу в мікрохвильовці?

Якщо в будинку виявилася тільки мікрохвильова піч, то і в цьому випадку легко вдасться зварити смачну вівсянку. Покращувати її смак за бажанням можна різними сухофруктами і ягодами. Для страви використовується: 130 г пластівців (вівсяних), 1,5 ст. очищеної води, 60 мл меду, шматочок вершкового масла.

  • У спеціальну посуд, призначену для приготування страв в мікрохвильовій печі, висипаються вівсяні пластівці, і виливається питна вода. Кількість рідини можна регулювати за власним смаком, враховуючи, наскільки густу кашу хочеться отримати в результаті.
  • Ємність з пластівцями і водою встановлюється в мікрохвильовку. Пристрій включається на 4 хвилини на повній потужності.
  • В готову страву додається каша, мед і будь-які доповнення по бажанню.

Особливо смачно змішувати ласощі з тертим яблуком і грушею. Якщо в результаті страва виявиться неготовим, можна включити мікрохвильовку ще на пару хвилин.

З фруктами

Такий варіант особливо подобається дітям. Для солодкої вівсянки використовуються яблука, банани, груші, персики, ківі і будь-які інші фрукти. Можна взяти асорті з шматочків різноманітних плодів. Також знадобиться: 450 мл кип’яченої води, 220 г вівсяної крупи, цукровий пісок (можна коричневий) і сіль за смаком.

  • Пластівці в каструлі або будь товстостінній посуді заливаються потрібною кількістю води.
  • На невеликому вогні вариться близько 25 хвилин.
  • Незадовго до закипання в масу відправляється коричневий або білий цукор, сіль.
  • Після повного розпускання солі і цукру можна закладати в ємність вершкове масло і ретельно перемішати всі інгредієнти.
  • Всі підготовлені (вимиті, начищені і нарізані) фрукти подрібнюються за допомогою блендера. Краще всього перетворити їх в однорідне пюре.
  • Коли каша придбає достатню густину, її можна вимикати і знімати з вогню.
  • Залишилося перемішати дві частини: вівсянку і фрукти.
Дивіться також:  Червона сочевиця – 8 смачних рецептів приготування

Подається каша гарячої із фруктовим сиропом або згущеним молоком. Звичайно, калорійність вівсяної каші на воді, приготованої за таким рецептом, виявиться високою.

Ситна каша з м’ясом

Вівсянка цілком може стати не тільки сніданком, але навіть повноцінним ситним обідом або вечерею. Для цього в блюдо додати м’ясо. Відмінний варіант для тих, хто не їсть солодкі каші. Для приготування використовується: 2,5 ст. вівсяних пластівців (Екстра), 250 г будь-якого м’яса, морквина, 2 білих цибулини, 1, 3 л води, корінець кореневої петрушки, яйце, сіль, олія.

  • М’ясо промивається проточною водою і нарізати дрібними шматочками. Далі вони обсмажуються на будь-якому жирі або маслі до утворення хрусткої апетитною скоринки.
  • У сковороду додається морква подрібнена і одна цибулина. Разом продукти обсмажуються ще кілька хвилин.
  • У ємність виливається 300 мл води, додається сіль за смаком.
  • До готовності інгредієнти тушкуються на середньому вогні під закритою кришкою. Якщо обрана курка, то достатньо буде 12-15 хвилин.
  • З решти води, цибулини, коріння петрушки вариться підсолений бульйон.
  • Яйце збивається виделкою з невеликою кількістю кип’яченої води.
  • У бульйон всипається вівсянка, солиться і вариться до готовності.
  • Залишилося додати до крупі засмажку з овочів і м’яса, а також збите яйце.
  • Блюдо залишається до повного остигання під закритою кришкою.

При бажанні можна варити м’ясо разом з бульйоном, а потім нарізати маленькими шматочками. Овочі в такому випадку обсмажуються окремо.

Рецепт дієтичної низькокалорійної вівсянки

Всім, хто стежить за своєю фігурою, варто мати в запасі цей рецепт смачного і корисного сніданку. Знадобиться: півсклянки вівсяних пластівців, 2 ст. питної води, по дрібці солі і цукру, шматочок якісного вершкового масла.

  • Чиста вода доводиться до кипіння. В цей час в декількох водах промиваються вівсяні пластівці.
  • Крупа відправляється в окріп і готується 10-12 хвилин. Залишиться посолити і підсолодити кашу, потім обернути каструлю теплою тканиною і залишити настоюватися до охолодження.
Дивіться також:  Шлунки курячі тушковані в сметані – 7 рецептів приготування

Вершкове масло додається за смаком.

Якщо хочеться знизити калорійність, то вершкове замінюється будь-яким рослинним маслом.

Можна і зовсім відмовитися від використання масла.

З яблуками для дітей

Найменшим членам сім’ї особливо сподобається яблучна вівсянка. Краще брати солодкі домашні фрукти. А, крім яблука (1 велике): по 1 ст. вівсяних пластівців, молока і води, по дрібці солі і ванільного цукру, 2 ст. л. натурального бджолиного меду і така ж кількість вершкового масла, 1 ст. л. коричневого цукру.

  • У великій каструлі вівсянка заливається сумішшю гарячої води і молока. Далі страва готується на самому мінімальному вогні. За 15-17 хвилин крупа добре розвариться. Саме в такому вигляді вона максимально корисно для шлунка.
  • Яблука дрібно нарізати і підсмажуються на вершковому маслі. Потім до фруктів додається мед і ванільний цукор. Через хвилинку маса знімається з вогню.
  • Готова каша злегка остуджується і викладається на тарілку.
  • Зверху вівсянка прикрашається ароматною яблучної заправкою.

При бажанні можна доповнити частування згущеним молоком, вершковим або топленим маслом.