Як варити згущене молоко – 4 способи. Рецепти випічки з вареним згущеним молоком

Сучасні господині звикли практично все купувати в магазині, і вже давно не є дефіцитом варена згущене молоко. Але от якість продукту навіть у зарекомендували себе з позитивного боку виробників часто залишає бажати кращого. Тому тим, хто звик до натуральним продуктам, буде корисна інформація про те, як варити згущене молоко різними способами, і які десерти можна приготувати з цим інгредієнтом.

Як варити згущене молоко в домашніх умовах

Отримати корисне і смачне ласощі, смак якого буде «той самий», натуральний, з дитинства, можна кількома способами. Вибирайте найбільш зручний, виділіть декілька хвилин на підготовку, кілька годин на варіння і приступайте.

Класичний спосіб варіння

Незважаючи на заборони виробників згущеного молока, класичним способом готування вареного згущеного молока стала її варіння в жерстяній банці. Скільки варити згущене молоко в банку, і як запобігти генеральне прибирання на кухні з відмиванням солодкої молочно-карамельної маси зі стін і стелі, – питання не пусті.

А тому, не відступайте від наведеного алгоритму:

  • У велику каструлю покласти банку зі згущеним молоком і залити її водою до максимально можливого рівня, щоб не часто доливати воду в процесі варіння. Відправити каструлю на плиту і дочекатися активного булькання води.
  • Після закипання варити згущене молоко пару годин, якщо в подальшому планується використовувати для приготування кремів в торти або тістечка. Щоб отримати більш густий і темний склад (наприклад, для наповнення «горішків»), то варити згущене молоко необхідно десь на годину довше.
  • У процесі варіння потрібно стежити, щоб банку не «оголилася» і при необхідності доливати в каструлю гарячу воду. Закінчивши термічну обробку, банку слід залишити остигати у воді, в якій вона варилася. Виконання цих двох умов допоможе уникнути епічного вибуху.

Вибираючи згущене молоко для варіння, потрібно уважно вивчити його склад на етикетці. Якісний продукт не повинен включати в себе щось, крім молочних продуктів і цукру. Згущене молоко з пальмовою олією у складі нехай краще залишиться на полиці магазину.

Варена згущене молоко своїми руками

Не тільки з магазинного продукту можна приготувати варену згущенку. Її цілком реально зробити з цукру і цільного коров’ячого молока, витративши при цьому часу не набагато більше, ніж при класичному способі.

На півтора літра домашньої вареного згущеного молока слід взяти:

  • 3000 мл цільного коров’ячого молока (краще домашнього, а не магазинного);
  • 1000 г цукрового піску;
  • 45 мл лимонного соку;
  • 5 г соди.

Спосіб приготування:

  • Молоко з цукром в каструлі відповідного літражу відправити на вогонь і прогрівати, безперервно помішуючи, до повного розчинення цукру.
  • Коли склад закипить, зняти каструлю з плити, додати в її вміст сік лимона і соду. Молоко почне активно пінитися. Тепер його слід енергійно перемішати і повернути на вогонь.
  • З моменту повторного закипання засікти час і уварювати згущене молоко на середньому вогні протягом трьох годин. За цей час молоко потемніє і загусне.
  • У процесі варіння потрібно не лише періодично перемішувати склад, але і знімати пробу на готовність. Якщо крапля молока не буде розтікатися на холодному блюдце, – варена згущене молоко готова. Готовий продукт слід розлити по півлітрових баночках для подальшого зберігання.

Готуємо в духовці

Згущене молоко, що продається не в жерстяних банках, а в тетрапаках, в каструлі класичним способом не звариш. Для такого продукту більше підійде готування в духовці.

Послідовність дій при цьому буде наступною:

  • В металеву або скляну жароміцну ємність перелити згущене молоко і закрити цю посудину зверху листом харчової фольги.
  • Помістити тару з молоком в іншу ємність з водою, щоб рівень рідини доходив до середини висоти згущеного молока в формі.
  • Далі поставити згущене молоко на 2 – 3 години в духовку, розігріту до 200 градусів. При необхідності в процесі варіння доливати выкипевшую воду. Готову згущене молоко дістати з духовки, звільнити від фольги і використовувати за призначенням.

Найпростіший спосіб в мікрохвильовці

Володарі мікрохвильових печей повинні знати, як варити згущене молоко з допомогою цього пристрою. Тим більше, що весь процес займе не більш 8 хвилин.

Алгоритм варіння в СВЧ-печі такий:

  • У керамічну або скляну посудину влити згущене молоко і поставити його в мікрохвильовку на 2 хвилини. Потужність пристрою повинна бути встановлена на рівні 700 Вт.
  • Після звукового сигналу згущене молоко перемішати і знову відправити на 2 хвилини в мікрохвильову піч. Важливо стежити, щоб молоко не втекло і прогрівалося рівномірно, тому його обов’язково потрібно перемішувати. Повторювати такий періодичний нагрівання не більше 4 разів.

Довівши продукт до потрібної консистенції і кольору, його можна використовувати за прямим кулінарного призначення.

Рецепти випічки з вареним згущеним молоком

Безумовно, є натуральне варене згущене молоко просто ложкою – задоволення, якого не досягти, навіть з допомогою «райського» батончика «Баунті». Однак ще більш чудовим ласощами може виявитися випічка зі згущеним молоком. Торти, тістечка, печиво з таким компонентом виходять просто казково смачними.

Крем з вареного згущеного молока і вершкового масла

Цей крем підійде в якості начинки для різних домашніх тортів з бісквітних, медових, листкових або вафельних коржів, а також різноманітних тістечок і печива.

 

Пропорції інгредієнтів для його приготування:

  • 380 г вареного згущеного молока;
  • 200 г розм’якшеного вершкового масла;
  • 20 – 40 г цукрової пудри;
  • 5 мл лікеру (або іншого алкоголю для аромату).

Готуємо наступним чином:

  • М’яке масло збити разом з цукровою пудрою до стану білої пишної маси. Окремо проробити те ж з вареним згущеним молоком.
  • Далі обидві маси об’єднати, перемішавши їх силіконової лопаткою.
  • В кінці приготування для аромату додати трохи лікеру. Крем готовий.

Класичне печиво «Горішки»

Неприваблива згущене молоко, варена у банку в каструлі, може стати чудовою начинкою для домашнього печива «горішки».

Щоб його спекти, слід підготувати:

  • 2 яйця;
  • 200 г цукру;
  • 250 г вершкового масла;
  • 8 г ванільного цукру;
  • 3 г солі;
  • 5 г гашеного соди;
  • 320 г борошна;
  • 380 г вареного згущеного молока;
  • ядра будь-якого горіха з розрахунку одне ядро на один «горішок».

Покроковий рецепт випічки найсолодших, калорійних і таких дивно смачних «горішків» у світі:

  • Перед початком замішування тіста масло розтопити і залишити, щоб воно трохи охололо, але продовжувало бути рідким.
  • Яйця з цукром і сіллю розтерти ручним віночком до однорідного стану. Потім влити рідке масло, розмішати, додати гашену соду і борошно.
  • Готове пісочне тісто відправити на годину в холодильник, щоб з ним було легше в подальшому працювати.
  • Форму для випічки «горішків» (орешницу) змастити рослинним маслом. З тіста скачати кульки діаметром з черешню і викласти їх у поглиблення форми. Не варто робити заготовки більшого розміру, інакше тісто обов’язково спробує втекти в процесі випічки.
  • На невеликому вогні піч «горішки» по одній – дві хвилини з кожного боку. Готові порції дуже обережно вийняти і остудити.
  • Далі залишається тільки зібрати «шкарлупки», наповнивши їх вареним згущеним молоком і сховавши всередині кожного горіхове ядерце.

Дуже смачні кекси

Густа консистенція вареного згущеного молока дозволяє використовувати її в якості начинки для кексів. Така випічка зі смачним молочним сюрпризом сподобається і дорослим, і дітям.

Пропорції продуктів, що входять до її складу, наступні:

  • 1 яйце;
  • 80 г цукру;
  • 200 мл молока;
  • 200 мл рослинного масла;
  • 3,5 г ваніліну;
  • 2,5 г солі;
  • 7 г розпушувача;
  • 250 г борошна;
  • 190 г вареного згущеного молока.

Черговість кулінарних процесів:

  • Яйце спінити віночком разом з цукром, влити молоко і рослинне масло, знову все розбовтати.
  • Потім додати сипучі компоненти (борошно, ванілін, сіль і розпушувач). Готове тісто має бути густим, як сметана.
  • У змащені маслом силіконові формочки покласти по столовій ложці тесту, зверху нього чайну ложку вареного згущеного молока. Смачну начинку ховаємо під другою порцією тесту.
  • Готувати кекси в духовці при 180 °С приблизно 30 – 40 хвилин. Остиглі кекси можна прикрасити цукровою пудрою.

Вафельний торт з вареним згущеним молоком

Маючи під рукою упаковку готових вафельних коржів і банку вареного згущеного молока, можна приготувати смачний торт буквально за пару хвилин.

На один такий десерт потрібно:

  • 6 – 8 вафельних коржів;
  • 380 г вареного згущеного молока;
  • 100 г м’якого вершкового масла;
  • 100 г подрібненого обсмаженого арахісу;
  • 50 – 70 г шоколаду.

Хід роботи:

  • Згущене молоко збити з розм’якшеним вершковим маслом до пишноти.
  • Зібрати торт з готових коржів, перекладаючи їх отриманим на попередньому кроці складом.
  • Зверху десерт також змастити кремом і посипати подрібненим арахісом.
  • Шоколад розтопити і з допомогою корнетика нанести поверх горіхів хаотичний малюнок з тягучих солодких ниток.
  • Дати торту приблизно годину просочитися чи можна подавати відразу, нарізавши на порційні шматки.

Рогалики з «варенкой»

Для пишних рогаликів на дріжджовому тесті з начинкою з вареного згущеного молока слід підготувати:

  • 200 г вершкового масла;
  • 150 г цукру (з них 50 г – в тісто);
  • 1 яйце;
  • 150 мл молока;
  • 50 г дріжджів;
  • 630 г борошна;
  • 370 г вареного згущеного молока.

Спосіб випічки:

  • У молоці розчинити цукор, дріжджі. Влити разболтанное до однорідності яйце і розтоплене масло. Невеликими частинами підсипаючи борошно, замісити тісто.
  • Дати масі постояти в теплі до збільшення в об’ємі в два – три рази. Потім добре обім’яти її, розділити на три частини, кожну з яких розкотити в коло. Розрізати заготовки на сегменти зручного розміру.
  • На край кожної порції покласти начинку з згущеного молока, згорнути рулетиком, обваляти в цукровому піску і запекти до рум’яної скоринки в духовці, розігрітій до 180 – 190 градусів.

Випічка з вареним згущеним молоком може бути досить різноманітною і незмінно смачною. Але беручись за її приготування, варто пам’ятати, що результат багато в чому буде залежати від якості вихідних продуктів. У зв’язку з цим, варто витратити трохи часу і приготувати «варенку» самостійно, адже про те, як це зробити, ви тепер знаєте предостатньо!

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...