Як відокремити жовток від білка легко і швидко – 7 способів

У кулінарії яйця завжди займають почесне місце, і постійно виникає проблема, як відокремити жовток від білка, щоб складові не перемішалися. Є кілька простих і легких варіантів.

Як швидко відокремити жовток від білка традиційним способом

Бачачи, що полиці супермаркетів буквально завалені новомодними пристроями для поділу яєць на складові, багато господинь все-одно роблять це вручну. З досвідом приходить і вміння, і два компоненти дуже легко розділяються за допомогою спритності рук.

  • Шкарлупка акуратно розбивається ножем або об край посуду.
  • Вміст виливається в миску.
  • Обережно пальцями охоплюється жовток і виймається з білка. От і все.

Але легко і просто можна відокремити білок від жовтка, просто виливши його з шкаралупи.

Робиться це дуже просто:

  • З двох сторін в шкаралупі проробляються дірочки. Один отвір має бути широким.
  • Білок просто витече в підставлену тарілку, а весь жовток залишиться.
  • Можна трохи похитати яйце, щоб прискорити процес.

Досвідчені кулінари надходять дещо інакше. По центру продукту вдаряють ножем і розламують яйце на дві половинки. Робити це потрібно над тарілкою. Білок відразу ж опиниться в підставлений ємності, а жовток залишиться. Так два компоненти не змішаються. Але тільки не можна вдаряти по шкаралупі занадто сильно, інакше можна пошкодити ножем цілісності жовтка.

Можна спробувати використати і звичайну супову ложку. Щоб так розділити сире яйце, його розбивають, а потім просто зазначеним столовим приладом виймають жовток і перекладають в іншу ємність.

Буває, що необхідно видалити з яєць тільки білки. Підбирають посуд, яка за обсягом схожа з розміром жовтка. Наприклад, згодиться чарка. В тарілочку розбивають яйце, накривають зверху жовток підготовленої посудом, а білок легко поділяють.

За допомогою пластикової пляшки

Розділити дві складових можна спробувати і звичайної ПЕТ-пляшкою. Важливо, щоб вона була сухою.

Дивіться також:  Сочевиця – як готувати? 9 простих і смачних рецептів

  • Яйця виливаються в посуд.
  • Пляшку стискають так, щоб в ній не залишилося зовсім повітря.
  • Горлечко підноситься до жовтка і злегка послаблюється стиснення.
  • Жовток цілим всосется в пляшку, білок ж повністю залишиться.

Кухонний девайс – силіконова груша

Варто звернутися і до різних кухонним девайсів, найкращий серед яких –спеціальна силіконова груша. З поставленим завданням цей сепаратор впорається за секунду.

  • У тарілку виливається яйце.
  • Після, груша стискається, підноситься до жовтка і розтискається.
  • Жовток миттєво опиниться усередині сепаратора.

Як відокремити жовток від білка з допомогою пластикового стаканчика

Легко розділити компоненти можна навіть за допомогою пластикового стаканчика. Необхідно прогріти кухонний тонкий ніж і здійснити на дні одноразової посудини надріз. Роблять його не більше 1 див.

В стаканчик розбивається яйце і білок повністю витече в надріз.

Спеціальний прилад у вигляді ситечка

В допомогу кулінарам придумано безліч пристосувань, що в значній мірі полегшують роботу на кухні. Наприклад, прилад маленького розміру для поділу яєць у вигляді ситечка.

У нього просто виливається все яйце, і весь білок крізь отвори випливає. Щоб прискорити процес, можна в різні сторони злегка понаклонять ситечко.

Якщо немає спеціального девайса, то легко відокремити жовток від білка можна, використовуючи звичайне сито для борошна.

  • Його слід промити, просушити, а потім підставити під нього глибоку тарілку.
  • Яйце виливають у сито, і білок протікає крізь нього в тарілку.
  • Можна трохи «просіяти» білок дрібними рухами, щоб він швидше протек. Жовток ж затримається.

Зараз продається безліч пристосувань для поділу яєчних складових. Це і спеціальні чашки з «усмішкою», і тарілки з прорізами, і навіть спеціальні яєчні пістолети, і різні ложки.

Але будь роздільник створений за одним і тим же принципом – білку дають можливість протекти крізь спеціальні отвори або сито.

Дивіться також:  Підлива з свинини – 9 рецептів

Як провести процедуру з перепелиними яйцями

Розділити компоненти в маленьких перепелиних яйцях дуже складно, адже вони такі витончені та тендітні. Завжди є ризик, що жовток перемішається з білком. Але це теж можна легко зробити, якщо на кухні знайдеться крихітна ложечка для маслин з отвором.

  • Яйця розбиваються в підготовлену ємність.
  • Потім жовтки просто виловлюють цим столовим приладом.

Деякі кулінари розбивають яйце прямо в ложечку для маслин.

Щоб розділити складові в цих яйцях можна скористатися і ситечком. Яйця розбиваються в ситечко, яке злегка нахиляється, щоб білки повністю протекли в підставлену тарілку.

Чудеса техніки для відокремлення жовтка від білка

Інженери теж багато працюють над винаходом приладів, що полегшують працю господинь і кулінарів. Були створені дуже точні сепаратори, а дизайнери придумали для них вишукане оформлення. Такий диво-прилад прикрасить інтер’єр кухні, і їм можна швидко розділити примхливі компоненти.

Користуватися цією технікою дуже просто:

  • Відкривається невелика кришечка і розбивається в спеціальну ємність яйце.
  • Кришка закривається. Потім верхня частина приладу повертається на 180 градусів і повертається назад.
  • Кришечка відкривається, і ось – білок точно відділений від жовтка, ні краплі не змішалося. Жовток буде лежати окремо, а інша складова – знаходиться в нижній частині приладу.

Є навіть такі диво-девайси, які сире яйце закладається прямо в шкаралупі. Такі прилади роблять все самостійно.

Корисні поради

  • Простіше і швидше за все буде розділити складові в сирому яйці, якщо воно дуже свіже і добре охолоджене.
  • Компоненти в закритому посуді можуть добре зберігатися окремо в побутовому холодильнику протягом 3 діб. При цьому якість і смак продукту не зіпсуються.
  • Розбивати яйця для поділу слід дуже акуратно, якщо крихти шкарлупки потраплять у рідину, то отримати їх буде дуже складно.
Дивіться також:  Булочки для бургерів – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Одні кулінари вважають за краще розділяти яєчні компоненти вручну, іншим же зручніше використовувати всілякі пристосування. З досвідом роботи на кухні приходить і майстерність, і кожна господиня згодом знаходиться свій ідеальний спосіб отримати потрібні компоненти з щільної яєчної шкаралупи.