Як відварити рис – 14 правильних і смачних рецептів приготування в каструлі, в мультиварці і мікрохвильовці

Як відварити рис, щоб він був розсипчастим, білосніжним? Як підготувати основу для ролів і смачну круп’яну добавку в салат? Про те, як правильно зварити рис, максимально зберігши його корисні речовини, ми детально розповімо в цій статті.

Загальні відомості про рисі

Крупа в готових рисових пакетиках обробляється під тиском, тому рис у них не злипається і готується просто і швидко. Додаткова обробка веде до втрати корисних властивостей, тому багато хто воліє мати россыпную крупу різних сортів, щоб використовувати її для різних страв.

Так, зазвичай длиннозерную крупу, як більш розсипчасту, використовують для плову або гарніру. Це рис з довгастими зернами, менш крахмалистый, а тому і не клейкий. Він особливо хороший з рибою та м’ясом.

Среднезерные сорти овальної форми завжди крохмалисті, а тому дають страви в’язку консистенцію. З них добре вийдуть смачні каші, йдуть вони і для засипки в суп, для приготування італійського різотто. Можна з них приготувати плов, правда, крупу доведеться добре вимочити й промити до чистої рідини.

Для в’язких страв типу запіканки або ролів потрібна крупа особлива. Крупинки короткозерного круглого рису чудово злипаються, що і потрібно в даному випадку.

Найкориснішим вважається рис дикий і коричневий необроблений, де просто криниця вітамінів. Далі за ступенем корисності йде пропарена крупа. Всім відомий шліфований при обробці втрачає частину потрібних нам речовин і мікроелементів, однак готувати її простіше.

Класичний відварити рис у каструлі

Є два варіанти — відкидний і простий спосіб. У першому випадку рис кладеться відразу великий обсяг солоної води і після приготування просто відкидається, звідси і його назва. Його можна класти в плов і застосовувати як рис на гарнір.

Другий варіант — коли крупа вариться у мінімальній кількості води. Рідини береться в 1,5 рази більше, ніж крупи, крупа покривається киплячою водою і вариться 12 хвилин. Щоб рис рівномірно проварился і не підгорів, його спочатку готують на великому вогні, потім на середньому і в останні пару хвилин доводять до кондиції на самому малому нагріванні.

Рис, щоб був смачним, розсипчастим і провареним, повинен упреть. Тому важливо, щоб крупа не пригоріла. Для цього слід брати каструлю з товстим дном, а готовий гарнір потримати в каструлі під теплою ковдрою або пледом.

Як варити рис для плову

Плов буває відкидним і звичайним. Відкидний вимагає попереднього відварювання до неповної готовності, щоб крупа дійшла вже у страві. Так роблять солодкі плови або азербайджанський варіант м’ясної страви. Ідеальний рис для такої страви — тонкозерный басматі. Його відварюють у міцно солоної вируючій воді, куди на літр додають 1 ст. ложку солі.

Для класичного середньоазіатського плову ідеально підходить узбецький рис. Це може бути аланга, чунгара, лазар, але найчастіше узбеки вибирають ферганський рис девзира. Для узбецького плову потрібний казан, в ньому гаситься крупа. Тому вкрай важливо не просто вибрати правильний рис, але і якісно підготувати його. Рис замочується на пару годин, промивається і після цього закладається в плов. Точну послідовність дій при варінні рису в плові вказують в рецепті.

У утятнице або в казані

Казан для плову хороший тим, що він товстостінний, в ньому рис прекрасно доходить до потрібної готовності, а щоб відкидний плов не пригорів, на дно посуду кладеться пшеничний коржик, або казмах. Її роблять з будь-якого простого бездріжджового тіста.

Коли тісто зроблено, відварюйте відкидний рис, він повинен бути вже солоним і трохи недовареним. Зазвичай для варіння рису вистачає 7-10 хвилин. Важливо не переварити, тоді вийде не солодкий або м’ясний відкидний плов, а рисова каша, хоча і досить смачна. Тому швидко відкидайте рис на друшляк, промивають окропом і викладайте розсипними рухами шумівки на дно казана. Корж промажте топленим маслом, вона вийде теж цілком їстівним.

Дивіться також:  Горохове пюре – 8 рецептів приготування

Поверх рису можна полити трохи настою шафрану, він зробить рис ароматним і красивим. А ще щедро полити топленим маслом, покрити каструлю або казан двома шарами чистого рушники і кришкою. Рушник не дасть конденсату повертатися в рис. Так на повільному вогні рис варто ще годину. Результат вас порадує — рис вийде смачним, розсипчастим, виприскує аромат топленого вершкового масла.

Технологія варіння бурого рису

Велика кількість різної крупи в магазинах допомагають знаходити нові смаки і рецепти. Як варити рис неочищений, щоб був не просто смачним, але і корисним? До речі, бурим буває різна за сортами крупа, адже колір — це відсутність шліфування. Неочищений рис має оболонку, а тому вариться трохи довше звичайного. Відповідно, і води береться більше на третину. Якісний рис виробники зазвичай супроводжують інструкціями по варінні на упаковці.

Коричневий рис — рецепт приготування

Це той же рис, що бурий, але тільки неочищений. Він хороший для плову, можна приготувати рис на салат.

Будь сорт коричневого рису корисний. Максимально зберегти важливі для людського організму речовини дозволяють такі прийоми.

  • Крупа дуже ретельно промивається під струменем води. Чим частіше міняєте воду, тим менше залишається крохмалю.
  • Замочити хоча б на пару годин, а краще витримати ніч. Чим краще замочен рис, тим швидше він звариться, тим більш легким і неклейким вийде.
  • Вскипевшую рідину злити, залити свіжою чистою водою.
  • З бурхливим кипінням тримати на вогні 10 хвилин, вилити стару воду і влити свіжої, дотримуючись співвідношення один до двох.
  • Проваріть 10 хвилин, зняти з плити і вкрити посуд чим-небудь теплим.

Як відварити рис пропарений

Багато вибирають цю крупу, особливо коли потрібно варити рис для плову. Щільний, прозорий, трохи бурштиновий спочатку рис стає звичайним білим і традиційним за смаком після варіння. Головна особливість в тому, що його обробляють пором, тому такий продукт не злипнеться навіть після охолодження.

Готується він дуже просто. Досить змити пил, не сильно промиваючи крупу.

Далі:

  • крупу залити холодною водою;
  • в товстостінну сковороду або каструлю влити воду і висипати крупу, багато рідини не треба, достатньо трохи більше обсягу рису;
  • на самому малому вогні тримати рис під кришкою чверть години;
  • готовий гарнір полити вершковим олією і посолити.

Скільки саме варто варити, залежить від виду крупи. Час варіння тут і далі приблизне, воно може змінюватися в залежності від сорту. Рис може бути щільний і пухким, відповідно, і вариться він від 4 до 15 хвилин. Пропарений рис треба пробувати на дотик — готові рисинків непрозорі по всій товщі крупи, при натисканні між двома пальцями легко розплющуються.

Якщо рис цим способом варити без замочування, сухим, то час варіння збільшиться. Зазвичай вистачає півгодини з моменту закипання. На 1,5 склянки рису в цьому випадку береться 1 літр рідини, а кришка не знімається. Тільки коли він буде готовий, можна зняти кришку і дати крупі трохи подихати, щоб вийшла зайва волога.

На Рис салат

Щоб салат не був комом, а складався з красивих розсипаються компонентів, рекомендується брати довгозерний рис. Ідеальний басматі, добре йде подібний йому сорт Індика. Любителі чорного рису експериментують і з ним. Всі ці сорти відрізняються розсипчастість і добрим смаком. Відмінно зберігає форму і зовнішній вигляд будь-пропарений рис. Але навіть якщо у вас немає під рукою цих сортів, для смачного крабового салату підійде і звичайний рис типу краснодарського. Важливо правильно її зварити. Вище вже наводилися рецепти варіння розсипчастого рису, пропорції води і крупи. Але для отримання гарантовано смачного результату рекомендуємо користуватися декількома правилами, їх наведемо нижче.

Дивіться також:  Фарш для пельменів – 8 рецептів

Часто в салат додають екзотичний чорний рис. Чорний рис не має прямого відношення до звичайного рісу, це взагалі не злак, а насіння північноамериканської трави, яка схожа за складом та зовнішнім виглядом з рисом, досить поживна і здавна використовувалася в їжу індіанцями. Сьогодні чорний рис — популярний продукт, модний серед любителів дієт та здорового способу життя.

Часто його використовують для салатів.

А готується він так:

  • у великому об’ємі холодної води рис промити до чистої води;
  • замочити на ніч;
  • співвідношення рису і води 1 до 5 варити півгодини до вбирання рідини.
  • дати постояти під кришкою 10 хвилин, перемішати.

Кілька секретів, як зварити рис розсипчастим

Ось ці правила:

  • мити рис до того моменту, поки проточна вода не стане абсолютно чистою і прозорою;
  • не перетирати промитий рис руками після замочування — крупа крихка і легко ламається;
  • пропорції для ідеального рису на салат — на миску рису півтори миски води;
  • для варіння використовувати крутий окріп;
  • каструлю брати з товстим дном і щільно прилягаючою кришкою;
  • варити за схемою: вливши в рис окріп, закрити кришку і збільшити вогонь, після закипання зменшити до середнього жар і варити ще 7 хвилин, зменшити вогонь до мінімуму і пару хвилин залишити на малому рівні нагріву. Все це час не піднімати кришку, рис уварюють до готовності. Сіль кладеться після вимкнення вогню.

Рисова каша смачна

Багато дуже люблять розварену і в’язку кашу. Хороша вона також для пудингів, начинки для пирога. Як варити рисову кашу, знають всі. Але є особливості сорту рису, їх треба враховувати.

Навіть якщо ви будете дуже довго варити довгозерний рис типу басматі, потрібного в’язкого ефекту не досягнете. Тут потрібен рис з круглим зерном. Саме він краще за інших розварюється хоч у воді, хоч в молоці. Співвідношення води і крупи — три до одного. Рис добре промити, варити на малому вогні чверть години або трохи більше, а при необхідності доливати киплячою водою.

Якщо каша молочна, то її краще варити з додаванням води. Рис погано розварюється в білковому продукті, тому спочатку кашу варять з водою, щоб рис був напівготові, а потім його відкидають, додають гаряче молоко. Знову довівши до кипіння, вогонь зменшують, накривають каструлю кришкою і проварюють на слабкому кипінні ще 10 хв. Готова каша повинна постояти, щоб упреть до в’язкості. Краще вкрити її чимось теплим.

Щоб максимально розварити крупу, її слід опускати в воду з-під крана. Якщо ж, навпаки, потрібно розсипний рис, то кладеться крупа у киплячу воду, підсолену за смаком.

Для тефтелькою

Якщо ви вирішили приготувати «їжачки», то рис для них повинен закладатися сирим. Але класичні м’ясні тефтелі з рисом робляться з напівготової крупою, адже фарш буде тушкуватися.

Рис потрібно промивати, навіть якщо він на вигляд чистий і навіть пропарений. Рис для тефтелькою не треба переварювати, але і жорстким він бути не повинен. Тому для сухого рису час на приготування — чверть години, а для замоченого вистачить і десяти. Зварену крупу злити, дати стекти рідини і використовувати для наповнення м’ясного фаршу.

Дивіться також:  Котлети з свинини – 8 рецептів приготування соковитих і смачних котлет

Рецепт для суші та ролів

У спеціалізованих магазинах продається особливий рис для ролів, він використовується в східній кухні для приготування традиційних японських страв. Його відрізняє підвищена клейкість, рис цей більш круглий і дрібніше звичайного. Ще одна відмінна риса — непрозорість і білий колір крупи. Це ідеальний варіант для таких страв, хоча деякі готують суші і роли зі звичайного російського круглого рису. Заміна нерівнозначна, але допустима.

Вариться такий рис так само, як і інші сорти. Спочатку його добре промивають, потім дають трохи підсохнути, після рис заливається окропом у пропорції 1:1,5 і варять 10-12 хвилин під кришкою. Трохи постоявши, рис готовий до роботи.

Якщо крупа йде на суші, то зазвичай покращують смак, вливаючи при варінні трішки оцту, додаючи трохи специфічних водоростей. Деякі кладуть також трохи японської горілки, вливають японське вино з рису. Для суші також готують і заправку рис, зазвичай це рисовий оцет, розведений водою, приправлений цукром і трохи сіллю. Також можна використовувати сік лимона, звичайний столовий оцет. Така заправка істотно покращує смак, робить його цікавішим.

Варимо по-французьки

Оригінальний гарнір виходить із суміші двох видів — звичайного і бурого.

На три порції береться:

  • 100 г сухої крупи білої;
  • 50 г бурого рису;
  • 2 ч. л. рослинної (оливкової) олії;
  • сіль;
  • окріп 300 г (ще смачніше готувати з овочевим відваром або на бульйоні).

Готується такий гарнір в сотейнику. У посуді нагріти трохи олії, засипати підготовлений і висушений рис (важливо, щоб крупа була повністю сухе). Чистий рис, вже підготовлений до відварювання на виробництві, можна використовувати без промивки.

Перемішати крупу, прожарити до появи красивого відтінку і приємного аромату. Залишається тільки розбавити крупу водою, долив її не так багато. Варити під кришкою. Якщо випарується вода, а рис буде сируватий, можна додати окропу. Готову страву повинно трохи постояти без вогню, щоб рис «дійшов». Перемішується гарнір тільки при подачі.

Розсипчастий рис в пароварці

У пароварці готувати гарнір нескладно — рис зазвичай виходить неклейким, навіть якщо не додавати масла. А ось спеції зелень не завадять, вони прикрасять крупу новим відтінком смаку.

Для гарніру в спеціальну чашу пароварки засипається рис, вже промитий і підсушений. До нього додаються спеції, а також вода — на пару стаканів рису в півтора рази більше води. Якщо поекспериментувати, то можна насипати улюблених трав, зелені. У чашу за позначку наливається холодна вода і запускається пароварка. Через півгодини або трохи більше гарнір готовий.

Готуємо гарнір в мультиварці

Цей рис відварюється зовсім просто. Миска крупи перекладається в мультиварку, заливається двома такими ж мисками води, солиться, потім присмачується маслом та різними спеціями. Далі виставляється режим «Плов», хоч можна готувати і на інших режимах, наприклад, «Гречка» або «Варка».

В мікрохвильовці

Для цього пристрою крупу потрібно поміщати в спеціальний посуд. У даному випадку береться 250 мл рідини і 150 г крупи, трохи додається сіль. Посуд накривається і виставляється режим готування на чверть години. Після виключення мікрохвильовки потрібно залишити гарнір під кришкою. Перед подачею покласти шматочок вершкового масла.

В якості висновку

Як бачите, способів і засобів для варіння рису багато. Цей універсальний продукт приготувати насправді нескладно. Але постарайтеся не доливати холодної води при варінні, це збереже білий колір крупи і привабливий смак готового рису.