Як запекти рибу в духовці – 18 рецептів приготування, смачно і корисно!

Для дієтичного і лікувального харчування часто вживають страви з риби, які мають гарні смакові якості і легко засвоюються. Незаперечним плюсом продукту є швидке приготування. У нашій добірці ви дізнаєтеся, як запекти рибу в духовці різними способами.

Яку рибу краще запікати в духовці

Коли ви вирішили приготувати рибне блюдо, то відразу постає питання про те, яку рибу краще запікати. У кожного різні критерії вибору, але частіше віддається перевагу таким видам, у яких малий вміст кісток. В основному – це морські мешканці.

Запікати можна будь-яку рибу, але найчастіше вибирають:

  • ляща;
  • сьомгу;
  • карася;
  • форель;
  • скумбрію;
  • лина;
  • карпа;
  • камбалу;
  • щуку;
  • товстолобика;
  • тріску;
  • горбушу;
  • стерлядь.

При тому, кожну рибу готують за своїми особливостями. Для одного сорту підходить запікання тільки у фользі, для іншого – в спеціальних формах, а для третього – рукав.

Червона риба, запечена у фользі

Червона риба в духовці поєднує в собі простоту приготування і смачний результат. Всього за півгодини вишукане, дороге страва прикрасить святковий стіл.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • філе червоної риби – 4 шматка;
  • цибуля – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • перець;
  • лимонний сік;
  • лаврове листя – 4 аркуша.

Приготування:

  • Деко застелити фольгою.
  • Духова шафа виставити на 210 градусів.
  • Нарізати цибулю. Отриманим цибульними кільцями вкрити фольгу. Розкласти лаврушки і горошини перцю.
  • Нарізати лимон. Отримані скибочки покласти на цибулю. Рибу промазати сіллю. Викласти на деко шкіркою вгору. Полити соком. Укрити фольгою.
  • Прибрати в духовку і запікати близько півгодини.

Як смачно запекти минтай в духовці

Дуже смачний минтай виходить зі сметаною. За короткий час вийде легке, ароматне і дуже апетитне блюдо.

Інгредієнти:

  • минтай – 760 г;
  • сіль;
  • цибуля – 3 шт.;
  • італійські трави;
  • сир -120 г твердого;
  • томат – 1 шт.;
  • масло;
  • часник – 7 зубків;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • сметана – 6 ст. ложок.

Приготування:

  • Для приготування потрібно металева форма, яку необхідно промазати маслом.
  • Цибульні півкільця розподілити по дну форми. Рибу нарізати. Натерти сіллю і травами. Розкласти рибні шматки на цибулю.
  • Взяти спеціальний прес для часнику і пропустити часникові зубки. Отриману кашку розмазати по минтаю.
  • Полити сметаною. Рибні шматки повинні бути повністю покриті. Нарізаний скибочками помідор розкласти на сметані і присипати травами. Натерти сир і посипати отриманої стружкою блюдо.
  • Відправити запікатися. Духову шафу до цього моменту повинен прогрітися до 195 градусів. Для приготування знадобиться півгодини.

Запікаємо з овочами

Риба з овочами – дієтичне блюдо, в якому зберігаються соки продуктів і корисні властивості. Підходить не тільки для вечері, але і чудово виглядає на святковому столі.

Інгредієнти:

  • філе морського окуня – 530 г;
  • перець;
  • картопля – 4 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль;
  • морква – 1 шт.;
  • приправа для риби;
  • болгарський перець -1 шт.;
  • часник – 4 зубки;
  • помідор – 1 шт.

Приготування:

  • Морський продукт нарізати квадратами по ширині 4 сантиметри. Натерти сіллю. Посипати приправою. Порубати картопляні бульби. Смачніше буде маленькими кубиками. Морквина знадобиться кільцями, перець – смужками. Цибулю – півкільцями. Нарізати помідор. Часник нарізати не треба.
  • Відрізати шість шматків фольги. На дно кожного розмістити філе, цибульні півкільця, картопляні кубики. Посолити. Потім викласти томат, перець і моркву.
  • Гарненько закрити фольгою і щільно закріпити краю. Зверху накрити ще одним шаром фольги. Защипнути краю. Ця маніпуляція допоможе соку залишитися всередині страви.
  • Духова шафа необхідний розігрітий (200 градусів). Потримати півгодини.
  • Подають прямо у фользі, розкривши в центрі.

Судак в лимонному соці цілком

Спробуйте зробити рибу цілком. Приготовлена таким чином тушка вийде соковитою, ароматною і дуже привабливою.

Приготування:

  • рослинне масло – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • сік з одного лимона;
  • судак – 1500 г;
  • спеції;
  • перець лимонний – щіпка;
  • лимон – 1 шт.;
  • сметана – 1 ст. ложка;
  • білий цибуля – 1 шт.
Дивіться також:  Гур’євська каша класичний рецепт і 4 варіанти приготування

Приготування:

  • Натерти спеціями і сіллю тушку. Промаринувати чверть години. Нарізати лимон. Цибульні півкільця посипати лимонним перцем, посолити і залити сметаною.
  • В тушці зробити надрізи, які повинні бути глибокими, куди помістити лимонні півкільця. У черевце покласти цибульну суміш.
  • Промазати маслом фольгу. Викласти заготовку. Полити соком. Поставити в духову шафу, який має температуру 180 градусів. Готувати півгодини.

Риба, запечена з гречаною кашею

Якщо хочете справити враження на гостей, то цей варіант приготування для вас знахідка. Страва виходить не тільки оригінальним і гарна на вигляд, але і дуже смачним і соковитим. Для приготування підходить будь-яка риба.

Інгредієнти:

  • рибна тушка – 950 г;
  • сіль;
  • крупа гречана розсипчаста – 1 склянка вареної;
  • перець;
  • сметана;
  • яйце – 2 шт. варене;
  • борошно – 1 ст. ложка;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування:

  • Зрізати голову і плавники. Видалити нутрощі таким чином, щоб черевце залишилося цілим. Промити. Натерти сіллю.
  • Нашаткувати цибулину. Засмажити. Змішати з кашею. Нарізати яйця і додати до начинки. Посолити. Розмішати. Помістити в черевце.
  • У борошно насипати приправи. Розмішати. Обваляти тушку. Помістити на сковороду з маслом. Потримати тушку до появи золотистого кольору. Відправити в духовку (180 градусів). Запікати півгодини. Полити сметаною. Потомити п’ять хвилин.

Форель, фарширована овочами і грибами

Для отримання вдалого страви необхідно дотримуватися пропорції продуктів і спецій.

Інгредієнти:

  • печериці – 270 г;
  • форель – 3 тушки;
  • сіль;
  • морква – 1 шт.;
  • спеції;
  • кабачок – 1 шт.;
  • консервована кукурудза – 130 г;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування:

  • Моркву натерти. Кабачок подрібнити. Цибулину нашаткувати. Помістити в сковороду. Обсмажити. Посипати сіллю і спеціями. Перемішати.
  • Нарізані гриби обсмажити окремо від овочів.
  • Промиті і просушені тушки натерти сіллю. Змішати дві засмажки. У черевце покласти начинку. Краї скріпити.
  • Режим духової шафи знадобиться 200 градусів і час – півгодини.

Риба з картоплею в духовці

В духовій шафі у риби збережуться всі поживні властивості, і смак залишиться натуральним. А завдяки приготуванню з картоплею не треба замислюватися про гарнірі.

Інгредієнти:

  • сир – 110 г;
  • тріска – 750 г;
  • сметана – 30 мл;
  • картопля – 950 г;
  • кріп – 45 г;
  • рослинна олія – 25 мл;
  • томат – 4 шт.;
  • прованські трави – 11 г;
  • цибуля – 140 р.

Приготування:

  • Нарізати порційними шматками тушку. Присипати сіллю і травами. Натерти. Дати полежати півгодини.
  • Картоплю нарізати. Красивіше буде якщо виходити кружечки. Цибуля знадобиться півкільцями, а томати – часточками. Натерти сир.
  • Промазати маслом форму. Розкласти частину картоплі. Посипати сіллю і травами. Викласти частину цибулевих півкілець. Розмістити рибні шматки. Присипати подрібненим кропом. Покрити томатами. Викласти залишки лука. Посолити. Розкласти картопляні гуртки.

Філе палтуса в лаваші

Завдяки вишуканому білого м’яса, риба володіє високими смаковими якостями. У досвідчених кулінарів вона є фаворитом. Кістки практично відсутні, тому для запікання палтус підходить ідеально. Риба, запечена в лаваші, вийде особливо ніжною і смачною.

Інгредієнти:

  • палтус – 750 г;
  • запашний перець;
  • лаваш – 3 шт.;
  • сіль;
  • сметана – 160 мл;
  • рослинне масло – 75 мл;
  • майонез – 120 мл;
  • помідор – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування:

  • Видалити кістки з тушки. Нарізати. Шматки повинні бути порційними. Посипати перцем і сіллю. Розтерти.
  • Цибулю нарізати і розібрати на окремі кільця. Подрібнити помідор. У майонез налити сметану і розмішати.
  • Кожен аркуш лаваша розрізати. На половину аркуша викласти цибульні кільця. Накрити рибним шматком. Промазати майонезним соусом. Накрити кружечками помідора. Підсолити. Загорнути краї лаваша як конверт. Повторити процес з рештою продуктами.
  • Для запікання знадобиться деко невеликий за розміром. Промазати маслом. Розкласти заготовки швом вниз. Промазати маслом і залити соусом, що залишився.
  • Відправити в духову піч, яка розпечена до 180 градусів. Потримати півгодини.
Дивіться також:  Маринад для баранини – 7 найбільш смачних рецептів

Хек з морквою та цибулею

Хек в духовці овочі стає соковитішим і ароматні.

Інгредієнти:

  • рослинна олія;
  • хек – 550 г;
  • майоран;
  • морквина – 220 г;
  • сушений базилік;
  • цибуля – 110 г;
  • перець;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • вода – 100 мл

Приготування:

  • Тушку нарізати. Посипати сіллю, травами, полити зі сметаною.
  • Нашаткувати цибулю. Моркву натерти. Використовуйте тільки крупну тертку.
  • Влити масло на сковороду і додати цибульні півкільця. Потомити до прозорого стану. Закинути моркву. Накрити кришкою і тушкувати хвилин п’ять.
  • Третина засмажки помістити у форму. Викласти рибу. Вкрити овочами. Посипати запашним перцем і підсолити. По краю форми влити воду.
  • Помістити в духову піч, яка до цього моменту має температуру 180 градусів. Потримати півгодини.

В сметані з сиром

Апетитна ароматна сирна скоринка підкорить вас з перших секунд. Страва, приготована за цим рецептом, стане улюбленим у вашій родині.

Інгредієнти:

  • гірчиця;
  • минтай – 2 кг;
  • сіль;
  • сметана – 430 мл;
  • борошно;
  • сир – 170 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • кріп;
  • цибуля – 3 шт.;
  • спеції;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Нарізати тушки. У борошно насипати сіль і спеції. Перемішати. Вмочити рибні шматки. Помістити на деко.
  • Цибулю нашаткувати. Обсмажити в олії на сковорідці.
  • У сметану налити яйця. Додати гірчицю і порубаний кріп. Посипати сіллю і додати засмажку. Розмішати. Залити рибу. Посипати сирної стружкою.
  • Відправити в прогріту духову піч (180 градусів). Коли побачите красиву, золоту шкуринку, можна діставати.

Короп

З прісноводних мешканців, короп – найсмачніша риба, яку часто готують господині будинку. З зеленню страва виходить ароматним і смачним.

Інгредієнти:

  • майонез – 110 мл;
  • короп – 950 г;
  • білий мелений перець;
  • свіжа петрушка – 55 г;
  • сіль;
  • кріп – 55 г;
  • рослинна олія – 25 мл;
  • часник – 5 зубків.

Приготування:

  • Тушку випатрати і промити. Посипати перцем і сіллю. Розтерти.
  • Часникові зубки пропустити через прес і натерти рибу. Нашатковану зелень помістити в черевце.
  • Промазати маслом фольгу, яку заздалегідь розмістили на деку. Помістити рибу. Промазати майонезом. Відправити на годину в духовку (180 градусів).

Риба під шубою»

Ця варіація приготування сподобається всім, навіть діти будуть з задоволенням їсти цю страву.

Інгредієнти:

  • мелений перець;
  • сіль;
  • цибуля – 1 шт.;
  • філе рибне – 950 г;
  • морква – 2 шт.;
  • сир – 110 г;
  • помідори – 2 шт.;
  • чабер;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Філе нарізати. Посолити. Посипати перцем і чабером. Залити майонезом. Розтерти. Помістити на промазанный маслом деко.
  • Натерти моркву. Нарізати цибулю. Помістити на сковороду. Влити олію. Засмажити. Викласти на рибу.
  • Нарізати помідори, і отриманими кільцями вкрити блюдо. Засипати сирної стружкою. Прибрати в духову піч і запікати до красивого золотого кольору. Режим 180 градусів.

Скумбрія, запечена у майонезному соусі

Під час приготування скумбрія видає специфічний запах, який чудово замаскує майонезний соус з травами.

Інгредієнти:

  • майонез – 270 мл;
  • скумбрія – 3 тушки;
  • прованські трави – 0,5 ч. ложки;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • вершкове масло – 85 м;
  • білий перець мелений – 0,5 ч. ложки;
  • молоко – 850 мл

Приготування:

  • Для початку необхідно приготувати соус до риби. На суху сковороду покласти борошно. Прожарити. Додати масло. Розмішати. Влити малими порціями молоко. Насипати сіль і перець. Розігріти. Додати майонез і перемішати. Закип’ятити. Насипати прованські трави. Перемішати. Присипати подрібненим кропом.Якщо немає свіжого кропу, можна використовувати заморожену пряність.
  • Натерти тушку сіллю і відправити у форму. Залити соусом. Риба повинна бути повністю покрита. Запікати годину при 180 градусах. Поміщати в гарячий духовий шафа. У готового страви на поверхні утворюється красива золотиста скоринка.
Дивіться також:  Бефстроганов з курки – 5 рецептів

Риба з часником і паприкою

Легкоусвояемая риба для легкої вечері.

Інгредієнти:

  • скумбрія – 3 шт.;
  • сіль;
  • лимонний сік – 2 ст. ложки;
  • оливкова олія – 5 ст. ложок;
  • часник -35 г;
  • приправа для риби – 1 ч. ложка;
  • паприка мелена – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Дрібно порубати часникові зубки. Відправити в ступку, посолити і розтовкти. Повинна вийти кашка. Насипати паприку, приправу для риби і розмішати. Залити оливкове масло і перемішати.
  • Відокремити кістки від тушки. Просушити філе. Полити соком. Промазати приготовленої пастою. Накрити плівкою і заховати в холодильник на півгодини. Розкласти філе на сковорідці. Шкірка має бути зверху. Присолити.
  • Відправити запікатися в духовку (180 градусів). Потрібно півгодини.

Як смачно запекти кижуч в духовці?

Ті, хто люблять морську рибу, по достоїнству оцінять просте і легке в приготуванні страва з приємним смаком і тонким ароматом.

Інгредієнти:

  • масло рослинне – 1 ст. ложка;
  • кижуч – 850 г стейка;
  • чорний перець – щіпка;
  • лимонний сік – 1 ст. ложка;
  • морська сіль – 1 щіпка.

Приготування:

  • Стейки промити і просушити. Обсипати сіллю з перцем і натерти. Змастити маслом і полити соком.
  • Перекласти заготовки у форму і відправити в духовку (200 градусів). Потримати не більш півгодини.

Тріска в гірчично-вершковому соусі

Ніжна біла риба, яку чудово доповнює і робить вишуканою гірчичний соус.

Інгредієнти:

  • вершкове масло – 2 ст. ложки;
  • гірчиця в насінні – 3 ст. ложки;
  • зелень тархуну – 1 ст. ложка подрібнена;
  • вермут – 120 мл;
  • сіль;
  • вершки жирні – 180 г;
  • тріска – 4 філе;
  • перець;
  • гірчиця діжонська – 5 ч. ложок;
  • цибулю-шалот – 3 шт.

Приготування:

  • Прокип’ятити вермут. Помістити цибулю, половину гірчиці в насінні і проварити кілька хвилин. Влити вершки і додати половину діжонської гірчиці з тархуном. Потомити три хвилини. Додати сіль і перець. Перемішати.
  • Натерти рибу залишками двох видів гірчиці, підсолити і обсипати перцем. Розтерти.
  • Масло розтопити і промазати деко. Помістити філе. Відправити в духовку і запікати півгодини. Режим 180 градусів.
  • Дістати рибу і полити підготовленим соусом.

Стейк з червоної риби в духовці

Приготуйте королівську рибу, запечену у фользі, яка стане прикрасою столу.

Інгредієнти:

  • соєвий соус – 2 ст. ложки;
  • стейки з червоної риби – 950 г;
  • свіжа петрушка;
  • сіль;
  • лимонна цедра;
  • приправа для риби;
  • мед – 1 ст. ложка;
  • оливкова олія – 3 ст. ложки;
  • імбир – 1 ч. ложка;
  • часник – 2 зубки.

Приготування:

  • Порубати часник. Змішати з маслом. Налити мед і соєвий соус. Насипати імбир з цедрою. Посолити. Перемішати. Натерти рибу. Присипати посіченою петрушкою.
  • Застелити деко фольгою. Промазати маслом. Викласти рибу. Загорнути фольгою. Відправити в духову піч, яка прогріта до 200 градусів. Запікати півгодини. Відкрити стейки і пропікатися ще чверть години до рум’яного кольору.

Риба в солі

Дивовижне і оригінальне блюдо, яке подають в елітних ресторанах, дуже просто приготувати самостійно вдома, витративши при цьому мінімум коштів.

Інгредієнти:

  • лимонна цедра від лимона;
  • кріп – 35 г;
  • форель або дорада – 1 тушка 950 г;
  • білок – 2 шт.;
  • петрушка – 45 г;
  • морська сіль велика – 1100 р.

Приготування:

  • В черево тушки покласти зелень, яку шаткувати не треба. Білки збити і насипати сіль. Додати цедру. Перемішати. Дати відстоятися. Потрібно сім хвилин.
  • Накрити деко фольгою. Розподілити половину солі. Помістити тушку. Вкрити сіллю. Запікати півгодини. Духова шафа повинен бути прогрітий (200 градусів).
  • Дістати зготовку. Взяти молоточок, постукуючи зламати кірку і відкрити рибу.