Як засолити червону рибу – 8 рецептів в домашніх умовах

Смак і ніжність засоленої червоної риби багато в чому залежить не від обраного сорту, а саме від способу засолювання. Принісши з магазину свіжу рибну тушку, хочеться швидше насолодитися таящими у роті шматочками сьомги, форелі або горбуші. Перед тим, як засолити червону рибу, варто дізнатися нюанси і секрети всіх способів засолювання.

Як засолити рибу вдома сухим способом

Найбільш популярний спосіб, яким риба засолюється у власному соку, передбачає наявність:

  • 1 кг лосося;
  • 15 г цукру;
  • в 2 рази більшої кількості солі;
  • улюблені спеції;
  • сік лимона.

Спосіб приготування:

  • Промите і обсушенное філе червоної риби натирається сумішшю із солі, цукру і спецій, після чого взбрызгивается соком лимона за бажанням.
  • Філе укладається шкірою вгору у відповідний за розміром контейнер, який закривається кришкою.
  • Ємність з рибою витримується в холоді, де через 48 годин лосось набуває потрібну кондицію.

Рецепт соління в розсолі

Більш швидкий посол передбачає використання розсолу.

Щоб скористатися «мокрим» методом засолювання, рекомендується придбати:

  • 5 шт. стейків червоної риби;
  • 1 л води;
  • стопкою солі;
  • 15 г цукру;
  • 15 мл оцту;
  • коріандром, перцем горошком і лавровим листом.

Щоб скуштувати смачну рибу з сімейства лососевих або осетрових:

  • Стейки промиваються і обсушиваются.
  • У киплячу воду відправляються всі підготовлені спеції, сіль, цукор і в кінці оцет, а потім розсіл знімається з вогню.
  • Після охолодження розсолу їм заливаються розкладені по дну контейнера стейки.
  • Ємність закривається кришкою і на 36 годин відправляється в холод.
  • Риба в розсолі готова.
  • Перед подачею на стіл зі стейків видаляється шкіра, щоб закуска виглядала ефектно і апетитно.

В гірчичному маринаді

Червона риба, яка часто використовується для підготовки різних салатів, канапки, володіє відмінними смаковими якостями, які поєднуються з різними продуктами. Гості та домочадці прийдуть в захват, спробувавши лосося, приготованого з:

  • 1 кг риби;
  • 50 г солі;
  • 4 великих цибулин;
  • 1 л води;
  • стопки гірчиці.
Дивіться також:  Макарони Болоньєзе – 8 рецептів, як приготувати традиційне блюдо італійської кухні

Інструкція приготування передбачає виконання наступних кроків:

  • З рибної тушки готується філе, яке натирається сіллю і залишається під вантажем на 36 годин, що робить смак більш насиченим.
  • Коли зазначений час закінчиться, риба промивається і заливається водним розчином з гірчицею.
  • Попередньо філейні скибочки закладаються в банку, чергуючись з цибульними прошарками.
  • Якщо терпіння вистачить, то рекомендується дегустувати рибу по закінченні 48 годин, але можна і раніше.

Малосольна червона риба в домашніх умовах

Люди, що відпочивали у Фінляндії або просто відвідували цю країну з обов’язку служби, знайомі не з чуток з малосольною червоною рибою, від якої просто неможливо відірватися. В домашніх умовах приготувати рибний делікатес не складе труднощів, якщо підготувати наступний продуктовий набір:

  • 500 г червоної риби;
  • 40 г солі;
  • 15 г цукру;
  • 30 мл коньяку;
  • спеції і зелень.

Щоб швидко засолити рибу:

  • В піалі добре перемішуються сіль і цукор, а також спеції за бажанням кулінара.
  • Риба натирається сумішшю з піали і притрушивается рубаною зеленню.
  • Рибні шматочки поливаються коньяком, який допомагає рівномірно розподілиться жиру.
  • Філейні скибочки додатково поміщаються в пакет, який герметично закривається і відправляється на 24-36 годин в холодильну камеру, звідки після закінчення зазначеного терміну м’ясо форелі або лосося можна подавати до столу.

Швидка засолювання риби на швидку руку

Коли гості майже на порозі, а риба ще в морозилці, то варто використовувати експрес-метод засолювання, при якому неперевершена малосольна риба вийде дуже швидко.

Достатньо мати:

  • 200 г сьомги;
  • 5 г солі;
  • щіпку цукру;
  • 1 лимон;
  • за оливки на кожен рибний скибочку.

Підготовка смачної закуски полягає у виконанні таких маніпуляцій:

  • В піалі змішуються сіль і цукор, після чого сумішшю натираються рибні скибочки.
  • Стейки розкладаються по дну контейнера, який відправляється в холод на 6 годин.
  • По закінченні часу на кожен шматочок загортаються оливка і часточка лимона.
  • Через 60 хвилин закуска подається до столу.
Дивіться також:  Рис для суші – 3 рецепта, як правильно готувати рис

Готуємо в олії з цибулею

Смачна рибка, яка зникає зі столу за лічені хвилини, виходить при засолюванні з маслом і цибулею.

Для приготування знадобиться:

  • 1 кг будь-якого сорту риби лососевих;
  • 50 г солі;
  • 15 мл оцту;
  • 6 горошин запашного перцю;
  • 2 лаврових листки;
  • стопка соняшникової олії;
  • цибулина.

Спосіб підготовки:

  • Риба обробляється на філейні шматки, які звільняються від шкіри і потім ріжуться скибочками.
  • Далі підготовлені рибні скибочки заливаються сольовим розчином, приготовленим з розрахунку 50 г солі на ½ л води, і ставимо під гніт на 90 хвилин.
  • Після закінчення зазначеного часу розсіл зливається, і на 5 хвилин риба заливається розчином оцту з 250 мл води.
  • Потім рідину знову зливається, а риба заправляється олією зі спеціями і нашаткованої цибулиною.
  • Через 60 хвилин рибку можна їсти.

Незвичайний варіант з горілкою

Алкоголь – чудовий консервант, до того ж покращує щільність м’яса.

Для виконання цікавого рецепта необхідні:

  • ½ Кг риби;
  • 15 г солі;
  • вдвічі менше цукру;
  • 15 мл горілки.

Етапи підготовки:

  • З риби готують стейки, які відразу можна придбати в супермаркеті.
  • З цукру і солі створюється суміш, яка за бажанням доповнюється улюбленими спеціями.
  • Кожен стейк натирається сумішшю, після чого рибні шматочки укладаються в ємність, куди вливається горілка.
  • Засолювання здійснюється в холодильній камері під закритою кришкою протягом 48-72 годин при періодичному перевертанні стейків.

Червона риба маринована

Приготувати ½ кг червоної рибки можна за допомогою маринаду, для якого знадобиться:

  • 130 мл оливкової олії;
  • 5 г білого перцю;
  • 30 г солі;
  • в 2 рази менше цукру;
  • ½ Лимона;
  • 3 шт. лаврових листа.

Черговість дій:

  • З лимона вичавлюється сік.
  • Всі зазначені інгредієнти для маринаду, крім лаврового листа, змішуються в шейкері.
  • Філе риби викласти на дно контейнера разом з лавровими листочками і заливають маринадом.
  • Після риба в закритій ємності відправляється в холод на 60 годин, на протязі яких вона періодично перевертається.
Дивіться також:  Печериці у сметані — 7 рецептів, як приготувати на сковороді

Як правильно зберігати засолену червону рибу

Один з найпопулярніших способів приготування червоної риби є засолювання. В залежності від прийому засолу залежатиме тривалість і умови подальшого зберігання рибного делікатесу:

  • При засолюванні в розсолі рибу можна продовжувати зберігати в холодильнику в тому ж контейнері з маринадом тривалістю до 25 діб.
  • Якщо риба була посолена сухим способом, то готове філе звільняється від шкіри, ріжеться шматочками, які щільно укладаються в герметично закривається ємність. Термін зберігання без додання оцту становить 10 днів.
  • Також засолена будь-яким способом червона риба зберігає свої якості і в морозильній камері. При температурі -18°C тривалість зберігання становить 2 місяці.

Домашня малосольна червона риба – чудова закуска, яка з’їдається також швидко, як і готується.