Як засолити форель в домашніх умовах – 9 рецептів

Є безліч вдалих способів, як засолити форель самостійно вдома. В такому випадку риба виходить набагато смачніше і дешевше купівельної. Домашній солоний продукт відмінно підійде для приготування будь-яких холодних закусок.

Класичний рецепт

Інгредієнти:

  • форель – 1 кілограм;
  • цукор-пісок – 1,5 десертні ложки;
  • велика сіль – 3,5 десертні ложки;
  • горошок чорного перцю – 10 шт.;
  • лаврове листя – 3 аркуша.

Приготування:

  • Обробити рибну тушку, видаливши хвіст і голову, плавники. Розрізати рибу на 2 рівні частини. Акуратно витягнути кістки і хребет.
  • Розкришити суху лаврушку. Змішати з рештою сухими компонентами. Перець попередньо самостійно перетерти в ступці.
  • Дно ємності для засолювання присипати частиною готової суміші.
  • Викласти першу частину форелі вниз шкуркою. Присипати сумішшю спецій, покрити другою половинкою риби і засипати залишилася сумішшю.
  • Закрити ємність кришкою і прибрати в темряву і прохолоду на добу.

Приготовану за класичним рецептом рибу потрібно зберігати на папері, попередньо обсушивши від розсолу одноразовими рушниками. Перед подачею полити свіжовичавленим соком лимона.

Найшвидший спосіб засолювання

Інгредієнти:

  • чисте філе форелі – півкіло;
  • питна вода – півлітра;
  • велика сіль – 2,5 десертні ложки;
  • цукор-пісок – 2,5 десертні ложки.

Приготування:

  • Нарізати рибну м’якоть середніми шматочками.
  • Закип’ятити воду. Додати всі сипучі компоненти. Заважати суміш до повного розчинення цукру і солі.
  • Гарячим розчином залити рибні скибочки і залишити на 2 години прямо на столі.

По закінченні зазначеного терміну готову солону закуску вже можна пробувати.

Солона риба

Інгредієнти:

  • свіжа тушка форелі – 2 шт. (середнього розміру);
  • велика сіль – 5 десертних ложок;
  • цукор – 3 десертні ложки;
  • горошини перцю – 15 шт.;
  • сухе листя лавра – 4 шт.

Приготування:

  • Ретельно почистити тушки, позбувшись від плавників, хвоста і голови. Добре промити, особливу увагу приділивши внутрішньої частини.
  • У невеликій ємності змішати всі сухі компоненти. Горошини перцю залишити цілими. Лаврушки розкришити руками (2 аркуша).
  • Отриманим сухим складом з усіх боків натерти тушки форелі, а листя лаврушки вкласти в черевця риб.
  • В самому кінці загорнути тушки в щільний папір і прибрати в холодне місце.
  • Залишити на 2 діб. Готову форель порізати шматочками і в процесі видалити кісточки.

По такому рецепту виходить слабосолона ніжна рибка. Вона відмінно підійде для приготування бутербродів або начинки для тонких млинчиків.

Щоб збільшити термін зберігання готової риби, можна прибирати її в холодильник. Це не погіршить смак продукту.

Засолювання райдужної форелі

Інгредієнти:

  • м’якоть форелі без шкірки і кісток – 1/2 кіло;
  • сіль – 1 повний стакан;
  • чорний перець – 9 – 11 горошин;
  • цукор-пісок – 150 – 170 г;
  • свіжий кріп – 1/2 пучка.

Приготування:

  • Пласти очищеного від усього зайвого філе обдати холодною водою. Обсушити рушниками з паперу.
  • З сухих компонентів (у тому числі, свіжозмелених горошин перцю) зробити суміш для маринаду. Додати дрібно порізаний кріп.
  • Половину отриманої маси висипати в підходящу для засолювання ємність. Зверху розташувати філе риби вниз шкуркою.
  • Засипати форель залишилася сумішшю.
  • Покрити рибу харчовою плівкою і придавити чимось важким.
  • Прибрати в прохолоду.

Вже через добу з готової риби можна знімати пробу, попередньо нарізавши її на тонкі шматочки.

 

Загрузка...

Готуємо в розсолі

Цей рецепт підкаже, як посолити форель до малосоленого або солоного стану. Все залежить від часу витримки продукту в розсолі.

Інгредієнти:

  • чисте філе червоної риби – 1 кілограм;
  • питна вода – 1 л;
  • велика морська сіль – 350 – 370 г;
  • цукор-пісок – 1 ч. ложка;
  • улюблені спеції, лаврушка – за смаком.

Приготування:

  • Для приготування розсолу в зручну каструлю потрібно налити відразу всю воду.
  • Довести рідину до кипіння. Поступово висипати сіль і помішувати складу, поки солоні крупинки повністю розчиняться у воді.
  • Додати цукор, вибрані спеції, лаврушку. Через хвилину зняти розсіл з вогню і залишити остигати.
  • Дно великої скляного посуду також злегка присипати сіллю. Укласти зверху всю рибу вниз шкіркою.
  • Залити форель остившім розсолом, накрити тарілкою і вантажем. Обов’язково простежити, щоб риба повністю занурилася в солону рідину.
  • Прибрати ємність в холод. Через 25 годин вийде малосольна рибка, а через 70 – солона.

Зберігати готову форель потрібно прямо в розсолі. Якщо вона вийшла надмірно солоної, шматочки перед вживанням можна вимочувати 1,5 – 2 години в остиглої кип’яченій воді і насухо протирати.

З додаванням меду

Інгредієнти:

  • м’якоть форелі – кіло;
  • сіль (велика) – 3,5 десертні ложки;
  • натуральний бджолиний мед – 1,5 десертні ложки.

Приготування:

  • Щоб засолити рибу в домашніх умовах з додаванням меду, потрібно, насамперед, ретельно позбавити її філе від шкірки і навіть самих дрібних кісточок.
  • Потім промити заготовку під несильним струменем води, щоб м’якоть зберегла цілісність. Обсушити.
  • З’єднати рідкий мед і сіль. Нанести отриману суміш на рибу, акуратно її помассировав.
  • Скрутити м’якоть в рулет і залишити його в закритій мисці в прохолоді на добу.
  • Потім загорнути шматочки вже зворотною стороною і знову залишити в прохолоді на такий же термін.

Повторити розгортання/згортання ще два рази. Всього риба повинна провести в холоді 4 доби.

Черевця форелі до пива

Інгредієнти:

  • черевця червоної риби – півкіло;
  • морська сіль без добавок – 2,5 десертні ложки;
  • цукор-пісок – 1 ч. ложка;
  • свежеперемолотый перець – ½ ч. л.;
  • запашний перець – 6 – 7 горошин;
  • суха лаврушка – 1 аркуш.

Приготування:

  • Не потрібно промивати рибні животики, досить гострим ножем відокремити м’якоть від шкірки. Це необов’язково, але після нього вживати закуску набагато зручніше.
  • Відокремлену м’якоть відправити в скляну ємність, посипати усіма сухими інгредієнтами і раскрошенной лаврушкой. Перемішати руками.
  • Покрити черевця тарілкою і придавити вантажем. Наприклад, для цього можна використати банку з водою.
  • Відкриті частини покрити плівкою.
  • Залишити майбутню закуску до пива в прохолоді на 14 годин.

Готовий продукт обдати холодною водою, промокнути серветками і нарізати навскоси невеликими шматочками.

Відмінно поєднуються солоні черевця з грінками з житнього хліба і копченим сиром.

Незвичайний варіант з горілкою

Інгредієнти:

  • чистий м’якоть форелі – 1 кілограм;
  • велика кухонна сіль – 2,5 десертні ложки;
  • цукровий пісок – 2 десертні ложки;
  • якісна горілка – 30 мл

Приготування:

  • Якщо під рукою опинилася ціла рибина, її потрібно правильно обробити. Спочатку видалити голову, хвіст. Потім зрізати плавники. Видалити всі нутрощі. Дуже ретельно промити форель.
  • Решту чисту м’якоть розрізати на дві рівні частини. Після цього вирвати хребет, кісточки.
  • Змішати сухі компоненти. Обваляти в них форель.
  • Перекласти оброблений продукт в підходящу по глибині і ширині ємність. Залити алкогольним напоєм.
  • Покрити посуд пакетом або кришкою і перемістити в прохолоду на 14 годин. Можна залишати її не тільки в холодильнику, але також на балконі в холодну пору року. Головне, не переморозить продукт.

Вже через 14 годин страва буде повністю готова до першої дегустації. Залишається нарізати акуратними маленькими шматочками і подати до святкового столу.

Як засолити ікру форелі в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • свіжа ікра форелі – від 1 великої тушки;
  • морська сіль – 50 – 65 г;
  • цукровий пісок – 30 г;
  • питна вода – 1 л.

Приготування:

  • Щоб самостійно засолити ікру форелі, насамперед її потрібно гарненько вимити теплою водою. Бажано застосовувати призначене для цього сито – це значно полегшить процес. Якщо такий начиння в арсеналі немає, діяти доведеться руками. У тому числі і видаляти пліву.
  • Підготовлену ікру промити крижаною водою.
  • Для заливки в чистій воді повністю розчинити сухі компоненти. Трохи підігріти склад і опустити в отриману рідину ікринки.
  • Залишити так на 15 – 25 хвилин (в залежності від бажаного ступеня солоності).

Готову ікру обсушити і остудити.

Саморобна червона риба та ікра форелі виходять не тільки смачніше, але ще й безпечніше, ніж магазинні. Вони точно не виявляться підробкою. Крім того, в домашньому продукті не буде хімічних добавок, які збільшують термін його зберігання, барвників, ароматизаторів та інших шкідливих речовин.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...