Як засолити ікру форелі в домашніх умовах – 6 рецептів

Сьогодні балувати домашніх рибними делікатесами вже не так доступно, як раніше. Продукти не тільки дороги, але і викликають великі сумніви в їх якості, що особливо стосується ікри, адже вона термічно не обробляється. Процес її посолу не складний, тому знаючи, як засолити ікру форелі в домашніх умовах, будь-яка господиня виконає його з легкістю.

Підготовка ікри до засолюванні

Найвишуканішим рибним делікатесом, звичайно ж, є ікра. Жодне свято не обходиться без такої розкішної закуски. В останні час прихильники такого продукту все частіше стикаються з невідповідністю його якості ціною. Тому багато зацікавилися, як самостійно посолити ікру форелі. Виконати це можна декількома способами, головне, вибрати якісний продукт.

Існує класифікація ікри, яку варто знати тим, хто солить, і тим, хто просто її їсть:

  • Ястична, коли ікру солять прямо в ястиков. Такий продукт можна зберігати не довше місяця, і він має досить своєрідний присмак.
  • Паюсна. Засолювання відбувається за особливою рецептурою методом пресування. У результаті виходить єдина маса з довгим терміном зберігання і з досить непоганими смаковими якостями.
  • Зерниста ікра. Найсмачніша, так як для засолу використовується вже дозріла ікра.

Сам процес засолювання не так складний, як підготовка ікри, яка полягає у вилученні продукту з ястика, тобто, з плівки. Існують різні методи зробити це, і у кожного є свої плюси і мінуси.

  • Обробити ікру можна за допомогою звичайної марлі. Для цього тканину треба згорнути в чотири шари, в центр викласти ястика з ікрою, опустити в посудину з теплою водою і робити звичайні обертання. Плівка буде відпадати, а ікринки залишаться на марлі. Спосіб простий, але довгий.
  • Є швидкий спосіб очищення, коли ястика з ікрою занурюють в гарячу воду на кілька секунд в результаті такої теплової обробки, плівка відійде і вам залишиться тільки вибрати ікру.
  • Ще один кропітка метод полягає в тому, щоб розрізати ястика навпіл і витягати з неї ікру.
  • Також можна позначте плівку в різних місцях, опустити продукт в ємність з теплою водою і заважати віночком. Після, ікру слід вилити в сито і прибрати залишки плівки.
Дивіться також:  Деруни в духовці – 5 рецептів

Як засолити ікру форелі за класичним рецептом

Солити ікру форелі можна різними методами, але ми почнемо з звичайного класичного рецепту. Для цього, крім червоної ікри, знадобиться морська сіль, солодкий пісок і вода.

Спосіб приготування:

  • Як тільки закінчена обробка ікринок, можна приступати до приготування розсолу. Для цього в сотейник ллємо воду і запалюємо вогонь. Ледь вода закипить, сиплемо сухі інгредієнти. На літр рідини потрібно склянку кухонної солі і півсклянки звичайного цукрового піску, тобто, співвідношення 2:1.
  • Варимо розсіл вісім хвилин і охолодити, так як гарячий склад просто зварить ікру.
  • У розчин кладемо ікру і чекаємо п’ять хвилин. Якщо ви плануєте зберігати продукт тривалий термін, то залиште його просаливаться на півгодини.
  • Потім викладаємо готовий делікатес в скляну тару і ставимо в холод.

Готуємо в тузлуці

Ікра форелі має чудові смакові якості, при цьому вона багата білком, важливими для нашого організму кислотами і вітамінами.

Часто ікру солять в спеціальному розчині з кухонної солі – в тузлуці. До речі, цей рецепт гарний тим, що ікру не треба чистити від плівки, в процесі засолу ікринки самі від неї звільняться.

Спосіб приготування:

  • У ємності змішуємо 650 г йодованої солі і 50 г цукрового піску, заливаємо сипучі літром води і ставимо на вогонь.
  • Доводимо розчин до кипіння і варимо, поки солодкі і сольові гранули не розчиняться.
  • Готовий тузлук охолоджуємо, але тільки до 50 градусів, і закладаємо в нього ікру. Перемішуємо вінчиком ікринки так, щоб плівка на нього намотувалася.
  • Відставляємо ікру в розчині на 20 хвилин, а після пропускаємо через сито, щоб пішов весь тузлук.
  • Зберігаємо готовий делікатес в холоді не довше трьох днів. Якщо після закінчення цього часу ікра ще залишиться, то краще покласти її в морозилку.

В цукровому розсолі

Цукровий розсіл – це ще один метод посолити ікру. Для цього також потрібно очистити ікринки від плівки і підготувати розсіл.

Дивіться також:  Роли Каліфорнія – 2 рецепту приготування в домашніх умовах

Спосіб приготування:

  • У літрі води розмішайте 80 г солі і 40 г солодкого піску, закип’ятіть розчин, залийте їм ікру і залиште на 20 хвилин.
  • Потім візьміть марлю і вилийте на неї ікру прямо з розсолом, залиште так продукт на півгодини, щоб вийшла вся рідина, а ікринки злегка підсохли.
  • Перекладіть готовий делікатес в прозору ємність і потримайте в холоді. Через пару годин ікрою можна пригощати гостей.

Засолювання ікри форелі швидким способом

Якщо ви чекаєте гостей і дуже хочете нагодувати їх домашньої червоною ікрою, то швидкий спосіб засолювання дозволить вам підготувати такий продукт вчасно.

Спосіб приготування:

  • У чистий посуд кладемо вже очищені ікринки, засипаємо її сумішшю з солоних і солодких гранул у співвідношенні 2:1.
  • Обережно вимішуємо ікру і чекаємо 15 хвилин.
  • Потім перекладаємо ікринки на марлю і підв’язуємо так, щоб вийшла зайва рідина.
  • Потім кладемо засолену закуску в скляну ємність і відправляємо в холод. Через п’ять годин можна подавати делікатес до столу.

Ікра пряного посолу

Багато хто вважає, що у розсіл для ікри не потрібно додавати нічого крім основних інгредієнтів, оскільки різні пряні добавки тільки зіпсують смак рибного делікатесу.

Насправді, пряний посол додасть готовому продукту ще більший аромат і благородний смак.

Інгредієнти:

  • 45 г солі;
  • 20 г солодкого піску;
  • три горошини перцю;
  • пара грам солі;
  • гвоздика;
  • щіпка свіжого (сухого) імбиру.

Спосіб приготування:

  • У 500 мл води розмішуємо гранули солі і цукру, відправляємо складу на плиту і чекаємо, поки розчин закипить.
  • Потім кладемо в нього всі прянощі і відразу гасимо вогонь.
  • Маринад прикриваємо кришкою і охолоджуємо до 50 градусів.
  • Після, розсіл потрібно процідити, покласти в нього ікру (150 г), добре розмішати і почекати 25 хвилин.
  • Через сито або марлю пропускаємо розсіл і перекладаємо ікру в підготовлену тару. Ставимо на закуску кілька годин на холод, після чого можна вживати смачний продукт будь-яким зручним способом.

Солона форелеве ікра з лимоном

Ще один приголомшливий спосіб посолити ікру – додати в розсіл лимон. В результаті ікра виходить з приголомшливим смаком і ароматом. Для рецепту краще взяти морську сіль, а для поливання – будь-соняшникова олія.

Дивіться також:  Рулет зі свинини – 8 рецептів запікання

Інгредієнти:

  • 160 г ікри;
  • половина лимона;
  • ложка солодкого піску;
  • дві ложки з гіркою солі;
  • дві ложки олії;
  • 600 мл води.

Спосіб приготування:

  • З лимона знімаємо шкірочку (цедру) і вичавлюємо сік. Краще зробити це так, щоб не було зайвої м’якоті і кісточок.
  • Лимонні кірки заливаємо водою і кип’ятити три хвилини, потім додаємо сіль і підсолоджувач, варимо пару хвилин. Після розсіл проціджуємо і остуджуємо до 50 градусів.
  • В охолоджену рідину виливаємо цитрусовий сік, закладаємо ікру, розмішуємо і вичікуємо 25 хвилин.
  • Відкидаємо на друшляк або сито ікру, стряхиваем з неї залишки рідини і кладемо закуску в банку. Примасливаем її і подаємо до столу.

Як визначити, форель з ікрою чи ні

Напевно ні для кого не буде новиною, що ікра буває тільки у самки, тому потрібно вміти відрізняти її від самця. Це досить просто, якщо знати деякі правила.

На відміну від самця, самка за розмірами тулуба більш велика, але при цьому голова у неї маленька, та й зубів у неї менше. А ось у самця все навпаки – маленьке тіло, велика голова і багато гострих зубів. Якщо у риби нижня щелепа на кінці загнуто догори, значить перед вами самець солідного віку і вже точно не самка.

Щоб вибрати форель з ікрою, треба уважно подивитися на черевце. Якщо риба була виловлена в період нересту, то ікра буде сама вириватися назовні.

Якщо щільне черевце, а отвір на ньому розширено і має рожевий (червоний) колір, то риба з ікрою.

Тепер ви знаєте, як приготувати цей делікатес в домашніх умовах. Якщо ви все-таки пересолили рибу, то не варто переживати – просто залийте її звичайною кип’яченою водою або чорним чаєм і залиште на 10 хвилин.