Як засолити ікру щуки в домашніх умовах – 5 правильних і смачних рецептів

Чудовий смак і вміст корисних речовин ставлять щучу ікру на 3-е місце серед найбільш цінних видів. Варто відзначити, що у неї невелику кількість жирів, і це ще одна причина, чому варто засолити щучу ікру і потім насолоджуватися настільки вишуканим делікатесом в будь-який час. Нижче наведено кілька варіантів, як засолити ікру щуки в домашніх умовах.

Підготовка ікри щуки до засолюванні

Обговорюваний продукт визнаний цінним доповненням до повсякденного і святкового застілля. Приготувати ікру щуки гранично просто, але перед засолкою необхідно спершу її ретельно обробити. Щоб очистити ікру найвідомішою хижачки доведеться попотіти, адже її ікринки досить маленькі. Спочатку необхідно зняти з них плівку, а потім прибрати кров та все інше, що могло якимось чином потрапити в ікру.

Для цього можна використовувати будь-який з запропонованих варіантів:

  • Простий кухонних м’ясорубкою можна відокремити плівку, якщо її ножі не надто тупі і не занадто гострі. В іншому випадку плівка намотається на них або измельчится так, що її все одно доведеться витягувати вручну. Легше використовувати міксер – плівка затягується у віночки і її легко видалити.
  • Наступний спосіб реалізується за допомогою терки або сита. Тертку обов’язково вибрати з великими отворами. Плівка і жили не проходять через них і без проблем видаляються.
  • Можна також використовувати друшляк.

Алгоритм дій сам по собі не складний:

  • Покладіть ікру в миску зручного розміру і залийте її окропом.
  • Розмішуйте, поки плівка і сміття не спливуть. Зазвичай це займає близько п’яти хвилин.
  • Злийте забруднену воду і налийте замість неї холодну й чисту, щоб промити продукт.
  • Повторіть цю послідовність дій до повного очищення ікри.
  • Остання стадія – проціджування через марлю, покладену на дно друшляка. Обов’язково в самому кінці трохи стисніть руками марлевий мішечок, щоб у ньому не залишилася зайва волога.
Дивіться також:  Як приготувати манну кашу на молоці без грудочок – 4 смачні рецепти

На замітку. Перед засолюванням ретельно перегляньте ікринки ще раз, щоб оцінити якість очищення і видалити залишилися частинки сміття.

Універсальна засолювання з соняшниковою олією

Засолювання ікри щуки риби потребує зовсім небагато інгредієнтів:

  • ікра – 0,5 кг;
  • сіль – 3 ст. л.;
  • 100 мл рослинного масла.

Універсальний метод засолювання полягає в наступному:

  • Спочатку очистіть ікру будь-яким із запропонованих способів. Тільки після цього додайте до неї сіль і перемішайте вилкою. В результаті на поверхні продукту повинна з’явитися біла пінка.
  • Влийте 2/3 заявленого обсягу олії, знову ретельно все перемішайте.
  • Для якісної засолювання перекладіть ікру акуратно в невеликі баночки. Найзручніше використовувати маленькі скляні ємності з кришкою, що загвинчується з-під закусочної магазинної ікри, соусів і т. д. Не забудьте стерилізувати їх.
  • В підготовлену тару спочатку поміщається ікра, а потім на неї наливається масло. Шар останнього повинен бути товщиною десь в один сантиметр. Воно не тільки запобігає попадання мікробів в продукт, але і створює вакуум, завдяки якому ікра добре просолится, не заветрется і не пропаде.

Щільно закриті ємності потрібно поставити в холодильник і тримати там п’ять днів.

Як швидко засолити ікру щуки

При швидкій засолюванні видалення плівки необов’язково, потрібно лише ретельно промити ікру. Її ніжним смаком можна буде насолодитися вже через півдня.

Щоб швидко засолити ікру, підготуйте:

  • 300 г ікри;
  • сіль;
  • воду.

Спосіб полягає в наступному:

  • Просушіть заздалегідь промиті ікринки.
  • Насипте сіль за смаком, але не надто багато.
  • Перекладіть заготовку в ємності і шість годин тримайте її в холодильнику або іншому холодному місці.

Після, можна подавати делікатес в маленькій піалі або намазавши на витончені бутерброди з маслом.

З використанням оцту

Саме ікру, засоленість з додаванням оцту, найчастіше подають до свят.

Дивіться також:  В’ялені помідори: як приготувати в домашніх умовах. 8 рецептів страв з в’яленими помідорами

Для реалізації цього рецепта потрібні:

  • 0,5 кг ікри;
  • 3 ст. л. соняшникової олії;
  • 3 ст. л. 3 % оцту;
  • 1 головка цибулі;
  • чорний мелений перець.

Промиту і очищену ікру потрібно покласти в каструлю і придушити виделкою. Потім налити кип’ячену воду – продукт придбає білий колір.

Після того, як сольете воду, перекладіть закуску в скляну або емальовану ємність, додайте сіль, оцет, цибуля і перець. Всі розмішайте. Отриману солону ікру потрібно відправити у морозильну камеру в невеликих ємностях на дві години.

Рецепт «п’ятихвилинка»

Для цього рецепту вам знадобиться:

  • літр води на кожні 200 г ікри;
  • 2 ст. л. дрібної морської солі на літр;
  • 200 мл соняшникової олії на 200 г ікри.

Покрокове опис приготування:

  • Закип’ятіть воду з сіллю і додати спеції. Половиною розчину залийте очищену ікру і потримайте так 10 – 15 хвилин. Ця частина води зливається – свою дезинфікуючу функцію вона виконала.
  • Ікру процідіть через марлю і залийте залишками заново закип’ячена маринаду, залиште на півгодини. Можете періодично помішувати продукт виделкою, а по закінченні зазначеного часу злийте воду, щоб ікра остаточно очистилася.
  • Додайте сіль (тепер вже за смаком) масло. Розмішайте, поки не сформується пінка – її краще акуратно зібрати ложечкою. Потім в прозорій посуді тримайте закуску в холодильнику 4 години.

Солона ікра щуки гарячим способом

Для засолювання потрібні наступні складові:

  • 500 г ікри;
  • 2 ст. л. морської солі;
  • 1 л води;
  • пісне рафінована олія.

Солона ікра щуки готується гарячим способом:

  • Закип’ятіть воду і висипте туди сіль.
  • Не знімаючи ємність з вогню, додайте в неї ікру і потримайте пару хвилин. Довше чекати не рекомендується, інакше ікринки розваряться.
  • Потім процідіть закуску, охолодіть і подавайте до столу.
  • Не забудьте перед подачею влити олію.
Дивіться також:  Як варити холодець? 10 рецептів приготування холодцю

Страву можна тримати в холодильнику, але не довше трьох днів. Однак, як показує практика, з’їдають щучу ікру набагато швидше.

На замітку. При використанні методу гарячого краще брати ікру молодої риби, що складається із зовсім дрібних ікринок.

Корисні властивості щучої ікри

Елементи, що містяться в ікрі відомою серед риб хижачки, роблять її продуктом, який має позитивний і навіть чудодійний вплив на весь організм.

  • В ікрі з надлишком колагену – білка, відповідального за молодість і пружність шкіри.
  • Вітаміни А і Е, які містяться в щучої ікри, беруть участь в безлічі внутрішніх процесів людського організму.
  • Амінокислоти зміцнюють імунітет. Тому тим, хто часто хворіє, буде не зайвим ввести в раціон обговорюваний продукт, поєднавши приємне з корисним.
  • Йод також присутня в щучої ікри. Він позитивно вплине на роботу щитовидної залози, в результаті чого людина менше втомлюється, а настрій завжди залишається хорошим.
  • Омега-3 допоможе позбутися від надлишків холестерину, прочистить судини.
  • Ікра сприяє нормалізації обміну речовин, що актуально в боротьбі із зайвою вагою і безліччю інших проблем.

Проте є і обмеження на вживання щучої ікри. Так, її можна давати дітям, які ще не досягли трьох років. Заборона на включення її в раціон накладає і алергія на морепродукти.

Також, незважаючи на пекуче бажання якнайшвидше скуштувати смачний делікатес, краще просаливать його ретельно, щоб напевно знищити паразитів, присутність яких ніколи не можна виключати.