Як зробити картоплю фрі в домашніх умовах?

Хрумка рум’яна і добре просмажена картопелька фрі може бути приготована вдома самостійно. Смак страви в підсумку вийде нічим не гірше, ніж в найбільш популярних кафе швидкого харчування. Далі опубліковано кілька вдалих рецептів, які підкажуть, як зробити картоплю фрі в домашніх умовах.

Картопля фрі – класичний рецепт у фритюрниці

Щоб значно спростити для себе процес приготування обговорюваного страви, варто використовувати фритюрницю. З продуктів потрібно: багато рослинної олії без запаху, 600 г картоплі, сіль і будь-які ароматні трави за смаком.

  • Бульби картоплі ретельно миються, очищаються і нарізати тонкою соломкою. Кожен скибочку потрібно перед смаженням відкинути на друшляк і просушити за допомогою чистого рушники, щоб краплі рідини не стріляли в жирі.
  • Масло виливається в спеціальний пристрій, і його температура виставляється до позначки в 160 градусів.
  • Коли рідина нагріється до зазначеної температури, в неї можна занурювати картопляні брусочки, використовуючи при цьому спеціальну металеву сітку. Масло навколо картоплі має активно кипіти.
  • Щоб соломка не злипалися, краще смажити мініатюрними порціями.
  • Готову страву викласти на паперовий рушник і солиться.

Вибрані приправи насипаються виключно на готовий смажений продукт, інакше вони почнуть сильно горіти в маслі і зіпсують весь процес.

Загрузка...

Рецепт приготування в сковороді

Якщо у господині фритюрниці не виявилося, то і без такого пристрою легко вдасться приготувати хрусткі картопляні брусочки. Потрібно використовувати звичайну сковороду і необхідно підготувати: 2 великі картоплини, 350 мл рослинного масла, кухонну сіль і мелений перець за смаком.

  • Бульби промиваються, очищаються від шкірки і нарізати брусочками, ширина яких не більше 1 див.
  • Далі картоплю кілька хвилин вимочується в крижаній воді, яка звільнить його від зайвого крохмалю. Потім скибочки обсушиваются серветкою з паперу.
  • У глибокій товстостінній сковороді розжарюється рослинне масло. У нього занурюється картопля. Рідина повинна повністю покривати овоч.
  • Смажиться невелика порція страви не більше 12 хвилин.
Спробуйте також:  Фарширована скумбрія - 8 рецептів запікання

Картопля фрі посипається сіллю, будь пікантними спеціями, перцем і подається до столу.

Смачний гарнір в мультиварці

Ще простіше приготувати обговорюване блюдо, використовуючи мультиварку. Для цього потрібно: 6 картопляних бульб, сіль, 700 мл якісного соняшникової олії.

  • Картопля миється, чиститься і нарізається мініатюрними брусочками.
  • Скибочки овоча вимочуються в присоленной воді приблизно 20 хвилин.
  • У цій же рідини картопля вариться близько 12 хвилин.
  • Вода зливається, а овочеві брусочки сушаться на паперовому рушнику.
  • В режимі «Випічка» в чашу мультиварки гарненько розігрівається масло.
  • У киплячу рідину викладається картопля смажиться до появи легкої золотистої скоринки.

Подається страва з кетчупом або будь-яким соусом на основі томатної пасти.

Картопля фрі в мікрохвильовці

Цей рецепт картоплі фрі підійде тим, хто не любить довго возитися на кухні. Залишиться лише підібрати відповідний соус, і страва (нічим не гірше, ніж в кафе), можна подавати до обіду. Готується воно з наступних продуктів: 650 г картоплі, 4 ст. л. рафінованої оливкової олії, дрібна сіль, гострі приправи.

  • Картопля після очищення від шкірки нарізати тонкими брусочками. Занадто товсті скибочки не зможуть добре просмажиться в мікрохвильовій печі.
  • Подрібнений овоч складається в неглибоку ємність, придатну для використання в обговорюваному пристрої, посипається сіллю і будь-якими обраними приправами. Наприклад, відмінно підходить до частування мелена паприка.
  • Страва готується 2,5 хвилини при максимальній потужності мікрохвильової печі. Потім картопляні брусочки перевертаються, і пристрій включається на той же час.

Подається частування гарячим.

Як приготувати в аерогрилі в домашніх умовах?

Цікаво, що для приготування домашнього картоплі фрі чудово підходять практично всі пристрої, що полегшують побут господині. Це не лише мікрохвильовка і мультиварка, але також і аерогриль. Особливо сподобається дбайливим кулінарам, що за таким рецептом не потрібне використання величезної кількості рослинного масла. Крім 5 картопляних бульб, буде використовуватися: 3ст. л. рафінованої оливкової олії і щіпка солі. Як приготувати картоплю фрі в аерогрилі, описано далі.

Спробуйте також:  Рисова каша з гарбузом на молоці – 6 смачних рецептів

  • Картопля чиститься, промивається, обсушивается рушником і нарізати довгими поздовжніми скибочками.
  • Вийшла соломка добре перемішується з підсоленим оливковою олією. Робити це потрібно безпосередньо перед смаженням. Найкраще змащувати маслом невеликі порції картоплі, які в наступну секунду вирушать в аерогриль. Інакше овоч з часом дасть сік в мисці і змиє важливу масляну плівку з поверхні брусочків.
  • Картопляна соломка розкладається на середній решітці аэрогриля.
  • Готується страва при високій швидкості вентилятора. Температура при цьому повинна бути 260 градусів.
  • Через 12 хвилин брусочки овоча перевертається на інший бік і знову «смажаться» таку ж кількість часу.

Картопля фрі стане відмінним гарніром до будь-якої м’ясної страви.

З готового напівфабрикату

Сьогодні в будь-якому супермаркеті легко вдасться знайти напівфабрикат – заморожені картопляні брусочки для приготування їх в киплячому маслі. Використовуючи такий продукт, улюблене блюдо вдасться приготувати за рекордно короткий термін. Для цього знадобиться: пакет замороженої картоплі, 400 мл рослинного масла, дрібна сіль за смаком.

  • Першим ділом потрібно повністю розморозити напівфабрикат. На картопляних брусочках не повинна залишитися волога, інакше масло почне сильно шипіти і бризкати.
  • Щоб правильно розморозити готову картоплю фрі, пакет опускають в теплу воду на 10-12 хвилин.
  • Далі скибочки овоча викладаються на паперовий рушник, щоб останнє ввібрало в себе всю вологу.
  • Залишилося лише приготувати страву будь-яким зручним способом – викласти його в розпечене масло у фритюрницю або звичайну сковороду.
  • Коли скибочки стануть золотистими з усіх граней, вони викладаються на серветку з паперу для видалення зайвого жиру і солятся.

Особливо смачно їсти домашню картоплю фрі з різноманітними гострими соусами.

Дієтичний рецепт

Дивно, але навіть такий жирний і калорійний на перший погляд гарнір може виявитися цілком дієтичним. У такому разі картоплю потрібно готувати в духовій шафі без додавання олії. Крім 8 штук овоча, буде використовуватися: 2 білка курячих яєць, 1 ст. л. кухонної солі, по щіпці чорного і червоного меленого перцю, велика ложка італійських трав.

Спробуйте також:  Рулет зі свинини – 8 рецептів запікання

  • Бульби миються, чистяться, нарізати брусочками, кожен з яких обсушивается паперовими серветками. Можна використовувати спеціальний пристрій для подрібнення картоплі або ж просто гострий ніж.
  • Білки добре збиваються, солятся, змішуються з приправами.
  • Пряної яєчної сумішшю поливається картопля. Після ретельного перемішування брусочки викладаються на деко, застелене пергаментом.
  • Готується страва в духовій шафі, розігрітій до 200 градусів близько півгодини.

Щоб уникнути склеювання, скибочки картоплі не повинні торкатися один одного.

З якими соусами подавати картоплю фрі?

Існує величезна кількість соусів, які ідеально підходять до обсмаженої в розпеченому маслі картоплі. Вершкові, сирні, томатні і багато інших. Будь-який з них можна приготувати в домашніх умовах.

Наприклад, для сирно-вершкового соусу обсмажується на вершковому маслі жменю борошна, потім заливається жирними вершками, солиться і посипається сиром. Разом інгредієнти готуються 5-7 хвилин до загустіння.

Для томатного соусу пара свіжих помідорів очищається від шкірки, нарізати дрібними кубиками і гаситься на повільному вогні з томатною пастою, подрібненим часником і будь-якими спеціями.

Пікантний часниковий соус готується на основі сметани та майонезу. Ці два продукти в рівних кількостях змішуються, заправляються гранульованим часником, сіллю і натертим на дрібній тертці маринованим огірком.

Загрузка...