Як зробити мастику в домашніх умовах?

Як зробити мастику? Рецептів достатньо. Ця пластична маса відкриває широкі можливості не тільки для кондитерів, але і для звичайних господинь, які люблять радувати себе і своїх близьких різними вподобаннями. З мастики можна формувати різноманітні фігурки, квіти і стрічки, а також створювати на тортах цілі композиції.

Мастика для торта з маршмеллоу

Маршмеллоу – жувальний зефір, ласощі, яке особливо люблять діти. Купити солодкість можна в будь-якому супермаркеті, і коштує пакет зефирок значно дешевше, ніж готова мастика. Для її приготування вам знадобиться ще ложка масла і півкіло пудри на кожні 200 м жувального зефіру.

  • Викладаємо зефір в скляну ємність, туди ж відправляємо вершкове масло і ставимо продукти розігріватися в мікрохвильовку на 40 сек. Якщо її немає – нічого страшного. Розтопити жувальний зефір можна й на водяній бані.
  • Коли маршмеллоу збільшиться вдвічі, просіваємо прямо до нього в ємність цукрову пудру і акуратно замішуємо складу. Якщо хочете отримати кольорову мастику, слід додати барвник, попередньо розвівши його горілкою.
  • Вимішуємо масу ложкою, поки це можливо. Потім викладаємо сформований ком на присипану пудрою поверхню і місимо його далі руками, щоб прибрати всі бульбашки, зробити мастику пластичною та пружною.

Готова мастика з маршмеллоу відмінно піддається обробці, не липне до рук. Вона нагадує пластилін або тісто для ліплення. З неї можна творити, що завгодно!

Перед тим як приступати до готування, розділіть зефір по кольорах і з кожного робіть мастику окремо. Або простіше: купіть маршмеллоу білого кольору і фарбуйте потрібну кількість пластичної маси у бажаний відтінок за допомогою харчового барвника.

Готуємо з яєчних білків

Чому вигідно готувати мастику будинку? По-перше, це не складно. По-друге, дешевше, ніж купити. І по-третє, ви точно знаєте, які складові в неї входять, а тому впевнені, що всередині немає ніяких шкідливих речовин.

Приготовлена на основі яєчних бєлов їстівна мастика дуже податлива, а готується вона за таким алгоритмом:

  • Свіжі яєчні білки дуже ретельно збиваємо вінчиком або міксером на низьких обертах. Повинна вийти маса пінообразної консистенції, як на безе.
  • Тепер додаємо цукрову пудру з розрахунку 500 г на один білок. Акуратно всі замішуємо ложкою.
  • І останній крок. Додаємо 2 ст. л. глюкози і знову перемішуємо.

Готову мастику загортаємо в поліетиленову плівку і відправляємо в холодне місце (краще всього в холодильник хоча б на дві години. Маса зміцніє і набереться пластичності. Безпосередньо перед ліпленням мастику знову потрібно перемішати і при необхідності додати трохи цукрової пудри.

Увага! З цієї маси можна формувати квіти або фігурки. Вироби виходять не тільки красивими, але і смачними. Тільки для початку потрібно визначитися, якого кольору вони будуть. Хочете білий? Не додавайте нічого. Хочете ніжно-жовтий – влийте трохи меду, коричневий шоколад, інший – харчовий барвник.

Рецепт на основі желатину

Желатинова мастика готується просто і застосування яких-небудь специфічних інгредієнтів не вимагає.

  • Замочіть порошок в ємності з теплою водою. Він повинен повністю розчинитися і набрякнути.
  • Далі додаємо 60 мл води, 200 г пудри, 2 ч. л. лимонного соку. Всі компоненти ретельно перемішуємо, поки не вийде пластична маса.
  • У самому кінці додаємо барвники і починаємо ліпити фігурки.

Шоколадна мастика для торта

Готується шоколадна мастика, до речі, дуже просто.

  • Першим ділом потрібно розтопити шоколад. Краще брати натуральний, в кусках, ста грам буде достатньо. У нього і смак насичений, і працювати з ним простіше.
  • В розтоплений шоколад додаємо пудру (120 г), 30% вершки (50 мл) і ложку масла вершкового. Можна капнути і коньяку, приблизно, 10 – 15 грамів.
  • Всі компоненти перемішати, отриману масу викласти у харчову плівку і залишити, щоб застигла. Через годину – два можна приступати до ліплення.

 

Загрузка...

З сухого молока

Мастика для торта своїми руками виходить добре, якщо готувати її з сухого молока. Якщо не вдалося знайти такого, використовуйте дитяче харчування.

  • Отже, у співвідношенні 1:1:1 змішуємо сухе молоко, борошно і згущене молоко. Додаємо лимонний сік.
  • Інгредієнти дуже ретельно вимішуємо спочатку в мисці, а потім на обробній дошці. Повинна вийти пружна, щільна маса, яка не прилипає до рук.
  • Після, поміщаємо її в холодильник на півгодини.

Якщо хочете надати мастиці якийсь колір, використовуйте харчові барвники. Але фарбувати її треба після того, як дістали з холодильника.

Все, тепер ліпимо фігурки і прикрашаємо ними страви.

 

Як зробити зі згущеного молока

 

Мастика з згущеного молока легко піддається обробці. Готується вона дуже просто, а виглядає чудово. Виготовлені з неї фігурки виходять блискучими, а їх колір насичений.

Отже, як же приготувати пластичну масу для торта із звичайної згущеного молока? Підготуйте такі інгредієнти: склянку вершків, 200 г цукру, 150 г згущеного молока і 1 ч. л. лимонного соку.

  • Всі компоненти покласти в одну ємність і вимішуємо спочатку ложкою, а потім руками.
  • Мастика повинна вийти еластичною, густу, щільну. Вона не липне до рук і легко розкочується.

Якщо ви не використовуєте всю мастику відразу, решту викидати не доведеться. Її можна помістити в целофановий пакет або харчову плівку і залишити на зберігання в холодильнику. В умовах вакууму вона не засохне і не втратить своїх якостей.

Цукрова мастика для торта

Складно знайти більш вдалий винахід для декорування десертів, ніж цукрова мастика. Вона з’явилася в 17 столітті, але пік її популярності припадає на 19 століття. Цукрових вона називається по тій причині, що в її склад входить цукрова пудра, як правило, дуже ніжна, тонка. Існує кілька різновидів такої мастики з цукром, які відрізняються між собою за зовнішнім виглядом і складом.

Ось найпопулярніші з них:

  • зефірна або мастика з маршмеллоу;
  • молочна;
  • желатинова;
  • крохмальна;
  • медова;
  • марципанова;
  • шоколадна і т. д.

В ідеалі мастика повинна бути пластичною, еластичною, не прилипати до рук, зберігати форму і своєчасно тверднути. Щоб досягти таких її характеристик, слід суворо дотримуватися технології приготування.

Увага! Готові фігурки, зроблені з мастики, потрібно залишити застигати. Спочатку вони будуть дуже крихкими, але потім стануть досить твердими. Їх можна розфарбовувати і прикрашати різними намистинами (їстівними) та іншими елементами декору.

Варіант приготування з меду

Приготування медової мастики передбачає використання:

  • натурального рідкого меду в кількості 1,5 ст. л.;
  • 1 п. желатину;
  • 1,5 ст. л. вершкового масла;
  • 7 ст. л. води;
  • 250 г пудри.

Готуємо так:

  • Починаємо з желатину. Його розчиняємо в теплій воді і залишаємо для набухання.
  • Набряклу масу доводимо до кипіння на маленькому вогні і додаємо інші компоненти, крім пудри.
  • Її починаємо всипають невеликими порціями вже тоді, коли маса почне остигати.
  • Замішуємо мастику, як тісто, поки воно не перестане липнути до рук.

Квіткова мастика для торта своїми руками

Мастика, з якого ліплять квіти, – це справжній шедевр. Її використовують професіонали, роблячи прикраси не тільки на торти, але і на інші кондитерські вироби: короваї, кекси, капкейки. Технологія приготування мастики більш складна, порівняно з попередніми рецептами, але результат того вартий.

Спочатку запасіться всім необхідним, а саме:

  • цукрова пудра – 500 г;
  • Carboxy Methyl Cellulose – 9 м;
  • желатин (не намагайтеся заощадити, беріть якісний) – 9 г;
  • вода – 40 г;
  • кукурудзяний сироп – 50 г;
  • яєчний білок;
  • кулінарний жир – 1 ч. л.;
  • сік лимона.

Приступаємо:

  • Желатин заливаємо холодною водою.
  • У скляну миску, чашу комбайна/м’ясорубки або іншу робочу посуд всипаємо СМС і пудру, додаємо лимонний сік.
  • Желатин доводимо до однорідності на водяній бані, постійно помішуючи. До нього відправляємо кондитерський жир і кукурудзяний сироп.
  • У ємність з пудрою тонкою цівкою вливаємо желатин, потім білок і швидко все вимішуємо.
  • Готову мастику загортаємо в харчову плівку 5 – 6 шарами і залишаємо на кілька днів. Починати працювати з нею можна тільки після закінчення встановленого часу.

Марципанової прикраса

Марципанова маса надає тортам особливу естетичність, вирівнює всі дефекти і нерівності. Рецепт приготування дуже простий.

  • Спочатку збийте 3 яйця зі 175 г пудри.
  • На водяній бані довести суміш до однорідності, зняти з вогню і додати в неї 350 г мигдальної муки, сік лимона і ванільну есенцію.
  • Працювати з цією мастикою слід на посипаній пудрою поверхні.

При роботі стежте, щоб з маси не виділялося масло.

Ліпити треба, поки мастика не охолола, адже відмінну пластичність і еластичність вона зберігає тільки в теплому вигляді.

Як зробити мастику кольоровий або блискучою?

Для додання цукрових мастиці бажаного забарвлення можуть використовуватися два види барвників: натуральні і штучні.

  • Натуральні виготовляються на основі фруктів і овочів. Перші слід подрібнити, другі – натерти на тертці. Отриманий сік зберігаємо в холодильнику.
  • Щоб не морочитися, можна купити штучні барвники. Вони можуть бути сухими, рідкими або гелеобразными.

Натуральні барвники дають не тільки колір, але і аромат, зате штучні дарують насичений відтінок.

Часто на готових фігурках залишаються різні сліди, відбитки пальців, залишки барвників і т. д. Усунути ці дефекти можна одним перевіреним способом. Горілку змішуємо з медом у співвідношенні 1:1, інгредієнти розмішуємо і робимо чимало однорідною. Отриманий засіб просто наносимо пензликом на фігурки. Не переживайте про те, чи не залишиться неприємного аромату або смаку. Ні, звичайно! Горілка зникне, залишивши після себе тільки блиск і глянець.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...