Як зварити какао – 8 смачних рецептів

У давнину напій з какао-бобів був доступний лише обраним: жерців, правителів і наближеною еліті. Йому приписували магічні і цілющі властивості, а рецепт приготування зберігали в суворій таємниці. В наші дні кожна господиня знає, як зварити какао, хоча технологія його приготування і таїть чимало секретів.

Як зварити какао на молоці

Для того щоб приготувати порцію напою з насиченим шоколадним ароматом достатньо:

  • какао – 1/3 – 1/2 чайної ложки;
  • цукор – 2 чайні ложки;
  • молоко – 150 мл;
  • вода – 30 – 50 мл

Какао-порошок гігроскопічний, тобто погано змішується з водою, тому недостатньо перемішати всі інгредієнти і закип’ятити напій.

У молоці з гіркого порошку утворюються дрібні грудочки, які безнадійно псують смак какао.

Правильний процес приготування виглядає так:

  • У мисці змішується цукор і какао-порошок. Всі крупинки цукру повинні покритися шоколадною пудрою. На дні не повинно залишитися шару какао-порошку.
  • Доливають окріп, близько 30 – 50 р. Вода потрібна не тільки для того, щоб розвести сухі інгредієнти, але і для того, щоб збалансувати смак напою. У відповідності зі стандартами, він повинен бути помірно солодкий, з присмаком молока та шоколаду.
  • Какао і цукор треба розтерти в окропі в однорідну суміш. Якщо інгредієнти ретельно перемішали насухо, проблем не буде. Якщо в мисці залишився шар какао-порошку, доведеться боротися з грудочками.
  • Молоко нагрівається окремо. При температурі 50ºС в ньому відбуваються неминучі і необоротні зміни: згортається білок альбумін; кальцій і фосфор переходять в гідрофобну форму; молочний жир насичується отриманими твердими сполуками. В результаті на поверхні молока утворюється плівка, яка стане щільною і зіпсує зовнішній вигляд напою після його остигання. Крім того, в неї перейде велика частина корисних речовин, склад продукту збідніє.
  • Щоб у каструлі відразу не утворилася плівка, молоко збивають вінчиком, не дозволяючи йому бурхливо кипіти.
  • Шоколадну масу тонкою цівкою вводять в молоко, не припиняючи перемішувати вміст каструлі.
  • Варити какао не потрібно. Напій доводять до кипіння і забирають з вогню.
  • Коктейль подають і п’ють гарячим, адже при охолодженні утворюється плівка все одно.
Дивіться також:  Вівсяний кисіль з геркулесу або вівсяних пластівців – 9 рецептів

Покроковий рецепт на воді

Найчастіше такий рецепт використовують вегетаріанці або ті, хто підтримує пост. В какао, зварене на воді, додають трохи маршмеллоу на основі агар-агару. Американський зефір тане у гарячому напої, утворюючи солодку пінку зі смаком пастили.

На чашку какао візьміть:

  • 200 мл води;
  • 3 – 5 г какао;
  • цукор за смаком;
  • мускатний горіх або кориця.

Невелика кількість цукру завжди бажано. По-перше, солодкий присмак підкреслить благородну шоколадну гірчинку. По-друге, змішаний з цукром, какао-порошок краще розчиниться у воді.

  • Цукор і какао-порошок розчиняють у 50 мл гарячої води.
  • Доливають решту окріп.
  • Нагрівають до появи окремих дрібних бульбашок.
  • Вимикають, не дозволяючи напою кипіти ключем.

Додати у готовий напій молоко теж ніколи не пізно.

До плюсів такого способу приготування можна віднести те, що:

  • молочна плівка гарантовано не утворюється;
  • напій не «втече» на плиту;
  • з приготуванням впорається навіть дитина молодшого шкільного віку;
  • можна використовувати згущене молоко, якщо немає свіжого молока.

Гарячий шоколад з какао

Розкішний десерт для фанатів шоколаду:

  • какао – 50 г;
  • цукор – 25 г;
  • крохмаль – 10 г;
  • вода – 50 г;
  • вершки – 250 мл

Напій виходить дуже калорійним і насиченим. Незважаючи на це, гурмани віддають перевагу урізноманітнити рецепт топленим гірким шоколадом, коньяком, ванільним цукром та іншими добавками. Можна зварити гарячий шоколад і з кількома крупинками солі, що значно загострить його смак.

  • Какао і цукор розчиняють в окропі.
  • Шоколадний крем вливають у нагріті вершки.
  • Напій доводять до кипіння, постійно перемішуючи його віночком.
  • Щоб стабілізувати коктейль по консистенції, на останньому етапі в нього додають крохмаль. Шоколад придбає приємну густоту і тягучість.

Готуємо, як у дитячому садку

Склад страв у дошкільних установах вивірений не тільки до грамів, а навіть до сотих часток.

Дивіться також:  Компот з фейхоа на зиму – 8 смачних і корисних рецептів

Згідно з технологічною картою, на 100 г нетто напою використовують:

  • какао-порошок – 1,11 г;
  • цукор – 5,56 м;
  • молоко – 61,11 г;
  • вода питна – 44,44 р.

Враховується також і те, що 12 мг рідини випаровується у процесі приготування.

Завдяки ретельно розробленій рецептурі, смак такого какао з молоком максимально ніжний і гармонійний.

Важлива особливість приготування: молоко повинно бути добре прокип’яченою.

  • У посуд висипається какао і цукор.
  • Склад заливається окропом і розтирається в однорідну масу.
  • При постійному помішуванні в нього вливається заздалегідь прокип’ячена в окремому посуді молоко.
  • Всі інгредієнти знову доводять до кипіння.

В мікрохвильовці

Для приготування такого коктейлю найкраще підійде прозора гуртка для СВЧ. Доведеться пильно спостерігати за киплячим молоком.

Інгредієнти:

  • какао – одна чайна ложка;
  • цукор – за смаком;
  • молоко – неповна гуртка;
  • окріп – пара ложок.

Лайфхак: якщо краї посуду змастити маслом, молоко не втече, так як піна не зможе піднятися по жирному обідка. Бульбашки повітря вийдуть, а молоко залишиться в гуртку.

  • Какао з цукром розчиняється в невеликій кількості окропу.
  • Заливається молоком.
  • Кружка на півтори хвилини поміщається в мікрохвильовку, включену на повну потужність.

Какао з ваніллю

Найперший відомий рецепт напою належала жерцям ацтеків і включав в себе какао-боби, мед і ваніль. Лінгвісти, що вивчають стародавні документи, сперечаються про четвертому інгредієнті – перець або гвоздика.

Втім, напій і без цього виходить виключно смачним:

  • какао – 1 барна ложка;
  • мед – 10 г;
  • стручок ванілі.

Не варто шукати в магазинах какао-боби, прагнучи до історичної достовірності. Напій можна зварити і з какао-порошку. На молоці його почали готувати вже у Європі, тому в рецепті тільки вода.

  • Розтерти какао і кілька крапель меду.
  • Покласти на дно стручок ванілі, його можна розкришити.
  • Залити гарячою водою і довести до кипіння.
  • Процідити напій.
Дивіться також:  Кава Лавацца: види і опис, як готувати, щоб було смачно

Можна просто додати ванільний цукор у готовий коктейль. Але необроблені зерна ванілі дадуть особливу солодкість і аромат.

Незвичайний напій з морозивом

В середині літа, 11 липня, відзначають Всесвітній день шоколаду. З цього приводу або в будь-якій іншій жаркий день можна побалувати себе напоєм з охолодженого какао.

Буде потрібно для казково смачного коктейлю з морозивом:

  • порція какао;
  • банан, персик, манго або всього потроху;
  • 100 г улюбленого морозива;
  • «ласощі» для прикраси: сиропи, шоколадна крихта, мускатний горіх, кориця, коктейльна вишня.

Можна зварити смачне какао з будь-якого рецепту – з молоком або без нього.

  • Охолодити напій.
  • Збити в міксері разом з фруктами.
  • Викласти в нього кульку морозива.
  • Прикрасити коктейль.

Якщо збити напій разом з морозивом, вийде міцна ефектна піна.

Смачний напій з порошку

Можна приготувати напій з какао-порошку з різними корисними і смачними добавками.

При застуді, перевтомі, занепаді сил можна зварити з порошку какао на молоці, додавши до нього:

  • тертий свіжий імбир;
  • спеції та прянощі (кориця, мускат, різні перці);
  • алкоголь;
  • апельсиновий сік;
  • яєчний жовток.

Незвичайні інгредієнти надають напою дивний, несподіваний смак.

Приклад тому – швейцарський традиційний рецепт з м’ятою:

  • молоко — 200 мл;
  • какао – 10 г;
  • цукор – 5 г;
  • шоколад – 5 м;
  • кілька крапель м’ятного екстракту (можна замінити його м’ятним лікером);
  • пара горошин кольорового перцю.

Для прикраси:

  • кольорове м’ятне морозиво – 1 кулька (можна замінити збитими вершками);
  • гілочка м’яти.

М’ятна какао – різдвяна традиція, тому келих з напоєм обов’язково прикрашають крамельной паличкою candy cane.

  • Спочатку варять какао на молоці з горошинкой перцю.
  • Розчиняють в напої шматочок шоколаду.
  • Переливають в гуртки або термостійкі келихи. При цьому перець потрібно викинути.
  • Вливають екстракт або лікер.
  • Прикрашають морозивом і м’ятою.

Тепер у вас в руках келих кращого на планеті какао! Встояти перед таким ласощами не зможе ніхто.