Як зварити каву – 8 поетапних рецептів

Приготування ранкової «порції бадьорості» можна перетворити в священний ритуал, використовуючи спеціальні атрибути і секретні прийоми. Правда, не завжди для цього є час і можливості. Тому кмітливі кавомани придумали безліч лайфхаков, як зварити каву в мікрохвильовці, простий каструлі або ковшике.

Як правильно зварити каву в турці

Найприскіпливіші цінителі смаку вважають, що правильно зварити каву вдається тільки в спеціальній турці, оскільки її форма сприяє повільному і рівномірному нагріванню води. Екстракція ефірних олій в таких умовах відбувається максимально ефективно, на поверхні кави утворюється піна, яка запобігає їх випаровування, запечатуючи вузьке горлечко турки. В результаті, напій зберігає весь аромат і міцність обсмажених зерен.

Концентрацію кави кожен визначає дослідним шляхом.

В середньому, на чашку кави потрібно:

  • меленої кави – 7 – 10 г;
  • води – 100 мл;
  • цукор, спеції і прянощі за бажанням.

Щоб зберегти аромат, зерна кави перемелюють безпосередньо перед використанням. Для турки використовують самий тонкий помел.

На якість і смак води теж слід звернути увагу.

Вода повинна бути м’якою, фільтрованої, свіжої, ні разу не кип’яченою.

Алгоритм дій нескладний, але все ж таки схожий на якийсь ритуал:

  • У турку наливають холодну воду, насипають мелену каву і обережно розмішують, щоб порошок опустився на дно.
  • Додають цукор і починають повільно нагрівати.
  • Через кілька хвилин стає помітно рух пінки. За її ходом спостерігають, не дозволяючи воді закипіти. З цього моменту ручку турки краще не відпускати.
  • Коли пінка значно підніметься, кава прибирають з вогню. Професійні бариста не раджу його просто відставляти на стіл. Злегка повертаючи турку, дають напою «жити», рухатися під шаром піни. Це посилить процес екстракції. Перемішувати кави ложкою не рекомендується, щоб не зруйнувати шар піни, що зберігає аромат напою.
  • Коли піна злегка осяде, кава повертають на вогонь і дають їй знову піднятися.
  • Нагрів відбувається в два – три заходи. Варити каву в турці слід не більше 3 – 6 хвилин.
  • Щоб не проціджувати напій, у нього наливають ложку крижаної води, і гуща швидко осідає на дно.
  • Перед подачею чашки прогрівають, наповнивши їх окропом або потримавши над парою.
  • Розливати каву слід разом з пінкою.

В гейзерній кавоварці

Кавоварка такого типу може бути звичайною, призначеної для використання на плиті, або електричної. Принцип роботи схожий на дію гейзера: під тиском пара вода піднімається з одного резервуару в інший. При цьому вона проходить крізь шар меленої кави і насичується його ароматичними маслами і ферментами.

  • Кількість кави визначається розмірами фільтра.
  • Кількість води – нижнім резервуаром.

Виробники апарату дбають про те, щоб співвідношення виходило оптимальним.

Для використання в гейзерній кавоварці рекомендується середній помел.

  • В нижню ємність наливається вода. Відмітка максимального рівня знаходиться під запобіжним клапаном.
  • Фільтр заповнюється меленою кавою не щільно. В інструкції до кавоварки підкреслюється, що утрамбовувати кави не бажано. Щільний шар може перешкоджати проходженню води і створити надлишковий тиск у нижньому резервуарі.
  • Зверху акуратно нагвинчує другий резервуар. У ньому і буде збиратися готовий напій. За процесом можна спостерігати, відкривши кришку.
  • Коли вся рідина переміщається нагору, нагрів відразу припиняють, щоб не перепалити нижню частину апарата.

В гейзерній кавоварці напій виходить дуже міцний. Пом’якшити смак допоможе щіпка солі або пів-ложки вершкового масла.

Поетапний рецепт в мікрохвильовці

Не в кожному офісі є кавоварка, але це не привід відмовляти собі в натуральному, свежесваренном кави. Якщо є можливість скористатися мікрохвильовою піччю, чашечка цілющого еліксиру стає цілком доступною.

Слід заздалегідь запастися високої скляної кухлем, щоб можна було спостерігати за ходом піни.

В кружку завантажуємо:

  • дві чайні ложки кави;
  • 150 мл води;
  • цукор та інші добавки за смаком.

Доведеться використовувати змелені заздалегідь зерна, так як, напевно, кавомолки теж не виявиться під рукою. Воду можна налити мінеральну, головне, щоб без газу. Легка солонуватість відтінятиме смак кави, ставши своєрідним підсилювачем смаку.

  • Мікрохвильовку включаємо на максимальну потужність.
  • Таймер ставимо на півтори хвилини.
  • Коли шапка піни почне підніматися, відкриваємо дверцята і трохи охолодити напій.
  • Через хвилину повторюємо все спочатку.

Для отримання міцної кави двох – трьох заходів буде достатньо.

Як зварити каву в ковшике

Іноді в домашніх умовах теж доводиться використовувати підручні засоби.

Зварити каву без турки не проблема, для цього відмінно підійде маленький кухлик з нержавійки. Але доведеться врахувати, що вода в ньому нагріється дуже швидко, набагато швидше, ніж потрібно для правильної та ефективної екстракції. Щоб компенсувати це, порожній ківш нагрівають висипають у нього каву і кілька хвилин обсмажують, злегка струшуючи. Прогрітий порошок швидше віддасть ароматичні масла у воду. Якщо потрібен солодкий напій, цукор перемішують з меленою кавою і насухо підігрівають їх разом. До аромату кави додатися легка карамельна нотка.

Стандартні пропорції:

  • 15 г кави;
  • 150 мл води;
  • інші добавки за бажанням.

Поетапне приготування:

  • Змолоти порцію кавових зерен.
  • Прогріти каву з цукром на маленькому вогні.
  • Вилити в кухлик воду дуже обережно, так як він вже гарячий. Спочатку вливають кілька ложок, а коли дно злегка охолоне, можна долити решту рідина.
  • Потім слід дочекатися утворення пінки, не допускаючи активного бурління.
  • Прибрати кухлик з вогню і, як кажуть фахівці, дати каві «прогулятися».
  • Повернути напій на плиту і знову дочекатися ходу піни.
  • Готову каву можна залишити на пару хвилин настоятися під кришкою.

Щоб відфільтрувати гущу, по стінці ковшика потрібно злегка постукати ложкою. Це дозволить перелити напій без фільтра або ситечка, зберігши пінку.

 

 

Загрузка...

Смачний кави в каструлі

Якщо потрібно приготувати кілька порцій кави, виручить кмітливість і звичайна емальована каструля. У широкому посуді важко зберегти аромат напою. Хитрість в тому, щоб знижувати температуру води, продовжуючи процес екстракції.

Для великої ємності пропорції інгредієнтів доведеться змінити:

  • 1,5 л води;
  • 200 г меленої кави.

Смак приготованого в каструлі кави можна поліпшити, додавши в нього спеції, прянощі.

Поетапне приготування:

  • Кава і половина води нагріваються до 50 – 60ºС.
  • Коли каструля стане відчутно теплою, заливається друга половина води.
  • При перших ознаках закипання, появі пінки або маленьких бульбашок каструля отставляется з вогню. Щоб зберегти аромат, її накривають кришкою, а щоб охолодити — підкладають під неї мокру серветку.
  • Через одну — дві хвилини каструлю повертають на вогонь.
  • Ще один спосіб затримати закипання води – помішувати її охолодженою ложкою.
  • Коли вміст каструлі дійде до кипіння вдруге або втретє, кава розливають по чашках.

 

Готуємо каву по-бразильськи

Існує безліч перевірених часом рецептів, щоб зварити смачну каву. В кожній країні є свої цікаві традиції приготування цього напою. Варто спробувати якомога більше варіантів, щоб вибрати для себе кращий смак.

Для кавово-шоколадного ласощі по-бразильськи знадобиться:

  • свіжозварену каву (бажано, еспресо) – 60 мл;
  • молоко – 150 мл;
  • гіркий шоколад – 30 г;
  • збиті вершки і цукор за смаком.

Напій подається гарячим, тому ємність для приготування чашки теж треба підігріти.

  • Шоколад заздалегідь топлять на водяній бані.
  • Молоко нагрівають, але не кип’ятять.
  • В гарячий кави вливають молоко і шоколад.
  • Додають цукор.
  • Напій збивають міксером до утворення пінної «шапки».
  • Розливають коктейль по чашках і прикрашають збитими вершками та шоколадною крихтою.

Приголомшливий напій з корицею

Різні добавки зроблять каву не тільки більш ароматним, але і корисним. Наприклад, кориця підвищує імунітет, а додана в гарячий напій, вона допомагає боротися із застудою. Цілющі властивості прянощів давно відомі на Сході, тому кориця часто присутня в традиційних арабських рецептах нетрадиційної медицини.

Інгредієнти:

  • кава – 15 г;
  • вода – 200 мл;
  • коричневий цукор – 10 г;
  • мелена кориця – 10 р.

Можна використовувати і корицю в паличках. На одну чашку досить маленького шматочка.

Але не варто захоплюватися, у великих кількостях пряність може викликати головний біль. Рекомендується вживати не більше однієї чайної ложки в день.

Спосіб приготування:

  • У турку висипають всі інгредієнти і кілька хвилин прогрівають їх без води. При цьому цукор карамелізується і ароматичні масла активно вивільняються.
  • Додають воду.
  • Після утворення пінки кави нагрівають в кілька прийомів, як вже описано вище.
  • Напій розливається по чашках обов’язково через ситечко, так як кориця і кава створюють багато суспензії.

З додаванням алкоголю

Особливо насичений смак кави набуває в поєднанні з алкогольними напоями: лікером, віскі, ромом. Найчастіше зустрічається в рецептах коньяк. У більшості випадків алкоголь просто додається в готовий напій.

На одну порцію зігріваючого коктейлю знадобиться:

  • свіжозварений еспресо – 150 мл;
  • кориця – 7 г;
  • молоко – 50 г;
  • коньяк – 20 г;
  • цукор.

Напій готується у великій ємності.

  • Молоко підігрівають до 60-70ºС. Воно стає відчутно гаряче, але не киплячу.
  • Його збивають в міцну піну. Для невеликої кількості зручно використовувати френч-прес.
  • Корицю і цукор прогрівають на вогні і додають в гарячий кави.
  • Напій настоюється кілька хвилин під кришкою.
  • Розливають у чашки проціджену каву, молоко з пінкою і коньяк.

Цікавий рецепт кави з коньяком по-польськи:

  • мелена кава – 15 г;
  • коньяк – 20 г;
  • вода – 150 мл;
  • цукор.

Коньяк додається в процесі заварювання.

  • У дрібне ситечко утрамбовується частина меленої кави.
  • На нього виливається коньяк і висипається решті кави.
  • Ситечко поміщається над чашкою і через нього вливається тонкою цівкою окріп.

Але самий вишуканий рецепт придумали у Відні:

  • кава – 15 г;
  • вода – 150 мл;
  • коньяк – 30 мл;
  • цукор – 3 шматочка;
  • гвоздика – 2 квітки;
  • кориця – 5 г;
  • цедра лимона.

Міцна кава з додаванням таких інгредієнтів вариться в турці звичайним способом.

Коньяк просочують ароматом прянощів особливим способом:

  • У тарілку кладуть цукор, цедру і інші інгредієнти.
  • Заливають все коньяком.
  • Підпалюють.
  • Коньяк проціджують у кави через ситечко.

Справжні цінителі кави не зупиняються ні перед чим і зварять відмінний кави буквально в будь-якому місці. Тепер і ви знаєте, як зробити улюблений напій хоч класичним способом, хоч у відсутності турки або кавомашини.

Загрузка...