Як зварити манну кашу на молоці – 6 рецептів

Є багато способів, як зварити манну кашу на молоці – на плиті, в мікрохвильовій печі або мультиварці. Незалежно від того, яким способом буде готуватися блюдо, важливо дотримуватися кількох правил – каша повинна бути без грудок, правильної густоти і приємною на смак. Правильно приготовлена страва сподобається дітям і дорослим. Воно стане ідеальним сніданком, а якщо заправити страву медом, додати ягід або сухофруктів, можна отримати порцію корисних речовин і забезпечити організм енергією до наступного прийому їжі.

Нюанси приготування манної каші на молоці

Смак манної каші багатьом знайомий з дитячого віку і не всім ці спогади приємні – густе вариво білого кольору з неприємними грудочками засіли в пам’яті і залишили негативні емоції. Однак інші із задоволенням не тільки згадують, але і продовжують готувати манну крупу на молоці, насолоджуючись легким приємним смаком. Вся справа в тому, що манна каша на молоці має свої нюанси приготування, які допоможуть отримати ідеальне, апетитне, правильної консистенції блюдо.

  • Щоб молоко в процесі варіння не пригоріло, необхідно на дно ємності налити трохи чистої води. Якщо цього не було зроблено, уникнути пригорання білої рідини можна, додавши в нього дрібку солі.
  • Досить часто у досвідчених і не дуже господинь збігає молоко, залишаючи неприємний слід на плиті і досить стійкий горілий запах. Запобігти цьому допоможе шматочок вершкового масла, яким слід натерти бортики каструлі зверху.
  • Манка – продукт, багатий вуглеводами, проти яких негативно відгукуються багато фахівців. Щоб не нашкодити здоров’ю і зокрема фігурі, рекомендується розводити молоко водою. Особливо важливо це зробити, якщо продукт домашній, відрізняється підвищеною жирністю. Ідеальним варіантом вважається розведення молока чистою рідиною 1:1.
  • Обов’язково для отримання страви правильної консистенції слід дотримуватися пропорції крупи і рідини. Так каша середньої густоти вийде, якщо на 0,5 л молока взяти 3-4 ст. л. манки. Дітям співвідношення рідини з крупою повинно бути не менше 1 ст. л. крупи на 400 мл рідини (чим старша дитина, тим більше можна збільшувати кількість манки).
  • Щоб уникнути появи в каші нелюбимих грудочок, важливо правильно засипати крупу в підігріту рідина. Для цього попередньо манка розмішати з цукром в окремій ємності, після чого вводиться в коли молоко закипить тонким струменем і інтенсивно помішується. Важливо в процесі варіння уникати закипання страви, інакше не уникнути грудочок.
  • Добре для варіння крупи брати посуд з товстим дном. Не можна варити кашу і інші блюда на молоці в алюмінієвих каструлях.
  • Дивіться також:  Спаржева квасоля – 8 смачних рецептів приготування

    Після приготування страви можна збити його блендером або вінчиком – так воно стане більш пишним і повітряним. Поліпшити смак готового страви допоможуть сухофрукти, ягоди, джем або мед.

    Як зварити з додаванням води?

    Вода при варінні манної крупи на молоці не тільки не зашкодить, але й позитивно вплине на смак і корисні властивості страви. Вона зробить кашу більш легким і дієтичним продуктом, до того ж такий варіант ідеальний для маленьких діток. Пропорції при варінні манної каші води, молока і підбираються залежно від жирності коров’ячого продукту та віку дитини (якщо страва готується в якості дитячого харчування). Як розбавляти молоко водою при варінні крупи для немовлят, підкаже фахівець.

    Для приготування традиційної страви слід взяти:

    • воду – 250 мл;
    • молоко – 250 мл;
    • крупу манну – 4 ст. л.;
    • трохи солі і масла;
    • цукровий пісок – за смаком.

    Спочатку в ємність для варіння заливається вода, після молоко. Все це ставимо на плиту і вариться до закипання. Після включення вогню рідину потрібно злегка присолити, щоб вона не пригоріла.

    Окремо в мисочці розмішуються цукровий пісок з манкою до однорідності. Коли рідина на плиті закипить, потрібно зменшити вогонь і висипати цукрово-манну суміш, інтенсивно помішуючи при цьому ложкою.

    Варити кашу потрібно протягом 4-6 хвилин, весь час помішуючи продукт. Після приготування важливо дати страві настоятися, після чого розлити по тарілках, не забувши приправити медом або смачним варенням.

    Манка на молоці в мультиварці

    Готується манна каша на молоці в мультиварці швидко, з використанням мінімального набору продуктів. Переваги приготування страви в цій диво-каструлі в тому, що воно напевно вийде смачним, без підгоряння і грудок.

    Дивіться також:  Як приготувати печінковий торт в домашніх умовах?

    Готується страва на основі:

    • молоко – 350 мл;
    • вершкового масла – 12 м;
    • манної крупи – 70 г;
    • цукрового піску – 2 ст. л.

    Спочатку в чашу мультиварки заливається рідина, після всі сипучі компоненти. Засипати їх потрібно повільно, постійно помішуючи. Далі ємність закривається, і блюдо готується в режимі «молочна каша» 12 хвилин. Перед тим, як подати страву, потрібно приправити його вершковим маслом. Зверху на манку, розкладену по порційних тарілках, можна викласти свіжі листочки м’яти.

    На сухому молоці

    Приготування манної каші на сухому молоці не можна назвати традиційним, але за смаком страва вийде досить апетитним і, що важливо, без грудок. До того ж сухе молоко має більш тривалий термін зберігання, ніж свіже, тому його завжди можна придбати заздалегідь і після використати для готування страви.

    Щоб зварити смачну кашу без грудочок, слід запастися:

    • сухим молоком – 4,5 ст. л.;
    • водою – 0,5 л;
    • манною крупою – 80 г;
    • сіль – щіпка;
    • маслом вершковим – для заправки;
    • фруктами, варенням – за бажанням.

    У каструлю для варіння каші слід висипати крупу з молоком і все гарненько розмішати. Слідом потрібно відправити інші сипучі компоненти. Далі в ємність наливається чиста холодна вода і все ретельно збивається.

    Коли суміш буде готова, її потрібно поставити на вогонь і варити після закипання, постійно помішуючи, протягом 4-6 хвилин. Якщо блюдо в процесі варіння здасться густим, можна сміливо розбавити його кип’яченою водою. В готову страву додати масло і солодкість.

    Рідка каша для дітей

    Маленьким дітям набагато легше з’їсти рідке по консистенції блюдо з манної крупи без грудок.

    Зварити таку кашу можна з:

    • манної крупи – 2 ст. л.;
    • молока – 200 мл;
    • води – 200 мл;
    • цукру.
    Дивіться також:  Рисова каша в мультиварці на молоці – 8 рецептів

    Вода з молоком змішуються і ставляться на вогонь. Після закипання до них додається крупа з цукром і все вариться протягом 4 хвилин. Якщо дитина маленька, до 8 місяців, води можна додати більше молока. Цукор дітям додається в маленькій кількості. Діткам постарше готову страву можна приправити улюбленим джемом або шоколадом.

    Густа каша з манної крупи

    Густа манна каша на молоці – улюблені ласощі багатьох спортсменів, які хочуть швидше наростити м’язову масу і підтримувати її в такому стані постійно. Якщо з’їсти її з ранку разом з улюбленими сухофруктами, організм отримає необхідний запас енергії на тривалий час.

    Готується продукт на основі:

    • крупи манної – 4 ст. л.;
    • вершкового масла – 25 г;
    • молока – 0,4 л;
    • цукру – 2 ст. л.;
    • сухофруктів, меду.

    Щоб молоко не пригоріло, спочатку ємність для варіння обполіскується холодною водою, після заповнюється молоком. Коли біла рідина закипить, треба засипати в неї манку з цукром, постійно помішуючи при цьому. Коли каша буде готова, її слід заправити маслом і подати до столу. Джем або мед додаються за бажанням.

    В мікрохвильовці

    В мікрохвильовці каша з манної крупи готується дуже швидко, проте фахівці радять вдаватися до такого способу приготування дуже рідко.

    На 1-2 порції страви знадобляться:

    • манка – 2,5 ст. л.;
    • цукор – 2, 5 ч. л.;
    • молоко – 250 мл;
    • трохи солі.

    В окремій ємності потрібно змішати сипучі продукти, після пересипати їх у ємність для варіння і додати молоко. В мікрохвильовці страва має готуватися при повній потужності, протягом 4 хвилин. Кожні 60 секунд його потрібно діставати і помішувати, щоб добитися ідеальної консистенції.

    Лікарі і дієтологи у всьому світі радять не захоплюватися манною кашею, готуючи її лише кілька разів в тиждень в якості доповнення до основного раціону. Дітям і людям з проблемами в роботі ШКТ готувати продукт краще на нежирному молоці, з додаванням меду та сухофруктів.