Який рис потрібен для плову? Вибираємо сорт рису

Це блюдо відоме всім і кожен готує його по-своєму. Але не завжди воно виходить смачним і розсипчастим. Все, справа в тому, що необхідно знати, який рис потрібен для плову в залежності від способу його приготування.

Види і сорти рису

Сортів рису дуже багато, його вирощують і їдять по всьому світу. До того ж вони поділяються на певні підгрупи.

Види рису за типом зерна

  • Довгозерний рис – довгастої форми, довжиною до 8 міліметрів. За кольором може бути прозорим, коричневим або білим. Він зазвичай не злипається під час термічної обробки і виходить досить розсипчастим, якщо дотримуватися технологію приготування. Найякісніші зерна – довгі та прозорі.
  • Середньозерний рис – у цього виду зерна — щось середнє між круглої і довгастої форми. Вони в основному не дуже прозорі, швидше білі, до 6 міліметрів в довжину. Для них потрібно багато води, тому в результаті маса виходить досить липкою. Щоб вони не склеювалися, не потрібно доварювати рис до кінця.
  • Круглозерний рис – непрозорий, майже круглої форми, короткий – до 5 міліметрів в довжину. Ідеальний варіант для суші і каш, так як в процесі варіння склеюється.

Види рису по обробці

  • Коричневий – рис практично не обробляють, він зберігає свою отрубную оболонку. Ще його називають нешліфованим. За рахунок цього в ньому залишаються майже всі корисні і смакові властивості. Вважається кращою крупою.
  • Білий – найвідоміший вид і найбільш часто використовуваний. Він швидко вариться, підходить для багатьох страв, але містить багато крохмалю і втрачає свої властивості після обробки.
  • Пропарений рис, який спочатку промивають, вимочують, обдають парою, а потім сушать. Це особлива технологія, за рахунок якої корисні речовини переносяться з оболонки в саме зерно. За якістю він мало чим поступається коричневого рису. Він досить твердий, вариться близько 25 хвилин, але дуже смачний.

Найпопулярніші сорти

  • Басматі або тайська – найдорожчий і якісний сорт. Його, і так довгі зерна при варінні збільшуються ще більше. В ньому багато вітамінів і виражений горіховий смак.
  • Жасмин – рис не розварюється, має молочним смаком, виходить м’яким і розсипчастим.
  • Дикий рис – горіховий запах, солодкуватий смак. Досить дорогий сорт, який вирощують тільки в Північній Америці. Зерна довгі, блискучі, варять довго – близько 40 хвилин.