Яловичина по-бургундськи – 7 рецептів приготування

Яловичина по-бургундськи – класичне блюдо вишуканої французької кухні, яке завдяки тривалому гасіння та використання вина виходить надзвичайно ніжним і м’яким. А овочеве додаток з лука з морквою надає страві насичені смакові ноти.

Класичний рецепт

Поява смачного м’ясного блюда з тривалим процесом гасіння ще в Середні століття було продиктовано необхідністю зберегти страву як можна довше в умовах відсутності холодильників.

Для втілення в життя класики французького кулінарного мистецтва необхідні:

  • кіло вирізки;
  • головка цибулі;
  • морквина;
  • лавровий лист;
  • по 3 гілочки свіжого розмарину і чебрецю;
  • ½ Часниковою головки;
  • півлітра гарячого бульйону;
  • 1 пляшка бургундського вина;
  • трохи борошна і шматочок масла;
  • сіль, спеції;
  • пісне масло.

Спосіб приготування:

  • Яловичина нарізається порционами шматочками, моркву – шматочками, цибулю – кільцями.
  • М’ясо разом з подрібненими овочами заливається вином, в якому маринується від 3 до 12 годин.
  • М’ясні шматочки обсушиваются на паперових серветках, після чого обвалюються в борошні і порційно обсмажують на розігрітому маслі.
  • Викладена на тарілку яловичина притрушивается сіллю і приправляється.
  • Попередньо проціджений маринад кип’ятити 2 хвилини, а витягнуті моркву, цибулю і великі пластинки часнику обсмажуються на олії.
  • Обсмажені овочі і м’ясні шматочки відправляються в каструлю, де заливаються киплячим маринадом і бульйоном.
  • Тушкується блюдо з зеленню на повільному вогні 2,5 години.
  • Для отримання однорідної консистенції соусу рідину проціджують і повертається назад в каструлю з яловичиною.

Загрузка...

Покрокове приготування від Іллі Лазерсона

 

Можна скористатися кулінарним рецептом шеф-кухаря Іллі Лазерсона і приготувати тушковане м’ясо з:

  • 600 – 700 г яловичої м’якоті;
  • шматочки бекону;
  • 400 мл червоного столового вина;
  • 100 г цибулі-шалот;
  • вдвічі більшої кількості печериць;
  • соняшникової олії;
  • невеликої кількості борошна, цукру, спецій і солі.

Етапи підготовки:

  • М’якоть нарізати невеликими скибочками, які обсмажуються на олії і викладаються в каструлю, де гасяться у ½ заявленої кількості вина.
  • Бекон подрібнюється і гаситься з додаванням води, після чого до нього додаються порізані пластинками гриби.
  • Обсмажена маса отруюється до м’яса, де заливається ще 100 мл вина.
  • Цибулю-шалот ділиться навпіл і пассеруется разом з невеликою кількістю цукру на соняшниковій олії.
  • Після придбання золотистого кольору цибульна зажарка відправляється до м’яса.
  • Блюдо тушкується до готовності з додаванням борошна, розчиненої в останньому вини.
Спробуйте також:  Бутерброди з сьомгою - 6 рецептів, як зробити смачні бутерброди на святковий стіл

Як зробити страву в духовці

Тривалий запікання яловичини в бургундському вини дозволить насолодитися дуже ніжним і поживним м’ясом.

Будуть потрібні:

  • 1 кг вирізки;
  • шматочок вершкового масла;
  • 50 г борошна;
  • 2 цибулини;
  • 2 морквини;
  • зубчик часнику;
  • 400 мл вина;
  • ½ Пучка петрушки;
  • 1 баночка консервованих грибів;
  • сіль і спеції.

Хід роботи:

  • М’якоть ріжеться кубиками, які обвалюються в суміші з борошна, солі і спецій, а потім обсмажують на розігрітому вершковому маслі з усіх боків.
  • Запашні м’ясні кубики перекладаються у форму для випічки.
  • Далі в сковороду поміщаються подрібнені довільними шматочками цибулю, моркву і часник.
  • Через 7 хвилин в ємність вливаються вино і рідина від грибів, викладається рубана зелень.
  • Заправка з сковороди виливається поверх м’ясних кубиків.
  • Запікається страву при 180 °C протягом 60 хвилин.
  • За 25 хвилин до закінчення процесу приготування з форми знімається кришка, а в блюдо додаються подрібнені гриби.

Яловичина по-бургундськи в мультиварці

 

Яловичина в мультиварці готується з простого продуктового набору і виходить дуже ароматною.

Беруться:

  • 800 г яловичої м’якоті;
  • 20 г борошна;
  • 30 мл соняшникової олії;
  • 2 цибулини;
  • 1 часниковий зубок;
  • морквина;
  • 3 помідори;
  • 400 мл червоного сухого вина;
  • 6 горошин чорного перцю, гілочка чебрецю і лавровий лист;
  • сіль, перець

Черговість дій:

  • Цибулина, морквина і часниковий зубок подрібнюються.
  • Яловичина ділиться на 4 рівні частини, які після обвалювання в борошні обсмажується по черзі на відповідному режимі до коричневого кольору.
  • Яловича м’якоть викладається на тарілку.
  • Овочева маса пассеруется 10 хвилин, після чого в чашу відправляються попередньо підготовлені томатні кубики.
  • Через 5 хвилин вливається ½ заявленої кількості вина, а через 10 хвилин додається залишився і склянку води.
  • В мультиварку, яка переводиться в режим «Гасіння», викладається м’ясо, після чого страва готується 90 хвилин.
Спробуйте також:  Страви з кисломолочного сиру – 14 рецептів приготування швидко і смачно

Рецепт від Джулії Чайлд

Яловичина по-бургундськи, описана в кулінарній книзі американським шеф-кухарем Джулія Чайлд, виходить дуже апетитною і привабливою.

Для виконання рецепта слід взяти:

  • 6 скибочок бекону;
  • стопку соняшникової олії;
  • 1,5 кг яловичини;
  • морквину;
  • велику цибулину;
  • 30 г борошна;
  • пляшку вина;
  • 700 мл бульйону;
  • 20 г томатної пасти;
  • 2 зубчики часнику;
  • 20 шт. перлинних цибулин;
  • шматочок вершкового масла;
  • 2 пучка зелені;
  • 450 г білих грибів;
  • сіль і перець.

Основні етапи підготовки:

  • У голландської жаровні в духовці з температурою 230 °C на оливковій олії обсмажують шматочки бекону, які викладаються на тарілку.
  • Там же підрум’янюються порційні шматочки яловичини.
  • Далі готується обсмаження з кружечків моркви і кубиків цибулі, до якої після придбання золотистого кольору повертаються обсмажені м’ясні продукти.
  • Блюдо солиться, приправляється, притрушивается борошном і перемішується.
  • Температура духовки зменшується до 160 °C, а в ємність з м’ясом додаються вино, бульйон, томатна паста і подрібнений часник.
  • Після закінчення 1,5 годин запікання в сковороді розтоплюється вершкове масло, і по черзі обсмажуються подрібнену цибулю (близько 40 хвилин з додаванням 100 мл бульйону) і пластинки грибів.
  • Над каструлею встановлюється друшляк, куди поміщається рагу.
  • Винний соус кип’ятиться на плиті, щоб зняти выпарившийся з м’яса жир.
  • Яловичина з овочами, включаючи цибулю і гриби, вирушає назад в жаровню, де заливається підготовленим соусом.
  • Через 5 хвилин запікання блюдо притрушивается зеленню і подається до столу.

В червоному вині

 

Традиційне французьке блюдо готується з використанням червоного бургундського вина, завдяки якому м’ясо просто тане у роті.

Крім ½ пляшки елітного алкоголю, будуть потрібні:

  • 4 морквини;
  • 2 цибулини;
  • 1 корінь пастернаку;
  • 1 цибуля-порей;
  • 2 стебла селери;
  • ½ Часниковою головки;
  • 1 кг вирізка яловича;
  • 1 мозкова кістка;
  • трохи борошна;
  • 150 г бекону;
  • стопка коньяку;
  • духмяний перець, гвоздика, лавровий лист, сіль.
Спробуйте також:  Як приготувати баранину – 13 найсмачніших рецептів

У процесі приготування виконуються такі дії:

  • Всі овочі очищаються і ріжуться великими шматками.
  • Викладені в каструлю продукти і кістка заливаються водою, яка повинна покривати вміст на 3 див.
  • Бульйон вариться протягом 90 хвилин. Після закипання рідини в ємність додаються спеції.
  • М’ясо, нарізане порційними шматочками, обвалюється в борошні, обсмажується до рум’яної скориночки і заливається коньяком.
  • В іншу каструлю вливається вино, яке після закипання відправляється яловичина і бекон.
  • Гаситься м’ясо 120 хвилин з періодичним додаванням процідженого бульйону.

Яловичина по-бургундськи від Гордона Рамзі

Тушкована яловичина по-бургундськи від іменитого британського шеф-кухаря, чиї ресторани удостоєні 16 зірками Мішлен, виходить просто чудовою.

Однак її можна виконати і в домашніх умовах.

Необхідний продуктовий набір складається з:

  • 50 г гусячого жиру;
  • 600 г яловичини;
  • 100 р копченого бекону;
  • 350 г цибулі-шалот;
  • 2 купных морквин;
  • 200 г грибів;
  • ½ Часниковою головки;
  • кілька гілочок розмарину і чебрецю;
  • 20 г томатної пасти;
  • пляшки червоного вина.

Щоб покуштувати французьке страва дотримуємося такого алгоритму:

  • Яловичина нарізають шматочками, які обсмажуються на гусячому жирі до коричневого кольору, а потім викладаються в друшляк.
  • У тій же глибокій сковороді обсмажують цибулю-шалот, скибочки бекону, кружечки моркви, грибні пластинки, подрібнений часник і гілочки зелені.
  • Через 5 хвилин в ємність додається паста і повертається м’ясо, з якого вже стік зайвий сік.
  • Потім вливається вино і ½ склянки води.
  • Після закипання вмісту ємність, закрита кришкою, переставляється в розігріту до 150 °C духовку на 180 хвилин.

Вишукану яловичину по-бургундськи, яку з гордістю подають у французьких ресторанах, можна приготувати самостійно, дотримуючись лише нескладні рекомендації. Не варто хвилюватися – приготування шикарного страви не вимагає особливих кулінарних знань і складних інгредієнтів. Все просто і надзвичайно смачно!

 

Загрузка...