Японська айва – 7 рецептів приготування

Екзотичні плоди, що нагадують яблука, відрізняються твердістю і кислотою, що робить їх практично непридатними для вживання в сирому вигляді. Однак рецепти приготування японської айви дають можливістю відчути її пікантний смак, неперевершений аромат і використовувати для приготування різноманітних напоїв, других страв і десертів.

Варення з айви японської — найсмачніший рецепт

Варення з айви, багатою вітамінами, органічними кислотами і мінералами, являє собою ласощі, яке можна вживати до чаю або використовувати для випічки.

Щоб приготувати солодку заготовку з насиченим ароматом і смаком, необхідно підготувати:

  • 1 кг стиглих плодів;
  • ½ Л води;
  • 1 ½ кг цукру.

У процесі створення бурштинового варення шматочками:

  • Підготовлені плоди шляхом видалення твердої серцевини, насіння і їх нарізання скибочками.
  • Підготовлені шматочки відправляються в каструлю, де заливаються водою і варяться до м’якості.
  • Потім вода зціджує і проварюється на слабкому вогні з цукром.
  • Після повного розчинення кристалів сиропом заливаються шматочки айви.
  • Варення вариться до прозорості близько півгодини, при цьому перші 10 хвилин воно готується на інтенсивному вогні, а решту 20 хвилин на повільному.

Як приготувати страву з м’ясом

Найчастіше японська айва використовується для приготування солодощів, однак з добавкою екзотичного фрукта також можна створити вишукану м’ясне блюдо, підготувавши:

  • ½ Кг свинини;
  • цибулину;
  • 8 плодів айви;
  • стопку соняшникової олії;
  • 7 г меду;
  • 20 г зернової гірчиці;
  • трохи солі і перцю.

Спосіб приготування:

  • Свинина промивається, підсушується паперовими рушниками, нарізати невеликими шматочками.
  • Добре промиті плоди айви поділяються на 4 частини, які звільняються від перегородок і насіння.
  • Цибуля очищається, ріжеться півкільцями і пассеруется до м’якості в сотейнику з розігрітим рослинним маслом, куди потім викладаються м’ясо, сіль, перець, мед, гірчиця і підготовлені плоди.
  • Тушкується страву до готовності на повільному вогні близько 30 хвилин.
Дивіться також:  Королівський пиріг з сиром – 5 рецептів приготування

Готуємо цукати

Простий рецепт приготування прекрасних цукатів з 1 кг плодів і 1,5 кг цукру.

Схема створення представлена наступним чином:

  • Шматочки плодів з шкіркою, але без кісточок проварюються третину години в 700 мл води.
  • З процідженого відвару і цукру готується сироп, в якому проварюються скибочки фруктів 2-3 хвилини і залишають на 6-8 годин.
  • Далі часточки проварюються 5 хвилин і витримуються 10 годин.
  • Після того, як процедура буде повторена 4-5 разів, шматочки айви відкидаються на друшляк і просушуються у духовій шафі.
  • При бажанні цукати обсипаються цукровою пудрою.

Рецепт соку з японської айви

Незважаючи на те, що плоди айви не відрізняються гарною сокоотдачей, з них можна приготувати сік, якщо слідувати наступній інструкції:

  • 1 кг айви ретельно промивається, подрібнюється і пересипається 200 г цукрового піску.
  • Маса викладається в соковарку, де вариться 45-60 хвилин.
  • Після закінчення зазначеного часу гарячий сік розливається по підготовленим ємкостей, в яких пастеризується близько ¼ години при температурі 85°C.

Хеномелес, перетертий з цукром

Айва японська, або хеномелес японський, можна заготовити у вигляді варення без варіння. Для створення ласощі по цьому рецепту використовуються натерті плоди айви і цукровий пісок з розрахунку 1:1.

Спосіб створення полягає у виконанні наступних дій:

  • Кожен плід ретельно вимивається і очищається від липкого нальоту за допомогою зубної щітки.
  • Підготовлені плоди натираються на середній тертці таким чином, щоб насіннєва коробочка залишилася у господині в руках.
  • Якщо насіння потрапили в натертий продукт, то вони просто віддаляються за допомогою чайної ложки.
  • Натерті плоди викладаються в емальовану ємність або з нержавіючої сталі, де пересипаються цукровим піском.
  • Плодово-цукрова суміш залишають при кімнатній температурі на 7-8 годин, щоб маса дала сік.
  • Коли зазначений час завершиться, і кристали цукрового піску повністю розчиняться, варення розкладається по попередньо стерилізованим банкам, які закривають капроновими кришками і вирушають на зберігання в холодильну камеру.
Дивіться також:  Крем для капкейків – 8 смачних рецептів в домашніх умовах

Покрокове приготування вина

Вино в домашніх умовах можна приготувати з різних фруктів і ягід. Завдяки терпкості айви вино з екзотичного плоду володіє особливим шармом і привабливим смаком.

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • айва – 10 кг;
  • вода – 500 мл;
  • цукор – 2 кг;
  • лимонна кислота – 40 р.

Щоб створити смачний винний напій, необхідно слідувати представленій інструкції:

  • У екзотичних плодів видаляються перегородки, насіння і хвостики.
  • Підготовлена айва пропускається через м’ясорубку для отримання кашки, яка перекладається в емальоване відро або з пластику.
  • Айва змішується з ¼ частиною цукру, розчиненої в зазначеному обсязі води.
  • Відро переміщається в темне місце з кімнатною температурою, де систематично перемішується.
  • По закінченні трьох діб маса віджимається, а сік фільтрується за допомогою марлі.
  • У сік додається лимонна кислота і цукровий пісок з розрахунку 150 г на один літр соку.
  • Отримане сусло заливається в великий бутель, який поміщається медична рукавичка з проколоті пальцем.
  • Температура в приміщенні, де знаходиться вино, підтримується на постійному рівні вище 18°C.
  • З інтервалом у 5 днів два рази на кожен літр сусла додається по 50 г цукрового піску.
  • Тривалість бродіння варіюється від 3 до 8 тижнів.
  • Про закінчення процесу свідчить опущення рукавички, яка раніше була надута з-за виділяються газів.
  • Коли бродіння завершилося, вино через трубочку зливається в пляшки зі скла, які добре закупорюються і відправляються в льох на кілька місяців для дозрівання вина з айви.

Компот з японської айви на зиму

Заготовки з японської айви на зиму є чемпіонами за змістом вітаміну с, органічних кислот і пектину. З північного лимона, під яким деяким господиням відомий екзотичний фрукт, виходить дуже смачний компот.

Дивіться також:  Хачапурі по – мегрельськи справжній грузинський рецепт і 3 варіанти

Достатньо підготувати:

  • 1 кг айви;
  • в 2 рази менше цукру.

Спосіб приготування дуже простий:

  • Плоди добре промиваються і нарізати невеликими шматочками довільної форми.
  • Шматочки розкладаються по чистим, попередньо простерилизованным ємкостей з розрахунку ⅓ плодів від загального обсягу банки в три літри.
  • Айва заливається окропом по самі горлечка банок.
  • Ємності накриваються стерилізованими кришками.
  • Коли рідина охолоне, вона зливається в каструлю, де змішується з цукром і доводиться до кипіння.
  • Вміст каструлі кип’ятити 5 хвилин, після чого ємності з часточками айви заливаються сиропом, укупориваются, перевертаються і укутываются.
  • Після охолодження банки переміщуються в льох на зберігання.

Таким чином, з японської айви, яка вирощується на багатьох присадибних ділянках як декоративну культури, можна приготувати велику кількість різноманітних напоїв і інших страв, багатих вітамінами і мінералами.