Яєчня – 12 рецептів приготування

Намагаючись визначити саме просте і смачне блюдо, напевно кожна людина назве яєчню. Воно дійсно готуватися елементарно, та ще й дуже швидко. Якщо прості смажені яйця встигли набриднути, досить просто урізноманітнити їх всілякими смачними добавками.

Класична яєчня на сковороді

Інгредієнти: 4 столові яйця, дрібку солі, великий шматочок топленого масла.

  • Яйця попередньо миються, після чого акуратно розбиваються в миску. Зробити це потрібно таким чином, щоб жовток залишився цілим.
  • Масло розтоплюється на сковорідці. Воно не повинно потемніти. Досить розігріти продукт приблизно до 100-110 градусів.
  • На масло, що розтопилося переливаються яйця. Попередньо збивати їх не потрібно.
  • При помірному нагріванні плити страву спочатку смажиться без кришки, потім солиться і вже доводиться до готовності в закритій сковорідці.
  • Можна приготувати яєчню з додаванням кубиків ковбаси. Це зробить страву більш ситним.

    З додаванням бекону

    Інгредієнти: 3 великих яйця, 60-80 г бекону, ароматні трави, кухонна сіль.

  • На розігрітій олії (будь-якому) добре обсмажуються смужки бекону. За смаком можна довести їх до хрусткого стану або залишити м’якими.
  • Поверх бекону акуратно виливаються яйця. Збивати їх не потрібно. Маса присаливается, присипається обраними спеціями.
  • Якщо для яєчні з беконом обрані вже солоні м’ясні шматочки, то додаткова сіль не потрібно.

    Як приготувати в мікрохвильовій печі?

    Інгредієнти: 5-7 помідорок черрі, 2 великих курячих яйця, 70 г вареної ковбаси, сіль, суміш мелених перчиком.

  • Першими в посуд для СВЧ викладаються дрібні шматочки ковбаски. За смаком її можна замінити будь-яким іншим готовим м’ясним продуктом. При максимальній потужності ковбаса готується одну хвилинку. Щоб не було бризок, краще прикрити її спеціальною кришкою.
  • Помідори ріжуться на четвертинки. За смаком можна порубати їх і дрібніше. Ще хвилину томати готуються при тій же потужності разом з ковбасою.
  • Зверху виливаються яйця, у яких жовток зберігся цілим. Продукти перчатся і присаливаются.
  • Готуватися яєчня в мікрохвильовці буде ще 3 хвилини.

    Яєчня в хлібі — покроковий рецепт

    Інгредієнти: скибочка білого хліба, яєчко, 30-40 г твердого сиру, дрібна сіль.

  • Хлібний скибочку повинен бути досить товстий. Тому краще купувати цілу хлібину і нарізати його самостійно. Оптимальна ширина – близько 1 див.
  • Ножем у шматочку акуратно вирізається серцевина. Для цього від країв відступається по парі сантиметрів. Краще зробити виріз прямокутним. Але можна з формами і поекспериментувати.
  • На розігріту сковорідку, змащену маслом, викладаються заготовки, і обсмажують з двох сторін.
  • Коли шматочок з отвором підрум’яниться з одного боку, всередину нього потрібно розбити яйце. У цей момент хліб притискається до сковороди, щоб наповнення не розтікався по ємності. Бажано в процесі також не розбити жовток. Наповнення солиться.
  • Дивіться також:  Як і скільки правильно варити горох?

    Готується яєчня в хлібі до тих пір, поки білок повністю схопитися. При подачі гарячі шматочки посипаються дрібно тертим сиром.

    З помідорами та цибулею

    Інгредієнти: великий м’ясистий помідор, 3 столові яйця, ріпчаста цибулина, ароматна сіль.

  • Цибулина позбавляється від лушпиння, ріжеться дрібним кубиком.
  • Томат ополіскується водою, просушується від зайвої вологи і подрібнюється довільними шматочками. За бажанням можна і зовсім перетворити його в пюре, використовуючи блендер, а надалі просто з’єднати з яєчною масою.
  • Цибулю злегка пассируется на жирі. Якщо томати залишені шматочками, то пару хвилин овочі потрібно обсмажити разом.
  • У сковорідку розбиваються і яйця.
  • Яєчня з помідорами та цибулею смажиться без кришки до готовності при постійному помішуванні.

    Рецепт приготування з сиром

    Інгредієнти: 4 столові яйця, великий шматок жирного масла, 40-50 г будь-якого твердого сиру (можна взяти і гострий), сіль, сушена зелень.

  • Сир варто вибирати насичено жовтий і саме той, який добре плавиться.
  • На середньому вогні в сковорідці повністю розтоплюється масло. Поверх нього виливаються яйця. За смаком їх можна перемішати лопаткою або ж залишити цілими.
  • Коли маса практично повністю запечеться, вона солиться. На цьому ж етапі вона рясно посипається тертим сиром.
  • Подається яєчня з сиром з дрібкою сушеної зелені. Можна використовувати свіжі мелкорубленые трави.

    Запікаємо яєчню в болгарському перці

    Склад інгредієнтів: великий солодкий болгарський перчик (з рівною красивою формою), свіжа зелень, столова ложка топленого масла, 3 добірних яйця, сіль.

  • Перчик ретельно вимивається, позбувається «кришечки» і насіння. Далі овоч нарізати упоперек кільцями. Товщина кожного з них повинна вийти близько 1 див.
  • Кожній яйце розбивається в окрему чашку.
  • Масло виливається на сковорідку. Коли ємність розігріється, у неї викладаються формочки з овоча. У кожну з них буде виливатися яєчко. У цей момент потрібно притискати заготовку до сковорідці. Відпускати її можна тільки тоді, коли білок злегка схопиться.
  • Серединка страви присаливается. Можна використовувати і будь-які приправи. Смажаться порції до бажаної консистенції.
  • Дивіться також:  Грудка індички (філе) – 12 рецептів приготування

    Прикрашається готова яєчня з перцем будь свіжою зеленню.

    Як приготувати в мультиварці?

    Інгредієнти: 3 великих курячих яйця, сіль за смаком, трохи масла, спеції.

  • Для початку пристрій включається в одному з наступних режимів «Смаження», «Випічка». В неї наливається трохи масла, яке потрібно гарненько прогріти.
  • Зверху викладається вміст розбитих яєць. Щоб вони не перемішалися, потрібно акуратно заливати продукти по одному.
  • Зверху маса присаливается і за смаком посипається спеціями.
  • Смажиться яєчня в мультиварці в одному із зазначених режимів до тих пір, поки білок не придбає бажану консистенцію.

    Для дітей з перепелиних яєць

    Інгредієнти: 4 свіжих перепелиних яєчка, 4 скибочки білого хліба, оливкову олію, сіль, будь-які овочі.

  • Щоб малюки із задоволенням їли таку яєчню, потрібно подбати про незвичайному дизайні такої страви. Хліб вибирається будь. Можна взяти скибочки звичайного здобного батона.
  • Склянкою їх хлібних шматочків вирізають кружечки. До речі, надалі їх можна використовувати в якості основи для канапе або просто додавати котлетний фарш.
  • На добре розігрітій оливковій олії «віконця» з хлібця обсмажують з обох сторін. Для дорослих на цьому етапі можна додати в сковорідку трохи часнику. А ось блюдо для малюків варто зробити без гостроти.
  • Коли шматочки хліба будуть перевернуті на другу сторону, всередину отворів виливається по сирому яйцю. Робити це необхідно обережно, щоб зберегти жовток цілим.
  • Вміст хлібних заготовок присаливается. За бажанням ще сирий білок можна втиснути дрібні шматочки будь-яких овочів. Допускається використовувати заморожену суміш.
  • Коли вміст хлібних «віконець» добре пропечеться, можна акуратно знімати їх зі сковороди і подавати до сніданку.

    Перепелині яєчка вважаються корисним дієтичним продуктом з багатим складом амінокислот і мікроелементів.

    Яєчня з ковбасою і томатами

    Інгредієнти: великий м’ясистий помідор, 270 г докторської або будь-який інший вареної ковбаси, середня ріпчаста цибулина, 4 столові яйця, дрібна сіль за смаком.

    Дивіться також:  Приправа орегано (материнка): що це таке, в які страви додають, чим можна замінити

  • Ковбаса ріжеться дуже маленькими шматочками. За бажанням можна взяти навіть копчений продукт або зовсім – сосиски, сардельки.
  • Цибулина чиститься від лушпиння і ріжеться дуже тонкими кільцями.
  • Томат спочатку обдается окропом, потім позбавляється від шкірки і тільки після цього подрібнюється невеликими кубиками.
  • Спочатку на сковороді з добре розігрітим жиром, обсмажують шматочки ковбаси і цибулі. Коли вони зазолотятся, до маси можна викладати томати. Разом складові готуються ще 3-4 хвилини.
  • Залишилося вилити в сковорідку яйця і перемішати вміст.
  • Яєчня з помідорами і ковбасою доводиться до готовності під кришкою 5-6 хвилин.

    Запікаємо з картоплею і беконом в духовці

    Інгредієнти: 70 г бекону, 3 стебла зеленої цибулі, сіль, 2 картоплини, 4 столові яйця, 50 г сиру, дрібку меленої солодкої паприки.

  • Бекон і картопля нарізати приблизно однаковими за розміром довгастими скибочками, після чого обсмажують на розжареній олії до рум’яності. Шматочки картоплі за цей час повинні хоч трохи розм’якнути.
  • Підготовлені продукти викладають у форму. Додатково змащувати її маслом не потрібно.
  • Зверху складові присипаються сіллю і паприкою.
  • Додається подрібнений цибулю і тертий сир.
  • Останніми у форму відправляються яйця. Додавати їх потрібно з розрахунку – 2 яєчка на кожну порцію.
  • В заздалегідь розігрітій духовій шафі страва готується 12-14 хвилин.
  • Подається страва до столу гарячим.

    Скрэмбл — традиційний рецепт яєчні бовтанки

    Інгредієнти: 2-3 пір’їнки зеленої цибулі, столова ложка жирної сметани, 4 великих яйця, шматочок якісного вершкового або топленого масла, дрібна сіль за смаком.

  • У чашу розбиваються яйця. На кожну людину потрібно розраховувати їх в кількості 2 штук.
  • Яйця перемішуються виделкою. Важливо добре з’єднати їх складові, а ось домагатися появи піни не потрібно.
  • На повільному вогні розтоплюється олію і відразу ж на нього виливається яєчна суміш і додається сметана. Коли маса трохи схопитися, її потрібно добре перемішати. Робити це потрібно протягом усього приготування. Лопаткою слід «малювати» вісімку по сковорідці.
  • Сіль і подрібнений зелений лук додаються до вже готове гаряче блюдо.