Ікра з буряка – 7 смачних рецептів на зиму, пальчики оближеш!

Якщо ви любите робити заготовки на зиму, то ікра з буряка стане відмінним доповненням до вашої скарбничці рецептів.

Класична ікра з буряка на зиму

Рецепт бурякової ікри, тієї самої, яку готували ще за часів СРСР, вважається базовим.

Необхідні продукти:

  • 300 грам цибулі;
  • два зубчики часнику;
  • приправи на свій смак;
  • близько 250 мілілітрів масла рослинного;
  • кілограм буряка;
  • сіль і цукор за 2 великі ложки.

Процес приготування:

  • Починаємо готувати з підготовки овочів. Для цього очищаємо їх і добре промиваємо.
  • Далі їх треба подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера. Цибулю попередньо нарізати на четвертинки.
  • Після того, як всі овочі перетворилися в однорідну масу, засипаємо до них всі сипучі інгредієнти, вводимо оцет і масло.
  • Ставимо на гарячу плиту ємність з овочами, налив у неї невелику кількість води. Тримаємо на вогні не менше трьох годин, при цьому не забуваємо постійно помішувати вміст каструлі.
  • Те, що вийшло, закриваємо в банки.

Рецепт «Пальчики оближеш»

Цей варіант не просто так отримав свою назву. Така ікра на зиму дійсно виходить дуже смачна.

Необхідні продукти:

  • п’ять зубчиків часнику;
  • прованські трави та інші спеції за смаком;
  • кілограм буряка;
  • дві цибулини;
  • 40 мілілітрів масла;
  • чотири ложки томатної пасти;
  • маленька ложка оцту.

Процес приготування:

  • Буряк добре промиваємо і ставимо варитися у воді зі спеціями, так щоб вона стала дуже м’яка.
  • На гарячій сковороді заздалегідь подрібнений цибулю доводимо до золотистого кольору і додаємо до нього терту відварену буряк. Тримаємо овочі на слабкому вогні близько 20 хвилин.
  • Через зазначений час всипаємо до них спеції, приготоване кількість томатної пасти (її можна замінити помідорами) і тримаємо на вогні ще приблизно 7 хвилин.
  • Залишилося тільки додати оцет і часник, дочекатися поки ікра злегка охолоне і перекласти її в заздалегідь ретельно простерилізовані банки.

Варіант гостро–солодким бурякової ікри

Цікавий рецепт з трохи пікантним і в той же час солодкуватим смаком.

Необхідні продукти:

  • 500 грам цибулі;
  • ложка оцту;
  • кілограм буряка;
  • чотири помідора;
  • півсклянки олії;
  • три зубчики часнику;
  • різні приправи за своїм бажанням;
  • три яблука і один солодкий перець.

Процес приготування:

  • Буряк звільняємо від шкірки, подрібнюємо на тертці, цибулю і перець промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Всі овочі доводимо до м’якості на гарячій сковороді.
  • До готової овочевої суміші додаємо подрібнені помідори або томатну пасту, натерті яблука без шкірки і вибрані спеції. Продовжуємо тушкувати на слабкому вогні близько 30 хвилин.
  • Залишилось лише викласти в суміш шматочки часнику, а в банки для закочування заздалегідь влити трохи оцту.

З морквою та цибулею

Ікра з буряка з морквою і цибулею – відмінна закуска, як для простого обіду, так і для застілля. Її можна закатати або зберігати в холодильнику.

Необхідні продукти:

  • дві великі ложки рослинного масла;
  • 300 грам буряка;
  • спеції на свій смак;
  • одна морква і цибулина;
  • зубчик часнику;
  • 20 грам томатної пасти.

Процес приготування:

  • На гарячу сковороду викладаємо подрібнену на кубики цибулю, трохи обсмажуємо його до рум’яного кольору, з’єднуємо з морквою, натертою на крупній тертці, і продовжуємо готувати.
  • Через приблизно п’ять хвилин до розм’якшеним овочів додаємо терту буряк, томатну пасту, різні приправи і трохи води.
  • Робимо дуже низький рівень нагріву, прикриваємо кришкою і готуємо близько 20 хвилин.
  • Викладаємо у майже готову страву часник, даємо настоятися п’ять хвилин і можна закочувати.

З манкою

Цей рецепт можна сміливо назвати справжньою знахідкою для будь-якої господині.

Таку ікру можна не тільки закочувати, але і використовувати як заправку для борщу.

Необхідні продукти:

  • ложка оцту;
  • різні приправи за своїм бажанням;
  • 500 грам буряка;
  • 100 грам манки;
  • дві моркви і стільки ж помідор;
  • 200 мілілітрів масла;
  • цибулина;
  • 50 грам цукру.

Процес приготування:

  • Підготуйте м’ясорубку або комбайн. Очистіть всі овочі, промийте їх і подрібніть за допомогою одного з пристроїв.
  • В овочеву масу всипте вибрані спеції, вказану кількість цукру і олії, поставте на плиту і тримайте близько двох годин на слабкому нагріванні.
  • Через відведений час, викладіть крупу і варіть ще 20 хвилин так, щоб маса стала однорідною. Не забувайте постійно помішувати, щоб не пригоріла і не взялася грудочками.
  • Влийте оцет і можете викладати ікру в банки для закриття.

Смажена ікра з буряка на зиму

Смажена ікра з буряка хоч і містить зовсім небагато продуктів, виходить досить поживною.

Необхідні продукти:

  • дві буряків;
  • дві головки часнику;
  • 30 грам томатної пасти;
  • спеції, сіль і перець на свій смак;
  • морква і цибуля.

Процес приготування:

  • Всі овочі потрібно подрібнити, але перед цим буряк обов’язково відварюється до м’якості. Після чого її і моркву натирають на крупній тертці, а цибулю нарізають на невеликі кубики.
  • Спочатку обсмажуємо цибулю до рум’яності, потім додаємо до нього моркву, чекаємо, коли вона стане більш м’якою, і додаємо до овочів буряк з томатною пастою.
  • Тримаємо всю цю смакоту на середньому вогні близько 30 хвилин, викладаємо до ікрі часник і додаємо спеції. Отриману масу злегка остуджуємо і розподіляємо по банкам.

З часником

Чим більш гострий смак ви хочете отримати, тим більше часнику потрібно брати. У рецепті вказано мінімальне значення.

Необхідні продукти для страви:

  • дві моркви і цибулина;
  • близько кілограма буряків;
  • ложка томатної пасти;
  • приправи за бажанням;
  • три зубчики часнику;
  • 20 мілілітрів масла;

Процес приготування:

  • Овочі в цьому рецепті попередньо варити не треба. Очищаємо їх і відразу переходимо до подрібненню на терці. Цибулю нарізаємо невеликими кубиками.
  • Викладаємо всі підготовлені овочі на гарячу сковороду з маслом і тушкуємо на низькому рівні нагріву.
  • Трохи пізніше додаємо томатну пасту, перець, сіль та інші спеції, які ви вибрали. Тримаємо масу ще деякий час, не збільшуючи вогонь.
  • Отриману суміш злегка остуджуємо, після чого її можна закочувати в стерилізовані банки, зберігати в холодильнику або відразу виставляти на стіл.