Ікра з гарбуза – 8 рецептів, як приготувати домашню овочеву ікру швидко і смачно

Способів приготування овочевої ікри існує безліч. Завдяки простим рецептами, корисна ікра з гарбуза стане улюбленим блюдом на столі. З гарбуза виходить апетитна ікра з чудовим смаком!

Класична ікра з гарбуза

Необхідні продукти:

  • гарбуз — 1, 5 кг;
  • 2 цибулини;
  • 1 морква;
  • рослинна олія-30 мл;
  • сіль, спеції, часник — за смаком.

Технологія приготування:

  • Очистити гарбуз від шкірки. Нарізати часточками, щоб зручно було натерти на тертку. Відкласти масу в бік.
  • Подрібнити цибулю і натерти моркву. Обсмажити їх на рослинній олії до світло-золотистого кольору.
  • До обсмаженою овочам додати гарбуз. Перемішати, всипати сіль, цукор. Накрити кришкою, нехай ікра тушкується.
  • Через деякий час гарбуз зменшиться в обсязі, стане м’якою і змінить колір. Її потрібно періодично заважати, коли випарується волога, зняти кришку.
  • Якщо масла мало, щоб ікра не подгорала можна, влити ще, також слід додати спеції.
  • Перед тим, як зняти ікру з вогню за 5 хвилин до готовності, видавити зубки часнику, добре перемішати.
  • Подають в охолодженому вигляді або намазують на бутерброди, прикрашають зеленню.

Проста зимова заготівля

Смачна ікра з гарбуза на зиму готується дуже легко і не вимагає стерилізації.

Необхідні продукти:

  • гарбуз — 2,5 кг;
  • рослинна олія — 150 мл;
  • 500 г цибулі;
  • 300 г помідор;
  • сіль — 1 ст. ложка;
  • оцет 9% 70 мл;
  • суміш перців, лавровий лист, чебрець, базилік.

Технологія приготування:

  • Цибулю нарізати і обсмажити на вершковому маслі у великій сковороді або казані, де буде готуватися ікра.
  • Необхідно очистити гарбуз, нарізати кубиками і пробланшировать 3-5 хвилин. Шматочки мають розм’якнути. Злити воду, подрібнити блендером до однорідної консистенції.
  • З помідорів зняти шкірку і перетерти їх до стану томатного соку. Помідори влити до цибулі. Загасити, всипати частина солі. Коли маса стане густіше, додати гарбуз.
  • Уварювати масу на середньому вогні, регулярно помішуючи до загустіння і зміни кольору.
  • Через 30-40 хвилин додати решту сіль, спеції, оцет. Ще раз перемішати і розкласти в стерилізовані баночки. Закрити кришками.
Дивіться також:  Картопля з м’ясом в духовці – 12 смачних рецептів приготування

З додавання кабачків

Якщо додати ікру кабачки, гарбузовий присмак практично зникне. У підсумку для приготування ікри потрібно менше кабачків, вийде вона більш корисною.

Необхідні продукти:

  • гарбуз — 900 г;
  • кабачок — 500 г;
  • цибулина — 2 штуки;
  • 1 морква;
  • олія для смаження — 50 мл;
  • томатна паста — 2 ст. ложки;
  • сіль, спеції, часник — за смаком.

Технологія приготування:

  • Натерти на тертці очищену гарбуз і кабачки. Присолити їх і поставити, щоб пустили сік.
  • Далі підготувати з цибулі і моркви піджарку, всипати туди гарбуз, кабачки, попередньо з них віджати сік.
  • Тушкувати під кришкою до розм’якшення овочів. Періодично помішувати. Як випарується сік, додати томатну пасту, сіль, спеції, часник.
  • Якщо прилипає до сковороді, додати ще масла. Спробувати на смак, якщо всього вистачає, вимкнути вогонь. Дати ікрі настоятися. За цим рецептом з гарбуза і кабачків можна готувати смачну ікру замінюючи інгредієнти і склад.

Якщо користуватися антипригарними сковорідками, кількість рослинного масла для овочевої ікри значно скоротиться.

Швидка і смачна ікра з гарбуза

Необхідні продукти:

  • гарбуз — 900 г;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 2-3 зубки часнику;
  • сіль, спеції, зелень — за смаком.

Технологія приготування:

  • Зварити на пару шматочки гарбуза з цибулею і морквою. Остудити їх, пропустити через блендер.
  • Масу викласти в сотейник, влити рослинне масло. Посолити і приперчити.
  • Уварити до густоти ікри, за смаком додати зелень, спеції.
  • Даний рецепт не тільки простий, але і дієтичний. Якщо ікру скласти в баночку і зберігати в холодильнику кілька днів. Ідеально підходить для низькокалорійних бутербродів з тостами, зеленню.

Готуємо в мультиварці

Мультиварка для сучасних хазяєчок стала паличкою виручалочкою, готувати в ній ікру — задоволення!

Необхідні продукти:

  • гарбуз — 1 кг;
  • 2 цибулини;
  • 3 помідори;
  • гіркий перець за смаком;
  • олія рослинна 25 мл;
  • сіль, спеції, зелень.
Дивіться також:  Який рис краще для плову? Вибираємо сорт рису для приготування смачного

Технологія приготування:

  • Очистити і нарізати не дуже всі овочі. Включити режим мультиварки «Гасіння». Влити рослинне масло.
  • Помістити всі овочі в чашу мультиварки, додати сіль, спеції, зелень. Закрити кришку, готувати до завершення функції гасіння. За цей час овочі розм’якшаться, напитаются сіллю і спеціями.
  • Далі слід розім’яти вміст до стану ікри або збити блендером. Дати настоятися, викласти в інший посуд і остудити.

Гострий рецепт з томатною пастою

  • Якщо додати гіркий стручковий перець, дотримуючись будь-якого із запропонованих рецептів, можна приготувати гостру ікру з гарбуза. Чим більше перцю, тим яскравіше буде смак.
  • Томатна паста не завжди додається до ікру, однак вона надає особливого смаку й дає гарний колір. Томатною пастою можна замінювати в рецепті помідори, і навпаки.
  • Гостру ікру з томатною пастою можна готувати на зиму, на якість консервації ці інгредієнти не впливають. Така ікра здатна зберігатися всю зиму, в підвалі.

Ікра з гарбуза на зиму через м’ясорубку

Необхідні продукти:

  • гарбуз — 2,5 кг;
  • 3 цибулини;
  • томатна паста — 2 ст. л;
  • рослинна олія — 150 мл;
  • цукор — 2 ст. л;
  • сіль 1, 5 ч. л;
  • оцет 9% — 90 мл;
  • спеції (прованські трави.

Технологія приготування:

  • Очистити і нарізати всі овочі, пропустити їх через м’ясорубку.
  • Розігріти масло в казані, додати туди спеції, прованські трави і подрібнені на м’ясорубці овочі. Перемішати, зменшити до середнього рівня вогонь. Накрити кришкою і протушкувати півгодини.
  • Якщо ікра прилипає до дна казана додати масло і частіше заважати.
  • Коли маса зменшиться на половину, покласти томатну пасту, сіль, цукор.
  • За 5 хвилин до готовності влити оцет, ще трохи протушкувати. Розкласти в стерилізовані баночки, відразу ж закупорити.
  • Накрити баночки ковдрою, залишити до повного остигання, після чого відправити на зберігання в прохолодне місце.
Дивіться також:  Куряче філе в клярі — 7 рецептів приготування

Якщо закручувати ікру кришками з закрутками їх перевертати до повного охолодження не потрібно.

Овочева ікра з баклажанів

  • До гарбуза можна додавати будь-які інгредієнти, цей овоч як губка вбирає в себе смак. Ікра по цьому рецепту буде мати смак баклажанів. Готується вона будь-яким із запропонованих способів.
  • Овочі можна бланшувати або подрібнювати в сирому вигляді. Додати піджарку з лука і моркви.
  • Готується овочева ікра на рослинній (оливковій) олії. Її можна гасити, уварювати, готувати на пару, в мультиварці або смажити в казані.
  • Перш ніж класти в ікру баклажани їх краще очистити. Якщо вони гірчать витримати в солі.

Готується ця цікава на смак ікра з найпростіших інгредієнтів, а на смак виходить дуже вишуканою і смачною!