Жульєн в тарталетках – 4 рецепта приготування і оформлення

Традиційне французьке блюдо – жульєн готують зазвичай у невеликих формочках, які називаються кокотницами. Існує й інший спосіб подачі – жульєн в тарталетках. Таке блюдо ідеально для фуршетного столу, але і на домашньому святкове застілля, під час повсякденного трапези такий жульєн не залишить нікого байдужим.

Класичний жульєн в тарталетках з грибами і куркою

Для класичного варіанту жульєна в тарталетках знадобиться взяти:

  • 300 г курячого філе;
  • 250 мл молока;
  • 250 р сметани;
  • 200 г печериць;
  • 100 г твердого сиру;
  • 30-45 мл рослинного масла;
  • 40 г вершкового масла;
  • 30 г борошна хлібопекарського;
  • сіль і спеції за смаком.

Цієї кількості інгредієнтів вистачить, щоб наповнити 15-20 тарталеток з прісного пісочного тіста.

Рецепт покроково:

  • М’ясо курки попередньо відварити до готовності, дати йому охолонути і розібрати його на волокна або замість цього нарізати соломкою.
  • Свіжі печериці вимити, обсушити і нашаткувати тонкими слайсами. Потім обсмажити гриби на сковороді з рослинним маслом.
  • Як тільки вся рідина випарується, додати м’ясо, сіль і спеції. Перемішати вміст сковороди і через 1-2 хвилинки зняти з вогню.
  • Для соусу в сотейнику на вогні з’єднати розтоплене вершкове масло з борошном, активно перемішати, щоб не утворилися грудки. Потім влити холодне молоко і після закипання зняти соус з вогню.
  • Трохи остиглий соус додати сметану і перемішати до гладкості текстури. Соус для жульєна в тарталетках повинен бути трохи густіше, ніж для цієї страви, приготованої в кокотницях, щоб тісто не раскисло і зберегло свою форму до того моменту, як апетитна тарталетка відправиться в рот дегустатора.
  • Гриби з м’ясом розкласти по тарталеткам, зверху полити соусом і посипати сирної стружкою. Запікати чверть години при 180 градусах до золотистої скоринки. Подавати курячий жульєн в тарталетках гарячим.
Дивіться також:  Індичка – 19 рецептів смачного приготування

Ніжний жульєн в тарталетках з вершками

Щоб вийшов ніжний жульєн з грибами та сиром у вершковому соусі слід підготувати наступні інгредієнти:

  • 300 г свіжих печериць;
  • 100 г твердого сиру;
  • 90 г цибулі;
  • 15-30 мл рослинного масла;
  • 150 мл жирних вершків (20-25%);
  • 50 г борошна;
  • 3-4 г мускатного горіха;
  • готові пісочний тарталетки;
  • сіль та інші спеції за смаком.

Алгоритм приготування:

  • Гриби нарізати тонкими слайсами, цибулю нашаткувати будь-яким звичним способом. Обсмажити обидва інгредієнта на невеликій кількості олії до легкої золотистої скоринки.
  • Потім в сковороду до грибів додати борошно і мускатний горіх, перемішати. Слідом за нею влити вершки густі. Щоб вони не згорнулися, вогонь зменшити до мінімального значення і томити гриби у вершках п’ять-сім хвилин.
  • Густий вершково-грибний масою наповнити формочки, зверху присипати подрібненим твердим сиром. Запікати в розігрітій духовці до рум’яної сирної скоринки.

Незвичайний рецепт з креветками

Для незвичайного жульєна з креветок в часниково-сметанному соусі перелік інгредієнтів буде таким:

  • 1000 г креветок;
  • 90 г ріпчастої цибулі;
  • 350 г сметани;
  • 180 г твердого сиру;
  • 60 г борошна;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 12 г часнику;
  • тарталетки для запікання жульєна;
  • сіль, спеції.

Як приготувати жульєн з морепродуктів:

  • У киплячій підсоленій воді відварити морепродукти до готовності. Варені креветки промити в холодній воді і зняти з них панцирі.
  • Дрібно нашаткувати цибулю і зубки часнику, обсмажити їх на рослинній олії. До почало золотиться пекучим овочів просіяти борошно, трохи обсмажити її.
  • Потім додати креветки і сметану, тушкувати все на маленькому вогні до густоти.
  • Далі морепродукти в часниковому соусі розкласти по формах, зверху притрусити сирної стружкою і запекти до апетитної карамельної скоринки в духовці.
Дивіться також:  Суфле з яловичини – 6 покрокових рецептів дієтичних

Жульєн з кальмарами

Щоб жульєн в тарталетках не розкис, слід використовувати для його приготування свіжі кальмари, оскільки в консервованих занадто багато рідини.

Пропорції інгредієнтів:

  • 500 г кальмарів;
  • 50 г вершкового масла;
  • 150 г твердого сиру;
  • 50 мл вершків;
  • 50 мл сметани;
  • 40 р борошна в/с;
  • тарталетки в кількості, достатній, щоб викласти всю начинку;
  • сіль, мускатний горіх, розмарин і інші спеції за смаком.

Інструкція по приготуванню:

  • Сирі тушки кальмарів обшпарити окропом, зняти плівки, вирізати хрящі, нашаткувати тонкою соломкою.
  • Половину рецептурної кількості вершкового масла розтопити на сковороді, додати до нього сіль і інші, заявлені в рецепті спеції. У цьому маслі кілька хвилин обсмажувати соломку з морепродуктів.
  • Вийняти кальмарів шумівкою, розкласти по тарталеткам. Масло відправити в сковороду, де готувалися кальмари, додати до нього борошно, яку перемішуючи довести до золотистого відтінку.
  • До олійно-борошняної суміші в сковороду вилити вершки і сметану. Після того, як соус стане досить густим, залити їм кальмарів в тарталетках.
  • Запікати страву 10 хвилин при 200 градусах, посипавши зверху тертим сиром.

Як зробити тарталетки в домашніх умовах?

Тарталетки можна купити практично в будь-якому продуктовому супермаркеті, але їх приготування в умовах домашньої кухні також не займе багато часу.

Для прісного пісочного тіста потрібно взяти:

  • 160 г борошна;
  • 100 г вершкового масла (або маргарину для випічки);
  • 1 жовток;
  • 15-30 мл води;
  • 3 г солі.

Випічка:

  • Холодне масло порубати в крихту з борошном, зібрати на столі в гору, на вершині якої зробити поглиблення.
  • У воронку на маслянистої крихті влити жовток, трохи розбовтаний з сіллю. Рухаючись від країв до центру збирати крихту в грудку тіста. Якщо необхідно, додати кілька ложок холодної питної води.
  • Грудку тіста покласти між двома листами пергаменту, злегка розкачати і прибрати на 30 хвилин у холод.
  • Стабилизировавшееся тісто розкачати до 3 мм і вистелити ним формочки для тарталеток, які потім знову прибрати на півгодини в холодильник.
  • Охолоджені формочки з тістом випікати в гарячій (200-220 градусів) духовці протягом 15-20 хвилин.
Дивіться також:  Гриби в сметані – 8 рецептів приготування на сковороді і в духовці

Щоб тісто в духовці не роздулося, його слід часто проколоти виделкою, або покласти зверху вантаж (квасоля, горох), а щоб жульєн в тарталетках не просочився крізь печене тісто, гарячу випічку можна змастити збитим яйцем.

Ідеї оформлення готового страви

Оформлення жульєна має значення не тільки для святкової сервіровки, але і в повсякденному меню. Варто звичайний жульєн перекласти з кокотниці в невелику кошичок з пісочного тіста прісного і зовнішній вигляд страви відразу ж зміниться. Тарталетки можуть бути різного розміру: розраховані на один укус» або ті, які потрібно буде відкушувати кілька разів.

Будь-яка з таких пісочних кошичків з красивою сирною скоринкою вже сама по собі дуже красива і не потребує додаткового декорі. Але при бажанні, жульєн в тарталетках можна посипати свіжою зеленню, прикрасити грибними слайсами або квітами з овочів на манер солодких кошичків з кремом.