Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

У сезон закруток кабачки одні з найбільш доступних і недорогих овочів в зелених лавках. На дачах і присадибних ділянках вони дозрівають в липні-серпні, і господині починають готувати про запас корисні вітамінні заготівки. Смачна кабачкова ікра як магазинна виходить із звичайних овочів. Важливо лише знати кілька секретів її приготування!

Вибираємо кабачки

Для варіння ікри в домашніх умовах необхідно вибрати кабачки з тоненькою ніжною шкіркою розміром до 20 см. На поверхні не повинно бути плям, видимих пошкоджень. Такі кабачки не обов’язково очищати, тонка шкірка також корисна для організму, як і ніжна соковита м’якоть. У невеликих овочах дрібні насіння, вони не відчуваються в заготовках. Якщо для ікри припасені більш великі і зрілі кабачки, їх потрібно очищати від «одежинки» і видаляти дозрілі насіння.

Рада! Для закруток на зиму краще всього використовувати врожаї, достигають у серпні і у вересні.

Класичний рецепт: кабачкова ікра як в магазині, по ГОСТу СРСР

Кабачкова ікра часів минулого 20 століття, за смаком магазинна, виходить з свіжих літніх і осінніх овочів. Рецепт по ГОСТу СРСР зберігається в кулінарних блокнотах наших бабусь, і як приготувати таку ікру на зиму дізнаються всі початківці домогосподарки.

Заготовимо продукти:

  • Молоді кабачки – 3 кг;
  • Моркву і цибульку – за 1 кг;
  • Томат хорошої якості – 3 ст. л. з гіркою;
  • Оцтову кислоту 9% — 3 ст. л;
  • Сіль – 3 ч. л;
  • Мелені перчики різних кольорів – по 1/3 ч. л;
  • Олія соняшникова.

Кабачки не чистимо, нарізаємо разом з цибулькою на середні кубики, а морква подрібнюємо на тертці.

Замітка! У молодих овочів насіння молочні і вони не відчуваються в заготовках, а у зрілих насіння овочів хрумтять на зубах навіть після прокручування через м’ясорубку!

Кожен із заготовлених інгредієнтів будемо обсмажувати окремо. У велику каструлю або сковорідку наливаємо олію і занурюємо туди кабачки, солити не треба. Сік, який виділиться при готуванні, стане в нагоді для подальшої консервації.

Окремо обсмажуємо цибульку і моркву, залишаємо овочі до повного охолодження. В середньому на обжарку кожного інгредієнта йде по 25-30 хвилин!

В м’ясорубку встановлюємо сіточку з самими дрібними дірочками. М’які овочі будемо збивати до консистенції пюре. Після прокручування бажано ще збити блендером, щоб надати овочевої маси пишність і однорідність.

Увазі домогосподарок! Збивати ручним блендером можна не більше 2-3 хвилин, потім побутовий прилад перегрівається і може вийти з ладу!

Перемішану ікру відправляємо на середній вогник і даємо покипіти 20 хвилин. Важливо, щоб каструля з товстим дном або стояла на залізниці підставці. Не можна допустити, щоб ікра підгоріла!

У процесі варіння додаємо всі заготовлені спеції і даємо покипіти ще 15 хвилин. За цей час необхідно підготувати простерилізовані банки. Для такої маси кабачкової ікри знадобиться 7 півлітрових ємностей (3,5 л).

До кінця варіння додамо ще 1 ст. л 9% оцту, і через 5 хвилин можна вимикати. Гарячу ароматну ікру переливаємо в баночки і закатуємо підготовленими кришками.

Готова ікра кабачкова виходить апетитна і яскраво-помаранчева, як магазинна. Цей рецепт на зиму перевірений роками продукт низькокалорійний, корисний і дітям, і дорослим будь-якого віку.

Рецепт кабачкової ікри з томатною пастою

Домашня икорка з кабачків з томатом – улюблене блюдо багатьох домогосподарок. Рецепт простий і швидкий, не вимагає особливих фінансових витрат. У холодну пору року відмінно доповнює раціон смачною річної ароматною ікоркою.

Для варіння заготовимо:

  • Кабачки – 2 кг;
  • Моркву і цибулини — 1 кг;
  • Томат – 1 склянка;
  • Олія соняшникова – 1 склянка;
  • Цукор – 4 ст. л;
  • Сіль – 2 ст. л.

На замітку домогосподаркам! Якщо у приготуванні використовується оцтова кислота 70%, то в заготовку можна додавати тільки 1 чайну ложку!

В каструлю або сковорідку з товстим дном наливаємо склянку олії і відправляємо туди моркву, нарізану кубиками. Додамо туди воду, сіль, цукор і протушкуйте під кришкою 5-7 хвилин.

За цей час підготуємо інші овочі і стручок гіркого перцю для любителів гостренького! Всі наріжемо середнім кубиком і відправимо тушкуватися до морквині під кришку.

Після закипання масу перемішуємо і тушкуємо ще 20 хвилин. В м’які ніжні овочі додаємо томат і проварюємо 15 хвилин без кришки, щоб випарувалася зайва рідина.

Ароматну кабачкову ікру прокручуємо в чаші блендера і знову перекладаємо в сковорідку. Після закипання закочує в стерильні баночки, вийде близько 3 л корисною і смачною заготовки на зиму.

Калорійність кабачкової гри — 97 кКал на 100 грамів продукту. Блюдо відмінно підходить тим, хто стежити за фігурою і харчується правильно, з користю для здоров’я!

Рецепт ікри з кабачками і помідорами

Кабачкова ікра з помідорами готується швидко і без особливих зусиль. Господині за цей час встигають переробити масу інших справи по дому, зрідка відволікаючись на помішування ароматного страви.

Заготовимо продукти:

  • Кабачки – 2,5 кг;
  • Стиглі томати, морква і цибуля – 1 кг;
  • Олія соняшникова – 250 гр;
  • Цукор – 5 ст. л;
  • Сіль – 3 ст. л;
  • Оцтова кислота 9% — 2 ст. л;
  • Стручок гіркого перчика на любителя!

У велику ємність наливаємо масло і відправляємо туди моркву, порізану великими кубиками. З помідорів шкірку можна не знімати, але тоді перед готуванням бажано прокрутити їх в измельчителе до консистенції пюре.

У каструлю з морквою додаємо крупно нарізані овочі і стручок гіркого перчика. Заливаємо прокрученными томатами, і залишаємо гаситися під кришкою 30-40 хвилин.

Рада! Якщо процес готування йде на сильному вогні, то необхідно постійно помішувати!

М’які овочі знімаємо з плити, пробиваємо бендером або пропускаємо через м’ясорубку. В однорідну пишну масу додаємо всі приготовані спеції і розливаємо готову ікру по стерильним банкам. Залишаємо смачні заготовки під теплою «шубою» до повного охолодження!

Загрузка...

Кабачкова ікра з майонезом: рецепт для мультиварки

Ікру з кабачків з улюбленим соусом простіше варити в мультиварці. Завантажуємо туди всі корисні інгредієнти і натискаємо кілька кнопочок. Розумна каструлька легко впорається з процесом гасіння, зберігаючи у страві всі важливі природні компоненти.

Запасаємося продуктами:

  • Кабачками – 3 невеликими;
  • Морквиною – 1 великий;
  • Цибулинами — 2 середніми;
  • Томатною пастою – 3 ст. л;
  • Майонезом – 3 ст. л;
  • Сіль – 1 ст. л;
  • Перчиком і лаврушкой за смаком!

Овочі нарізаємо на кубики, а моркву можна натерти на тертці. У чашу розумною каструльки наливаємо трохи олії і завантажуємо туди компоненти. Солимо, додаємо улюблені спеції і включаємо режим «Гасіння» на 120 хвилин.

Коли овочі стануть м’якими, присмачую їх томатом і майонезом. З’єднуємо лопаткою всі інгредієнти страви і чекаємо повної готовності. При необхідності можна долити води.

Готову ікру остуджуємо, викладаємо в салатницю і прикрашаємо свіжою зеленню.

Ікра кабачкова з гарбузом в мультиварці

Смачну ікру з кабачків і гарбуза можна приготувати в мультиварці або в каструлі з однаковим рецептом. Блюдо виходить апетитним на вигляд, смачним і дуже корисним для дітей і дорослих!

Заготовимо компоненти:

  • Стиглий гарбуз – 2 кг;
  • Зрілі кабачки – 1 кг;
  • Ріпчаста цибуля – ½ кг;
  • Томат хорошої якості – 300 гр;
  • Соус «Майонез» – 250 гр;
  • Олія соняшникова – 200 гр;
  • Цукровий пісок – 4 ст. л;
  • Сіль – 2 ст. л;
  • Перець – 1/2 ч. л;
  • Лаврушку.

Свіжі овочі очистити від усього зайвого. Разом з ріпчастою цибулею пропускаємо через дрібну сіточку м’ясорубки. У повітряну овочеву масу додаємо томат, улюблений соус і соняшникову олію. Включаємо електричну каструльку на режим «Гасіння» і готуємо страву 60 хвилин. В процесі важливо кілька разів помішувати і додати всі заготовлені спеції.

Якщо ікра готується для закруток на зиму, то важливо наприкінці варіння влити 2 ст. ложки 9% оцту!

Кабачкова ікра з печених овочів

Не всі господині знають, що розумну каструлю – мультиварку можна використовувати для приготування нестандартних страв. Наприклад, в режимі «Випічка» запікаються кабачки і баклажани, виходить чудова холодна закуска з ароматним димком!

Підготуємо продукти:

  • Кабачки або баклажани – 3 великі;
  • Стиглі соковиті томати – 3 великі;
  • Перчик болгарський – 2 шт;
  • Цибулину і моркву – по 1 шт;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Пучок зелені;
  • Сіль і цукор по смаку господині.

В гущавину електричної каструльки наливаємо масло і викладаємо всі овочі шарами. Спочатку кабачки і моркву, потім болгарський перчик і цибулю. Помідори краще подрібнить, щоб вони дали необхідну соковитість для запеченої страви. Додаємо всі необхідні спеції, крім часнику і готуємо в режимі «Випічка» близько 1 години.

У кінці за бажанням господині можна додати подрібнений часник і свіжу зелень. Блюдо краще подавати у вигляді холодної закуски шматочками або подрібнити блендером до стану пюре. Вид страви чудовий, а смак такої ікри набагато краще, ніж в магазині!

Ікра з кабачків з майонезом і часником

На зиму господині готують кабачкову ікру з запашним часником і улюбленим соусом — майонезом. На диво, вона не тільки дуже смачна і корисна, але довго зберігається в закручених банках.

Для приготування підготуємо інгредієнти:

  • Кабачки – 3 кг;
  • Часник – 2 голівки (10-12 зубчиків);
  • Томат і соус «Майонез» – по 250 гр;
  • Олія соняшникова – 100 гр;
  • Цукровий пісок – 100 гр;
  • Сіль – 1 ст. л;
  • Оцтова кислота 9% — 2 ст. л;
  • Перці мелені кольорові – по щіпці.

Пузаті кабачки і часник очищаємо від усього зайвого і разом перепустками через дрібну сіточку м’ясорубку. Викладаємо ароматну суміш у велику сковорідку або каструлю з товстим дном. Додаємо білий соус, томат, соняшникова олія, сіль і цукор. Виходить красива рожева овочева маса, яку треба протушкувати на повільному вогні близько 3 годин.

У процесі варіння важливо стежити за стравою, періодично помішувати, щоб воно не підгоріло. В кінці додаємо 2 ст. л 9% оцтової кислоти і в гарячому вигляді перекладаємо в стерильні баночки. Надійно закручуємо кришками і ставимо на «голову» під ковдру на кілька годин. У холодну пору року всі домочадці будуть раді поласувати смачною і корисною кабачковою ікрою!

Загрузка...