Калина – 11 рецептів приготування на зиму

Не багато хто знає про користь червоних ягід, які містять безліч необхідних мікроелементів і вітамінів для підтримання здоров’я. Плоди діють позитивно, покращують роботу серця, заспокоюють при неврозах. Є безліч рецептів приготування калини на зиму: джеми, настоянки, варення, компоти, сиропи, желе. Відвар плодів допомагає при гіпертонії, проблеми ШЛУНКОВО-кишкового тракту, застуді, геморої, бронхіальній астмі, відновлює обмін речовин.

Настоянка калини на зиму

Ця настоянка – холодне варення. При контакті ягід з цукром виходить сироп. При такому методі зберігаються практично всі корисні речовини.

Інгредієнти:

  • калина червона – 1200 м на гілочках;
  • цукровий пісок – 1000 р.

Приготування:

  • Підготувати банки. Заздалегідь простерилізувати.
  • Шарами викладати ягідки.
  • Кожен шар пересипати цукром.
  • Останній шар ягід повинен не доходити 2 см до краю.
  • Простір, що залишився, засипати цукром.
  • Обшпарити кришки.
  • Закрутити.
  • Поставити в холод.
  • Через два тижні настоянка буде готова. Вживати не нагріваючи. Можна змішати з холодною водою або є просто ложкою. В такому випадку будуть збережені вітаміни.

Рецепт приготування варення

Варення з калини – це легка заготовка. Але смакові якості та корисні властивості цього варення залишаються на високому рівні. Правильно збирати калину відразу після першого морозу. Завдяки цьому вона стає солодкою.

Інгредієнти:

  • меліса – 25 г;
  • калина – 420 г;
  • цукор – 840 г;
  • м’ята – 25 г;
  • імбир – пол ч. ложечки;
  • чебрець – 25 р.

Приготування:

  • Вибирати для приготування необхідно тільки цілі ягідки. З пошкоджених краще зварити компот або заморозити.
  • Ягоди перетерти.
  • Засипати цукром.
  • Подрібнити зелень. Вона повинна бути свіжою.
  • Посипати імбиром. Перемішати.
  • Поварити масу хвилину.
  • Взяти марлю. Розмістити відварену зелень. Віджати.
  • Перемішати зелень з ягодами.
  • Вийшло сире варення, яке необхідно помістити в баночки. Накрити кришками.

Желе з калини – покроково

Якщо ви не любите калину, то цей рецепт допоможе вам змінити своє ставлення до цієї ягоди. Ласощі виходить солодким, духмяним і зовсім не гірким.

Дивіться також:  Як приготувати самсу – 8 рецептів в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • ягоди – 1200 г калини;
  • вода – 540 мл;
  • цукровий пісок – 1200 р.

Приготування:

  • Видалити гілки, листочки, зіпсовані ягоди та інше сміття.
  • Добре промити ягідки.
  • Залити в каструльку воду. Закип’ятити.
  • Закинути ягоди. Проварити п’ять хвилинок.
  • Помістити ягідки в сито. Взяти лопаточку дерев’яну. Розтерти.
  • Перемістити в каструльку.
  • Засипати цукор.
  • Залити воду. Розмішати.
  • Проварити близько години. Маса повинна загуснути. Розраховуйте, що желе в банках ще більше загусне після охолодження.
  • Банки простерилізувати. Залити желе.
  • Поставити в холод.

Це цікаво! Не всім відомо, що насіння калини служать замінником кави.

Заготівля калини в цукрі без варіння

Якщо зібрати ягоди до заморозків, то вони будуть гіркими. Тому слід почекати перших морозів, тоді заготівля калини на зиму вийде смачною.

Інгредієнти:

  • ягоди – 750 г калини;
  • цукор – 750 р.

Приготування:

  • Коли зважуєте ягоди, слід враховувати чистий вага калини без гілок і сміття.
  • Залишати треба тільки міцні, красиві ягідки.
  • Промити.
  • Помістити в друшляк. Рідина повинна стекти.
  • Перекласти в ємність. Перетерти. Скористайтеся качалкою для цього.
  • Посипати цукром.
  • Потовкти ще масу.
  • Відставити на годину.
  • Перемішати.
  • Простерилізувати тару.
  • Викласти ягідну масу.
  • Закупорити кришкою.

З медом

Калина з медом дуже корисне ласощі. Якщо хочете отримати добову норму вітаміну С, то достатньо вживати 35 г цієї солодкої маси кожен день.

Інгредієнти:

  • мед – 300 г;
  • ягоди – 600 г калини.

Приготування:

  • Зняти ягідки з гілочок. Пошкоджені видалити.
  • Промити.
  • Просушити. Можна скористатися паперовим рушником або серветками.
  • Ягоди потовкти.
  • Взяти сито. Протерти масу.
  • Відміряти кількість отриманої маси.
  • Влити стільки ж меду.
  • Перемішати. Все має розчинитися.
  • Банки повинні бути простерилізовані.
  • Викласти в ємності масу.
  • Накрити кришками.
  • Зберігати в холодному приміщенні.
Дивіться також:  Безе в духовці: класичний рецепт і 7 варіантів

Калина у власному соку

Приголомшливого смаку виходить калина, приготована у власному соку. Добре підходить для приготування компоту і морсу.

Інгредієнти:

  • червона калина – 2000 р.

Приготування:

  • Промити ягоди, не відокремлюючи від гілок.
  • Потім обірвати гілочки і промити ще раз.
  • Просушити. Можна промокнути паперовим рушником.

  • З 800 р калини вичавити сік.
  • Залишилися помістити в каструльку.
  • Влити сік, отриманий з ягід.
  • Закип’ятити.
  • Банки повинні бути вже підготовлені.
  • Наповнити ємності.
  • Взяти великий таз. Постелити тканина на дно.
  • Виставити банки.
  • Залити гарячою водою.
  • Закип’ятити.
  • Потримати чверть години.
  • Закатати.
  • Поставити догори дном.
  • Поставити на підлогу. Вкрити ковдрою.

Заморожування ягоди на зиму

Ягоди дають протизапальний і загальнозміцнюючий ефект. Тому слід правильно заготовити їх на зиму.

Інгредієнти:

  • цукор – 550 г;
  • калина – 1100 м;
  • вода – 1000 мл

Приготування:

  • Перебрати ягідки.
  • Промити.
  • Покласти на рушник. Просушити.
  • Взяти скляні ємності. Вони повинні бути сухими і чистими.
  • Розкласти ягоди. Засипати цукром.
  • Закрити кришки.
  • Зберігати в холоді.

Калиновий сироп — простий рецепт

Із-за специфічного смаку свіжі ягоди вживають рідко. В заготовки на зиму калина стає ніжніше й приємніше. Спробуйте смачний сироп з цієї корисної ягоди.

Інгредієнти:

  • сік калини – 1100 мл;
  • цукровий пісок – 2200 м;
  • лимонка – 2 ч. ложечки.

Приготування:

  • Калину промити. Ягідки залишити тільки хороші.
  • Віджати сік.
  • Влити в ємність.
  • Засипати цукром.
  • Проварити сім хвилин.
  • Ввести лимонку.
  • Прокип’ятити хвилину.
  • Взяти марлю. Процідити.
  • Влити в бутлі. Зберігати в темряві.

Корисний компот

Компот допоможе вгамувати спрагу і впоратися із застудою в холодний період. Готують не тільки з свіжих, але і з заморожених ягід.

Інгредієнти:

  • вода – 900 мл;
  • цукор – 900 г;
  • ягоди – 450 р.
Дивіться також:  Компот з чорної смородини

Приготування:

  • Прибрати з ягід сміття, гілочки.
  • Вимити.
  • Просушити. Скористайтеся рушником з паперу.
  • У ємність влити воду. Засипати цукром.
  • Проварити.
  • Отриманим сиропом залити ягоди.
  • У велику ємність влити окріп.
  • Помістити каструлю з сиропом. Проварити чверть години.

Ягода, перетерта з цукром, без кісточок

Це дуже проста і корисна заготовка. Витративши мінімум часу, забезпечите себе вітамінами на весь холодний період року.

Інгредієнти:

  • цукровий пісок – 630 г;
  • ягоди – 630 г калини.

Приготування:

  • Не відривати гілочки від ягід.
  • Помістити в ємність. Влити холодну воду.

  • Дати постояти. Завдяки цій процедурі бруд відійде.
  • Промити.
  • Викласти на рушник. Просушити.
  • Відокремити плоди від гілочки. Зіпсовані ягідки прибрати.
  • Помістити в ємність.
  • Засипати цукром.
  • Перетерти.
  • Взяти сито.
  • Порціями накладати масу.
  • Пропустити.
  • Весь макуха і кісточки залишаться в ситі.
  • Перетерту масу помістити в баночки. Заховати в холодильник.

Як сушити ягоди калини на зиму?

Хороший спосіб зберегти плоди – це сушка. Дуже легко висушити в духовці. Зберігати ягоду слід у банках в прохолодному приміщенні не більше чотирьох років.

Інгредієнти:

  • калина.

Приготування:

  • Вибрати тільки найкращі, не пошкоджені плоди. Ягоди повинні бути стиглими. Зібрані тільки після першого морозу, до цього навіть птахи їх не клюють.
  • Промити.
  • Взяти рушник, розташувати ягоди. Висушити.

  • На деко розстелити папір для випічки. Викласти плоди. Шар повинен бути тонким.
  • Духова шафа потрібен прогрітий (55 гр.).
  • Помістити деко.
  • Сушити при відкритих дверцятах.
  • Діставати слід, коли плоди зморщилися.
  • Приготування в сушарці:
  • Якщо на сушарці в решітці великі відстані між гніздами, то закрити піддони допоможе харчова плівка.
  • Розташувати ягоди на решітці.
  • Закрити.
  • Виставити на 50-60 гр.
  • Коли висохла, залишити на решітках до охолодження. З такої ягоди в зимовий час добре готувати чай з цілющими властивостями і варити морс.