Калина з цукром на зиму без варіння – 6 рецептів

Протягом століть калина заслужила до себе особливе ставлення. Вона не тільки прикрашає, але і лікує, і приносить плоди для приготування компотів, вин, наливок і солодощів. Ні для кого вже не секрет, що ягоди калини містять в собі більше вітаміну С, ніж лимон, тому сьогодні ми дізнаємося, як зробити корисні заготовки з калини з цукром на зиму без варіння.

Найпростіший рецепт

Про те, яку користь несе в собі червона ягода, можна говорити нескінченно. Це відмінний засіб для профілактики простудних захворювань, на її основі можна робити смачні напої з додаванням м’яти, меліси і лимона. Багато господинь намагаються зробити заготовки на зиму, щоб зберегти максимальну користь калини.

Спосіб приготування:

  • Калину можна придбати практично на будь-якому ринку. В середньому, один пучок ягід важить 300 г, тому нам знадобитися баночка об’ємом 250 мл і пакет цукрового піску вагою в 300 р.
  • Гілочки з калиною промиваємо, обсушуємо і обриваємо ягоди.
  • Складаємо їх в ємність, починаємо розминати, щоб з плодів вийшло якомога більше соку.
  • Насипаємо в ягоду 2/3 частини цукру, перемішуємо, перекладаємо в простерилизованную баночку, залишивши в ній трохи місця зверху.
  • Висипаємо цукор, що залишився, закручуємо ємність кришкою і зберігати в прохолодному місці.

Як зробити в блендері

За лікувальними властивостями калину часто порівнюють зі смородиною, але на відміну від чорної ягоди, калина невибаглива і спокійно переносить заморозки. Багато хто не дуже люблять калину з-за її гіркого присмаку, але вони просто не знають, що ягоди потрібно збирати саме після заморозків, коли вона стає солодше.

Спосіб приготування:

  • Приготувати смачну зимову заготовку можна за допомогою блендера. Для цього ягоди перебираємо, промиваємо і кладемо в чашу.
  • Перемелюємо плоди в пюре і додаємо цукор у співвідношенні 1:1.
  • Перекладаємо отриманий склад в баночки, закручуємо їх і ставимо в холодильник.
Дивіться також:  Варення з брусниці – 7 простих і смачних рецептів

Готуємо «через м’ясорубку»

Якщо ви бажаєте убезпечити свій організм від застуд, то обов’язково зробіть на зиму заготовку з калини. Один з найбільш швидких методів обробки свіжої корисної ягоди — через м’ясорубку.

Спосіб приготування:

  • Перебираємо плоди, гілочки викидаємо, залишаємо тільки ягоди.
  • Промиваємо їх, просушуємо і перетираємо через м’ясорубку. Посипаємо цукровим піском в співвідношенні 1:1, змішуємо і перекладаємо в прозорі ємності.
  • Горлечка присипаємо цукром, закочує банки і зберігаємо корисне ласощі в прохолодному місці.

Калина, протерта з цукром без кісточок

Зима – це не тільки пора веселих снігових ігор і новорічних свят, але і період найбільш небезпечних простудних захворювань. Саме взимку наш організм потребує особливої підтримки. Але не варто бігти в аптеку і ковтати перші-ліпші таблетки, а краще звернемо увагу на такий корисний подарунок природи, як калина.

Зробити заготовки з калини можна різними методами, але головне вибрати свіжі ягоди, не надто зелені, але і не перестиглі. Зіпсовані і м’яті використовувати не варто.

Спосіб приготування:

  • Беремо глибоку миску, зверху кладемо друшляк, засипаємо в нього ягоди, які попередньо перебрали, промили і обсушили. Товкачиком починаємо розминати плоди, час від часу струшуємо друшляк, щоб з калини вийшло, якомога більше рідини.
  • Розтираємо до того моменту, поки в друшляку не залишаться тільки шкіра і кістки. До речі, з макухи можна зварити компот. Досить залити його окропом, проварити 10 хвилин, додати цукор, процідити і дати настоятися.
  • У протерту калину висипаємо цукор. Як правило, за рецептом потрібне співвідношення 1:1, але пропорції можна підбирати за смаком.
  • Розмішуємо ягідну масу без кісточок з цукровим піском, розкладаємо по банках, прикриваємо і ставимо в холодильник. Через кілька годин калина почне густіти і перетвориться на желе.
Дивіться також:  Імбир з медом – 7 смачних рецептів з користю для здоров’я

Холодне варення на зиму без варіння

Якщо пропустити ягоди калини через сито або соковарку, то можна приготувати корисне варення без кісточок.

А якщо додати в нього інші корисні інгредієнти, то можна експериментувати зі смаками готового продукту.

Спосіб приготування:

  • Ягоди перебираємо, добре промиваємо і сушимо.
  • Складаємо їх в блендер і подрібнюємо до консистенції пюре. Тепер всипаємо цукор (на 500 г ягід нам буде потрібно 1 кг цукрового піску) і залишаємо заготовку на ніч.
  • З ранку змішуємо інгредієнти, розкладаємо по заздалегідь підготовленим ємкостей і ставимо їх на полицях в підвалі або в холодильнику.

Заморожування перетертої калини з цукром

Калина – корисна ягода, яка допомагає подолати багато хвороби. При цьому вона зміцнює судини, знижує тиск і нормалізує рівень цукру в крові. Тому такий засіб завжди має бути під рукою. І найкращий спосіб його заготівлі – це заморожування.

Спосіб приготування:

  • Відокремлюємо ягоди від гілочок, зіпсовані плоди викидаємо. Складаємо добірну калину в чисту ємність, заливаємо водою і залишаємо на 15 хвилин, щоб плоди очистилися від пилу.
  • Потім просушуємо ягоди на рушник і приступаємо до заморожування. Існує два способи заморозки – ягоди розсипом або калина, перетерта з цукром.
  • Якщо ви хочете заморозити плоди цілими, то розкладіть їх на піддоні, накрийте плівкою і надішліть в морозилку на 3 години при температурі -18 градусів. Потім замерзлі ягоди перекладіть в контейнер або в звичайний пакет. Зберігати ягоди можна від 10 місяців до одного року.
  • Якщо ви хочете використовувати інший спосіб заморожування, то знадобиться перекласти ягоди в чашу і за допомогою сита або блендера подрібнити їх. Потім додайте цукор (пропорції 1:1), перемішайте склад, покладіть його в контейнер і відправте на заморозку. Зберігати перетерті ягоди можна до дев’яти місяців при температурі -18 градусів.
Дивіться також:  Мариновані маслюки – 9 найсмачніших рецептів, як маринувати гриби маслюки

Як правильно зберігати заготовки

Використовувати плоди калини взимку можна і свіжими. Для цього просто розвішуємо гілочки в прохолодному темному місці. Є ще один варіант – це зберігати свіжі плоди в холодильнику. Просто кладемо кисті в сухий лоток, прикриваємо його і тримаємо у відділенні для овочів в холодильнику до півроку.

  • Заморожування — це ще один спосіб зберігати заготівлі ягід взимку. До речі, підготовлені таким чином, вони смачніші, ніж свіже, так як в процесі заморожування втрачають свій гіркий присмак. Заморозити калину досить легко, для цього розфасовуємо її по лотках або пакетах і тримаємо в морозилці до року.
  • На зимовий період плоди можна засушити. Беремо деко застеляємо його пергаментом, розкладаємо ягоди і ставимо в духовку сушитися при температурі 50 градусів. Дверцята духової шафи залишаємо злегка прочиненими. Засушити калину можна і на відкритому просторі, головне вибрати місце в тіні. Зберігаємо висушені ягоди в скляній тарі або в тканинних мішечках.

А ще з калини можна зробити смачні і живильні соки, варення, морси, компоти, желе і навіть повидло. Її можна перетерти не тільки з цукром, але і з медом, і лимонною цедрою.