Кальмари в сметані — 7 рецептів приготування смажених і тушкованих кальмарів

Кальмари в сметані стануть смачною закускою, яка прикрасить будь-який стіл. Крім того, кальмар, як і більшість морських мешканців, є дуже корисним продуктом, що містить в собі безліч мікроелементів, які благотворно впливають на людський організм.

Кальмари, смажені в сметані — простий рецепт

Кальмари, тушковані в сметані, не викличуть ніяких складнощів у приготуванні, як у досвідчених домогосподарок, так і у дилетантів.

Що знадобиться:

  • очищені кальмари (філе) – 4 шт.;
  • шматочок масла грам на 50;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • перець.

Покладіть кальмарів у підсолену воду, доведену до кипіння, і відварюйте їх приблизно пару-трійку хвилин. Потім вийміть, дайте їм охолонути і наріжте колечками середнього розміру. Розігрійте на сковороді олію і злегка обсмажте на ньому отримані шматочки. При цьому повинен бути включений сильний вогонь.

Покладіть в сковороду борошно, ретельно перемішайте і продовжуйте смажити буквально хвилину. Після додаються сметана і гаряча вода, яка повинна повністю покривати кальмари. Покладіть спеції, накрийте кришкою і припустіть морепродукти пару хвилин на повільному вогні. Після цього закуска готова.

Загрузка...

З цибулею

Що знадобиться:

  • кальмари – 1,5 кг;
  • цибуля – 2 шт.;
  • пісне будь-яке масло – 4 ст. ложки;
  • сіль;
  • перець.

Розморозьте кальмарів, залийте їх ненадовго окропом, потім остудіть і очистіть від шкірки. Лук ріжеться півкільцями і злегка пассируется до золотистого кольору разом з маслом протягом 3-5 хвилин. Очищені кальмари нарізати кільцями і додаються до цибулі.

Ретельно перемішайте, додайте улюблені спеції і тушкуйте під кришкою на сильному вогні 2 хвилини.

Також буде доречним покласти до морепродуктів сушену або свіжу зелень. Вона прикрасить їх смак, надавши особливу родзинку.

З часником

Що знадобиться:

  • кальмари – 1 кг;
  • сметана – 1 склянка;
  • часник – 3 зубчики;
  • зелень;
  • ложка олії;
  • сіль;
  • перець.
Спробуйте також:  Бастурма з курячої грудки в домашніх умовах

Розморозьте кальмарів, очистіть їх від шкірки, попередньо поклавши в окріп і наріжте кільцями. Потім відваріть морепродукти в підсоленій воді 3-5 хвилин.

Наріжте зелень. Найкраще підійдуть до цієї страви петрушка або кріп. Візьміть три зубчики часнику і подрібніть їх за допомогою чеснокодавкі або просто наріжте пластинками.

Обсмажте на сковороді часник разом із зеленню та маслом приблизно 5 хвилин. Слідом викладіть туди кільця кальмарів і добре перемішайте. Потушкуйте ще трохи і в кінці додайте до суміші сметану. Така закуска відмінно підійде до будь-якого гарніру.

Рецепт для мультиварки

Кальмари в мультиварці — дуже простий і легкий рецепт, який під силу виконати навіть новачкові.

Що знадобиться:

  • кальмари – 0,8 кг;
  • соєвий соус – 2 ст. ложки;
  • шматочок масла вершкового і ложка — пісного;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль;
  • перець.

Очистити кальмари від шкірки, наріжте їх кільцями і залиште маринуватися, затока рівномірно соєвим соусом. Досить буде протримати їх в такому маринаді півгодини. Потім викладіть кальмарів в чашу мультиварки, додавши подрібнений часник і приправи. Поставте режим «Смаження».

Все ретельно перемішайте і через 5 хвилин злийте вологу, яку виділили морепродукти. Покладіть в чашу масло, ще раз перемішайте і продовжуйте обсмажувати 7-10 хвилин. Після цього страву повністю готове до подачі на стіл.

Кальмари з грибами, тушковані в сметані

Що знадобиться:

  • кальмари – 0,5 кг;
  • шампіньйони – 0,5 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • сметана – 1 склянка;
  • ложка олії;
  • сіль;
  • перець.

Розморозьте кальмарів, замочивши їх ненадовго в воді.

Можна зробити і іншим способом: спочатку обдайте морепродукт окропом, а потім відразу покладіть в крижану воду.

Після цього зніміть шкірку і наріжте тушки кільцями довільного розміру. Їх товщина в даному випадку не має особливого значення.

Спробуйте також:  Пиріг з картоплею і грибами - 8 рецептів приготування

Ретельно промийте гриби і наріжте їх тонкими пластинками — так вони будуть легше обсмажуватися. Цибуля очищається і дрібно шинкуется, а потім обсмажується з маслом на сковороді до легкого прозорості. Додайте до нього гриби, зменшіть вогонь до середнього і продовжуйте обсмажувати 10 хвилин.

Через зазначений час покладіть в сковороду кільця кальмарів і додайте спеції. Ретельно перемішайте і тушкуйте під закритою кришкою протягом 7-10 хвилин. Після цього кальмари з грибами в сметані готові до подачі на стіл.

В сметанному соусі по-строгановськи

Смачний варіант приготування, який підійде для будь-якого застілля.

Що знадобиться:

  • тушки кальмарів – 0,5 кг;
  • пара ложок олії;
  • борошно – ½ ст. ложки;
  • сметана – ½ склянки;
  • каррі – щіпка;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • спеції для овочів.

Замочіть кальмарів, щоб звільнити їх і очистіть від верхньої шкірки. Наріжте морепродукти соломкою середньої товщини. Розігрійте на сковороді олію і викладіть туди отримані шматочки. Додайте вибрані спеції і злегка обсмажте на середньому вогні.

Цибулю очистіть, наріжте півкільцями і додати до морепродуктів. Добре перемішайте і тушкуйте, поки цибуля не розм’якшиться. Посипте закуску борошном і обсмажте до золотистої скоринки. Після, зменшіть вогонь до середнього і тушкуйте страву вже разом зі сметаною 10 хвилин.

Часник пропустити через чеснокодавку і перед самим завершенням покладіть його до кальмарам разом з каррі. Доведіть пряну смакоту з морепродуктів до повної готовності і подавайте до столу з гарніром.

З овочами

Що знадобиться:

  • тушки кальмара – 6 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • морква – 1 шт.;
  • стручок болгарського перцю;
  • стебло селери – 1 шт.;
  • олії – 3 ст. ложки;
  • соєвого соусу – 4 ст. ложки;
  • сіль;
  • перець.
Спробуйте також:  Як варити перловку - 5 рецептів

Наріжте тушки кальмарів в довжину, розділіть їх на квадратики і зробіть кілька невеликих надрізів по діагоналі. Всі овочі наріжте тонкою соломкою.

Розігрійте на сковороді олію і викладіть туди часник разом зі спеціями. Як тільки він стане золотистим, надсилайте до нього кальмарів. Через кожні 3-4 хвилини їх потрібно виймати і злегка остуджувати.

Таким чином, морепродукти обсмажуються в декілька підходів, щоб вони завернулися трубочками.

Витягніть кальмарів в окрему миску, а коли з них стече масло, поверніть назад в сковороду. Обсмажте овочі, додайте морепродукти і всі разом полийте соєвим соусом. Тушкуйте кілька хвилин і подавайте страву до столу.

Загрузка...