Канапе з фруктів – 6 рецептів, як зробити фруктову закуску на святковий стіл

Апетитні яскраві канапе з фруктів – прекрасний варіант закуски для святкового столу. Особливо люблять таке частування діти. Але якщо доповнити фрукти, наприклад, сиром, беконом, шинкою або оливками, то страву можна подати вже до дорослого столу з алкогольними напоями.

Фруктові канапе на шпажках, як прикраса столу

Щоб перетворити фруктові канапе на шпажках в справжнє прикраса для багатого святкового столу, в першу чергу потрібно правильно вибрати для них основи. Шпажки можна використовувати не тільки прості дерев’яні, але також пластикові цікавих незвичайних форм. Наприклад, у продажу є кольорові яскраві варіанти з мініатюрними сердечками, бантиками на кінцях. А чоловіків більше залучать вироби, виконані у вигляді довгої шпаги або викрутки.

Інші секрети приготування канапе для прикраси святкового столу:

  • Дуже довгі шпаги більше підходять для подачі закусок з м’ясними складовими. Якщо планується використовувати для приготування страви тільки фрукти, краще вибрати короткі варіанти основ.
  • Завжди потрібно стежити за тим, щоб на шпажці були присутні хоча б пару яскравих акцентів. Наприклад, закуску з шматочків банана, світлого винограду і яблука варто доповнити кружечком полуниці, великої малини, персика або манго. Інакше гості можуть просто не звернути свою увагу на частування і залишити його не зворушеним.
  • Подати канапе також варто незвичайним яскравим чином. Відмінний варіант – увіткнути їх у великий фрукт, наприклад, диню або просто зробити одну сторону закуски стійкою (кубик сиру, ананаса) і встановити на неї всі заготовки. У другому варіанті готові канапе зручно розташовувати на великій яскравою тарілці навколо піали з підходящим до страви соусом.

Канапе на довгих шпажках можна подавати за принципом шашликів на прямокутному або круглому блюді. Укладати їх в такому разі стоїть на листочки м’яти, розсип свіжих ягід або тонкі кружальця цитрусів. Деякі господині вважають за краще встановлювати шпажки з канапе в стакани високі стійкі. Така сервіровка дозволяє гостям зручно їх брати.

На дитячий стіл варто подати закуску з оригінальним оформленням у вигляді кумедних тварин. Наприклад, вирізати з груші їжачка (носик і очі зробити з темного винограду). Колючки звірка замінити короткими мініатюрними канапе з фруктами і ягодами. Увіткнути шпажки в грушу.

Як красиво нарізати фрукти для оригінальної закуски

При нарізці фруктів для обговорюваної закуски головне правило – не дрібнити. Інакше плоди втратять багато соку і є їх буде дуже незручно.

Дивіться також:  Пісочне тісто — 14 рецептів приготування смачної випічки

  • Ягоди краще всього залишити цілими або просто розрубати навпіл (наприклад, велику полуницю).
  • Цитруси для канапе зазвичай ріжуться тонкими кружечками, після чого згортаються «вітрилом».
  • Банани подрібнюються товстими кружечками.
  • Виноград залишають цілими ягодами.

Найефектніше виглядають закуски, фрукти для яких нарізаються шматочками, однаковими за формою і розміром. Наприклад, дуже виграшно виглядають канапе, складені з рівних акуратних кубиків сиру, ананаса, ківі і банани, а також інші подібні варіанти.

Покрокові рецепти канапе з фруктів для дорослих

На святковий стіл, за яким зберуться дорослі гості з хорошим апетитом, варто подати канапе, складаються не тільки з фруктів, але ще і з більш ситних продуктів. Найкраще підійде для цього сир різних сортів, шинка або м’ясо в інших видах.

До фруктовим канапе для дорослих актуально додатково подати несолодкі соуси. Наприклад, гострий часниковий або медово-гірчичний. Вони зроблять смак закуски ще яскравіше та цікавіше.

З виноградом і сиром

Інгредієнти:

  • якісний сир (твердий/напівтвердий) – 80 – 100 м;
  • світлий і темний виноград – 80 – 100 м;
  • цілі серцевинки волоського горіха – за кількістю шпажок;
  • свіжий тархун – невеликий пучок.

Приготування:

  • Для такого рецепта потрібно брати не дуже солоний сир. Його потрібно порізати акуратними однаковими за розміром кубиками.
  • Виноград вимити, просушити і ягоди залишити цілими. Першими нанизати на шпажки ближче до «ручки».
  • Далі розташувати горішок і невелика кількість зелені.
  • Останнім нанизується кубик сиру.
  • Розташувати шпажки не великій плоскій тарілці стійкою частиною вниз. Прикрасити по своєму смаку.

Тархун – необов’язковий компонент закуски. Але він дарує гурманам приголомшливе пікантне післясмак. Готові канапе відмінно поєднуються з сухим білим вином, будь вермутами та деякими більш міцними алкогольними напоями.

З динею і Пармською шинкою

У приготуванні такої закуски особливу увагу потрібно приділити нарізування інгредієнтів. Скибочки повинні бути дуже тонкими і акуратними, інакше зовнішній вигляд частування виявиться негідним святкового столу.

Інгредієнти:

  • невелика диня (дуже солодка) – 1 шт.;
  • Пармська шинка – 120 – 140 р.

Приготування:

  • Дуже солодку, але не переспелую диню (щоб шматочки вийшли міцними і не розвалювалися) очистити від шкірки і кісточок, порізати середніми кубиками.
  • Шинку порізати найтоншими, напівпрозорими смужками по ширині скибочки дині. Якщо вдома немає хорошого гострого ножа, краще відразу купити м’ясо вже в пластинках або попросити порізати його в магазині спеціальним пристосуванням.
  • На край кожної смужки шинки покласти по кубику дині і загорнути мсо рулетом.
  • Скріпити отримані конструкції невеликими шпажками або зубочистками.
Дивіться також:  Торт Лунтик – 5 рецептів, як приготувати дитячий торт

Викласти готову закуску на блюдо прямокутне. Подати з гострим соусом, до складу якого входить велика кількість перцю і/або часнику.

Лимон з мармеладом і сиром

На перший погляд, таке поєднання продуктів може здатися дивним. Але в підсумку на шпажці виявиться справжня яскрава веселка смаків, яка підкорить будь-якого гурмана.

Інгредієнти:

  • сир – 80 – 100 м;
  • мармелад з лимонним смаком – 80 – 100 м;
  • оливки – 80 – 100 м;
  • лимон – 1 шт.

Приготування:

  • Оливки для такого частування відразу потрібно вибирати без кісточок і без начинки. Викласти їх на друшляк і дати стекти зайвої рідини з банки.
  • Сир порізати великими кубиками. Наколоти його на шпажки першим.
  • Поверх сиру розташувати по мініатюрної часточці лимона, попередньо вибравши з них кісточки.
  • Далі потрібно розмістити по невеликому шматочку лимонного мармеладу. Відмінно, якщо він буде приготований в домашніх умовах. Але і магазинна солодкість теж підійде.
  • Завершальний штрих – оливка на кінчику шпажки.

Пробувати всі складові необхідно відразу, а не окремо. Тільки разом вони дозволяють відчути незвичайний смак частування.

Фруктова закуска на святковий стіл для дітей

Якщо готується святковий стіл для дітей, то канапе краще зробити повністю солодкими. Фрукти в такому випадку можна доповнити шматочками улюблених десертів. Наприклад, зефіром, шоколадом, карамеллю.

Для подачі страви підійдуть солодкі соуси – звичайна згущене молоко (рідка/варена), сметана, збита з цукром і размятым бананом, розтоплений шоколад.

Банани, полуниця і зефір в шоколаді

Зефір для частування можна взяти будь – та саморобний, і магазинний, і фруктовий, ягідний. Краще всього використовувати десерт в шоколаді.

Інгредієнти:

  • полуниця – 80 – 100 м;
  • банан – 1 шт.;
  • зефір – 4 – 5 шт.;
  • будь шоколадний соус – за смаком.

Приготування:

  • Полуницю ретельно промити і обсушити. Кожну ягоду розрізати на дві рівні частини. Половинки потрібно буде розмістити на шпажках в двох місцях – на самому початку і в кінці.
  • Посередині розташувати начинку – кружальця банана і шматочки зефіру в шоколаді. Вони не повинні бути занадто великими. Важливо брати стиглі м’які плоди, але не зелені або почорнілі.
  • Чергувати інгредієнти можна в будь-якому порядку. Деякі господині збільшують кількість полуниці на одній шпажці відразу до 2 – 3 ягід.
  • Вже готові канапе полити зверху будь-яким рідким шоколадним соусом. Підійде для цієї мети і глазур, приготована самостійно з сметани, цукру, какао і вершкового масла.
Дивіться також:  Хмиз на горілці – 7 рецептів, як приготувати смачний хрусткий хмиз

Подати закуску на великий яскравою тарілці. За бажанням прикрасити яскравими листочками свіжої м’яти.

Незвичайний рецепт – Желе на шпажках

Інгредієнти:

  • желе «ківі» і «полуниця» – по 1 упаковці;
  • згущене молоко (неварені) – 1/2 банки;
  • желатин – 4 – 5 ст. л.

Приготування:

  • Змішати желатин з половиною склянки гарячої води. Коли сухий інгредієнт розчиниться, додати згущене молоко і ще стільки ж рідини.
  • По інструкції приготувати зелене і червоне желе.
  • Суміші залити у форму шарами: зелений – білий – червоний. Дати застигнути.
  • Перевернути форму і порізати її вміст трикутниками, що нагадують кавунові часточки.
  • У кожну вставити по шпазі.

Подати готове желе в якості десерту на дитячому святі.

Фруктове асорті для дитячого свята

Інгредієнти:

  • будь-які цілі ягоди – 2 ст.;
  • асорті фруктів – близько 1,5 – 2 кг.

Приготування:

  • Для дитячих закусок у вигляді канапе потрібно взяти довгі тонкі шпажки. На них будуть по черзі насаживаться то цілі ягоди, шматочки різноманітних фруктів.
  • Всі підготовлені плоди ретельно промити. Ягоди відкласти в сторону, фрукти при необхідності очистити від шкірки, порізати великими або середніми кубиками.
  • Насадити отримані шматочки на шпажки. Бажано чергувати яскраві і світлі плоди. Наприклад, кубики яблука і шматочки полуниці, світлий виноград і яскраву м’якоть манго, шайбочки дині і кавуна.

Фрукти і ягоди для такого частування підійдуть будь-які. Крім зазначених вище, можна використовувати також персики, груші, темний виноград, вишню і черешню без кісточок, малину, ківі, ананас, чорницю.

Канапе з фруктів на шпажках не варто готувати заздалегідь. Краще зробити безпосередньо перед святом. Зберігати закуску навіть пару годин треба під щільною харчовою плівкою.