Капуста маринована швидкого приготування — 7 рецептів

Капуста – дивовижний овоч, який часто з’являвся на столах наших предків. Але і з плином часів шанувальників у нього не зменшилося, а навпаки з’являються все нові і нові способи приготування. Особливе визнання отримали закуски, які не потребують тривалої засолювання, такі, як рецепт маринованої капусти швидкого приготування.

Крім відмінних смакових якостей таких заготовок в них сконцентровано величезну кількість вітамінів, дефіцит яких так сильно відчутний у холодну пору. Про це добре знали наші бабусі, тому маринована капуста так часто з’являлася на їхніх столах.

Маринована капуста швидкого приготування з оцтом

Як отримати вже до наступного ранку хрусткий, апетитний капустяний салат? Відповідь на це запитання знають господині, які освоїли процес приготування маринованої експрес-капусти.

Заготовлена за рецептом, який наведено нижче, вона може довго зберігатися в прохолоді, завдяки присутності оцту в маринаді.

Список необхідних компонентів на 2,5 кг капусти:

  • 15 г часнику;
  • 300 г моркви;
  • відфільтрованої води літр;
  • 90-170 г цукру;
  • 95 мл оцту;
  • 95 мл олії;
  • 45 г солі.

Покроковий рецепт:

  • Капустяне листя і помаранчевий коренеплід порізати тонкою соломкою. Пекучий овоч покришити дрібними шматочками. Ці подрібнені продукти з’єднати в емальованій чи скляній ємності, розмішати. Для отримання хрусткої закуски потрібно віддавати перевагу кочанам з твердими і пружними листям.
  • Закип’ятити воду і розбовтати в варі всі компоненти маринаду. Після цього закипілу заправку перелити до капусти, закрити і забути про заготівлю на добу, залишивши її в умовах кімнатної температури. Подальшу збереження закуски забезпечить тільки холодильник.

Рецепт приготування по-корейськи на зиму

Пекучі, пікантні овочі, приготовані зі спеціями в оцті і гарячому рослинному маслі, припали до душі багатьом, тому з’явився і такий капустяний рецепт.

До складу пікантною маринованої капустяної закуски по-корейськи входять:

  • 1500 г капусти;
  • 90 г цибулі;
  • 120 г моркви;
  • 30 г часнику;
  • 30 мл оцту 9%;
  • 20 г цукру;
  • 10 г солі;
  • 10 г тертого кореня імбиру;
  • 3-4 г паприки;
  • 5 г приправи для овочів по-корейськи.

Технологія маринування:

  • Підготовлений основний продукт шаткують квадратиками, часник продавлюють через прес, ріпчасту цибулю кришать тонкими полуколечками. Для подрібнення моркви використовують тертку для овочів по-корейськи.
  • До нашаткованою овочів викладають пекучий овоч і тертий імбир. Підсолюють, приправляють цукром і присмачують прянощами. Гарненько все змішують і розподіляють по бутлях.
  • Оцет рівними порціями розливають по ємностях. Потім доливають окропом «по плечики», закупорюють металевими кришками і витримують догори дном, поки вміст повністю не охолоне.

Зберігають закуску в підвалі або іншому прохолодному місці далеко від прямих сонячних променів.

Маринована капуста з буряком — швидко і смачно

Це рецепт не тільки смачною, але і незвичайно красивою маринованої капусти. Її ще називають «пелюстка», що дослівно перекладається з української, як «пелюстка». Адже рожеві шматочки капустяного листя дуже нагадують пелюстки троянд.

Пропорції інгредієнтів для рожевої капусти в маринаді:

  • 1500 г капусти;
  • 400 г буряків;
  • 200 г моркви;
  • 30 г часнику;
  • літр фільтрованої води;
  • по половині склянки цукру-піску і 9%-го оцту;
  • 50 г солі;
  • 180 мл олії;
  • 3-4 лаврових листки;
  • горошини чорного перцю.

Як заготовити капустяне листя з буряком:

  • Листя капусти порубати квадратами, коренеплоди перетерти спеціальної «корейської» теркою або перетворити за допомогою ножа в тоненькі брусочки. Часникові зубки розпустити на тонкі пластини.
  • У воду кинути сіль з цукром, закинути спеції і почекати закипання. Потім додати масло з оцтом і остудити суміш.
  • Капусту і коренеплоди старанно змішати і утрамбувати в заздалегідь вимиті пляшки.
  • Залити майже готову закуску маринадом, закупорити і залишити без доступу світла просто десь в кухні. Через 3-5 діб з капусти можна буде знімати пробу.

З болгарським перцем

Практично вітамінний салат з банки являє собою ця маринована капуста з болгарським перцем. Готується вона досить скоро, а нескладний набір інгредієнтів дозволяє готувати цю закуску хоч цілий рік.

Перелік необхідних продуктів на пару кілограм капусти:

  • півкіло солодких стручків перцю;
  • по стільки ж цибулі і моркви;
  • 200 мл олії;
  • 155 мл оцту;
  • 100 г цукрового піску;
  • 60 г солі.

Послідовність приготування:

  • Тонко нашатковану капусту змішати буквально з чайною ложкою солі і гарненько розім’яти руками, щоб вона пустила сік.
  • Підготувати інші овочі і подрібнити їх: перець – соломкою, цибулю – півкільцями, моркву – соломкою або у велику стружку за допомогою терки.
  • З’єднати всі овочі в підходящої посудині. Додати до овочевої суміші масло, оцет, цукор і залишилася сіль. Дуже старанно все змішати.
  • Наповнити овочевий сумішшю підготовлену тару, закрити кришкою і прибрати в холодильник. Через три доби закуска буде готова до вживання.

Загрузка...

Варіант в банках на зиму з аспірином

Аспірин — не самий популярний інгредієнт в рецептах маринованої капусти, але він виступає прекрасним консервантом, допомагає зберегти свіжість заготовки протягом всієї зими.

У цьому варіанті слід підготувати на два кілограми капусти:

  • півкіло моркви;
  • 100-120 г солі;
  • 120 г цукрового піску;
  • 6 таблеток аспірину;
  • перець горошком;
  • лавровий лист та інші спеції за смаком.

Послідовність маринування на зиму з аспірином:

  • Капусту і помаранчевий коренеплід слід попередньо підготувати: вимити, моркву очистити від шкірки, а з капусти зняти верхні грубі і пошкоджені листки. Далі нашаткувати овочі звичним способом з допомогою ножа і крупної терки.
  • У посудині відповідного літражу з’єднати подрібнену капусту, моркву, сіль і цукор. Все добре перемішати і розім’яти руками.
  • Взяти чистий і сухий трилітровий бутель і наповнити на 1/3 його підготовленою капустою.
  • Потім кладемо таблетку аспірину і спеції за смаком (лавровий лист і перець). Зробити ще 2 капустяних шару, розділивши їх таблеткою аспірину і спеціями.
  • Наповнену баку залити доверху окропом, почекати хвилин п’ять і, якщо є така необхідність, долити окропом до самого горлечка. Закатати кришкою і залишити остигати банку, перевернувши її догори дном.

Для рецептів з аспірином можна використовувати швидкорозчинні ліки типу «Аспірин Упса».

Консервантом виступає ацетилсаліцилова кислота, а додаткові речовини шипучих таблеток ні до чого, тому слід купувати звичайний аспірин.

Шматочками

Ця капуста з часником називається «крыжавка» від старослов’янського «криж» — хрест. Так повелося тому, що маринуються невеликі качани, які розрізаються навхрест на чотири частини.

Перелік продуктів для маринованих четвертинок-«крыжавок» з капусти:

  • 1000 г капусти;
  • 200 г моркви;
  • 120 г болгарського перцю;
  • 20 г часнику;
  • 4 г насіння кмину;
  • 1000 мл води;
  • 90 г цукру;
  • 60 г солі;
  • 150 мл оцту;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 4 горошини запашного перцю;
  • 5 горошин чорного перцю.

Приготування:

  • Капусту разом з качаном розрізати на чотири частини і протягом 10 хвилин проварити в достатній кількості киплячої води. Потім швидко охолодити в холодній воді, змінюючи її кілька разів по мірі її нагрівання.
  • Часник, морква, перець подрібнити і разом з провареними капустяними четвертинками укласти в підходящу ємність, присипавши насінням кмину.
  • У киплячій воді розчинити сіль і цукор, додати перець, оцет і масло. Цим гарячим маринадом залити капусту з овочами, встановити на них вантаж і поставити в холодильник. Через добу «крыжавка» «дозріє».

Добовий рецепт з журавлиною

Щоб вже через добу–двоє покуштувати закуски-об’їдання з маринованої капусти з приємною журавлиною кислинкою, потрібно взяти:

  • 1500-2000 г капусти;
  • 250 г моркви;
  • 400 г журавлини;
  • 400 мл питної води;
  • 120 г меду;
  • 120 мл оцту 9%;
  • 30 г солі.

Готуємо наступним чином:

  • В широкій ємності з неокисляющегося матеріалу скласти нашатковану вузькими стрічками капусту, велику морквяну стружку і вимиті ягоди журавлини. Добре перемішати овочі, ягоди;
  • У воді розмішати мед, сіль і оцту. Закип’ятити цей розчин, потім трішки охолодити і ще теплим вилити в капусту. Зверху встановити невеликий вантаж, наприклад, ємність, наповнену водою. Почекати добу.

Як швидко замаринувати цвітну капусту?

Кучеряве суцвіття цієї капусти — це все-таки сезонний продукт, який складно купити взимку, та й ціна в цю пору найчастіше кусається. Але вихід завжди є — можна замаринувати цей овоч в банки на зиму.

Для цієї заготовки слід запастися:

  • 750 г цвітної капусти;
  • 110 г моркви;
  • 70 г солодкого червоного перцю;
  • 140 г ріпчастої цибулі;
  • 1000 мл води;
  • 30 г солі;
  • 30-90 г цукру.
  • спеції.

Готується цвітна капуста на зиму наступним чином:

  • Велике суцвіття капусти розбираємо на більш дрібні. Морква шаткуємо тонкими кружечками. Невеликі цибулинки відправляємо в банки цілком, а великі й середні ріжемо на кілька часточок. Перець кришимо соломкою або кубиками.
  • Готуємо тару для консервування (стерильні пів-літрові банки). На дно кожної укладаємо 5 горошин чорного і 3 горошини запашного перцю, 3 бутона гвоздики, 1 лавровий лист і маленький гострий перчик.
  • На спеції в банки кладемо нарізані овочі і цвітну капусту. Доливаємо все окропом і даємо так постояти 5 хвилин. У закипілої воді розвести сіль і цукор, з банок зціджуємо воду і заливаємо маринадом, долив в кожну по 5 мл оцту, і закатуємо кришками.
  • Перевертаємо банки кришками вниз, тепло закутуємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження. Потім ховаємо на зберігання в підвал або комору.

Перед вибором одного з рецептів приготування маринованої капусти потрібно враховувати той факт, що температура розсолу має ключове значення для кінцевого результату. Так, у холодному розчині маринування буде тривати довше, але овоч вийде більш хрустким. Якщо залити капусту гарячим маринадом, то процес її приготування скоротиться в рази. І не варто забувати про цукрі — його капуста дуже любить, тому й брати його слід більше, ніж солі.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...