Капуста на зиму – 9 рецептів приготування

Хрустка і апетитна капуста на зиму – одна з найбільш простих і корисних заготовок. Її можна їсти як самостійне блюдо або пікантною закуски, а також використовувати як інгредієнт для складних салатів і супів.

Маринована капуста на зиму

Потрібно сказати, що заготівля закуски на зимовий період – вигідна справа.
По-перше, це швидко, так як подрібнені овочі, залити маринадом і почекати 1-2 доби.
По-друге, це бюджетний варіант заготовок, особливо якщо всі овочі вирощені на власній грядці.
По-третє, це низькокалорійні і смачно, тому поїдаючи капусту, не потрібно переживати про те, що це якимось чином позначиться на фігурі.

Головні інгредієнти – це капуста, велика морква і кілька часточок часнику.

Інші компоненти:

  • цукор – 30 г;
  • сіль – 2 ст. л. без гірки;
  • оцет – 5 мл.

Останній інгредієнт можна замінити натуральним оцтом. Замість нього часто використовують сік лимона порошок або лимонної кислоти. Маринована капуста вимагає стандартного набору спецій – лавра, чорного і запашного перцю.

За бажанням можна додавати селера, гвоздику, корицю, коріандр або насіння кропу.

Порядок дій:

  • Нашаткувати капусту. Моркву можна нарізати акуратними кружечками – це виглядає дуже ефектно.
  • На дно банки викласти очищений часник, лавр і перець. Щільно заповнити її овочевий масою.
  • Закип’ятити 1000 мл води, посолити, поцукрянити і варити на мінімальному вогні 7-8 хв.
  • Залити овочеву масу маринадом і тільки тоді додати оцет.

Залишилося закрити банку кришкою, помістити в тепле місце до повного охолодження.

Як засолити капусту в банках?

Зручніше солити капусту в банках.

На качан великого розміру знадобляться такі продукти:

  • морква – 0,5 кг;
  • сіль – 40 г;
  • цукор – 20 г;
  • лавр – 3 листочка;
  • кріп – трохи насіння.

Капуста в банках – це один з найбільш зручних способів засолювання.

Приготування:

  • Подрібнити підготовлені овочі.
  • Добре пом’яти капусту разом з сіллю, поки вона не буде давати сік. Після цього додати інші компоненти і інтенсивно перемішати.
  • Викласти масу в банки, старанно її утрамбовуючи.

Під кожну банку поставити тарілку, щоб рідина не розливалася. Двічі в день масу необхідно проколювати до дна паличкою. Через 3 доби можна пробувати закуску.

Дивіться також:  Обліпиха з цукром на зиму без варіння – 5 смачних і корисних рецептів

Квашена капуста — класичний рецепт

Хрустка кисла капуста – це класика жанру. У її приготуванні немає нічого складного.

Необхідні продукти:

  • капуста – велика головка;
  • морква великого розміру;
  • сіль крупного помелу – 3 ст. л.

Також можна додати лавр і чорний перець в горошках.

Приготування:

  • Нашаткувати капусту, натерти моркву.
  • Перемішати суміш овочів, посолити і пом’яти руками.
  • Викласти масу в підходящу ємність, прикрити кришкою і встановити вантаж.

Залишити на 48 год. При цьому пару раз в день капусту потрібно проколювати паличкою, щоб вийшов газ, і прибирати в поверхні піну. Потім заготовку слід поставити в холодильник на 5 діб. Після цього капусту можна пробувати.

Зимова заготівля з цвітної капусти

Кучеряве суцвіття капусти разом з іншими овочами в різних видах заготовок виглядають дуже ефектно. На 1 головку взяти моркву, червоний, зелений або жовтий солодкий перець і кілька маленьких цибулин.

Інгредієнти для маринаду:

  • вода – 1000 мл;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сіль – 2 ч. л.

На дно кожної місткості (0,5 л) покласти по кілька горошин перцю, кілька гвоздичок, лавр. Люди, яким подобається все гостре, можуть покласти по маленькому перцю чилі.

Приготування:

  • Розібрати капусту на суцвіття. Моркву нарізати кружальцями, перець – кубиками, цибулю – кільцями. Перемішати.
  • Простерилізувати банки, викласти на дно спеції, а потім овочі.
  • Залити вміст банок окропом на 10 хв. Злити рідина, посолити, поцукрянити, довести до кипіння і знову залити. Влити по 1 ч. л. оцту в кожну банку. Відразу закатати.

Капуста по цьому рецепту виходить хрусткою і гострою, а різнокольорові овочі роблять салат яскравим і ошатним.

Маринована капуста пекінська

Перед консервацією капусту добре промити. Краще замочити на 20 хвилин у теплій солоній воді, щоб позбутися від комах, які часто селяться між листям овоча. Список інгредієнтів дуже короткий.

Крім капусти знадобляться такі продукти:

  • чилі – 1 шт.;
  • оцет – 85 мл;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – 5 ст. л.
Дивіться також:  Компот з яблук – 12 рецептів приготування в каструлі і мультиварці

В приготуванні немає нічого складного:

  • Нарізати основний компонент соломкою, перець – мініатюрними кубиками.
  • З’єднати овочі, посолити, перемішати і поставити в холод на годину.
  • Виділився сік з капусти злити, додати оцет і цукор, закип’ятити.
  • Залити маринадом, перемішати, викласти в підготовлену тару.

Тепер тару з салатом потрібно простерилізувати протягом ¼ ч. Після цього банки слід закатати, прибрати під ковдру до повного охолодження і перенести на зберігання в прохолодне приміщення.

Консервована з оцтом

Якщо доповнити капусту іншими овочами, вийде смачний і різнобарвний салат. Цей рецепт гарний тим, що банки з овочевою сумішшю не потрібно стерилізувати.

З овочів, крім великої головки капусти, нам знадобиться:

  • морква – 500 г;
  • солодкий перець різних кольорів – 450 г;
  • 2 великі цибулини.

Для маринаду необхідно підготувати такі інгредієнти:

  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • лавр – 2 шт.;
  • оцет – 75 мл;
  • запашний перець – 5 горошків.

Кількість інгредієнтів не вказано в розрахунку на 2 л води.

Приготування:

  • Підготувати і подрібнити овочі. Перемішати і наповнити підготовлені банки.
  • Закип’ятити воду і залити вміст тари. Зачекати 15 хв., злити рідину, знову закип’ятити і залити.
  • В третій раз у воду слід додати необхідні інгредієнти для маринаду.

Після цього залишилося тільки розлити гарячу рідину по банках і закатати їх.

З буряком – шматочками

Ця заготовка виглядає дуже ефектно, так як всі її компоненти забарвлюється в красивий рожевий колір. З овочів взяти капусту, велику буряки, 2 моркви і головку часнику.

Для маринаду:

  • цукор – ¾ склянки;
  • оцет – ¾ склянки;
  • рослинне масло – ¾ склянки;
  • сіль – 60 р.

Кількість лавра і запашного перцю можна змінювати в залежності від своїх уподобань.

Послідовність дій:

  • Нарізати головний овоч квадратами або прямокутниками.
  • Буряк і моркву нашаткувати соломкою. Перемішати овочі.
  • У літр води додати прянощі, сіль з цукром, масло. Закип’ятити.
  • Вимкнути, влити оцет і додати подрібнений часник.
Дивіться також:  Варення з агрусу – 7 рецептів ароматного і корисного домашнього варення

Залишилось залити салат маринадом і залишити під гнітом на добу. Після цього заготівлю розкласти по банках і поставити в холодне місце. Через 4 добу можна знімати першу пробу.

Солянка з капусти

Таке блюдо урізноманітнює зимове меню. Готується воно дуже просто.

На 2 кг капусти необхідно взяти інгредієнти:

  • по 0,5 кг моркви і томатів;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 2,5 ст. л.;
  • олія нерафінована – 60 мл

Приготування:

  • Підготувати і подрібнити овочі. Трохи посолити і перемішати.
  • Гасити овочеву суміш на олії не більше 25 хв.
  • Нарізати помідори часточками і додати до інших овочів. Посолити, додати цукор. Гасити 6-7 хв.

Тепер залишилося розкласти солянку по банках, закатати. Зберігати тільки в холодному місці, так як в цій заготівлі немає оцту.

Маринуємо капусту по-корейськи

Виявляється, по-корейськи можна готувати не тільки моркву, але і багато інші овочі. Капуста, приготовлена таким способом, виходить дуже гострою і пікантною.

На качан капусти потрібно взяти продукти:

  • морква – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • олія соняшникова – ½ ст.;
  • оцет – 2 ст. л.;
  • сіль і цукор – за смаком.

Можна використовувати вже готову приправу для корейських салатів або додати за смаком кмин, коріандр, червоний гострий перець та інші спеції.

Приготування:

  • Нарізати капусту великими квадратиками. Пом’яти руками.
  • Подрібнити моркву на спеціальній тертці для салатів по-корейські. Перемішати з подрібненим часником і капустою.
  • Розігріти масло на сковороді, додати спеції. Влити до овочів і інтенсивно перемішати.

Ємність з салатом необхідно прикрити тарілкою і встановити на неї вантаж. Через 11 год можна знімати першу пробу. Якщо салат вирішено заготовити на зиму, значить, його слід розкласти по банках, закрити кришками і поставити на зберігання в холодне місце.

Засолювання капусти на зиму не вимагає багато часу і сил, тому хоча б кілька банок таких салатів потрібно заготовити. З цього великої кількості смачних рецептів важко вибрати найкращий. Потрібно спробувати приготувати хоча б кілька варіантів і тоді визначитися з найбільш підходящим способом.