Капуста по-петровськи – 6 швидких і смачних рецептів приготування

Капуста по-петровськи дуже популярна. Страва смачна, довго залишається свіжим, має привабливий вигляд. Приготувати не складе праці, складності доступно початківцям господиням. Мінімальна вартість дозволяє капусту подавати щодня.

Класична капуста по-петровськи

За традицією капуста готується з журавлиною. Кислинка добре вписується у смаковий букет страви. Приготована за класичним рецептом, капуста має тривалий термін зберігання, може стати гарніром до риби і м’яса, подаватися як закуска.

Для приготування однієї порції знадобиться:

  • 2 кг капусти;
  • 3 морквини великих розмірів;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 ріпчасті цибулини;
  • 100 г 9% оцту;
  • 50 г солі;
  • 200 г цукрового піску;
  • 0,5 ст. ягоди журавлини;
  • неповний стакан соняшникової олії;
  • 1 л води.

Покроковий рецепт приготування:

  • Нашаткуйте капусту соломкою. Наріжте моркву тонкими смужками.
  • Цибулю поріжте на нетовсті півкільця. Кожен зубок часнику поділіть навпіл.
  • З’єднайте всі овочі в широкій емальованому мисці середніх розмірів і перемішайте.
  • Пересортируйте журавлину, промийте, просушіть. Додайте ягоди до овочів. Рівномірно розподіліть їх по всьому об’єму.
  • В окремій ємності нагрійте окріп. Розчиніть мед в теплій воді. Посоліть. Додайте цукровий пісок і соняшникову олію.
  • Постійно перемішуючи, доведіть маринад до кипіння. Після охолодіть.
  • Влийте розсіл в капусту. Накрийте овочеву масу марлею, зверху поставте дерев’яний круг, а на нього важкий предмет.
  • Кожні добу капусту перемішуйте. Марлю обполіскуйте і викручуйте. Пробуйте на готовність. Середній термін приготування — 3 дні.

Перекладіть капусту в скляну тару. Для тривалого зберігання краще використовувати неопалюване підвальне приміщення.

Швидкий рецепт приготування салату

Особливість способу в швидкості. Вже після трьох годин салат з капусти готовий до вживання. Зберігається провіант у холодному підвалі до півроку. Капуста хрумтить, має пікантний смак.

Потрібні овочі:

  • вилок капусти вагою 2 кг;
  • морквина великих розмірів 2 шт.;
  • зубчик часнику 2 шт.;
  • цибулина 1 шт.
Дивіться також:  Салат «Столичний» з куркою – 7 рецептів

Для маринаду:

  • вода 0,8 літра;
  • соняшникова олія 50 г;
  • оцет 70 г;
  • цукровий пісок 100 г;
  • сіль 2 ст. л.

Рецепт приготування:

  • Нашаткуйте капусту. Натріть моркву на великій тертці.
  • Цибулю наріжте середніми шматочками. Порубаєте дрібно часник.
  • Покладіть овочі в широку емальовану миску. Перемішуйте легко, не перетираючи і не переминая.
  • У невеликій ємності закип’ятіть воду і всипте інгредієнти для маринаду. В останню чергу влийте оцет і одразу вимкніть вогонь.
  • Додайте маринад в овочеву масу. Перемішайте, укладіть в каструлю, прикрийте дерев’яним колом і встановіть вантаж.

З болгарським перцем

Болгарський перець додає вітаміни. Яскраві червоні і жовті смужки красиво виглядають на білому капустяному тлі. Смак стає насиченим, аромат вишуканим. З кількістю перцю допустимо експериментувати і знайти своє ідеальне поєднання. Крім щоденного кухні, квашена капуста з перцем гідна святкового столу.

Інгредієнти на одну порцію:

  • 1 кг капусти;
  • 2 великі морквини;
  • 2 великих перцю яскравого кольору, краще жовтого і червоного;
  • лимон;
  • 70 г оцту;
  • 100 г рослинної олії;
  • 0,5 л води;
  • 4-5 зубків часнику;
  • 1 цибулина;
  • сіль 1 ст. л., цукор 150 г;
  • мед, ягода на розсуд господині;
  • спеції за смаком.

Приготування страви по кроках:

  • Тонко наріжте капусту. Моркву натріть на тертці середнього розміру.
  • Цибулю поріжте півкільцями, часник подробите.
  • Перець вимийте, видалите середину. Поріжте тонкими смужками, трохи товщі, ніж капустяні.
  • Перекладіть продукти в широку емальовану миску. Перемішайте.
  • Додайте спеції, цукровий пісок, рослинне масло, посоліть. Лимон розрізати навпіл, видавіть в овочі сік.
  • Приготуйте окріп і влийте в капусту. Зверху покладіть дерев’яний круг, на нього гніт.

Для готовності страви досить половини доби. Зберігайте капусту в скляних банках під кришками. Місце для зберігання: полиця холодильника, підвальне приміщення.

Дивіться також:  Салат з солоними огірками – 14 рецептів для приготування смачних салатів з огірочками

Капуста по-петровськи на зиму

У приготуванні використовується особливий белокочанный, пізніх сортів овоч. Шинкуется тонкою соломкою.

Потрібні наступні продукти:

  • 4 кг капусти;
  • 3 великі моркви;
  • 4 цибулини;
  • 5 зубків часнику;
  • 4 ст. л. солі і 1 ст. цукру;
  • 1 ст. рослинного масла;
  • ¾ Склянки оцту.

Порядок приготування заготовки:

  • Наріжте капустяне листя. Крупно натерти морквину.
  • Цибулю поріжте на шматочки або півкільця. Порубаєте дрібно часник, можна скористатися пресом.
  • Приступайте до приготування маринаду. На плиті в ємності нагрійте воду. Посоліть. Додайте цукровий пісок та олію. Постійно перемішувати до розчинення продуктів. Після закипання повільно влийте оцет, дайте покипіти кілька хвилин.
  • Влийте готовий розчин в овочеву масу, перемішайте. Покладіть в стерильні підготовлені банки. Загорніть металевими кришками.

Для зберігання вибирайте темні місця з постійною низькою плюсовою температурою.

Як зробити з буряком

Буряк змінює колір продуктів, салат стає рожевим. Якщо капусту нарізати звичайної соломкою, вийде блюдо з продуктів одного відтінку. При виборі великими кубиками з кількох листків, забарвлюються тільки верхні шари. Шматки капусти в салаті будуть мати блідо-рожевий колір з темно-червоним кантом по краю.

Потрібні інгредієнти:

  • 1,5 кг капусти;
  • 1 морква, 1 темна буряк;
  • 2-3 зубки часнику;
  • 2 цибулини;
  • 1 л води;
  • 1 ст. цукру;
  • 2 ст. л. солі;
  • 0,5 скл. оцту;
  • 0,5 ст. рослинного масла.

Порядок приготування:

  • Розділіть капусту на великі шматки. Натріть моркву на великій тертці. Часник поділіть на шматочки, а цибулю на півкільця.
  • У скляну банку овочі укладіть шарами.
  • Закип’ятіть воду. Посоліть. Додайте соняшникову олію, цукровий пісок, і заважайте до повного розчинення. Повільно введіть оцет. Залийте салат гарячим маринадом.

Через 7 годин страва готова.

Квашена капуста по-петровськи з медом

Невелика кількість меду вплине на смак, він стане солодкуватим і ніжним, що нагадує корейську кухню. Страва без цукру, можна подавати хворим на цукровий діабет.

Дивіться також:  Заправка для грецького салату – 7 рецептів соусу в домашніх умовах

Необхідні інгредієнти:

  • качан капусти середнього розміру;
  • велика морква;
  • 1 л води;
  • 3 ст. ложки яблучного оцту;
  • 100 г меду;
  • 1 ст. рослинного масла;
  • 1 цибулина, 3 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. солі.

Готуйте страву за класичним рецептом. Мед додавайте розчиняйте під час приготування маринаду.

Загальні зауваження

Від інших рецептів маринованої капусти відрізняється складом. В ній присутня ріпчасту цибулю і часник. Вони роблять аромат насиченішим, надають специфічний смак.

Для отримання якісної та смачної страви дотримують кілька правил:

  • Якість овоча впливає на смак страви. Відбирають капусту білосніжну, щільну. Віддають перевагу пізнім сортам.
  • Звертають увагу на відсутність гнилі і стан листя. Чорні точки і дрібні отвори небажані. Ці сліди гусениць вказують на зараженість продукту.
  • Всі овочі перед приготуванням миють. Цибулю, моркву, часник очищають.
  • Щоб отримати гарну капусту використовують спеціальну терку. Можна застосовувати автоматичні шинкування.
  • Для приготування потрібно гніт. Найпростіший варіант — заповнена водою трилітрова банка.
  • Гніт встановлюють на дерев’яну дощечку. При відсутності використовують тарілку, перевернуту емальовану кришку від каструлі. Уникають контакту непокритого металу з розсолом.