Капуста тушкована з грибами – 6 рецептів приготування

Просте в приготуванні і підходить на будь-який випадок страва — капуста тушкована з грибами. Варіантів приготування досить багато — підійдуть тушковані овочі як гарнір до м’ясного, а з додаванням м’яса або фаршу страва стане повноцінним, ситною вечерею.

Як загасити капусту з грибами?

Капуста краще всього поєднується з грибами, тому в такому вигляді її готують найчастіше. Можна використовувати свіжу білоголову або квашену — як більше подобається.

Список інгредієнтів наступний:

  • 1 кг капусти
  • 0.5 кг будь-яких грибів (смачніше всього з печерицями, лисичками і вешенками)
  • 5 ст л олії для смаження
  • 2 головки цибулі середнього
  • 2 ст л томатного пюре або кетчупу
  • 1 ст л оцту (рекомендується брати яблучний, використовується для свіжої капусти)
  • 1 ст л цукру
  • 1 ст л борошна
  • 1 лист лаврушки
  • 0.2 л свіжого грибного бульйону
  • 0.5 год л меленого чорного перцю
  • 0.5-1 ст л дрібної солі

Як смачно приготувати, етапи покроково:

  • Підготувати цибулю, гриби і капусту: почистити, вимити.
  • Цибулю нарізати тоненькими півкільцями, гриби невеликими шматочками. Розігріти на сковорідці ложку масла і обсмажити овочі протягом 10 хвилин, періодично помішуючи для рівномірної термічної обробки.
  • Капусту дрібно нашаткувати і висипати в окрему каструлю або сотейник, залити грибним бульйоном, додати половину залишився масла, зробити невеликий вогонь і тушкувати під кришкою протягом 40 хвилин, періодично помішуючи.
  • Додати гриби з цибулею, томат, цукор і підготовлені прянощі і спеції.Перемішати, готувати чверть години.
  • Влити в окрему сковорідку залишок масла і висипати в нього борошно. Обсмажувати декілька хвилин, розмішуючи лопаткою.
  • Викласти борошно до овочів і гарненько перемішати, залишити на вогні ще на 3-5 хвилин, після вимкнути і дати кілька хвилин настоятися.
  • Перед подаванням страву можна посипати зеленню.

    Тушкована капуста з грибами і куркою


     

    Дивіться також:  Гусак в духовці – 9 рецептів приготування

    Капуста з куркою і грибами стане прекрасним дієтичним блюдом для дотримуються дієти.

    Необхідні складники на 4 порції:

    • 1 куряче філе
    • 0.4 кг грибів
    • половина середньої головки капусти
    • 1 невелика цибулина
    • кілька листочків свіжого кропу
    • 2-3 ч л солі
    • мелений перець та прянощі до курки
    • 3 ст л оливкової олії

    Приготування:

  • Вимити овочі та філе. Цибулю почистити і нарізати четвертинками кілець, інші овочі та м’ясо нарізати невеликими кубиками.
  • Для початку обсмажити в олії курку, через 15 хвилин, додати цибуля й гриби. Посолити і додати прянощі. Тушкувати до тих пір, поки з грибів не випарується рідина.
  • Додати капусту, влити склянку кип’яченої води і накрити кришкою. Вогонь трохи зменшити. Перевіряти страву на м’якість.
  • Коли овоч стане м’якою, додати рубаний кріп і готувати ще хвилин 10.
  • Рекомендується подавати капустку з чорним хлібом.

    Порада: з куркою по смаковим якостям краще всього поєднуються печериці.

    Капуста тушкована з м’ясом та грибами

    У цьому варіанті пропонуємо додати м’ясо. Також в процесі приготування використовувати не свіжі, а сушені гриби — вони дають особливу нотку в смаку готового страви.

    Інгредієнти:

    • 50 г сухих білих грибів
    • 1 велика цибулина
    • 500 гр свинини без прошарків жиру або яловичої грудинки
    • 2-3 ст л олії для смаження
    • сіль і прянощі для м’яса
    • 100 гр сметани
    • 800 гр квашеної капусти

    Приготування:

  • Ретельно змити м’ясо, просушити за допомогою паперових рушників. Нарізаємо невеликими шматочками.
  • Цибулину очистити і вимити, нарізати дрібним кубиком і обсмажити до рум’яного кольору. Додати м’ясо і обсмажувати протягом 10 хвилин.
  • Поки смажиться м’ясо, підготувати інші продукти: прополоскати гриби, залити склянкою води і довести до кипіння. Готовий відвар перелити до м’яса і цибулі, гриби нарізати шматочками і додати в приготоване блюдо. Залишити під кришкою на чверть години.
  • Капусту очистити від верхнього листя, змити і дрібно нашаткувати. Викласти її до м’яса, при необхідності додати трохи води і залишити тушкуватися не менше півгодини, під кришкою.
  • Дивіться також:  Рулет із курячого філе – 15 рецептів, як приготувати

    Рада. Для приготування підливи смачніше всього використовувати домашню сметану — страва вийде дуже ніжним, з насиченим смаком. Варто відзначити, що свинина і яловичина при готуванні довше розм’якшується, ніж курка. Ніжним і соковитим м’ясо вийде при спільній обробці більше півтора годин.

    Рецепт з додаванням фаршу


     

    Досить незвичайний, але дуже смачний і ситний рецепт з фаршем і рисом.

    Для приготування знадобляться:

    • невелика капустина
    • 0.4 кг будь-якого м’ясного фаршу
    • 1 невелика морква
    • 2-3 зубчики часнику
    • половина склянки сирого рису
    • кілька гілочок зелені
    • сіль і перець мелений за смаком

    Приготування покроково:

  • Розігріти на сковороді олію і обсмажити фарш, достатньо 5-7 хвилин. Трохи посолити і поперчити.
  • Змити овочі. Моркву і часник вимити і почистити. Моркву потерти, а часник пропустити через прес. Додати до фаршу і добре перемішати.
  • Капусту нашаткувати, викласти щільним утрамбованим шаром в казанок або гусятницю. Залити підсоленою водою так, щоб вона злегка доходила до краю капусти. Зверху викласти рис, а останній шар — м’ясний фарш з овочами і цілі гілочки петрушки.
  • Поставити ємність на дуже маленький вогонь, накривши кришкою. Таким чином готувати страву 1,5-2 години. Перевірити наявність води можна через годину, не раніше. При необхідності додати.
  • Подавати рекомендується зі сметаною.

    Капуста тушкована з грибами і картоплею



     

    Такий варіант овочевого рагу буде особливо смачним зимовим вечором, коли так не вистачає літніх овочевих страв.

    Інгредієнти:

    • 2 великих картоплини
    • 300-400 гр свіжої капусти
    • олія для смаження
    • 300 гр свіжих печериць
    • 1 невелика цибулина
    • 1 середня морква
    • сіль і прянощі за смаком
    • 2 ложки томатного пюре
    • склянку кип’яченої води.

    Приготування:

  • Ретельно вимити овочі, почистити від верхніх шарів. Цибулину нарізати невеликими кубиками, капусту нашаткувати, моркву потерти на крупній тертці або нарізати соломкою, картоплю — великими кубиками.
  • Спочатку підготувати капусту: розігріти в сотейнику масло і обсмажити в ньому овоч протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
  • Висипати в ємність цибулю і моркву, перемішати і залишити ще на 20-25 хвилин.
  • Викласти картоплю, залити приготовленою водою і накрити кришкою ще на кілька хвилин. Не забувати помішувати.
  • Останній штрих — томатна паста і прянощі. Вміст гарненько перемішати, готувати ще близько 10 хвилин, потім вимкнути вогонь і залишити настоятися на чверть години. Після подавати, прикрасивши зеленню.
  • Дивіться також:  Закуски на день народження дітям і дорослим — 26 рецептів простих і смачних

    На замітку. Щоб капуста вийшла соковитою, перед смаженням пам’ятаєте її руками.

    Рецепт приготування в мультиварці

     

    Саме просте приготування — тушкована капуста з грибами в мультиварці. Готується протягом години. Його можна подавати самостійно, але його подають як гарнір як гарнір до м’ясного.

    Продукти:

    • невелика головка капусти
    • 3-5 великих печериць
    • склянка води
    • 2-3 ложки томатної пасти або кетчупу
    • сіль і прянощі за смаком.

    Приготування:

  • Обполоснути і нашаткувати капусту. Гриби вимити і нарізати пластинками.
  • Чашу мультиварки змастити маслом і викласти в неї овоч. Посолити, додати прянощі, влити воду і добре перемішати.
  • Вибрати режим “Гасіння” і готувати протягом 45 хвилин. За 10 хвилин до кінця викласти пасту і ретельно перемішати продукти.
  • Звичайна тушкована капуста дуже ніжна на смак. Подавати краще всього зі сметаною, можна доповнити свіжими овочами або рубаною зеленню.