Капуста тушкована з м’ясом вважається корисним і простим у приготуванні стравою. При цьому в дієтичному харчуванні воно займає лідируюче місце за правильного поєднання інгредієнтів. Страва набуває пікантний, неповторний смак, якщо в нього додати ковбасні вироби, гриби, копченості або фарш.
Як загасити капусту з м’ясом – класичний рецепт
Класично приготовлена тушкована капуста з м’ясом — це їжа родом з їдальні радянських часів. Готують овоч у каструлі з товстим дном або казані.
Інгредієнти:
- капуста білокачанна – 1 кг;
- м’ясо нежирне – 0,5 кг;
- цибуля-ріпка – 2 шт.;
- томатна паста – 2 ст. л.;
- оцет 6% – 1 ст. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- пшеничне борошно – 1 ст. л.;
- олія оливкова або соняшникова – 3 ст. л.;
- спеції (перець, лавровий лист);
- сіль за смаком.
Алгоритм приготування покроково:
Класичний рецепт страви готовий.
Тушкована капуста з м’ясом і картоплею
Страву готують у казані або можна використовувати великий сотейник. Тушкована капуста з м’ясом і картоплею вважається всесезонним стравою, його готують цілий рік.
Необхідні продукти:
- м’ясо – 500 р.;
- капуста – 500 р.;
- картопля – 5 шт. середня;
- рослинна олія – 4 ст. л.;
- томатна паста – 4 ст. л.;
- цибулина;
- морквина;
- перець горошок;
- сіль.
Етапи варіння:
Якщо капуста під час приготування виходить сухувата, дозволяється додати півсклянки бульйону або води.
Рецепт з додаванням сосисок
Приготувати тушковану капусту з сосисками просто.
Для цього потрібно:
- капуста середнього розміру;
- сосиски – 2 шт.;
- цибуля;
- морквина;
- помідор великий;
- олія оливкова або соняшникова – 3 ст. л.;
- сіль;
- спеції.
Починаємо готувати:
Страва, зварене за цим рецептом, виходить низькокалорійним.
Квашена капуста тушкована з м’ясом
Перед приготуванням квашену капусту віджимають, пробують. Якщо смак кислий, то потрібно залити холодною водою й промити. Якщо не допомогло, то дозволяється протягом 10 хвилин проварити. Потім рідину злити і віджати.
Інгредієнти:
- капуста квашена – 700 гр.;
- м’ясо – 500 гр.;
- цибуля – 2 шт.;
- помідори 2 шт. можна замінити на томатну пасту – 4 ст. л.;
- рослинна олія – 4 ст. л.;
- спеції (насіння кмину, запашний з гострим перцем);
- сіль.
Починають готувати:
Любителі часнику можуть додати його в кінці варіння.
Цвітна капуста тушкована з м’ясом
Для приготування знадобиться сковорода з кришкою.
Ще знадобляться:
- цвітна капуста – 0,2 кг;
- свинина – 0,5 кг;
- сметана – 0,5 кг;
- вода – 1 л;
- сухі, мелені спеції (паприка, коріандр, імбир і часник) – 0,5 ч. л.;
- сіль.
Етапи приготування:
В приготованому блюді залишиться трохи рідини, це суміш сметани і бульйону від м’яса.
З рисом
Як загасити капусту з рисом, що б було смачно? Це насправді нескладно.
Для приготування знадобляться:
- капуста – 0,5 кг;
- рис – 150 гр.;
- томатний сік – 100 гр.;
- вода – не більше 1 л.;
- моркву і цибулю по 1 шт.;
- масло рослинне – 4 ст. л.;
- мелений перець;
- сіль.
Хід приготування:
З м’ясом і гречкою
Виходить прекрасне блюдо, коли тушкують капусту з м’ясом і гречкою.
Щоб приготувати необхідно:
- капуста – 400 гр.;
- гречка – 200 гр.;
- свинина – 700 гр.;
- цибуля – 50 гр.
Покрокове опис:
- Нарізати цибулину півкільцями, м’ясо середніми кубиками і нашаткувати капусту.
- Засмажити м’ясо до білого відтінку, далі додати цибулю і через 5 хвилин приєднати капусту. Все тушкувати 20 хвилин.
- Окремо відварити гречку.
- Змішати все, посолити і тушкувати до готовності.
Господині достатньо 50 хвилин для приготування цього прекрасного і оригінального блюда.
З м’ясом і грибами
Цей рецепт капусти з м’ясом в мультиварці вийде надзвичайно ніжним.
Продукти:
- гриби (печериці) – 200 гр.;
- м’ясо – 400 гр.;
- капуста – 700 гр.;
- олія соняшникова – 2 ст. л.;
- вода – 1 склянка;
- морквина;
- цибуля;
- 2 зубчики часнику;
- мелений перець;
- сіль.
З чого почати:
Особливості приготування тушкованої капусти
Смак готової страви залежить не тільки від якості продуктів та технології приготування, але і від ємності, в якій буде проходити процес гасіння.
У сковороді
Для гасіння капусти потрібно підібрати підходящу сковороду. Найкраще підходить сковорода, що має антипригарне покриття, стандартні бортики. Чудово впорається з поставленим завданням і чавунна сковорода. Приготований овоч на сковороді – це щось середнє між тушкованим і смаженого. Необхідно стежити, щоб рідина в сковороді повністю не випаровувалася, інакше капуста може підсмажитися, а потім і підгоріти.
В мультиварці
Мультиварка міцно влаштувалася на сучасній кухні. Тушкована капуста в неї виходить дуже ніжною, так як весь процес приготування йде при постійній невисокій температурі.
Перед запіканням в мультиварці рекомендується цвітну капусту проварити до напівготовності у воді. Вилок капусти рекомендується дрібно не шаткувати, так як інакше вона розвариться і перетвориться на кашу.
У духовці
Капуста, приготовлена в духовці, смачна і ніжна.
Але потрібно знати кілька моментів у приготуванні:
За якою б технології не була приготована капуста, вона завжди є дієтичним продуктом. У ній міститься велика кількість вітамінів, а також мікро-і макроелементів, корисних для людини.