Капуста тушкована з м’ясом – 8 рецептів

Капуста тушкована з м’ясом вважається корисним і простим у приготуванні стравою. При цьому в дієтичному харчуванні воно займає лідируюче місце за правильного поєднання інгредієнтів. Страва набуває пікантний, неповторний смак, якщо в нього додати ковбасні вироби, гриби, копченості або фарш.

Як загасити капусту з м’ясом – класичний рецепт

Класично приготовлена тушкована капуста з м’ясом — це їжа родом з їдальні радянських часів. Готують овоч у каструлі з товстим дном або казані.

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна – 1 кг;
  • м’ясо нежирне – 0,5 кг;
  • цибуля-ріпка – 2 шт.;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • оцет 6% – 1 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • пшеничне борошно – 1 ст. л.;
  • олія оливкова або соняшникова – 3 ст. л.;
  • спеції (перець, лавровий лист);
  • сіль за смаком.

Алгоритм приготування покроково:

  • Сполоснути м’ясо і обсушити.
  • Нарізати цибулю і капусту. Для шинкування використовувати спеціальний ніж.
  • Нарізати м’ясо невеликими шматочками і обсмажити до утворення скоринки на олії. Потім викласти цибулю і готувати 5 хвилин.
  • Покласти зверху нашатковану капусту. Влити півсклянки бульйону, якщо ні, то воду. Готувати на мінімальному вогні 45 хвилин.
  • Викласти томатну пасту в маленьку посудину, всипати борошно перемішати. Далі приєднати оцет, сіль, цукор.
  • Додати в каструлю разом зі спеціями.
  • Перемішати і продовжити тушкувати ще 10 хв.
  • Класичний рецепт страви готовий.

    Тушкована капуста з м’ясом і картоплею

     

    Страву готують у казані або можна використовувати великий сотейник. Тушкована капуста з м’ясом і картоплею вважається всесезонним стравою, його готують цілий рік.

    Необхідні продукти:

    • м’ясо – 500 р.;
    • капуста – 500 р.;
    • картопля – 5 шт. середня;
    • рослинна олія – 4 ст. л.;
    • томатна паста – 4 ст. л.;
    • цибулина;
    • морквина;
    • перець горошок;
    • сіль.

    Етапи варіння:

  • Вимити, а потім нарізати невеликими кубиками м’ясо. У сотейник налити олію, обсмажити продукт до середнього ступеня готовності.
  • Порізати цибулю півкільцями, а моркву соломкою.
  • З’єднати овочі з м’ясом. Варити 15 хвилин.
  • Очистити, а потім нарізати картоплю.
  • Висипати кубики картоплі в сотейник і варити 5 хвилин.
  • Нашаткувати вилок капусти, додати до овочів. Закрити кришкою, а потім готувати 10 хвилин.
  • Розвести в 100 гр. води пасту, додати сіль. Вилити в казан, покласти лавровий лист і перець.
  • Тушкувати до готовності.
  • Дивіться також:  Корінь селери – 9 рецептів приготування

    Якщо капуста під час приготування виходить сухувата, дозволяється додати півсклянки бульйону або води.

    Рецепт з додаванням сосисок

    Приготувати тушковану капусту з сосисками просто.

    Для цього потрібно:

    • капуста середнього розміру;
    • сосиски – 2 шт.;
    • цибуля;
    • морквина;
    • помідор великий;
    • олія оливкова або соняшникова – 3 ст. л.;
    • сіль;
    • спеції.

    Починаємо готувати:

  • Нашаткувати капустку, цибулину нарізати півкільцями, а моркву пропустити через тертку.
  • Налити олію на дно сковороди.
  • Обсмажити півкільця цибулі на слабкому вогні до золотистого відтінку.
  • Додати моркву, а через 3 хвилини висипати нашатковану вилок.
  • Гасити 25 хвилин і помішувати.
  • Нарізати помідор і помістити в ємність з овочами.
  • Очистити сосиски, дрібно нарізати і висипати в приготоване блюдо.
  • Додати сіль зі спеціями.
  • Продовжити тушкувати ще 20 хвилин.
  • Страва, зварене за цим рецептом, виходить низькокалорійним.

    Квашена капуста тушкована з м’ясом

     

    Перед приготуванням квашену капусту віджимають, пробують. Якщо смак кислий, то потрібно залити холодною водою й промити. Якщо не допомогло, то дозволяється протягом 10 хвилин проварити. Потім рідину злити і віджати.

    Інгредієнти:

    • капуста квашена – 700 гр.;
    • м’ясо – 500 гр.;
    • цибуля – 2 шт.;
    • помідори 2 шт. можна замінити на томатну пасту – 4 ст. л.;
    • рослинна олія – 4 ст. л.;
    • спеції (насіння кмину, запашний з гострим перцем);
    • сіль.

    Починають готувати:

  • Нарізати м’ясо шматочками середнього розміру.
  • Подрібнити цибулю, потім трохи обсмажити.
  • Обсмажити м’ясо з кмином, поки вона не придбає білий відтінок, це приблизно 10 хвилин.
  • Додати томати і залити гарячою водою. Рідина повинна трохи прикрити вміст сковороди.
  • Квашену капусту додати до решти інгредієнтів і томят 60 хвилин. Незадовго до готовності посолити.
  • Любителі часнику можуть додати його в кінці варіння.

    Цвітна капуста тушкована з м’ясом

    Для приготування знадобиться сковорода з кришкою.

    Ще знадобляться:

    • цвітна капуста – 0,2 кг;
    • свинина – 0,5 кг;
    • сметана – 0,5 кг;
    • вода – 1 л;
    • сухі, мелені спеції (паприка, коріандр, імбир і часник) – 0,5 ч. л.;
    • сіль.
    Дивіться також:  Самса з гарбузом – 7 рецептів приготування

    Етапи приготування:

  • Капусту розділити на суцвіття. Опустити їх у підсолений окріп. Витримати не більше 6 хвилин. Далі відокремити від води і дати стекти рідини.
  • Нарізати свинину, курку або молоду яловичину шматочками.
  • Викласти на дно ємності м’ясо і полити його нежирної сметаною.
  • Вилити прохолодну воду, посипати сухими спеціями, а також сіллю. Прикрити кришкою і варити 20 хвилин на слабкому вогні.
  • Додати суцвіття, настоювати 15 хвилин, не забуваючи помішувати. В кінці посипати зеленню.
  • В приготованому блюді залишиться трохи рідини, це суміш сметани і бульйону від м’яса.

    З рисом

    Як загасити капусту з рисом, що б було смачно? Це насправді нескладно.

    Для приготування знадобляться:

    • капуста – 0,5 кг;
    • рис – 150 гр.;
    • томатний сік – 100 гр.;
    • вода – не більше 1 л.;
    • моркву і цибулю по 1 шт.;
    • масло рослинне – 4 ст. л.;
    • мелений перець;
    • сіль.

    Хід приготування:

  • Нашаткувати капусту, краще не дрібно.
  • Промити добре рис.
  • Викласти капусту в сотейник, влити 2 ст. л. масла і трохи обсмажити помішуючи.
  • Додати промитий рис.
  • Залити вміст сотейника водою, вона повинна закрити всі повністю.
  • Поставити гасити на помірному вогні.
  • Півкільця цибулі обсмажити на сковороді до золотистого відтінку на маслі.
  • Додати пропущену через крупну тертку моркву і ще 3 хвилини смажити.
  • Влити в зажарку томатний сік і готувати 5 хвилин.
  • Приєднати до капусти з рисом вміст сковороди. Всипати сіль і перець, перемішати.
  • Тушкувати на помірному вогні до готовності.
  • З м’ясом і гречкою

    Виходить прекрасне блюдо, коли тушкують капусту з м’ясом і гречкою.

    Щоб приготувати необхідно:

    • капуста – 400 гр.;
    • гречка – 200 гр.;
    • свинина – 700 гр.;
    • цибуля – 50 гр.

    Покрокове опис:

    • Нарізати цибулину півкільцями, м’ясо середніми кубиками і нашаткувати капусту.
    • Засмажити м’ясо до білого відтінку, далі додати цибулю і через 5 хвилин приєднати капусту. Все тушкувати 20 хвилин.
    • Окремо відварити гречку.
    • Змішати все, посолити і тушкувати до готовності.

    Господині достатньо 50 хвилин для приготування цього прекрасного і оригінального блюда.

    З м’ясом і грибами

     

    Цей рецепт капусти з м’ясом в мультиварці вийде надзвичайно ніжним.

    Дивіться також:  Кефаль – рецепти смачного приготування Чорноморської Кефалі

    Продукти:

    • гриби (печериці) – 200 гр.;
    • м’ясо – 400 гр.;
    • капуста – 700 гр.;
    • олія соняшникова – 2 ст. л.;
    • вода – 1 склянка;
    • морквина;
    • цибуля;
    • 2 зубчики часнику;
    • мелений перець;
    • сіль.

    З чого почати:

  • Нарізати середніми шматочками м’ясо, нашаткувати вилок капусти. Гриби розрізати у вигляді пластиків, а цибулину півкільцями. Моркву потрібно натерти, часник прогнати через прес.
  • У ємність мультиварки вилити олію і обсмажити цибулю в режимі «Смаження».
  • Висипати гриби і продовжувати смажити ще 10 хвилин.
  • Потім черга дійшла м’яса з морквою. Обсмажувати все чверть години.
  • Приєднати подрібнену капусту, посолити, додати спеції, а також воду.
  • Особливості приготування тушкованої капусти

    Смак готової страви залежить не тільки від якості продуктів та технології приготування, але і від ємності, в якій буде проходити процес гасіння.

    У сковороді

    Для гасіння капусти потрібно підібрати підходящу сковороду. Найкраще підходить сковорода, що має антипригарне покриття, стандартні бортики. Чудово впорається з поставленим завданням і чавунна сковорода. Приготований овоч на сковороді – це щось середнє між тушкованим і смаженого. Необхідно стежити, щоб рідина в сковороді повністю не випаровувалася, інакше капуста може підсмажитися, а потім і підгоріти.

    В мультиварці

    Мультиварка міцно влаштувалася на сучасній кухні. Тушкована капуста в неї виходить дуже ніжною, так як весь процес приготування йде при постійній невисокій температурі.

    Перед запіканням в мультиварці рекомендується цвітну капусту проварити до напівготовності у воді. Вилок капусти рекомендується дрібно не шаткувати, так як інакше вона розвариться і перетвориться на кашу.

    У духовці

    Капуста, приготовлена в духовці, смачна і ніжна.

    Але потрібно знати кілька моментів у приготуванні:

  • Запікати тільки дозрілі, щільні качани.
  • Вага вилка не менше 1 кг.
  • Качан не повинен мати сторонніх запахів, інакше при запіканні вони посиляться.
  • Запечений овоч чудово поєднується з сиром, з рибою білих сортів.
  • Не рекомендується дрібно нарізати капусту, в іншому випадку вона буде нагадувати кашу.
  • За якою б технології не була приготована капуста, вона завжди є дієтичним продуктом. У ній міститься велика кількість вітамінів, а також мікро-і макроелементів, корисних для людини.