Капустяна запіканка – 7 рецептів в духовці

Капустяна запіканка в духовці відноситься до страв російської кухні. Це чудове дієтичне страву. Варіантів приготування безліч. Зупинимося на самих перевірених і поширених рецептах.

Запіканка з капусти в духовці

Це найпопулярніше блюдо з часів Радянського Союзу. Дуже смачна, а головне-корисне.

Вибираючи качан, звертайте увагу на листочки. Млявих і зелених бути не повинно. Необхідно за кольором білосніжне, без кремових відтінків суцвіття.

Інгредієнти:

  • капуста – 530 р білокачанна;
  • морква велика – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сметана;
  • яйце – 2 шт.;
  • сухарі панірувальні;
  • кріп;
  • перець чорний;
  • пшеничне борошно – 2 ст. ложки;
  • олія оливкова;
  • сир – 110 г;
  • сіль морська;
  • масло вершкове – 55 г;
  • сметана – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Нашаткувати капусту. Перед приготуванням обдайте качан окропом – це допоможе зробити її ніжніше і м’якше.
  • Нашаткувати цибулину. Зробити це слід дрібніші.
  • Морква перетерти. Скористайтеся дрібної теркою.
  • Розігріти сковороду. Закинути овочі. Посмажити, затока маслом.
  • У сметану влити яйця.
  • Засипати борошно.
  • Підсолити.
  • Підсипати перець.
  • Збити. Використовуйте блендер. Маса повинна стати повітряною.
  • Промазати маслом форму.
  • Присипати панірувальними сухарями.
  • Розмістити капусту.
  • Вкрити обсмаженням.
  • Присолити. Поперчити.
  • Залити яєчною сумішшю.
  • Перемішати.
  • Розрівняти.
  • Присипати сиром.
  • Помістити в духову шафу. Він повинен бути прогрітий (185 гр.).
  • Запікати півгодини.

Рецепт приготування з фаршем

Капустяна запіканка з фаршем допоможе надовго втамувати голод. При запіканні в духовій печі зберігаються корисні речовини, необхідні для нашого організму. Використовувати можна будь-який сорт капусти.

Інгредієнти:

  • капуста – 620 г білокачанна;
  • яйце велике – 6 шт.;
  • фарш – 440 г;
  • манка – 4 ст. ложки;
  • сир – 110 г твердий;
  • сметана – 440 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • перець;
  • сіль;
  • борошно – 6 ст. ложок.

Приготування:

  • Капусту порубати. Зробити це як можна тонше.
  • Нашаткувати цибулину. Вийдуть дрібні кубики.
  • Яйця влити у фарш.
  • Помістити цибулю. Змішати.
  • Залити сметану.
  • Присипати борошном і перцем.
  • Перемішати.
  • Закинути капусту. Розмішати. Вийде однорідна маса.
  • Форму промазати маслом. Присипати манкою.
  • Отриману масу розмістити у формі.
  • Виставити 180 гр. в духовій шафі.
  • Запікати півгодини.
  • Натерти сир.
  • Присипати поверхню готового страви.
  • Потомити сім хвилин.
Дивіться також:  Запіканка з гарбуза – 7 смачних рецептів приготування

Дієтична капустяна запіканка

Якщо ви стежите за фігурою, але хочеться смачно поїсти, то дієтична капустяна запіканка в духовці – це найкраще рішення. Смачна, ароматна та корисна. Якщо хочете, щоб на поверхні була красива корочка, то промажте поверхню яйцем. Присипте сухарями. Потім збризніть маслом.

Інгредієнти:

  • перець;
  • капуста -1200 м;
  • масло вершкове – 110 г;
  • молоко – 240 мл;
  • сіль;
  • яйце – 2 шт.;
  • манна крупа – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • В молоко засипати манку.
  • Капусту порубати.
  • Пом’яти руками. Присолити.
  • Масло розтопити. Налити в молочну суміш.
  • Влити яйця. Збити.
  • Підсипати солі.
  • Поперчити.
  • Промазати маслом форму.
  • Помістити капусту.
  • Полити молочної масою.
  • Помістити в духову шафу.
  • Температура всередині повинна сягнути 180 гр.
  • Запікати півгодини.

З додаванням картоплі – покроково

Для любителів овочевих страв підійде варіант з картоплею. Виходить апетитне, ароматне страва. Легко готується. Хороший варіант для гарніру. Використовуйте для приготування чавунні форми, які мають високі борти. У такому разі запікатися блюдо швидко і якісно. Адже тепло в чавуні розподіляється рівномірно. Високий край не дозволить продуктів витекти і страва вийде соковитим.

Інгредієнти:

  • картопля – 11 бульб;
  • перець чорний;
  • сухарі панірувальні – 2 ст. ложки;
  • вода;
  • капуста – 540 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • олія соняшникова – 3 ст. ложки;
  • паста томатна – 1 ст. ложка;
  • яйце – 1 шт.;
  • сметана – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Видалити старі, зіпсовані листя з качана.
  • Порізати картоплю. Необхідні скибочки по товщині близько чотирьох сантиметрів.
  • Залити водою. Проварити. Якщо часу мало і хочете прискорити процес варіння, то додайте шматочки маргарину. Завдяки цьому овоч звариться швидше.
  • Нашаткувати капусту товщиною один сантиметр.
  • Взяти середнього розміру тертку. Перетерти морквину.
  • Порубати цибулю. Повинні вийти кубики.
  • Вилити рідину з картоплі.
  • За допомогою товкачика перетворити в пюре.
  • Влити сметану.
  • Залити яйце.
  • Присолити.
  • Посипати перцем.
  • Перемішати.
  • У сковороду налити олію соняшникову.
  • Розігріти.
  • Помістити цибулю. Прожарити.
  • Закинути морквину. Коли овочі стануть м’якими помістити капусту.
  • Присолити. Загасити сім хвилин.
  • Залити воду, потрібно приблизно склянку.
  • Накрити кришкою, загасивши півгодини.
  • Влити томатну пасту.
  • Присипати перцем.
  • Розмішати.
  • Витримати ще п’ять хвилинок.
  • Виставити на 200 гр. духова шафа.
  • Форму промазати маслом.
  • Половину від отриманої картопляної маси розподілити у формі.
  • Викласти капустяну засмажку.
  • Вкрити шаром картопляної маси.
  • Запікати півгодини.
Дивіться також:  Запіканка з кольорової капусти – 8 рецептів в духовці, мультиварці

Заливна запіканка зі свіжої капусти з яйцем

Запіканка з яйцем – це дуже проста страва, яка готується з найпростіших продуктів. Виходить дуже смачно. Сподобається навіть маленьким дітям, яких не легко нагодувати овочами.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • кефір – 500 мл;
  • яйце – 3 шт. для начинки;
  • яйце – 3 шт.;
  • капуста – 300 г;
  • борошно – 9 ст. ложок;
  • сода – 0,5 ч. ложки;
  • олія соняшникова – 4 ст. ложки;
  • цукор – 0,5 ч. ложки.

Приготування:

  • У кефір залити яйця.
  • Засипати соду.
  • Помістити цукор.
  • Присолити. Перемішати.
  • Засипати борошно. Збити. Якщо маса рідкувата, то додати ще борошно.
  • Проварити яйця (для начинки).
  • Зняти шкарлупки.
  • Подрібнити. Вийдуть кубики.
  • Видалити засохлі листочки з качана. Нашаткувати.
  • Змішати капусту з яйцями.
  • Промазати маслом форму.
  • Залити тісто (половину).
  • Розмістити капусту. Підсолити.
  • Вкрити залишилася борошняний масою.
  • Відправити в гарячу духову шафу (180 гр.).
  • Залишити на 2/3 години.

З цвітної капусти з сиром

Хочете здивувати гостей ефектним по виду і дивовижним смаком стравою? Почастуйте їх запіканкою з капусти. Перед початком готування в воду насипте сіль і помістіть качан, щоб видалити комах, які люблять селитися в суцвіттях. Витримати близько години. Потім промити і можна приступати до приготування. Ця процедура допоможе позбавитися від комах і бруду, що накопичилися всередині.

Інгредієнти:

  • майонез – 4 ст. ложки;
  • яйце – 4 шт.;
  • капуста кольорова – 1 головка;
  • сіль;
  • масло вершкове – 1 ст. ложка;
  • сир – 210 г твердого.

Приготування:

  • Закип’ятити воду. Підсолити.
  • Розділити суцвіття.
  • Закинути у воду. Проварити чотири хвилини.
  • Взяти друшляк. Відкинути овоч.
  • На сковороду влити олію соняшникову.
  • Розігріти.
  • Перемістити суцвіття.
  • Обсмажити.
  • Майонез перемішати з яйцями. Посолити.
  • Підготувати крупного помелу тертку. Подрібнити сир.
  • Змішати з яєчною масою.
  • Перемішати.
  • Помістити у форму капусту.
  • Залити яєчною сумішшю.
  • Тушкувати при 180 гр.
  • Коли помітите красиву скоринку, можна сміливо діставати.
Дивіться також:  Запіканка з печінки – 8 рецептів приготування в духовці і в мультиварці

Як у дитячому садку

Якщо хочете згадати забутий смак улюбленого страви з садочка, то приготуйте капустяну запіканку в духовці з манкою. Вона вийде ніжною, ароматною і такою ж смачною, як у далекому дитинстві.

Інгредієнти:

  • сир – 35 г;
  • сухарі мелені – 2 ст. ложки;
  • молоко – 240 мл;
  • капуста – 1300 р білокачанна;
  • манка – 0,5 склянки;
  • сметана;
  • яйце – 2 шт.

Приготування:

  • Нашаткувати капустяні листи.
  • Залити молоко.
  • Помістити вершкове масло.
  • Обсмажити в сковороді.
  • Коли овоч стане м’яким, присипати борошном.
  • Загасити. Потрібно вісім хвилин.
  • Влити яйце. Перемішати.
  • Промазати маслом форму для випікання.
  • Обсипати манкою.
  • Розмістити засмажений овоч.
  • Розрівняти.
  • Промазати сметаною.
  • Обсипати сухарями.
  • Сир натерти.
  • Присипати поверхню.
  • Відправити на півгодини в духову піч (200 гр.).

Поради

Як і в приготуванні будь-якої страви, коли готується запіканка з використанням капусти, слід дотримуватися певних умов.

  • Щоб після приготування капуста залишилася смачною, під час гасіння можна додавати воду. Спочатку в сковороду залийте масло. Слідом відправте нашатковану капусту. Під час обсмажування регулярно заважайте блюдо.
  • Щоб в процесі приготування цибуля не підгорів, а залишився красивим і апетитним, його слід додавати після п’ятихвилинного обсмажування капусти.
  • Щоб страва було легко дістати з форми і акуратно нарізати, слід форму промащувати маслом, а потім рясно присипати сухарями.
  • Для приготування їжі використовуйте тільки міцний качан без пошкоджень.
  • Якщо в рецепті використовується манка, то бажано змішати її спочатку з рідким інгредієнтом. Дати постояти. Тоді крупинки розбухнуть, напитаются вологою, і не будуть хрустіти в запіканці.
  • Для приготування краще використовувати форму поменше, але з високими бортами. Запіканка вийде вище, від цього блюдо буде соковитіше.
  • Якщо хочете побачити на поверхні золотисту скоринку, збризніть поверхню маслом або промажте яйцем.
  • За вашим бажанням можна змінити будь-який смак запіканки, додавши сухофрукти. Для несолодкого варіанти можна покласти побільше часнику і додати різні спеції.