Карамелізована цибуля: як готувати, з чим їдять? 5 рецептів, як карамелізувати цибулю

Карамелізована цибуля буде відмінним доповненням для будь-якої страви. Технологія карамелізації посприяє тому, щоб прибрати всю зайву кислоту з продукту, натомість подарувавши йому божественну насолоду.

Процес приготування не займає багато часу, а для приготування необхідно мати тільки цибулю, олію, спеції, а також інструменти, такі як ніж і сковорода.

З чим їдять цибулю карамелізовану

Подібне блюдо найчастіше готують в якості закуски. Зазвичай подається з булочками або хлібом. Іноді використовують як один із інгредієнтів у приготуванні бургерів, супів та інших основних страв.

Як приготувати карамелізовану ріпчасту цибулю для бургера

Розглянемо докладніше приготування карамелізованого цибулі для бургера.

Інгредієнти, які можуть вам знадобитися на 1 порцію:

  • булка – 1;
  • бургерная котлета – 200 г;
  • гірчиця за смаком – 5 м;
  • сир – 15 г;
  • в’ялені помідори – 15 г;
  • цибуля (ріпчаста) – 50 р;
  • оцет – 50 г;
  • цукор – 10 г;
  • соус за смаком;
  • рослинне масло – 10 мл;
  • сіль – 2 г;
  • білий перець – 2 р.

Перейдемо безпосередньо до процесу приготування.

Для початку, потрібно нарізати цибулю великими кільцями, товщина яких буде близько 4 мм, після чого на рослинному маслі обсмажити продукт до моменту готовності. Далі додамо цукор і оцет, выпарим отриманий інгредієнт, прикрутивши конфорку до рівня «слабкий», посолимо і посиплемо перцем.

Після того, як ми приготували карамелізований цибулю, потрібно помістити на сковороду котлету для бургера і обсмажити її до потрібного стану, не забувши поперчити, посолити і заправити гірчицею. Після виконання цих дій добре прогріваємо булку, кладемо невеликий шматочок сиру в її нижню частину, а зверху розмістити заздалегідь приготовану котлету і зверху неї помістити цибулю, помідори (їх завбачливо варто нарізати у формі соломки), а також полити соусом.

Дивіться також:  Вівсяна каша на воді – 8 рецептів приготування

Рецепт хрусткої цибулі на сковороді

Для того щоб на сковорідці приготувати хрустку цибулю, нам потрібно виконати такі дії:

  • На середньому вогні необхідно розтопити 3 ст. л. вершкового масла до стану однорідної маси.
  • Нарізати 1 кг цибулі (кожну цибулину розрізати навпіл, потім розділити на тонкі шматочки пошарово).
  • Викласти отримані інгредієнти в сковороду, після чого додати сіль і перець за смаком.
  • Карамелізований цибулю необхідно смажити, поки він не розм’якне на сковороді. За часом це займає не більше 5 хвилин. Після того, як цибуля досягне потрібного стану, додайте 2 ч. л. цукру.
  • Після цього цибулю потребує додаткової прожарювання – для досягнення доброго результату, смажити його слід, як мінімум, 20 хвилин. Продукт потребує частих помешиваниях, із-за ризику пригорання. Про повну готовність буде свідчити утворення золотої скоринки в цей момент можна бути впевненим у тому, що закуска вже готова.

Солодкий варіант з медом

Для того щоб карамелізувати цибулю з додаванням в нього меду, вам знадобляться такі інгредієнти:

  • червоний цибуля – 7-8 шт.;
  • чебрець;
  • червоне вино (сухе) – 1 склянка;
  • цукор – 150 г;
  • мед – 100 г;
  • оцет на основі вина – 120 мл;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • коріандр – 1 ч. л. насіння.

Процес приготування здійснюється наступним чином:

  • Цибулю потрібно нарізати великими півкільцями.
  • Оливкова олія розігріти на сковороді, потім додати трохи чебрецю і коріандр.
  • Висипати на сковороду цибулю, прикрутити конфорку до помірного рівня, смажити вміст сковороди в протягом 20 хвилин.
  • Розтопити мед, влити в нього вино і оцет, додати щіпку перцю. Смажити на помірному вогні протягом 40 хвилин разом з цибулею. Ви зрозумієте, що страва вже готове, коли цибуля стане червоно-карамельним – тепер залишилося тільки його посолити.
Дивіться також:  Овочеве рагу з м’ясом – 11 рецептів приготування

Червона карамелізована цибуля

Інгредієнти, які можуть знадобитися вам у приготуванні червоного карамелізованого лука:

  • цибуля (обов’язково червоний) – 800 г;
  • рослинне масло – близько 80 г;
  • масло вершкове з вмістом жиру 72,5% — 2 ст. л.;
  • тростинний цукор – 3,5 ст. л.;
  • дрібна сіль – 2 ч. л.;
  • оцет будь – 5 ч. л.

Процес і технологія приготування страви:

  • Для початку варто очистити цибулю від непотрібної лушпиння, після чого нарізати соломкою для кращого збереження форми по закінченню готування.
  • Візьміть глибоку велику сковороду і розігрійте на ній масло (не важливо, вершкове масло або олію), після чого додайте весь нарізану цибулю і смажте його до моменту випаровування вологи, прикрутивши конфорку до рівня «середній вогонь».
  • Після того, як цибуля испарил всю вологу, необхідно вилити потрібну кількість оцту, додати сіль і цукор.
  • Постійними помешиваниями не дозволяємо луку підгоряти. Це буде сприяти рівною карамелізації.
  • Коли цибуля стане густим, почне процес карамелізації, і він буде тривати протягом 15 хвилин.
  • По закінченню зазначеного вище часу, перекладаємо готовий цибулю в інший посуд і закриваємо її кришкою до повного охолодження. Найкраще місце для подальшого зберігання – середні полиці холодильника.

Готуємо з цибулі-шалот

З карамелізованого цибулі можна приготувати багато страв, але сьогодні ми зупинимося на секрети приготування теплого салату, головний інгредієнт якого – карамелізований цибулю сорту шалот.

В процесі нам знадобляться такі продукти:

  • 100 г цибулі-шалот;
  • 15 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. тростинного цукру;
  • 1 ч. л. оцту на основі вина;
  • 100 г тонкої стручкової квасолі;
  • 8 шт. молодої картоплі;
  • 4 в’ялених помідора;
  • 12 оливок;
  • 50 г зеленої цибулі;
  • зелень для прикраси;
  • часник, попередньо висушений;
  • чорний перець;
  • сіль.
Дивіться також:  Гарбузова каша в мультиварці – 5 смачних рецептів приготування

Олія з оливок і оцет змішуються 4:1.

Як же приготувати смачний салат з карамелізованої цибулі?

  • Попередньо розігріваємо духовку до температури 200 градусів.
  • Очищаємо цибулини, але не зрізаємо їх верхній шар.
  • Розтоплюємо масло в сковороді, потім в отриману субстанцію висипаємо цукор, викладаючи шалот зверху однорідної маси.
  • Протягом 5 хвилин витримки цибулі на вогні, постійно помішуємо.
  • Знявши сковороду з плити, вливаємо в суміш оцет, перемішуємо і ставимо отриману масу в духовку десь на 4 хвилин.
  • Після того, як цибуля придбав м’яку форму, викладаємо отриманий продукт на тарілку і після поливаємо соусом, який виділився з шалот в процесі приготування.

Тепер готуємо інші інгредієнти для теплого салату:

  • Добре обмиемо картоплю, після чого будемо варити її близько 12 хвилин у воді, попередньо доведеної до кипіння. Після цього бризкаємо її оливковою олією і солимо.
  • Варимо квасолю 7 хвилин, після готовності відкидаємо на друшляк. Розрізаємо на 2 частини, до цього зрізавши гострим ножем непотрібні кінчики. Насіння не чіпаємо. Далі чинимо так само, як і з картоплею: збризкуємо оливковою олією і за смаком додаємо сіль.
  • Помідори поміщаємо в воду теплої температури і тримаємо їх протягом 15 хвилин.
  • Після того, як всі інгредієнти були підготовлені, необхідно тонко нарізати картоплю і помідори, а оливки розрізати навпіл.
  • Далі потрібно змішати всі продукти в глибокій мисці, додати спеції і перемішати.
  • Теплий салат з карамелізованого цибулі-шалот готовий!