Картопля фрі — 9 рецептів смачного приготування в домашніх умовах в духовці, мультиварці і мікрохвильовці.

Хто ж не любить хрустку картоплю фрі та ще й з соусом? Проходячи повз місць, де її продають, дуже складно утримати свій порив. Однак усвідомлення, що вона не корисна часто оберігає нас від покупки. Давайте навчимося готувати картоплю фрі в духовці, мультиварці, скороварці і мікрохвильовці, щоб насолоджуватися стравою, маючи впевненість, що воно не принесе шкоди.

В мультиварці або скороварці

Картопля фрі в мультиварці-скороварці набагато корисніше, ніж смажений продукт на сковороді. Звичайно, не можна сказати, що це джерело вітамінів, проте шкоди підшлункової не буде.

Отже, що ж нам потрібно, щоб зробити картопля фрі самостійно?

  • Близько 8 бульб картоплі;
  • до 600 мл олії;
  • сіль;
  • перчик кладемо на смак.

Готуємо:

  • Звичайно, картоплини слід спочатку почистити і помити.
  • Нарізати на брусочки-смужки.
  • Добре промити в холодній воді, щоб вийшов крохмаль.
  • Далі найцікавіше. У чашу мультиварки або скороварки заливаємо масло.
  • Беремо спеціальну решітку для фрі і викладаємо туди картоплю зі спеціями.
  • Поставити каструлю на режим «Смаження» і чекати, поки прогріється масло.
  • Опускаємо грати з картоплею в масло і готуємо 10-15 хвилин до золотої скоринки.
  • Викладаємо на паперові рушники, щоб трохи жир вбрався.

Загрузка...

В мікрохвильовці

Рецепт картоплі фрі в мікрохвильовці відмінно підходить тим, хто, можливо, не має можливості готувати в духовці, мультиварці, або має мало часу. Тут готується швидко.

Отже, що нам знадобиться взяти?

  • Основний компонент кількістю 2-3 штуки;
  • олія соняшникова 1,5-2 столових ложки;
  • сіль;
  • чорний або червоний перець на вибір.

Готуємо:

  • Очищаємо і миємо картоплю.
  • Нарізаємо соломкою середнього розміру. Якщо буде товстий шматочок, то він не пропечеться. Якщо тонкий – то підсохне.
  • Промити холодною водою і підсушити.
  • Після все скласти в ємність, залити олією, засипати спеціями і залишити стояти хвилин 10.
  • Беремо ємність, яка підходить для мікрохвильової печі і викладаємо брусочки. Ставимо максимальну потужність і печемо 4-6 хвилини. Потім акуратно перевертаємо і ще стільки ж хвилин пропекаем.

ВАЖЛИВО: брусочки не повинні стикатися один з одним, щоб добре пропектися з усіх боків.

Готуємо із замороженого напівфабрикату

Заморожена картопля фрі часто зустрічається на полицях супермаркетів. Незаперечним плюсом є те, що її не потрібно чистити, різати, мити. Як же краще її приготувати? Даний варіант готується як у духовці, так і в мультиварці, скороварці. Виберіть для себе відповідний спосіб.

  • Пакет замороженої картоплі (або на вагу);
  • Спеції.
Спробуйте також:  Фарширована щука в духовці - 6 покрокових рецептів

Готуємо:

  • Перший варіант готування замороженого напівфабрикату буде в духовці. Досить зручний спосіб. Попередньо розігрійте духовку до 210 градусів. Викласти на сухе деко картоплю і поставити в духову шафу. Готувати близько півгодини, постійно струшуючи або перевертаючи.
  • Другий варіант підійде тим, у кого є фритюрниця. Тут все просто. Розігріти масло і опустити ґрати із замороженою картоплею на 10-15 хвилин. Вийде хрусткий золотистий картоплю.

Золотисті шматочки на сковороді

Цей варіант приготування фрі можна назвати класичним. Єдиним мінусом, порівняно з попередніми рецептами приготування, є те, що за картоплею потрібно постійно стежити, щоб вона не підгоріла. Отже, приступимо.

Інгредієнти:

  • близько 7 картоплин;
  • олія для смаження;
  • улюблені спеції.

Готуємо:

  • Звичайно ж чистимо, миємо, ріжемо. Шматочки робимо середнього розміру, щоб вони не пересушились, але і просмажаться.
  • Добре підсушує паперовим рушником. Це важливо, так як вода, що потрапила в гаряче масло, може вас обпалити.
  • Ллємо досить багато масла на сковороду, а потім, коли воно буде дуже гарячим, додаємо картоплю. ПОРАДА: смажте маленькими порціями, щоб він був хрустким.
  • Дістаємо його і кладемо на паперові серветки, щоб вбрався весь зайвий жир.
  • Посипаємо спеціями і насолоджуємося.

 

Як зробити картопля фрі як в Макдональдсі?

Картопля фрі в домашніх умовах — це, звичайно ж, добре. Проте складно втриматися, проходячи повз Макдональдса, щоб не купити її в цьому закладі. Тоді виникає питання: а чи можна зробити фрі як в Макдональдс тільки вдома? Відповідь – так!

Інгредієнти:

  • півкіло картоплі;
  • близько літра олії;
  • солі пів столової ложки.

Готуємо:

  • Перший секрет такої картоплі в правильній нарізці. Смужки повинні бути розміром 1х1 див.
  • Другий секрет в тому, що перед смаженням його потрібно потримати деякий час у крижаній воді, краще з льодом. Далі якісно підсушити рушниками.
  • Третій секрет фрі як в Макдоналдсі – це те, що її смажать двічі! У перший раз масло у фритюрі повинно бути близько 160 градусів. У такому олії смажимо картоплю до 10 хвилин. Після промокнем жир паперовими рушниками і залишаємо на 10 хвилин відпочити. Тим часом збільшуємо температуру масла у фритюрниці. Після відпочинку відправляємо картоплю в дуже гаряче масло на 2 хвилини і знову після смаження промокнем рушником. Тепер можна посолити.
Спробуйте також:  Як варити манну кашу на молоці та воді і без грудочок? 4 смачні рецепти

 

Хрустка закуска у фритюрниці

Вище ми вже розглядали варіант приготування картоплі фрі в спеціальному для нього пристосуванні – фритюрниці. Тепер поговоримо про це детальніше. Фритюрниця продається як окремо, так і вбудовані в багато мультиварки і скороварки. Вона складається з чаші для масла і решітки для продуктів. Для приготування фрі в такому пристосуванні потрібно досить багато олії. Однак не варто шкодувати заради такої хрусткої скоринки. Отже, готуємо.

Продукти:

  • півкіло картоплі;
  • масла для фритюру до 1 літра;
  • спеції.

Виготовлення:

  • Розігріваємо масло у фритюрниці до температури 160-180 градусів.
  • Картоплю очищаємо і ріжемо брусочками потрібного розміру.
  • Кладемо шматочки на решітку і опускаємо в гарячу олію на 10-15 хвилин.
  • Просушіть на паперових серветках.

 

 

В аерогрилі

Так, класичний фрі готується у фритюрі. Проте техніка не стоїть на місці і на даний момент існує аерогриль. У чому його перевага? У тому, що порівняно з фритюрницею в ньому потрібно використовувати менше олії.

Отже, що нам необхідно?

  • На кілограм картоплі до 3 великих ложок олії;
  • спеції.

Приготування:

  • Чистимо і нарізаємо потрібними шматочками.
  • У мисці змішуємо масло, спеції і картоплю.
  • Попередньо увімкніть аерогриль на режим «Розігрів» на 6 хвилин.
  • Потім висипати картоплю на сітку, поставити її на середню полицю на 15-20 хвилин при температурі 235 градусів.
  • Процес приготування видно, тому контролюйте золотавість скоринки самі.

Дієтичний варіант без додавання олії

Дієтичним варіантом є приготування картоплі фрі в духовці без масла. Зовні буде така ж золотава скоринка, а всередині картопля буде схожа на пюре.

ПОРАДА: Картоплю вибираємо не розсипчасту. Бульби повинні бути великі і овальні.

Продукти:

  • 500 г картоплі;
  • паприка чайна ложка;
  • перець пів чайної ложки;
  • сіль на смак.

Готуємо наступним чином:

  • Ріжемо дрібними брусочками, щоб вона швидше пропеклась.
  • Добре обсушити рушником.
  • Посипати усіма спеціями і викласти на деко.
  • Розігріти духовку до 220 градусів і поставити на 15-20 хвилин.
  • У процесі готування один раз перевернути.

Ось вам і дієтичний картопля готовий!

З яєчним білком

Теж досить цікавий варіант приготування. Яєчний білок дасть хрускіт, який зникає з-за маленького кількості масла в даному рецепті.

Спробуйте також:  Печериці в духовці – 11 смачних рецептів

Що необхідно?

  • 8 картоплин;
  • 2 білки від яйця;
  • масло, щоб змастити деко;
  • спеції.

Приготування:

  • Нарізати на брусочки середнього розміру, щоб вони пропеклися, але і не засушились.
  • У ємності збити білки, відправити їх до нарізання картоплі.
  • Туди ж всипати спеції і все перемішати.
  • Деко змастити маслом і висипати овоч.
  • У попередньо розігріту духовку до 220 градусів відправити деко. Піч 40 хвилин, постійно перевертаючи.

З якими соусами подавати картоплю фрі?

Поговоримо про те, як зробить її індивідуальною. Мова йде про соусах. Варіацій безліч. Обговоримо три види, які найбільш популярні при подачі картоплі фрі.

Томатний соус

Звичайно, деякі кажуть, що можна використовувати просто кетчуп. Так, можна. Однак спробуйте соус, який описаний нижче.

Склад:

  • помідор свіжі 0,3 кг;
  • томатний концентрат 3 великих ложки;
  • масло соняшнику 2 столові ложки;
  • часник 3 зубчики;
  • селера 1 черешок;
  • спеції.

Приготування:

Соусу виходить досить багато, тому його можна використовувати для інших страв.

  • Помідори очищаємо від шкірки, нарізаємо кубиками.
  • Слідом ріжемо селера.
  • На сковороді розігріваємо масло і відправляємо до нього помідори з селерою.
  • Туди ж додаємо часник, пропущений через прес і всі спеції.
  • Кладемо томатну пасту, перемішуємо і тушкуємо близько 7 хвилин.

Готуємо на основі сметани

Це ідеальний варіант для картоплі фрі та картоплі по-селянськи.

Продукти:

  • 200 г сметани;
  • 2 зубчики часнику;
  • півпучка кропу;
  • трохи солі.

Готуємо:

  • Сметану краще брати густу і жирну. Якщо рідка, то загустим сиром.
  • Окремо подрібнюємо кріп і продавлюємо на пресі часник.
  • Збиваємо до однорідності в окремій ємності сметану, кріп, часник і сіль.
  • Легко і швидко отримуємо ідеально смачний соус.

Часниковий соус

Ще одна варіація смачного соусу для картоплі фрі.

Продукти:

  • головка часнику;
  • 4 великих ложки олії;
  • вода кипяченная охолоджена 0,75 мл;
  • сіль.

Процес приготування:

  • Часник пропускаємо через прес і в ступці змішуємо з сіллю.
  • Вливаємо олію, добре перемішуємо, потім додаємо воду.
  • Ось такий простий часниковий соус готовий.

Калорійність страви

Природно картопля фрі — це далеко не дієтичний продукт. Люди, які мають проблеми з вагою, повинні уникати його. У середньому калорійність на 100 г продукту коливається в межах 275-325 ккал, в залежності від способу приготування. У статті були наведені рецепти як дієтичні, так і більш калорійні. Однак не мучтеся, якщо дуже хочеться, побалуйте себе!

Загрузка...