Картопля-гармошка в духовці — 8 рецептів

Коли пюре, варена і смажена картопля встигнуть добряче набриднути, урізноманітнити меню допоможе картопля-гармошка в духовці. Це блюдо готується абсолютно не складно і має масу варіацій. Подають запечену таким способом картопля з різними овочевими салатами, соліннями або соусами.

Базовий рецепт

З декількох довгастих бульб картоплі середнього розміру, шматочка сервелату і невеликого скибочки сиру можна приготувати смачне і нескладне блюдо – картопля-гармошка.

Перераховані вище інгредієнти базового рецепта слід взяти в наступній кількості:

  • 400 г картоплі;
  • 200 г сервелат;
  • 50 – 70 г твердого сиру;
  • сіль, перець і зелень для подачі.

Рецепт запікання покроково:

  • З картоплин зняти шкірку. Потім зробити уздовж кожної глибокі надрізи через 5 – 7 мм. Якщо взяти для «гармошки» молоді коренеплоди, то чистити їх у цьому випадку не потрібно, досить буде тільки добре вимити бульби жорсткої стороною губки для посуду.
  • Сервелат нашаткувати тонкими кругляком. Картопля поперчити-посолити і заповнити надрізи в ньому ковбасними слайсами.
  • Щільно укласти картоплини у форму для випічки і прикрити зверху фольгою. Далі відправити форму з картоплею на 20 хвилин в духову шафу, температура в якому встановлена на рівні 200 градусів.
  • Після цього фольгу зняти, присипати ковбасно-картопляні «гармошки» сирної стружкою і повернути в духовку ще на 20 хвилин, при цьому знизивши температуру до 170 градусів. Подавати картоплю, притрусивши січеною зеленню.

Варіант з беконом

Нежирне соковите свиняче м’ясо, пронизане рівними шарами сала – продукт, одержуваний в результаті беконного виробництва, дає картопляної «гармошці» не тільки смак, аромат і поживність, але ще і соковитість.

Картопля-гармошка з беконом – страва, для однієї порції якого потрібно всього лише:

  • 5 великих довгастих картопляних бульб;
  • бекон, сіль і спеції за смаком.

Як запекти з беконом:

  • Добре вимитий молодий (або почищений вже зрілий) картоплю надрізати поперечно, не дорізуючи до кінця буквально пару міліметрів. Щоб акуратно надрізати картоплину, не боячись перерізати її, треба покласти бульба між двома бамбуковими паличками і розсікати коренеплід рівно до них.
  • Тонкі смужки бекону розрізати на шматочки, приблизно рівні діаметру картоплин і вставити їх в прорізі коренеплодів. Підготовлені «гармошки» щільно викласти у вогнетривку форму з високими бортами.
  • Картоплю у формі трохи посолити і приправити спеціями, враховуючи той факт, що бекон також віддасть страви свою сіль. Запікати до м’якості при 180 – 200°С.
Дивіться також:  Печенковий торт з яловичої печінки класичний - 8 рецептів приготування з морквою та цибулею

Готуємо з салом

Не тільки продукт специфічно відгодованих свиней можна використовувати для цього картопляного страви. Підійде і звичайне сало, яке може бути свіжим, солоним або копченим. Картопля-гармошка з салом вийде в будь-якому випадку апетитною, хоч смак і буде відрізнятися, в залежності від виду обраного свинячого продукту.

Список інгредієнтів зі складу страви:

  • 400 г великої довгастої картоплі;
  • 100 г свинячого сала (свіжого, солоного, копченого);
  • сіль, паприка і чорний мелений перець за смаком;
  • рубана свіжа зелень для подачі.

Запікаємо наступним чином:

  • Старанно моєму, при необхідності, чистимо і надрізаємо картоплини.
  • Сало гарненько заморожуємо в холодильнику і ріжемо тоненькими пластинками.
  • Вставляємо скибочки сала в прорізи на картоплі, близько один до одного укладаємо коренеплоди у форму і присипаємо зверху паприкою, сіллю і перцем.
  • Запікаємо в розігрітій духовці приблизно 45 хвилин. Подаємо блюдо гарячим з різними соліннями.

Картопля-гармошка в духовці у фользі

Щоб картопляні «гармошки» не розпалися під час приготування і зберегли свою соковитість, їх щільно укладають у форму для запікання.

Але для невеликої порції такої страви буде важко знайти відповідну форму. У цьому випадку на виручку прийде звичайна фольга. У ній можна приготувати картоплю з будь-якою начинкою: бекон, сир, сало, гриби, шинка, ковбаса або, як в даному рецепті, копчена куряча грудка.

Інгредієнти:

  • 4 великі картоплини;
  • 100 – 120 г копченої курячої грудки;
  • 50 г твердого сиру;
  • рослинна олія для змащування фольги;
  • спеції, сіль і зелень.

Спосіб приготування:

  • Готуємо картоплю аналогічно з попередніми рецептами.
  • Курячу грудку шаткуємо тонкими скибочками, якими заповнити надрізи в картошинах.
  • Харчову фольгу нарізати квадратами, в які можна буде легко загорнути картопляні «гармошки».
  • Кожен квадрат слід змастити рослинним маслом, покласти в його центр одну картошину, зверху приправити його сіллю і спеціями. Кінці фольги зібрати вгорі і щільно загорнути.
  • На аркуші для випічки відправити картоплю на 20 хвилин у розігріту духовку. Потім фольгу відкрити, але не знімати повністю. Гарячі коренеплоди присипати сирної стружкою і поставити назад в духовку до розплавлення.
Дивіться також:  Як варити квасолю червону з замочуванням

Як приготувати з грибами

Щоб було простіше нафарширувати картоплю грибами, варто вибирати екземпляри з великими капелюшками, які легко заповнять собою надрізи в коренеплодах.

Перелік необхідних продуктів:

  • 800 г картоплі;
  • 300 г великих печериць;
  • 50 г вершкового масла;
  • 50 г твердого, не тугоплавкого сиру;
  • сіль, спеції.

Алгоритм запікання:

  • Картоплю чистимо, вимиваємо і надрізаємо, як і в попередніх рецептах.
  • Печериці слід почистити губкою або протерти вологою серветкою, щоб вони не ввібрали в себе зайву вологу. Нашаткувати тонкими слайсами.
  • У прорізані в картофелинах зазори вставити грибні пластинки, щільно укласти коренеплоди в глибоку форму, посолити і поперчити.
  • Зверху на картоплю слід викласти нарізане невеликими кубиками вершкове масло. Це зробить блюдо ніжніше і м’якше, додасть йому вершковий смак.
  • Запікати «гармошки» потрібно приблизно годину або до м’якості. За 5 – 10 хвилин до завершення термічної обробки слід посипати страву сирної стружкою.

З зеленню і часником

Пісний варіант картопляної «гармошки» з зеленню і часником готується з:

  • 500 г довгастої картоплі;
  • 20 г свіжої зелені (кріп, петрушка та інша);
  • Часник-20 г, або по смаку;
  • 20 – 30 мл рослинного масла;
  • 4 – 5 г солі.

Хід роботи:

  • Уздовж підготовленого бульби зробити часті надрізи через 0,5 див. Часник продавити через прес, зелень дрібно порубати, змішати з сіллю і рослинним маслом.
  • Нафарширувати картоплю часниково-кропової масою, щедро наповнюючи нею надрізи. У приготуванні такої страви це найбільш трудомісткий процес, який слід виконувати обережно.
  • Форму для запікання змастити олією і укласти в неї картопляні «гармошки» з зеленню. Запікати все при 200 градусах до м’якості приблизно одну годину.

Картопля-гармошка з сиром

Картопля-гармошка в духовці з сиром готується з наступного продуктового набору:

  • 400 – 600 г великих картопляних бульб;
  • 200 г вершкового масла;
  • 200 г твердого сиру;
  • сіль, часник і чорний мелений перець за смаком і бажанням.
Дивіться також:  Макарони з тушонкою – 5 рецептів приготування

Черговість дій:

  • Вимиту і почищену картоплю исполосовать на однаковій відстані (1 – 2 см) поперечними надрізами, зберігши цілісність кожної.
  • Сир нашаткувати тонкими слайсами, а масло гарненько заморозити і так само перетворити на тонкі пластинки.
  • Отримані надрізи в картоплі присолити, поперчити і заповнити пластинками із замороженого масла. Підготовлені таким чином «гармошки» відправити на 50 – 60 хвилин запікати в духовці при 200°С.
  • Готову картоплю вийняти з печі і в надрізи, де до цього було масло вставити платівки сиру. Поставити страву в духовку і як тільки сир трохи розплавився, його можна подавати на стіл.

Рецепт приготування з м’ясом

Приготовлені таким способом картопляні бульби перетворюються в дуже ситне, смачне і красиве блюдо. В якості м’ясної компонента «гармошки» краще брати нежирну свинину.

Співвідношення картоплі, м’яса і спецій буде таким:

  • 600 г картопляних бульб приблизно однакового розміру;
  • 200 г свинячої вирізки;
  • 20 мл оливкової олії;
  • сіль, часник і приправи до м’яса за смаком.

Як приготувати:

  • З картоплин з допомогою гострого ножа або спеціального, для чищення овочів, тонко зняти шкірку. Потім зробити в них на однаковій відстані поперечні надрізи, але так, щоб повністю не перерізати картоплину.
  • М’ясну м’якоть нарізати на нетовсті медальйони, які ідеально помістяться в надрізи коренеплодів. Жорсткі волокна в м’ясі слід трохи відбити.
  • Зверху нафаршировані картоплини потрібно щедро змастити сумішшю з подрібненого часнику, солі, спецій та олії. Щільно укласти їх у вогнетривку форму і зверху затягнути фольгою.
  • Духовку розігріти до максимальної температури, поставити в неї картоплю з м’ясом і зменшити градус нагрівання до 180. Готувати страву 40 хвилин, знявши на останні 5 – 10 фольгу, щоб на картоплі з’явилася апетитна хрустка скоринка. Більш апетитно запечена картопля-гармошка виглядає, якщо її присипати свіжою ароматною зеленню.

Будь-який з запропонованих варіантів такої страви припаде до душі всім домашнім і задовольнить господиню легкістю приготування, ситні і красою подачі.