Картопля в мундирі – 6 рецептів запікання та варіння

Картопля в мундирі – один з найпоширеніших способів приготування цього овоча. Спосіб, що дозволяє зберегти його форму і всі корисні речовини. Довести картоплю до готовності можна по-різному.

Картопля в мундирі – рецепт варіння в каструлі

Для варіння краще брати не дуже великі бульби, тоді на процес не піде багато часу, і вони добре проварятся.

Необхідні продукти:

  • потрібну кількість картоплі;
  • по 1 чайній ложці солі на кожен літр води.

Процес приготування:

  • Бульби добре промийте, так щоб на них не залишилося бруду, покладіть в каструлю і повністю покрийте водою.
  • Додайте сіль у зазначеній пропорції. Вона потрібна не тільки для того, щоб зробити картопля більш смачним, але і щоб він не потріскався в процесі варіння.
  • Як тільки вміст закипить, зробіть невеликий рівень нагріву, закрийте ємність кришкою і доведіть блюдо до готовності протягом 35 хвилин.

Скільки варити картоплю в мундирі?

Дуже важливо правильно розрахувати час приготування для того, щоб отримати овоч в потрібному вам стані. Адже для салату картопля потрібна більш щільна, не розварена і повинна добре чиститься.

  • При готуванні в каструлі, для того щоб отримати пропечений овоч на гарнір, вам буде потрібно близько 30 хвилин після закипання води. Можливо, вистачить і 20 хвилин – все залежить від потужності плити. Для картоплі на салат буде досить 18 хвилин.
  • Приготування в мультиварці буде трохи швидше, ніж на плиті — всього 20 хвилин. І можна не боятися, що картопля втратить форму.
  • І найшвидший варіант – в мікрохвильовці. Якщо ваша піч підтримує такий режим, то вже через 10 хвилин картопля буде готова.
  • А ось в духовці на процес піде не менше години, а то і майже два.
Дивіться також:  Білорибиця що це за риба, і як її готувати – 6 рецептів приготування царської риби

Печена картопля в духовці в мундирі

Картопля в мундирі в духовці виходить ще краще, ніж на плиті, при цьому вона трохи нагадує за смаком ту, що роблять у вогнищі. Але, звичайно, без того, особливого аромату.

Необхідні продукти:

  • потрібну кількість бульб;
  • приправи за смаком.

Процес приготування:

  • Печена картопля готується зовсім просто. Обов’язково добре промийте її. За бажанням, можна обробити бульби різними приправами, наприклад, сіллю, перцем, травами і навіть злегка намазати рослинним маслом.
  • Зробити кілька проколів виделкою на кожній бульбі.
  • Відправити на решітку духовки і готувати близько години при 200 градусах або 90 хвилин при 180-в.

В мультиварці

Картопля в мундирі в мультиварці вимагає приготування набагато менше часу, ніж варіант в духовці.

Необхідні продукти:

  • приблизно 0,5 кг картоплі;
  • сіль та інші спеції за бажанням.

Процес приготування:

  • Як завжди, спочатку добре промиваємо картоплю і очищаємо від налиплого бруду.
  • Викладаємо його в чашу, заповнюємо ємність водою так, щоб її рівень був приблизно нарівні з бульбами.
  • Додаємо сіль і інші приправи за смаком і вмикаємо прилад в режим «Варка на пару». Звичайно ж, не забувши закрити кришку. Час встановлюємо на 20 або 30 хвилин, в залежності від потужності роботи моделі мультиварки.

Рецепт приготування на вугіллі

Найсмачнішою, насиченою і ароматною виходить картопля у вугіллі. Якщо з’явилася можливість приготувати її таким способом, то не пропустіть цей шанс!

Для приготування знадобиться:

  • потрібну кількість картоплі;
  • фольга.

Процес приготування:

  • Для початку потрібно розвести багаття. Він може бути як на природі, на землі, так і в мангалі. Але в другому випадку бажано використовувати не готові покупні вугілля, а дерево.
  • Чекаємо, поки все перегорить до вугілля.
  • А поки йде процес, готуємо картоплю. Добре промиваємо, очищаємо, і кожен бульба обертаємо фольгою.
  • Трохи розгрібаємо вугілля в самому низу і акуратно викладаємо туди картоплю. Готуватися він буде близько 40 хвилин. Щоб перевірити готовність, досить витягнути одну картоплину, дати їй трохи охолонути і спробувати.
Дивіться також:  Паштет з гусячої печінки – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Запечена у фользі

Картопля в фользі виходить більш соковитою. До того ж, є можливість додати до неї та інші інгредієнти, наприклад, шматочок сиру, помідора або ковбаси.

Необхідні продукти:

  • кілька бульб картоплі;
  • спеції та трави за смаком;
  • 50 мл рослинного масла.

Процес приготування:

  • Увімкніть грітися духовку до 200 градусів і переходьте до підготовки картоплі.
  • Обов’язково добре промийте її, приберіть всю грязь. Бажано скористатися щіткою, тоді процес очищення буде більш ретельно.
  • Зазначене кількість рослинного масла змішайте зі спеціями, добре, якщо ви будете використовувати ароматні трави, наприклад, розмарин.
  • Цією сумішшю потрібно натерти кожен бульба, а потім укласти їх у фольгу окремо та повністю обернути нею.
  • Викладіть всі заготовки на решітку і тримайте близько 60 хвилин. Звичайно, картопля буде готовий вже через 40 хвилин, але більш тривалий запікання зробить його шкірку красивою і золотистою.

Як варити в мікрохвильовій печі?

Приготування картоплі в мундирі за допомогою мікрохвильовки – самий швидкий процес. Але він підійде тільки для тих пристроїв, в яких є програми, які передбачають не тільки підігрівання їжі, але і доведення страв до готовності.

Бульби беріть не надто великі — такі будуть швидше пропікається і не займуть багато місця, що важливо, адже мікрохвильова піч має невеликі габарити.

Необхідні продукти:

  • приправи за своїм смаком;
  • потрібне вам кількість картоплі.

Процес приготування:

  • Не нехтуйте підготовкою бульб. Їх потрібно добре промити і очистити так, щоб бруду взагалі не залишилося. Дочекайтеся повного висихання. Можна скористатися паперовими рушниками для прискорення цього процесу.
  • Візьміть ємність, яку дозволено використовувати в мікрохвильовці, і викладіть в неї картоплю. Бульби необхідно проткнути виделкою і присипати сіллю або іншими спеціями.
  • Відправити все в піч, встановивши час на 10 хвилин, а потужність повинна бути приблизно в 600 Вт або трохи більше (але до 800 Вт).
  • Через виставлене час, дістаньте картоплю, дайте йому трохи постояти, щоб пішла утворилася волога, і можна подавати страву домашнім.
Дивіться також:  Тісто дріжджове на кефірі – 11 рецептів приготування тіста