Картопля з грибами в духовці — 8 рецептів запікання

Поживна картопля з грибами в духовці – традиційне для української кухні страва. Раніше його готували в сільській печі. Але в умовах міської квартири частування вдасться зробити дуже смачним у звичайному духовій шафі.

Картопля, запечена з грибами в духовці

Склад продуктів: кіло картоплі, 150-170 г напівтвердого сиру, 420 г грибів, 2 цибулини, сіль, 4 великі ложки майонезу, пісне масло.

  • Картопля і гриби ріжуться пластинками, цибулю – полуколечками.
  • Всі інгредієнти з’єднуються в мисці, солятся, поливаються невеликою кількістю олії, добре перемішуються.
  • Продукти викладаються у форму для запікання, покриваються тертим сиром, змазаним майонезом.

Запікається страву в духовці близько 40-45 хвилин під кришкою або фольгою.

Загрузка...

Рецепт приготування з м’ясом

Склад продуктів: півкіло свинячої шиї, 320 г печериць, 8 бульб картоплі, 120-140 г напівтвердого сиру, сіль, 2 цибулини, щіпка мускатного горіха, гранований стакан сметани, гранульований часник, 1 ст. ложка соєвого соусу, 60 мл яблучного оцту, 1 ч. ложка російської гірчиці.

  • М’ясо ріжеться на шматки, після чого змащується маринадом з оцту, соусів, гірчиці і солі.
  • Поки воно настоюється, картопля і гриби ріжуться пластинками. Цибуля – довільно.
  • Спочатку в промаслений форму викласти картоплю. Він присаливается. Далі розподіляється замаринована свинина і цибулю. Потім – гриби.
  • Для заправки змішується сметана, часник, мускатний горіх, сіль. Вона розподіляється по всій поверхні майбутнього частування.

Під «кришкою» з фольги картопля з м’ясом і грибами запікається близько години в добре прогрітій духовці. Приблизно за 5 хвилин до готовності страву посипається тертим сиром.

Рада! Картоплю можна попередньо відварити до напівготовності. Тоді він вийде ніжніше.

З куркою і грибами в духовці

Склад продуктів: 180 г свіжих грибів (краще всього – печериць), 2 курячих стегенця, кухонна сіль, 580 г картоплі, свіжий часник за смаком, суміші приправ для картоплі і птиці, 1 велика ложка кетчупу і 4 ложки сметани.

Спробуйте також:  Пангасіус - що за риба? 7 смачних рецептів приготування пангасіуса

  • Стегенця рубаються на кілька частин, після чого маринуються в суміші сметани, кетчупу, розчавленого часнику і приправу для птиці. За необхідності в масу додається сіль.
  • Гриби крупно ріжуться і додаються до курятині. Разом продукти будуть маринуватися трохи менше години.
  • Картопля ріжеться невеликими часточками, змащується маринадом від курятини, присипається спеціями і відправляється в промаслений форму.
  • Зверху розподіляється м’ясо, гриби і залишки соусу.

Запікається картопля з куркою і грибами в духовці близько години при середній температурі.

Свинина з грибами і картоплею по-французьки

Склад продуктів: 420 г свинячої м’якоті, велика цибулина, сметана, 380 г грибів, 430 г картоплі, 160-170 г напівтвердого або твердого сиру, сіль.

  • Нежирне м’ясо дрібно ріжеться, присипається сіллю і відразу відправляється в підготовлену форму.
  • Зверху розподіляються найтонші цибульні кільця і заздалегідь обсмажені шматочки грибів (будь-яких).
  • Далі розкладаються тонкі підсолені пластинки картоплі.
  • Зверху основа змащують сметаною з будь-якими приправами або просто з сіллю. Посипається поверхню тертим сиром.

Запікається свинина з грибами і картоплею 45-55 хвилин в дуже гарячій духовці.

Запікаємо в сметанному соусі

Склад продуктів: півлітра жирної сметани, шматочок вершкового масла, 5-6 картоплин, 320 г печериць, 130-140 г напівтвердого сиру, 2 великих яйця, сіль.

  • На сковороді з розігрітим жиром (вершкове масло) смажиться подрібнену цибулю і шматочки грибів.
  • Окремо змішуються сирі яйця і сметана. Заливка підсолювати за смаком.
  • Соус виливається до грибів. Разом складові тушкуються 6-7 хвилин.
  • Картопля вариться до готовності і нарізати пластинками.
  • Овоч викладається у форму і залити соусом.
  • Зверху розподіляється тертий сир.

Готується блюдо в духовці при середній температурі 17-20 хвилин.

Картопля, запечена з грибами та сиром

Склад продуктів: 730-760 г картоплі, 130-160 г напівтвердого сиру, сіль, майонез, 2 цибулини, 380 г грибів.

Спробуйте також:  Як приготувати домашню локшину правильно – 8 смачних рецептів

  • Пластинки картоплі викладаються у форму. Солятся.
  • Зверху розподіляється довільно нарізану цибулю.
  • Далі йдуть дрібні шматочки грибів. Їх також потрібно посолити.
  • Продукти заливаються майонезом, розведеним невеликою кількістю води.
  • Зверху сир натирається.

Запікається страву в духовці спочатку близько півгодини під фольгою, а потім ще 10-12 хвилин без неї.

Як приготувати з фаршем в духовці?

Склад продуктів: 620 г картопляних бульб, 80-90 мл жирної сметани, цибулина, 180 г глив, 370 г курячого фаршу, сіль, пахучі трави.

  • Картопля ріжеться тонкими слайсами, присипається травами, солиться і її половина викладається в підготовлену форму.
  • Далі розподіляється підсолений курячий фарш.
  • По поверхні м’яса розсипаються мініатюрні цибульні кубики.
  • Тепер черга дрібно нарізаних грибів. Вони також солятся і присипаються ароматними травами.
  • Потім йдуть залишилися картопляні скибочки, розподіляється підсолена сметана.

Запікається в добре розігрітій духовці під кришкою трохи менше години.

Картопля з грибами в горщиках

Склад продуктів: кіло картоплі, склянка жирних вершків, півкіло свіжих грибів, 2 цибулини, сіль, по дрібці сушеного кропу і мускатного горіха, 120-140 г напівтвердого сиру.

  • В горщики продукти укладаються шарами. Спочатку завжди йдуть пластинки картоплі, потім подрібнений лук і, нарешті, шматочки грибів.
  • Вершки потрібно попередньо трохи підігріти. Після цього у них додається сіль за смаком, сушений кріп і мускатний горіх. Можна за бажанням використовувати будь-які інші спеції.
  • Ароматними вершками заливається вміст горщиків порівну.
  • Вони закриваються кришками і відправляються в духову шафу, розігрітий до 200 градусів.
  • Приблизно через 40-45 хвилин ємності відкриваються, і в них висипається тертий сир.

Готується картопля з грибами, запечена в духовці, ще 10-12 хвилин. При цьому сир розплавиться, перетворившись в ніжну підливку. Подається страва до столу гарячим.

Спробуйте також:  Страви зі свинини — 42 рецепта приготування м'яса
Загрузка...