Картопляна бабка – 8 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Картопляна бабка – страва білоруської кухні, виконане з тертої картоплі, який вважається «білоруським хлібом». Воно знайшло визнання в литовській кулінарної традиції, де стало відомо, як кугелис. Ситна і ароматна закуска, яку готували ще в печах, сьогодні має безліч дивовижних варіацій з багатим смаком.

Картопляна бабка з салом в духовці

Щоб урізноманітнити щоденне меню, немає необхідності йти в магазин і купувати заморські дивини, достатньо взяти:

  • 1 кг картоплі;
  • вдвічі менше несолоного сала;
  • 5 цибулин;
  • сіль і перець.

Простий рецепт бабки з салом втілюється в життя наступним чином:

  • Очищений картопля натирається на самій дрібній тертці або за допомогою кухонного комбайна зі спеціальною насадкою.
  • Сало нарізають шматками, які відправляються на сковороду. Там з них витоплюється жир до утворення шкварок.
  • Подрібнену цибулю викласти в сковороду з салом і пассеруется до золотистого відтінку.
  • Підсолена і приправлена картопляна маса викладається в глибоку чавунну сковороду, де ретельно перемішується з салом і цибулею, після чого розрівнюється.
  • Випікається страву в духовці 45 хвилин під закритою кришкою, яка знімається за 5 хвилин до готовності бабки для утворення рум’яної скоринки.

Готуємо з фаршем

Багата крохмалем страву можна приготувати з додаванням фаршу, що робить його підходящим для включення в дитячий раціон.

Будуть потрібні:

  • фарш – 400 г;
  • картопля – 10 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • трохи масла і сіль.

Спосіб приготування:

  • Фарш солиться і змішується з ⅓ подрібненої цибулі.
  • Картопля очищається і на 10 хвилин заливається водою.
  • Залишився цибуля обсмажується.
  • Картоплю і моркву труться на крупній тертці, після чого солятся і змішуються з яйцями і обсмаженою цибулею.
  • На змащене маслом деко викладаються рівномірними шарами ½ овочевої маси, фарш і залишилася половина овочів.
  • Випікається бабка при 180°C близько 50 хвилин.
Дивіться також:  Заливне з язика яловичого і свинячого — 6 рецептів приготування

У горщиках в духовці

Картопляна бабка в духовці може випікатися порційно за допомогою горщиків.

Продуктовий набір простий:

  • картопля – 1 кг;
  • цибуля – 2 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 50 р;
  • сало копчене – за смаком;
  • сіль, зелень.

Етапи підготовки:

  • Очищений картопля натирається і змішується з яйцем, борошном, сіллю, спеціями і пюрированным цибулею.
  • Копчене сало ріжеться шматочками, які відправляються в рівній кількості по горщикам.
  • На сало викладається картопляна маса і притрушивается зеленню.
  • Запікається блюдо в закритих горщиках при 170°C близько 80 хвилин.

Картопляна бабка в мультиварці



При використанні мультиварки національне білоруське блюдо можна приготувати з таких продуктів:

  • картопля – 12 шт.;
  • шпик – 50 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • борошно – 15 г;
  • вершкове масло – шматочок;
  • сіль.

Запіканка готується за наступною схемою:

  • Подрібнений і підсолений цибуля обсмажується на салі близько 10 хвилин в режимі «Смаження».
  • Картопля натирається і змішується з борошном, сіллю і спеціями.
  • Отримана картопляна маса викладається в чашу на цибулю і взбрызгивается розтопленим маслом.
  • Випікання здійснюється протягом 60 хвилин при встановленні відповідної програми.

З додаванням грибів

Грибна добавка дозволяє зробити аромат і смак страви білоруської більш насиченим.

Для виконання варіації класичного рецепту знадобиться:

  • 1 кг картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 300 г грибів;
  • в 2 рази менше сметани;
  • шматочок вершкового масла;
  • яйце;
  • трохи борошна, солі та зелені.

Щоб подати до столу апетитний обід:

  • З лука готуються півкільця, з моркви – соломка, а з грибів – тонкі пластинки.
  • Підготовлені овочі і гриби обсмажують з сіллю до рум’яної скоринки, після чого злегка подрібнюються за допомогою блендера.
  • Картопля відварюється і пюрируется разом із зеленню і яйцем.
  • У форму для випікання викладається половина картоплі, яка покривається шаром обсмажених овочів з грибами.
  • Далі розподіляється друга половина картопляного пюре, яка покривається сметаною з тертим сиром.
  • Випікання здійснюється близько 50 хвилин при 180°С.
Дивіться також:  Тісто для хачапурі – 8 рецептів приготування

Як приготувати з сиром

Любителі сирних страв можуть приготувати картопляну бабцю з додаванням сиру і сметани, які надають страві пікантності. Для виконання рецепта достатньо підготувати 1 кг очищеного картоплі, 100 г тертого сиру твердих сортів, 200 г сметани, соняшникову олію і трохи солі з приправами.

Основні кроки приготування:

  • Картопля натирається і змішується з ½ тертого сиру, після чого притрушивается приправами, підсолювати і заправляється сметаною.
  • Основа бабки викладається у вогнетривку форму і присипається залишилася сирної стружкою.
  • Запікається блюдо 40 хвилин при 180°C.

Білоруська картопляна бабка

Класичний рецепт картопляного ласощі дуже порадує представників чоловічої статі, оскільки до складу будуть входити наступні ситні інгредієнти:

  • 300 г грудинки;
  • 1 кг картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 100 г сметани;
  • трохи борошна і солі.

У приготуванні виконуємо такі кроки:

  • Картопля натирається, змішується з ложкою борошна для «скріплення» і присаливается.
  • Дрібно нарізана грудинка обсмажується.
  • Досить великі шматочки цибулі викладаються в жир від грудинки, де пассеруются до готовності.
  • Жир зливається, шкварки і цибульні шматочки змішуються, після чого викладаються в картопляну масу.
  • Основа страви рівномірно розподіляється в вогнетривкої формі, яка закривається кришкою і відправляється в розігріту до 200°C духовку на 45 хвилин.
  • Перед подачею картопляна бабка поливається сметаною.

Рецепт з куркою

Для отримання більш дієтичного страви сало можна замінити м’ясом курки.

При такій інтерпретації складу картопляної бабки буде виглядати наступним чином:

  • картопля – 1,5 кг;
  • куряче філе – 1 кг;
  • цибуля – 1 шт.;
  • борошно – 80 г;
  • сметана – 50 мл
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль і олію.

Спосіб приготування:

  • Філе ріжеться шматочками, які солятся і злегка обсмажують.
  • Картоплю і цибулю натираються, після чого змішуються з борошном, яйцем, сметаною і сіллю.
  • У форму для випікання викладаються шматочки м’яса, які ховаються картопляною масою.
  • Випікання здійснюється в духовці близько 90 хвилин при 180°C.
Дивіться також:  Макарони з грибами – 7 рецептів в домашніх умовах

Отже, з плином часу традиційне білоруське блюдо зазнала безліч змін і сьогодні може готуватися в різних варіаціях. І це чудово, оскільки тепер його можна ввести в раціон дітей, дорослих і людей, які дотримуються правильного харчування.