Картопляна запіканка в духовці — 11 рецептів: з м’ясом, куркою, грибами

Картопляна запіканка в духовці – універсальне блюдо, яке корисно буде навчитися готувати кожної господині. Правильний розподіл продуктів вважається важливою умовою раціонального харчування людини. Приготування дозволяє не витрачати час окремо, наприклад, на м’ясо і гарнір. Картопляні запіканки з всілякими добавками чудово виглядають на святковому столі в якості основного частування.

Картопляна запіканка в духовці — класичний рецепт з фаршем

Основою класичного рецепту стане ніжне пюре з картоплі. А доповнить його фарш з курки та свинини (350 г). Крім м’ясного продукту береться: 800 г пюре, сіль, яйце, цибулина, жменя панірувальних сухарів, вершкове масло.

  • Тільки що зняте з вогню картопляне пюре, розім’яте з невеликою кількістю води, присмачується вершковим маслом. Також в масу додається яйце.
  • Спочатку на будь-якому жирі обсмажується подрібнену цибулю, потім у ту ж посуд додається підсолений фарш. Разом продукти смажать до готовності останнього.
  • У форму викладається два шари пюре з картоплі, між якими розташовується начинка з фаршу і цибулі.
  • Залишилося присипати блюдо сухарями і випікати близько 25 хвилин в гарячій духовці.
  • Ще гарячою запіканка змащується майонезом і подається до столу.

    Загрузка...

    З куркою

    Замість м’яса начинку для обговорюваного страви можна готувати і з курки. Для цього береться м’якоть філе і стегенець (550 м), а також: 750 г не надто крохмалистої або вимоченого картоплі, сіль, цибулина, 2 часникового зубчики, 2 добірних яйця, 70 мл молока, шматочок вершкового масла, 190 г твердого сиру.

  • Спочатку картопля вариться в солоній воді, а потім він перетворюється в пюре з молоком і маслом.
  • Цибулю і часник подрібнюються, обсмажуються до рум’яності. Далі до них додається дрібно нарізане куряче м’ясо. В самому кінці обсмажування солиться. Можна доповнити улюбленими приправами.
  • В обраній промасленим формі викласти половину пюре, зверху викласти м’ясо з овочами. Накривається запіканка залишилася картоплею.
  • Яйця збиваються до пишноти з невеликою кількістю солі і виливаються поверх всіх інгредієнтів.
  • Залишилося посипати тертим сиром і випікати до рум’яності.
  • Перед подачею притрусити блюдо рубаною свіжої зеленню.

    Запіканка з картоплі з м’ясом

    Для начинки підійде не тільки фарш, але і цільні шматки м’яса. Для приготування страви буде використовуватися: 8 великих картоплин, половина пачки вершкового масла, сіль, жирне молоко 1,5 ст., 2 великих сільських яйця, 550 г свинини, 3 дрібні цибулини.

    Спробуйте також:  Роли Каліфорнія – 2 рецепту приготування в домашніх умовах

  • Картопляні бульби варяться в солоній воді до м’якості, після чого з половиною вершкового масла і молоком пюрируются. В отриману масу додається 1 яйце.
  • Свинина нарізається тонкими довгими брусочками і обсмажується разом з цибулею до готовності. М’ясо потрібно гарненько посолити.
  • На глибоке деко, щедро змащений вершковим маслом, викладається спочатку половина пюре, потім – м’ясо з цибулею. Накривається частування решті картоплею.
  • Картопляна запіканка в духовці з м’ясом після змащування верхівки страви збитим яйцем буде готуватися 20-25 хвилин.
  • Можна використовувати не тільки свинину, але також суміш з яловичиною.

    З грибами

    Навіть якщо під рукою не виявилося м’яса, без нього цілком вдасться зробити запіканку живильної і ситної. Для цього картоплю потрібно доповнити грибами (280 г). Підійдуть і лісові, і печериці. За рецептом буде використовуватися останній варіант. До складу входять компоненти: 650 г картоплі, сіль, цибулина, 2 яйця, велика ложка вершкового масла, жменя панірувальних сухарів, півсклянки вершків.

  • Цибулю тонко ріжеться і обсмажується на будь-якому маслі до готовності. Маса солиться.
  • Картопля відварюється до готовності в солоній воді, після чого мнеться з збитими яйцями і вершками.
  • Половина картоплі викладається в промаслений і засипану сухарями форму.
  • На картоплю відправляється цибульно-грибна зажарка.
  • Зверху – знову пюре.
  • Випікається картопляна запіканка в духовці з грибами до рум’яної скоринки.
  • Смачно подавати частування з підсоленим томатним соусом.

    Готуємо з картопляного пюре

    Дуже цікавим виявився рецепт запіканки з пюре з сиром і зеленою цибулею. У його складі також немає м’ясних продуктів, але частування все одно виходить ситним та смачним. Для страви потрібно взяти: 800 г картоплі, 170 г вершкового масла, 80 г панірувальних сухарів, сіль, 280 г сиру моцарелла, ароматні трави, 120 г зеленої цибулі, 8 середніх яєць.

  • Шість курячих яєць відварюють круто, крупно рубаються і перемішуються з подрібненим ошпаренным окропом зеленою цибулею. Також в начинку додаються сухарі, 70 г вершкового масла, при необхідності – сіль і спеції.
  • Картопля відварюється в солоній воді до готовності, після чого пюрируется з рештою маслом і яйцями.
  • Пюре стане основою запіканки – низом і верхом, між якими розташується начинка.
  • Спробуйте також:  Медальйони зі свинини – 10 рецептів приготування

    Подається страва порційно з маринованими овочами.

    Рецепт з додаванням помідорів

    Це ще один вдалий рецепт без м’яса. Він стане відмінним гарніром. Томати (2 шт.) додадуть частування соковитості. З продуктів береться: 4 картоплини, яйце, 170 мл жирних вершків, сіль, 90 г твердого сиру, 25 г вершкового масла.

  • В промаслений форму викладаються нарізана тонкими круглими скибочками картопля. Вона солиться і за бажанням посипається улюбленими приправами.
  • Окремо в чашці вершки збиваються з яйцем. Отриманою сумішшю залити картоплю.
  • Залишилося викласти на нього кружечки помідорів і крупно тертий сир.
  • Випікається страву в духовці до м’якості картоплі.
  • Щоб сир не пригорав, можна накрити форму шаром фольги.

    Картопляна запіканка з сиром

    У цієї страви найпростіший склад, який обов’язково потрібно розбавити часником і великою кількістю спецій. Також береться: 5 картопляних бульб, сіль, 190 г твердого сиру, 2 великих сільських яйця, 6 ст. л. майонезу. Кількість часнику визначається кулінаром за смаком.

  • Сир треться на тертці, після чого його половина з’єднується з майонезом, яйцем і пропущеним через прес часником. Також можна посолити і поперчити масу.
  • Картопля натирається на крупній тертці, з’єднується з приготованим в першому кроці соусом.
  • Суміш викласти у форму і залити збитим яйцем, змішаним з рештою сиру.
  • Готовність страви в духовці визначається за золотистої скоринки і аппетитному аромату.

    З рибою

    Для такого частування можна використовувати практично будь-яку рибу. Наприклад, добре підходить до нього філе минтая (800 г) – воно дешеве і доступне. Крім риби, потрібно підготувати: цибулину, 800 р картоплі, моркву, сіль, 320 г сметани.

  • Морква і цибулина подрібнюються будь-яким обраним способом, після чого з них на олії готується зажарка.
  • Рибне філе ріжеться невеликими шматочками і солиться за смаком.
  • Картопля миється, чиститься і нарізане тонкими слайсами.
  • Запіканка укладається наступними шарами: скибочки картоплі – риба — зажарка.
  • Поверхня частування щедро змащують сметаною, після чого воно відправляється в духову шафу.
  • Сметану можна замінити сумішшю часнику і майонезу.

    Спробуйте також:  Тефтелі з рисом - 11 смачних рецептів

    Картопляна запіканка як у дитячому садку

    Навіть самі маленькі гурмани дуже люблять картопляно-м’ясні запіканки. Тому вони часто подаються в дитячих садах. Краще всього брати для такої страви курячий фарш (480 м), а також: велика цибулина, сіль, яйце, 60 г вершкового масла, 900 г «старого» картоплі, 90 мл жирного молока, сухі італійські трави.

  • Картопля вариться в солоній воді до готовності, після чого пюрируется з молоком, маслом і яйцем. Вона стане першим і останнім шаром запіканки.
  • Для начинки пасеровану цибулю обсмажується до рум’яного кольору, після чого продовжує готуватися в сковороді, змащеній маслом, вже з підсоленим фаршем. У масу можна додати спеції.
  • Сформоване частування у формі відправляється в духову шафу.
  • Картопляна запіканка в духовці з куркою готується 35-45 хвилин при 185 градусах.
  • Для рум’яної скоринки можна посипати страву панірувальними сухарями і полити збитим яйцем.

    Запіканка по-французьки

    Французький варіант обговорюваного частування готується зі свининою. Береться не фарш, а м’ясна м’якоть (450 г), а, крім неї: 750 г картоплі, сіль, 140 г твердого сиру, 3 часникового зубчики, пучок свіжої зелені, 160 г несолодкого йогурту, 3 томати.

  • Першим шаром запіканки стануть тонкі картопляні слайсы. Зверху вони промащуються половиною йогурту, змішаного з пропущеним через прес часником. Шар також потрібно присолити.
  • Далі відправляються тонкі м’ясні скибочки. Попередньо їх потрібно гарненько відбити. Далі – знову часниковий соус.
  • Завершальним шаром стануть кружечки помідорів і тертий сир.
  • Подається страва порційно з рубаною зеленню.

    З додаванням сосисок

    Зробити запіканку недорогий допоможе використання сосисок. Їх достатньо буде взяти 450 р. Також потрібно підготувати: 7 картопляних бульб, півлітра молока, сіль, 220 г твердого сиру, 3 ст. л. майонезу, 2 сільських яйця, суміш перців.

  • Картопля відварюється в солоній воді до напівготовності, після нарізається тонкими скибочками і укладається у форму.
  • Зверху розподіляються подрібнені сосиски.
  • Далі суміш тертого сиру, молока, майонезу і яєць.
  • Отриману масу можна досолити і посипати приправами.
  • Випікається частування близько 20 хвилин.
  • Щоб поліпшити смак страви, можна поверх запіканки розкласти шматочки вершкового масла. Допускається попередньо не відварювати картоплю, але тоді час приготування вечері помітно збільшиться.

    Загрузка...