Картопляна запіканка з грибами – 8 смачних рецептів приготування в духовці, мультиварці

Це дуже ситне і апетитне блюдо, але є певні тонкощі в приготуванні. Після прочитання нашої статті, у вас вийде відмінна картопляна запіканка з грибами.

Як зробити по-французьки з сиром?

Інгредієнти:

  • картопля (рожева) – 0,5 кг;
  • горіх мускатний – пучку;
  • слив. масло – 50 г;
  • печериці – 0,3 кг;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • твердий сир (російський) – 0,2 кг;
  • сіль;
  • зелену цибулю і кріп – пів пучка;
  • часник – 1 зубчик.

Приготування:

  • Виберіть картоплю одного розміру і зніміть з нього шкірку.
  • Розріжте на 4 частини.
  • Присипте її зверху мускатним горіхом.
  • Гриби промийте і зніміть з них шкірку. Розріжте на 4 частини.
  • Часник натріть на дрібній тертці.
  • Змастіть деко часником і покрийте його вершковим маслом.
  • У великій ємності змішайте гриби і нарізану картоплю. Додайте сюди оливкова олія і сіль. Перемішайте, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.
  • Сир потріть на крупній тертці.
  • Перекладіть на змащене деко картоплю з грибами.
  • Притрусіть запіканку сиром.
  • Нагрійте духовку до 180 град. і випікайте близько півгодини. Це приблизний час, оскільки у всіх різна потужність духовки.
  • Дрібно наріжте свіжу зелень.
  • Коли запіканка з грибами і сиром буде готова, присипте її зеленню. Подавайте блюдо на стіл прямо в листі.

Запіканка з картопляного пюре і грибів

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • слив. масло – 50 грам;
  • часник – 2 зубчики;
  • гриби – 0,3 кг;
  • молоко – 0,1 л;
  • цибуля – 5 шт.;
  • помідори сорту черрі – 4 шт.;
  • сіль і перець за смаком;
  • рослинне масло – для смаження овочів;
  • сметана – 3 ст. ложки.

Приготування:

  • Очистіть картоплю, наріжте його невеликими шматочками. Чим вони менші, тим швидше звариться картопля.
  • Залийте її холодною водою і варіть на середньому вогні до м’якості.
  • Дрібно наріжте цибулю (кубиками).
  • Часник натріть на крупній тертці.
  • Гриби розріжте на 6 або на 8 частин.
  • На неароматном маслі обсмажте цибулю і часник до прозорості.
  • Тепер додайте гриби.
  • Коли вони пустять сік, посипте перцем і сіллю. Обсмажте овочі.
  • Додайте до грибів сметану. Вимкніть плиту.
  • Коли картопля стане м’яким, злийте воду. Додайте вершкове масло і сіль.
  • Нагрійте молоко.
  • Потолките картоплю. Гаряче вливайте молоко невеликими порціями.
  • Відкладіть 4 ложки картоплі. На деко постеліть пергамент і рівномірно викладіть пюре.
  • Відкладену масу покладіть в кондитерський мішок і зробіть гарний бортик.
  • На центр викладіть обсмажені гриби. Всі розрівняйте і відправляйте в духовку.
  • Випікайте 20 хвилин при температурі 180-190 град.
  • Наріжте помідори на 4 частини.
  • Запіканка з картопляного пюре готова. Прикрасьте її помідорами сорту черрі і подавайте до столу.
Дивіться також:  Запіканка з картоплі і фаршу – 5 рецептів в духовці і мультиварці

Святковий картопляний рулет з грибами в духовці

Склад компонентів:

  • борошно – 0,18 кг;
  • паприка – 1 щіпка;
  • печериці – 0,3 кг;
  • цибуля – 1 головка;
  • кунжут – 50 г;
  • яйця категорії С1 – 2 шт.;
  • твердий сир – 0,1 кг;
  • картопля – 0,2 кг;
  • рослинне масло – 2 ст. ложки;
  • сіль, перець.

Готуємо послідовно:

  • Подрібніть цибулину. Обсмажте до м’якості.
  • Печериці наріжте тонкими пластинками і з’єднайте з цибулею.
  • За пару хвилин до закінчення смаження овочів, насипте мелений перець, паприку, сіль.
  • Відваріть картоплю і натріть на крупній тертці.
  • Тепер потрібно зробити тісто. Для цього, змішайте у великій мисці такі компоненти: натертий картоплю, одне яйце, просеянная борошно, сіль.
  • Промните картопляне тісто руками і розкачати його в тонкий пласт.
  • Сир натріть на великій тертці і розкладіть його по всьому периметру тесту.
  • Зверху розкладіть смажені овочі.
  • Поверніть картопляний рулет. В кількох місцях проткніть його виделкою.
  • Збийте яйце і змастіть їм рулет. Присипте зверху кунжутом і відправляйте в духовку. Час випікання підкаже підсмажена кірочка, близько 45 хвилин. Температура 180 град.
  • Готовий святковий картопляний рулет розріжте на порційні шматочки і подавайте.

Картопляна запіканка з грибами в духовці — базовий рецепт

Інгредієнти:

  • картопля (велика) – 7 штук;
  • слив. масло – для змазування дека;
  • опеньки (можна використовувати і інший вид грибів) – 0,4 кг;
  • часник – 1 зубчик;
  • італійські трави і сіль – за смаком;
  • цибуля;
  • сметана – 0,2 кг.

Приготування:

  • Відваріть трохи картоплю в підсоленій воді. Приблизний час варіння – 6-7 хвилин. Наріжте його скибочками.
  • Гриби дрібно наріжте, обсмажте їх на пісному маслі.
  • В кінці додайте дрібно нарізану цибулю і сіль.
  • Часник натріть на тертці або роздушіть через прес.
  • Змастіть деко м’яким вершковим маслом.
  • Викладіть лише половину картоплі.
  • Тепер грибний шар.
  • Притрусіть всі часником.
  • Викладіть весь залишився картоплю.
  • В окремому посуді змішайте сметану, сіль і італійські трави. Залийте готовою сумішшю запіканку.
  • Надсилайте блюдо в гарячий духовий шафа на півгодини. Встановіть температурний режим – 180 град.
Дивіться також:  Картопляна запіканка з м’ясом – 11 рецептів

Коли з’явиться золотава скоринка, наша запіканка готова. На стіл подавайте разом з порцією свіжих овочів або улюбленими соліннями.

З маринованими грибами (у вершковому соусі)

Склад продуктів:

  • картопля – 0,7 кг;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • рафінована олія – для смаження;
  • мариновані шампіньйони – 0,4 кг;
  • сир твердих сортів – 0,2 кг;
  • сіль і чорний перець;
  • вершки – 0,25 л

Приготування:

  • Відваріть картоплю в мундирах до м’якості. Очистіть його від шкірки і наріжте кружечками.
  • Цибулю наріжте кільцями і обсмажте на рафінованій олії до м’якості.
  • На змащене деко викладіть відварену картоплю. На нього викладіть обсмажену цибулю.
  • Розкладіть зверху мариновані шампіньйони і залийте запіканку вершками.
  • Зверху викладіть решту картоплю і присипте все твердим сиром.
  • Готуйте запіканку близько 30-40 хвилин, при температурі 180 градусів.

В мультиварці (запіканка з куркою і грибами)

Інгредієнти:

  • куряче філе – 0,4 кг;
  • часник – 2 зубчики;
  • печериці – 0,4 кг;
  • картопля – 5 штук;
  • сметана – 1 ст. ложка;
  • твердий сир – 0,15 кг;
  • цибуля – 1 головка;
  • сіль і перець – за смаком.

Приготування:

  • Наріжте півкільцями цибулину.
  • Печериці наріжте кубиками.
  • Обсмажте гриби на змащеній олією сковороді. Додайте цибулю.
  • Курку наріжте великими кубиками і обсмажте її до рум’яного відтінку.
  • Наріжте картоплю тонкими пластинами (як на чіпси).
  • Розведіть сметану в теплій воді.
  • Змастіть чашу мультиварки рослинною олією і можна закладати інгредієнти. Вони викладаються шарами: 1 шар – картопля (половина); 2 – гриби з цибулею; 3 – обсмажена курка; 4 – сметанна заливка; 5 – подрібнений часник; 6 – картопля. Після кожного шару, обов’язково додайте сіль і перець.
  • Зверху все посипте тертим сиром.
  • Виставте на приладі режим «випічка» на 40 хвилин.
  • Через зазначений час, картопляна запіканка в мультиварці готова. Викладайте її на листи салату і подавайте до столу.

З фаршем і грибами

Інгредієнти:

  • картопля – 6 штук;
  • куряче яйце – 1 штука;
  • майонез – 0,1 кг;
  • часник – 2 зубчики;
  • сир твердих сортів – 0,1 кг;
  • фарш (свинячий) – 0,4 кг;
  • гриби – 0,15 кг;
  • сметана – 0,1 кг;
  • сіль і мелений перець – за смаком;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка.
Дивіться також:  Картопляна запіканка з куркою – 7 рецептів в духовці і мультиварці

Приготування:

  • Очищену картоплю наріжте кружечками.
  • Цибулю наріжте півкільцями.
  • Гриби наріжте кубиками або соломкою, трохи присолите їх.
  • До свинячого фаршу додайте за смаком сіль і перець.
  • Змішайте в зручній ємності фарш і гриби.
  • Сир наріжте тонкими пластинками або натріть на крупній тертці.
  • Частина картопляних пластинок викладіть на змащене деко.
  • Розкладіть зверху цибулю.
  • Тепер повинен бути шар грибів з фаршем.
  • Присипте все сиром.
  • Викладайте залишився картоплю.
  • У глибокому посуді змішайте сметану з майонезом. Додайте туди одне яйце і перець.
  • Пропустіть через спеціальний прилад часник і додайте його до заливання.
  • Залийте нашу запіканку часниковою підливкою і поставте її в духовку. Попередньо розігрійте до 180 градусів. Приблизний час випікання – 50 хвилин.
  • Тепер картопляна запіканка з фаршем і грибами готова! Присипте її свіжою зеленню і подавайте до столу.

У горщиках

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • часник, сіль і мелений перець – за смаком;
  • цибуля – 2 головки;
  • білі гриби (сухі) – 0,1 кг;
  • рослинне масло – 50 грам;
  • сметана і зелень – за смаком.

Приготування:

  • Лісові гриби залийте холодною водою і залиште на 2 години.
  • Тепер поставте їх на середній вогонь. Після закипання, варити білі гриби близько 20 хвилин.
  • Нашаткуйте цибулю кубиками і смажте до м’якості.
  • Гриби відкиньте на друшляк і дуже ретельно промийте. Перекладіть їх до цибулі. Смажте овочі до золотистого відтінку.
  • Картоплю наріжте середніми кубиками.
  • У великій ємності змішайте білі гриби з картоплею. Додайте сіль, часник і мелений перець.
  • Розкладіть овочі по горщикам.
  • Закип’ятіть воду і залийте їм картоплю. Окропу повинно бути трохи більше половинки.
  • Зверху покладіть сметану.
  • Накрийте горщики і відправляйте їх у розігріту духовку. Її температура повинна бути близько 210-220 градусів. Приблизний час приготування – 50 хвилин.
  • Готову страву притрусіть зеленню і подавайте до столу прямо в горщику. Така проста, але оригінальна подача, стане прикрасою будь-якого столу.