Картопляна запіканка з м’ясом – 11 рецептів

Якщо господиня хоче приготувати повноцінний ситний вечеря, але при цьому не має часу окремо займатися гарніром і доповненнями до нього, то кращим рішенням стане картопляна запіканка з м’ясом. Це блюдо можна нескінченно удосконалити на свій смак. А його основою стане м’який картоплю і соковите м’ясо.

Класична картопляна запіканка з м’ясом в духовці

Для приготування основного блюда можна взяти свинину, так і телятину. Крім м’яса (520 г), буде використовуватися: 5-6 картопляних бульб, сіль, цибулина, 220 г твердого сиру, 140 г майонезу, будь ароматні трави.

  • М’ясо миється, сушиться серветками і нарізається тонкими смужками. Шматочки посипаються сіллю, обраними спеціями, змішуються з майонезом і залишають настоюватися.
  • Картопля ріжеться тонкими слайсами, а цибулю – півкільцями.
  • На дно форми, змащену жиром, викласти цибулю, далі – половина картоплі. Отримані шари промащуються майонезом, солятся, присипаються травами і невеликою кількістю тертого сиру.
  • Потім йде м’ясний шар, також посипаний твердим сиром.
  • Накривається випічка залишилася картоплею, яка також солиться, змащується майонезом і присипається сирної крихтою.
  • Ємність затягується фольгою і запікається в добре розігрітій духовці 35 хвилин. Готовність перевіряється по м’якості картоплі.

Присипання шарів сиром необхідно для їх надійного з’єднання.

Рецепт приготування в мультиварці

Для страви по цьому рецепту в якості м’ясної складової краще вибрати змішаний фарш. Наприклад, свинини та курки (270 м). Також потрібно підготувати: 6-7 картоплин, 2 сирих яйця, пару часникових зубков, 75 г манки, сіль, трохи кетчупу, цибулину, маленьку ложку гірчиці, моркву, 130 г майонезу, щіпку шафрану.



  • З солоного та змішаного з приправами фаршу ліпляться маленькі кульки.
  • У програмі «Смаження» подрібнені цибулю, часникові зубки і морквина страхуються на будь-якому жирі.
  • Картопля миється, чиститься і натирається на тертці з самими великими зубами. Далі він змішується з майонезом, яйцями і гірчицею, солиться, посипається шафраном і манкою.
  • Залишилося з’єднати картоплю з засмажкою і викласти у змащену маслом чашку пристрою. Маса розрівнюється в ємності і покривається м’ясними кульками.
  • Поверхню змащують кетчупом за смаком, після чого в програмі «Випічка» запіканка готується в мультиварці 50-55 хвилин.

При бажанні можна додати до м’ясних кульок помідор черрі, злегка вдавлюючи їх в картопляну масу.

Готуємо з м’ясного фаршу

Це найпростіший рецепт обговорюваного страви, який завжди вдається. Якщо є така можливість, то фарш (450 г) для запіканки краще приготувати самостійно з м’яса і цибулини. З інших продуктів буде використовуватися: 4 ст. л. сметани і така ж кількість білого борошна, сіль, 140 г пармезану, 6 картоплин, 40 г панірувальних сухарів, 3 сирих яйця, цибулина, суміш мелених перців.

Дивіться також:  Картопляна запіканка з куркою – 7 рецептів в духовці і мультиварці

  • Картопля вариться в солоній воді до готовності, після чого розминається з борошном і яйцями в пюре.
  • Цибуля обсмажується до рум’яного кольору, після чого гаситься 10-12 хвилин вже з м’ясним фаршем. Потрібно додати в масу сіль, перець і розбити грудочки.
  • Форма змащується маслом і присипається панірувальними сухарями. Це необхідно для появи у страви апетитною хрусткої скоринки.
  • Першим шаром стане половина пюре, яку потрібно присипати частиною тертого на середній тертці сиру.
  • Далі йде овочевий фарш з піджаркою.
  • Залишилося закрити частування картоплею, посипати рештою сиру і змастити сметаною.
  • Готується блюдо близько 45 хвилин до підрум’янення.

Подається запіканка гарячої зі свіжими або маринованими овочами.

З відварною м’ясом

Нерідко від інших страв у розпорядженні господині залишається вареної м’ясо. Його можна використовувати для начинки в картопляну запіканку. Крім звареного в підсоленій воді м’яса (480 м), береться: 800 г картоплі, яйце, дрібка солі, 130 мл жирного молока, перець, 80 г панірувальних сухарів.

  • Картопля вариться до м’якості, зливається від води, після чого з яйцем і теплим молоком воно перетворюється на пюре. Якщо рідина при варінні була несолоної, додати сіль можна на цьому етапі.
  • М’ясо пропускають через м’ясорубку, а потім злегка обсмажується на змащеній олією сковороді.
  • У форму викласти половину картоплі, потім фарш. Накривається залишилися пюре. Картопля рівно розподіляється по поверхні запіканки і присипається панірувальними сухарями.

Можна в процесі готування відмовитися від будь-обжарювання, тоді картопляна запіканка з м’ясом в духовці вийде більш дієтичної.

З куркою

Курятину теж можна використовувати для приготування картопляно-м’ясної запіканки. Для неї береться 350 г м’яса з грудки і стегенець, сіль, 450 г картоплі, 70 мл нежирних вершків, 2 ст. л. пшеничного борошна, 2 сирих яйця, зелень.

  • Картопля вариться в солоній воді до готовності, після чого пюрируется з вершками.
  • Курятина дрібно рубається ножем, змішується з картопляною масою, борошном, яйцями і подрібненою зеленню.
  • Заготівля розподіляється по змащеній жиром формі і печеться 45 хвилин в духовій шафі.

При бажанні можна розділити картоплю і м’ясо на різні верстви, але це лише подовжить процес готування.

Дивіться також:  Запіканка картопляна з фаршем в духовці – 10 рецептів

Запікаємо в духовці з сиром

Можна приготувати і інший варіант картопляно-курячої запіканки. До її складу увійде: 2 філе, 130 г жирної сметани, сіль, 3 помідора, 180 г твердого сиру, 2 цибулини, 8 картоплин.

  • Філе промивається і нарізається соломкою. Далі його потрібно посолити. Можна також за смаком присипати спеціями.
  • Картопля чиститься і ріжеться найтоншими слайсами. Далі вона солиться і перемішується з цибульними кільцями.
  • На застелений промасленим фольгою деко викладаються картопляні скибочки з цибулею, далі – м’ясна соломка.
  • Зверху шари покривають кружечки помідорів.
  • Залишилося полити майбутнє частування підсоленою сметаною і щедро посипати тертим твердим сиром.
  • Готується страва 50 хвилин.

Якщо хочеться отримати золотисту скоринку, потрібно сметану перемішати з подрібненим сиром.

З м’ясом і грибами

Гриби відмінно доповнюють обговорюване блюдо. Головне, брати свіжий або заморожений продукт, але не маринований. Крім грибів (210 м), береться: 2 великих картопляні бульби, сіль, цибулина, 360 г свинини, 1 ст. середньо жирних вершків, 90 г твердого сиру, мелений перець.

  • Свинина миється, ріжеться на дрібні кубики і викладається у форму. М’ясо потрібно посолити і приправити перцем.
  • Гуртки очищеного картоплі розподіляються поверх свинини і засипаються подрібненим цибулею.
  • Гриби миються, при необхідності відварюються і ріжуться на шматочки, після чого викладаються на цибулю. Печериці буде достатньо обшпарити окропом.
  • Вершки солятся, перчатся і виливаються у форму поверх всіх використаних продуктів.
  • Після посипання тертим сиром картопляна запіканка з м’ясом і грибами відправляється в духовку на 50 хвилин.

Краще на перші півгодини накрити ємність фольгою, щоб сир не згорів в процесі приготування.

Готуємо в духовці для дітей

Якщо частування готується для малюків, то варто відмовитися від обсмажування продуктів, а, крім того, взяти корисний і нежирний фарш індички. Досить буде 120 г м’яса, а також: ¼ частини цибулини, 3 картоплин, сіль, перепелиного яйця, 120 мл води, шматочки масла.

  • З картоплі пюре готується з додаванням перепелиного яйця, солі і вершкового масла.
  • Фарш змішують з дрібно нарізаною цибулею.
  • У змащену жиром форму викласти половину картоплі, потім фарш і зверху – частина пюре.
  • Запіканка готується 35 хвилин в гарячій духовці.

Подається з жирною сметаною або несолодким йогуртом.

Запіканка з картоплі, м’яса та помідорів

Як і в будь-якому іншому блюді, свіжі стиглі томати відповідають тут за соковитість. Не варто брати для такої запіканки тверді або зеленуваті плоди. З продуктів використовується: 600 г картоплі, пара цибулин, 120 г сиру і така ж кількість сметани, 380 г будь-якого м’яса, 4 томати, сіль, чебрець.

Дивіться також:  Картопляна запіканка з фаршем в мультиварці – 5 рецептів

  • М’ясо з цибулею будь-яким зручним способом перетворюються у фарш. Маса солиться і приправляється чебрецем.
  • Картопля чиститься, миється і нарізане тонкими скибочками, які потрібно до легкої скоринки смажити на сковорідці.
  • Сир треться на середній тертці, змішується зі сметаною. Соус солиться і приправляється будь-якими спеціями за смаком.
  • У форму спочатку викладається картоплю, потім – м’ясний фарш
  • Зверху внапуск відправляються кружечки помідорів.
  • Запіканка заливається соусом і запікається протягом 25-35 хвилин.

Подається страва до столу з асорті з свіжих овочів.

Як приготувати страву з яловичиною?

Кухарі відзначають, що для такої запіканки підходить будь-яке м’ясо. Можна взяти і яловичину (460 м), яка додасть частування більш м’який смак. З інших компонентів береться: 450 г пюре з картоплі, маленька цибулина, 230 г нежирної сметани, половина маленької ложки солі.

  • З яловичини готується фарш, який далі солиться, посипається улюбленими приправами і гаситься разом з подрібненою цибулею 10-12 хвилин.
  • Половина «толченки» викладається у форму, зверху розподіляється м’ясної компонент і підсолена сметана. Закривається блюдо залишилася картоплею.
  • Випікається частування 45 хвилин в духовій шафі.

Якщо запіканка занадто довго запікалася і вийшла сухуватою, можна доповнити її будь-яким сметанним соусом.

З картоплі пюре і фаршу

Найчастіше досвідчені кухарі головними складовими обговорюваної запіканки використовують саме пюре з картоплі і м’ясний фарш. Такі компоненти гармонійно поєднуються між собою. В цілому для страви використовується: 7 середніх картопляних бульб, 470 г будь-якого нежирного фаршу, сіль, 2 курячих яйця, 120 мл вершків, цибулина.

  • Картопля дрібно нарізається, щоб вона якомога швидше зварилася в солоній воді. Далі продукт перетворюється в пюре з вершками і яйцями. Зручно використовувати для цього спеціальну насадку блендера.
  • Спочатку на олії в сковороді обсмажується подрібнену цибулю, потім овоч готується вже разом з фаршем до готовності останнього. Маса солиться за смаком.
  • Картопля і м’ясо викладають у форму, змащену маслом шарами за наступним принципом: пюре-фарш-пюре.
  • Готується частування 25-35 хвилин до рум’яного кольору.

Подається запіканка з маринованими огірочками.